Zobacz pełną wersję : Wymiana matrycy w 5D
Witam,
Niestety jakiś czas temu podczas kolejnego czyszczenia zarysowałem lekko matrycę w 5D; czyli filtr AA nie jest taki twardy, jak by się wydawało:(, a czyściłem bardzo delikatnie. Niestety jest na niej rysa, którą widać szczególnie mocno na tle nieba. Oczywiście da się to podretuszować, ale jednak coraz bardziej denerwująca jest ta wada:evil: Kiedy w ubiegłym roku chciałem wymienić sam filtr AA powiedzieli mi na Żytniej, że tego nie robią i trzeba wymienić całą matrycę, a koszt wymiany podali mi w wysokości ceny jak za nowy aparat:!:, więc zrezygnowałem i więcej czasu spędzam przy retuszu. Przeczytałem jednak na forum, że w niektórych aparatach wymieniali sam filtr i koszt był o niebo niższy. Czy ktoś wymieniał już sam filtr w 5D lub samą matrycę? Jeśli tak, to czy tylko robią to na Żytniej, czy jest też jakiś inny serwis w Polsce i ew. jaki jest koszt?
z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam
Witam,
Niestety jakiś czas temu podczas kolejnego czyszczenia zarysowałem lekko matrycę w 5D; czyli filtr AA nie jest taki twardy, jak by się wydawało:(, a czyściłem bardzo delikatnie.
Możesz napisać czym czyściłeś że zrobiła się rysa?
Specjalnym zestawem do czyszczenia (mini-odkurzacz + plastikowa "łopatka" ze specjalną nasączoną ściereczką). Nie pamiętam nazwy zestawu, ale kupowałem go chyba za 400 zł. Sprawdzę w domu i dam znać.
Procedura była taka, jak w opisie: najpierw "odkurzacz" a potem "łopatka". Niestety mini-odkurzacz był chyba za słaby i nie wyciągnął pewnie jakiegoś ziarenka piasku. Od tamtej pory boję się używać już tego zestawu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
mialem wymieniana matryce w ramach gwarancji na zytniej (fabryczne paprochy pod filtrem). Przy okazji tych paprochow pytalem w Foto-tronik i cena z ubiegłego roku jaka mi podali za wymiane filtra to ok. 1200 zl. W serwisie w Niemczech (Hamburg) rowniez wymieniaja sam filtr cena z ubiegłego roku jaka mi podali ok. 180 euro.
A czy przy wymianie samego filtra nie ma niebezpieczeństwa, że coś się dostanie pomiędzy matrycę i filtr? I będzie jeszcze większy ambaras?
Nie pamiętam nazwy zestawu, ale kupowałem go chyba za 400 zł. sensor swabs?
Janusz Body
22-04-2009, 14:48
Witam,
Niestety jakiś czas temu podczas kolejnego czyszczenia zarysowałem lekko matrycę w 5D; czyli filtr AA nie jest taki twardy, jak by się wydawało:(, a czyściłem bardzo delikatnie. Niestety jest na niej rysa, którą widać szczególnie mocno na tle nieba.....
Hmmmmmm... byłbyś pierwszym znanym "okazem", któremu udało się porysować to szkło. A jesteś pewien, że to rysa a nie ślad rozmazanego po szkle oleju albo inne podobne. Rysa jest tak nieprawdopodobna, że aż niemożliwa. Obejrzaleś matrycę dokładnie pod jakąś dużą lupą? To jest jednak powierzchnia "lustrzana" i może wyglądać jak rysa a naprawdę to rozsmarowane paprochy. Może pokaż jakieś zdjęcie z tą "rysą".
Spróbuj przeczyścić "na mokro" jakimś Eclipse albo innym alkoholem izopropylowym.
PS. Skąd jesteś? Bo może w okolicy ktoś mógłby Ci pomóc.
Procedura była taka, jak w opisie: najpierw "odkurzacz" a potem "łopatka". Niestety mini-odkurzacz był chyba za słaby i nie wyciągnął pewnie jakiegoś ziarenka piasku. Od tamtej pory boję się używać już tego zestawu.
Prawdopodobnie użyłeś zestawu Delkin Duster, niestety odkurzacz w nim ma dość twarde włosie i ja bym nie ryzykował jeżdżac nim po matrycy. Służy on do wyciągania pyłków z rogów komory matrycowej, a nie do samej matrycy. Łopatką z płynem raczej nie zarysowałeś.
W sumie sam sobie odpowiedziałeś - mogłoby to być ziarenko piasku które dostało się pod łopatkę czyszczącą.
Hmmmmmm... byłbyś pierwszym znanym "okazem", któremu udało się porysować to szkło.
E tam pierwszym...
http://canon-board.info/showpost.php?p=633306&postcount=187
Kawałek dalej w poście 190 kolega też się chwali że wymieniał sam filtr (nie wiadomo czy też porysowany przy czysczeniu).
Hmmmmmm... byłbyś pierwszym znanym "okazem", któremu udało się porysować to szkło. A jesteś pewien, że to rysa a nie ślad rozmazanego po szkle oleju albo inne podobne. Rysa jest tak nieprawdopodobna, że aż niemożliwa. Obejrzaleś matrycę dokładnie pod jakąś dużą lupą? To jest jednak powierzchnia "lustrzana" i może wyglądać jak rysa a naprawdę to rozsmarowane paprochy. Może pokaż jakieś zdjęcie z tą "rysą".
Spróbuj przeczyścić "na mokro" jakimś Eclipse albo innym alkoholem izopropylowym.
PS. Skąd jesteś? Bo może w okolicy ktoś mógłby Ci pomóc.
Niestety to jest rysa, aparat był już na Żytniej i też stwierdzili, że rysa:cry:
A jestem z Trójmiasta.
dzięki za zainteresowanie
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Prawdopodobnie użyłeś zestawu Delkin Duster, niestety odkurzacz w nim ma dość twarde włosie i ja bym nie ryzykował jeżdżac nim po matrycy. Służy on do wyciągania pyłków z rogów komory matrycowej, a nie do samej matrycy. Łopatką z płynem raczej nie zarysowałeś.
W sumie sam sobie odpowiedziałeś - mogłoby to być ziarenko piasku które dostało się pod łopatkę czyszczącą.
Chyba rzeczywiście tak się ten zestaw nazywa.
Co do odkurzacza, to nie ciągnąłem włoskami po matrycy i niestety najpewniej coś się dostało pod łopatkę. No i teraz boli:cry: na Żytniej koszt wymiany matrycy ok 3,5 KPLN:evil: Mozna za to kupić nowy 50D!
Na razie musi wystarczyć GIMP
tak to jest jak się uzywa nie dość że dziwnych to drogich wynalazków do czyszczenia matrycy....Jak byś uzyl połeczek do uszu to nie miał byś rysy, tylko czystą matrycę.
btw. Spróbuj jednak na mokro przeczyścić, tylko nie tym badziewiem co wcześniej.
Nie pierwszym, nie pierwszym, Vitez już podrzucił link do mojego opisu, poniżej ktoś też opisywał to samo. Wbrew pozorom nie tak ciężko jest to zarysować, u mnie nie było żadnego widocznego paprocha a rysa poszła przez cały filtr na samym środku.
Też czyściłem jakimś zestawem podobno do tego przeznaczonym /szpatułka, jakiś płyn itp./
W każdym razie w 40D to dziadostwo wymieniają koszt z wysyłką ok 350 zł brutto.
Pozdrawiam
Wymienili Ci na Żytniej sam filtr AA w 40D? Bo mi już drugi raz odpowiedzieli, że samego filtra nie wymieniają tylko całą matrycę. To samo powiedzieli w Tech-Foto z Warszawy. Argumentują, że nie ma możliwości, że nie dostaną się zabrudzenia.
Nawiasem mówiąc w Gdańsku znalazłem www.okserwis.com.pl/, w którym odpisali, że wymienią sam filtr. Trochę się boję, że może faktycznie coś się dostanie i wpadnę "z deszczu pod rynnę"
Wymienili Ci na Żytniej sam filtr AA w 40D? Bo mi już drugi raz odpowiedzieli, że samego filtra nie wymieniają tylko całą matrycę. To samo powiedzieli w Tech-Foto z Warszawy. Argumentują, że nie ma możliwości, że nie dostaną się zabrudzenia.
Nawiasem mówiąc w Gdańsku znalazłem www.okserwis.com.pl/, w którym odpisali, że wymienią sam filtr. Trochę się boję, że może faktycznie coś się dostanie i wpadnę "z deszczu pod rynnę"
Wymienili choć nie bez "oporów" poczytaj tutaj http://canon-board.info/showthread.php?t=17120&page=19 /od postu 187/- opisałem całe moje przejścia z żytnią, dzisiaj napisała tam też koleżanka najeli że jej także wymieniono filtr na żytniej w tej samej cenie.
tak to jest jak się uzywa nie dość że dziwnych to drogich wynalazków do czyszczenia matrycy....Jak byś uzyl połeczek do uszu to nie miał byś rysy, tylko czystą matrycę.
btw. Spróbuj jednak na mokro przeczyścić, tylko nie tym badziewiem co wcześniej.
Ja porysowałam właśnie pałeczkami do uszu... :evil:
A podobno kobiety są delikatne :evil:
I potwierdzam że da się wymienić filtr, tzn. mam nadzieję, bo aparat właśnie jest na Żytniej, ale twierdzą, że spoko, tylko nie na gwarancji, a za 330zł (tata zawoził, a uprzejma pani przyjęła jako sprzęt gwarancyjny).
I myślę, że p3cpl przetarł szlak, bo mi nie robili ŻADNYCH problemów. I nawet uprzejmi byli.
I myślę, że p3cpl przetarł szlak, bo mi nie robili ŻADNYCH problemów. I nawet uprzejmi byli.
Tak, ale nie dla wszystkich modeli CANONA :( niestety !
W przypadku 5d na żytniej w dalszym ciągu nie da się wymienić samego filtra.
Zgodnie z tym co napisałem w wątku, który przywołał i Vitez i p3cpl - napisałem pismo o tym fenomenie do p. Magdy Lokajczyk z prośbą o interwencje. Następnego dnia odpisała mi, że prześle maila do serwisu i skontaktuje się ze mną i ... do dnia dzisiejszego cisza w temacie, a od pisma minał już ponad tydzień.
ps. U mnie w 5d matryce zarysowały czyścidełka marki Delkin.
Po powrocie aparatu z innego serwisu popastwię się nad zarysowanym filtrem i spróbuję rozszyfrować z czego jest on zrobiony. Ale szkło to nie jest napewno.
Skoro serwis na Żytniej nie wymienia filtra w 5D, to do jakiego serwisu dawałeś do wymiany?
Rozumiem, że jeszcze nie otrzymałeś aparatu i nie możesz sprawdzić jakości wymiany. Chodzi mi o to, czy po wymianie nie ma paprochów pomiędzy matrycą i filtrem. Jeśli u Ciebie będzie wszystko ok, to może i ja się zdecyduje na wymianę; tylko nie wiem do jakiego dawałeś do naprawy.
Ion: Naprawę zleciłem do Foto-Tronika w Warszawie na Żurawiej http://www.foto-tronik.eu/kontakt.htm. Koszt wymiany wynosi 1200,0 zł.
Nie wysłałem jeszcze aparatu, gdyż nie posiadają filtrów na stanie i trzeba czekać około 3 tygodni na sprowadzenie i dopiero wtedy wysyłam aparat. Sama wymiana pewnie 1 lub 2 dni zajmie. Ale mam już u nich otwarte zlecenie i ... pozostały już tylko 2 tygodnie . Mam nadzieje, że nie dostanę "wartości dodanej" do matrycy ;-). Różne opinie krażą o Foto-Troniku w internecie, ale zdecydowałem się zaryzykować. Niemniej jednak ta firma figuruje jako autoryzowany serwis Canona http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/services_locator/index.aspx
Po naprawie dam znać czy wszystko jest ok. No i oczywiście zrobię test wytrzymałości starego filtra.
Kolego jak jestes z trojmiasta to pojedz moze do OK serwis w Gdansku ul.Czarny Dwor 4 tel. 058 558-47-95 lub 0 501 090 202, Chlopaki znaja sie na rzeczy, zawsze mozesz zadzwonic i zapytac sie czy dadza rade to zrobic, bo moze maja akurat uzywana ktora lezy i czeka jako dawca
iktorn92
24-04-2009, 11:04
Moze w Berlinie poradza lepiej i taniej niz na Zytniej? Probował ktoś?
Moze w Berlinie poradza lepiej i taniej niz na Zytniej? Probował ktoś?
Czytałeś tu ? http://canon-board.info/showthread.php?t=32098
Kurcze tak czytam i az sie boje nastepnego czyszczenia. Ja czyszcze piorem firmy lenspen - sensorklear
czyscilem 2 razy(kazdym razem po kilka razy zeby ja wyczyscic do konca i brak rys)
Wygląda na to, że problem z filtrem do 5D jest tylko na Żytniej.
W serwisie w Wiedniu osoba prywatna może zamówić bez problemu sam filtr, kurier dostarcza do domu, czas realizacji 10-15 dni.
Co istotne !!! Filtr widnieje w katalogach jako część zamienna (a nie tylko komplet z matrycą) i logika podpowiada, że problem jest tylko w wiadomym miejscu :twisted:
eh ta Polska kraj skrajności, no cóż skazani jesteśmy na to co jest ... swoja droga podczas zakupu sprzętu firmy Canon dostałem gwarancje na rok czyli po roku jak mi cos padnie będzie trzeba się wykłócać ... ktoś z was juz to przechodził ??
Z racji długiego weekendu, dostarczenie filtra do 5D trwało nieco dłużej (o czym uprzedzano :wink:) czyli ... 8 dni :D
No i co z tym filtrem dalej, jaki byl calkowity koszt od zamowienia do dostawy?
Gdzie Ci go wymienili?
No i co z tym filtrem dalej, jaki byl calkowity koszt od zamowienia do dostawy?
Gdzie Ci go wymienili?
Całkowity koszt tzn. filtr, przesyłki, wymiana itd. to 900-1000 zł (w zależności od kursu euro )
Wymiana tutaj :http://fotoelektronik.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=42
Ion: Naprawę zleciłem do Foto-Tronika w Warszawie na Żurawiej http://www.foto-tronik.eu/kontakt.htm. Koszt wymiany wynosi 1200,0 zł.
Nie wysłałem jeszcze aparatu, gdyż nie posiadają filtrów na stanie i trzeba czekać około 3 tygodni na sprowadzenie i dopiero wtedy wysyłam aparat. Sama wymiana pewnie 1 lub 2 dni zajmie. Ale mam już u nich otwarte zlecenie i ... pozostały już tylko 2 tygodnie . Mam nadzieje, że nie dostanę "wartości dodanej" do matrycy ;-). Różne opinie krażą o Foto-Troniku w internecie, ale zdecydowałem się zaryzykować. Niemniej jednak ta firma figuruje jako autoryzowany serwis Canona http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/services_locator/index.aspx
Po naprawie dam znać czy wszystko jest ok. No i oczywiście zrobię test wytrzymałości starego filtra.
JackC - wymieniłeś już matrycę w Foto-Troniku?
Jaki efekt?
A gdzie tam !
15-04-2009r. zrobiłem wpłatę zaliczki i ... dalej czekam na dostawę filtrów do serwisu i dopiero wtedy dostarczę tam swój aparat do naprawy. Dzwoniłem w ubiegłym tygodniu i jeszcze nie dostali nowej partii filtrów.
Zaczyna mnie denerwować takie czekanie :twisted:.
A możesz pokazać, jak na zdjęciach wyglądały te zarysowania?
A możesz pokazać, jak na zdjęciach wyglądały te zarysowania?
Cześć. Wysłałem kilka "próbek" na Twojego e-maila :-D.
Od kilku dni jestem posiadaczem 5d z wymienionym filtrem na matrycy. Zaraz po odebraniu przesyłki od kuriera zrobiłem kilka testowych fotek i ... od razu wystąpiły mi zimno/gorące poty :mrgreen: ,
gdyż w kilku miejscach pojawiły się czarne plamki. Na szczęście po oględzinach za pomocą laboratoryjnej lupy okazało się, że są to drobne pyłki, które znajdowały się na zewnętrznej powierchni filtra. Za pomocą stępelka Dust Aid udało się je bez problemu wyczyścić. Pod lupą widać też było, że powierchnia filtra jest gładziutka bez rysek i plam. Na kolejnych fotografiach już nie było plamek - czyli wygląda na to, że podczas naprawy pod filtr chyba się nic nie dostało. Chyba - ponieważ na pierwszy rzut oka przy f8-f14 jest czysto.
Co poza tym - pomimo,że tego nie zlecałem - został ładnie wyczyszczony cały "tor optyczny" od wizjera do matówki.
Zostały usunięte syfki, które widoczne były w wizjerze ( a których normalnie bez rozbiórki aparatu nie dało się usunać ), wyczyszczono matówkę, wyczyszczono styki ( kółeczka chodzą jak nowe ).
Natomiast co do ogólnej pracy aparatu - na razie trudno mi powiedzieć, czy czy wszystko jest porządku, czy też coś zostało skopane. AF ustawia tak jak do tej pory. Reszta wyjdzie w trakcie użytkowania. Niemniej jednak widać, że serwisant starał się wykonywać jakieś regulacje po wymianie filtra, gdyż licznik zarejestrował że w serwisie zrobiono około 600 zdjęć.
Niestety nie dostałem uszkodzonego filtra po wymianie - i materiał z którego jest zrobiony dalej będzie tajemicą CANONA ;).
Z opisu który zostałem z serwisu wynika, że była porysowana i uszkodzona powłoka ochronna na filtrze. Czy filtr jest w 5d ze szkła ? - raczej w to wątpię. Tym bardziej, że jest to już drugie 5d z zarysowanym filtrem, z którym miałem do czynienia. Z rok temu w berlińskim serwisie wymieniałem filterek w służbowym aparacie.
Niech to będzie przestroga, dla osób które bez sprawdzenia podają informację, że czyszczenie matrycy bez mała można wykonać papierem ściernym :twisted:
Co poza tym - pomimo,że tego nie zlecałem - został ładnie wyczyszczony cały "tor optyczny" od wizjera do matówki.
Zostały usunięte syfki, które widoczne były w wizjerze ( a których normalnie bez rozbiórki aparatu nie dało się usunać ), wyczyszczono matówkę, wyczyszczono styki ( kółeczka chodzą jak nowe ).
Też ostatnio wymieniałem filtr na matrycy w swojej piątce. Koszt to 930 złotych. Czas naprawy niecały tydzień z przesyłkami.
Korzystałem z tego serwisu - fotoelektronik.pl
Opinia - super! Aparat wyczyszczony wszystko ładnie działa, żadnych brudów na matrycy.
Niestety nie dostałem uszkodzonego filtra po wymianie - i materiał z którego jest zrobiony dalej będzie tajemicą CANONA ;).
Ja dostałem swój uszkodzony filtr, ktoś chce to zapodam foto jak to wygląda :mrgreen:
Ja troszkę w innej materii .
Hot piksele ,pojedyncze okolo 10- 20 na całej matrycy i szczególnie po dłuższym naświetlaniu(120 -480 s .Zdjęcia robie przeważnie w Raw i problem jest widoczny przy powiększeniach .
Ptyanie brzmi :czy hot piksele to taka norma ,czy trzeba się zastanowić nad wymianą matrycy ?
...a problem dotyczy C5d jedynki
Kajtek_bez_Majtek
23-08-2009, 10:37
Norma, przy dłuższych czasach zawsze ci tego wylezie trochę.
nikt wiecej nie ma nic dopowiedzenia ?
Poszukaj na forum. Ciężko trafić matrycę bez hotów na dłuższych czasach naświetlania. Jak byś użył szukajki, znalazł być też informacje że po wysłaniu do serwisu mogą ci je zmapować, przez co nie będą widoczne na foto. 10-20 sztuk to jest nic.
Witam. Ja również wymieniłem zarysowane powłoki na filtrze AA w http://fotoelektronik.pl/index.php?o...d=12&Itemid=42 cena 940 pln. i jestem zadowolony
Rafalski
30-07-2010, 01:26
Jak wygląda stan na dziś, tzn. gdzie można najtaniej i najskuteczniej wymienić porysowaną powłokę filtra AA?
sloik1979
30-07-2010, 01:46
Jesli masz funkcje czyszczenia matrycy (bo tyczy sie to kazdego Canona) zdejmij obiektyw i podnies lustro (w menu sensor cleaning) poczekaj 20 sek i wylacz aparat. Masz jeszcze hot pixele?
Rafalski
30-07-2010, 22:29
Sorry sloik1979, odświeżyłem stary wątek bez ostrzeżenia, hot piksele były dyskutowane rok temu :)
Maciek Canon 7d
05-02-2011, 17:55
:(
Niestety i ja muszę wymienić swój filtr.
Widzę, że fotoelektronik cieszy się (w tym wątku) dobrą opinią i jest tańszy. Czy wy wszyscy jesteście z Rzeszowa? Dojeżdżaliście do nich i dostarczaliście osobiście czy może wysyłka? No i nie wiem jak z gwarancją - bo mój aparat ją jeszcze ma - czy korzystanie z tego serwisu nie naruszy jej warunki?
Jestem z Warszawy, więc mam bliżej na Żurawią (bo tam też wymieniają) lub na Żytnią (wiecie czy może się tam coś zmieniło?) , ale boję się tam oddać bo opinie różne i drożej.
Pytanie do JackC:
Czy doszukałeś się jakiś pyłków między filtrem i matrycą?
Bardzo proszę was wszystkich o pomoc
Pozdrawiam
Maciek
Witam!
Nie wymiana matrycy,ale... .
Prosiłbym o podanie namiarów jakiegoś profesjonalnego punktu we Wrocławiu, gdzie wyczyszczę matrycę, lustro oraz matówkę. Piszę "profesjonalnego", tzn. z doświadczeniem, gdzie nie rozkalibrują AF i nie narobią bałaganu.
A jeśli nie Wrocław, choć tutaj mam blisko, to który?
Czy na Żytnią można śmiało oddać?
Jednocześnie przepraszam, pisałem w innym wątku, ale brak odpowiedzi.Jak coś, to proszę usunąć.
Pzdrw
http://www.fotonaprawa.ovh.org/
Wrocław
hmm chce kupić5D po wymianie filtra matrycy na co muszę zwrócić uwagę ???
na to na co zwróciłbyś normalnie uwagę, dobrze wymieniona matryca nie jest żadną wadą ;)
Dokładnie tak, jesli wymiana wykonana profesjonalnie, to nie ma sie czego obawiać.
Najprościej to wykonać parę fotek testowych i jak nic nie widać na zdjeciach, to się nie przejmować.