Zobacz pełną wersję : allegro - uwaga na oszustów
Przestrzegam wszystkich kupujących na allegro przed starą (ale jak się okazuje wciąż skuteczną) metodą oszustwa.
Polega ona na tym, że po zakończeniu aukcji kupujący dostaje fałszywego maila w którym ktoś podszywa się pod sprzedającego i podaje numer konta do wpłaty. Jak się okazuje kupujący często nie zwraca uwagi na automatycznego maila od allegro z rzeczywistymi namiarami na sprzedającego i daje się nabrać na fałszywego maila i wpłaca pieniądze na konto nie należące do sprzedającego.
Zetknąłem się z takim oszustwem osobiście jako sprzedający.
Przed takim przekrętem można się ustrzec następująco:
- nie podawać do publicznej wiadomości na allegro swojego adresu e-mail
W ten sposób potencjalny oszust nie wyśle nam maila po zakończeniu aukcji.
- sprawdzać z jakiego adresu przychodzi mail od rzekomego sprzedającego i weryfikować ten adres z mailem podanym przez allegro.
Zawsze też można zadzwonić do kontrahenta i potwierdzić numer konta.
Powyższe środki zapobiegawcze zaoszczędzą kupującemu nerwów i ochronią przed stratą pieniędzy a sprzedający nie będzie musiał tracić czasu na wizyty na policji aby przekonywać o swojej niewinności.
dostałem kiedyś takiego maila jak kupowałem szkło.
Nie dałem się nabrać i zaoszczędziłem niecałe 2K PLN
Lepiej pięć razy się upewnić, niż raz dać sie oszukać.
Niedawno Allegro umożliwiło dodanie numeru konta sprzedawcy do aukcji. Jest to dość dobre zabezpieczenie przed ww. próbą oszustwa, oczywiście pod warunkiem iż sprzedawca z możliwości tej skorzysta.
pszczółka_maja
22-04-2009, 19:44
Niedawno Allegro umożliwiło dodanie numeru konta sprzedawcy do aukcji. Jest to dość dobre zabezpieczenie przed ww. próbą oszustwa, oczywiście pod warunkiem iż sprzedawca z możliwości tej skorzysta.
Myślę ,że to dobra opcja. Na pewno zmniejszy to prawdopodobieństwo wystąpienia takiego oszustwa
lajf_entusiast
23-04-2009, 12:36
Znając przeróżne historie z allegro z autopsji niestety i czytając ten wątek tym bardziej już odchodzę od kupowania tam sprzętu, a nawet akcesoriów. Odkąd przysłano mi wadliwy obiektyw, a później nawet nie można było skontaktować się ze sprzedawcą, bo po prostu "uciekł:P", powiedziałam - STOP. Nie warto się denerwować i tracić pieniędzy. Nie wszędzie i nie zawsze czyhają oszuści, ale jednak czasem nie warto ryzykować. Sprzęt kupuję raczej w normalnych sklepach, z wyjątkiem przeróżnych akcesoriów, które bardzo często zdarza mi się kupić przez Internet, głównie w foto-tipie. Nie dość, że mam kontakt z firmą, przesyłka jest zawsze dobrze zabezpieczona, to mam gwarancję, że nie otworzę przesyłki, nie znajdę w niej pustego lub wypełnionego czymś dziwnym pudełka.
A jak już przez allegro - to kontakt telefoniczny rzeczywiście jest najlepszy. Jeśli oczywiście... sprzedawca odbiera telefon:P
pszczółka_maja
30-04-2009, 14:28
hehe puste pudełko:) zdarzyło mi się raz - pudło wypełnione "śmieciami", tak by waga mniej więcej się zgadzała z wagą sprzętu. Chciałam wtedy kupić statyw do oświetlenia studia, no i przepłaciłam...Nie dość, że nic nie kupiłam, tak musiałam dwa razy zapłacić:) Trzeba uważać, czasem można nieźle dostać po kieszeni, czasem się uda. Statyw w końcu kupiłam w quantuum i tam też zapatrzamy się teraz w inne akcesoria do studia.
Rowniez coraz rzadziej tam kupuje. Po pierwsze nigdy nie wiadomo co sie dostanie, a po drugie allegro raczej niezbyt skrupulatnie sciga oszustow.
Chyba grubo przesadzacie. A jak chodzicie po internecie i wyświetli się baner ze właśnie wygrałeś 10000000$ to też w niego klikacie? Wystarczy trochę zdrowego rozsądku, przeczytanie kilku komentarzy i sprawa załatwiona. Ja sprzedaje i kupuje na Allegro od 8 lat. Nigdy nie dostałem pustego pudełka lub tego czego nie zamawiałem. A jeżeli ktoś kupuje od kogoś z zerową liczbą komentarzy niech ma do siebie pretensje nie do Allegro. Zresztą teraz aukcje są ubezpieczone i nie ma z tym problemu. Dla mnie Allegro to wygoda, oszczędność czasu i gotówki.
Zresztą teraz aukcje są ubezpieczone i nie ma z tym problemu.
http://hubalaga.blog.onet.pl/
Chyba grubo przesadzacie. A jak chodzicie po internecie i wyświetli się baner ze właśnie wygrałeś 10000000$ to też w niego klikacie? Wystarczy trochę zdrowego rozsądku, przeczytanie kilku komentarzy i sprawa załatwiona. Ja sprzedaje i kupuje na Allegro od 8 lat. Nigdy nie dostałem pustego pudełka lub tego czego nie zamawiałem. A jeżeli ktoś kupuje od kogoś z zerową liczbą komentarzy niech ma do siebie pretensje nie do Allegro. Zresztą teraz aukcje są ubezpieczone i nie ma z tym problemu. Dla mnie Allegro to wygoda, oszczędność czasu i gotówki.
Dokładnie
allegro jest bardzo dobrą stronką aukcyjną.
Znajdziecie na niej kupe rzeczy (czasami drożej, czasami taniej)
Ale trzeba zwracać uwagę na komentarze(wiarygodność).
No i na opis. Bo to też różnie bywa na allegro.
Najbardziej polecam tzw. sklepy allegro
tzn. firma rejestruj na allegro konto sklepowe-tak jak foto-tip itp.
Te firmy dizałają jako sklep-no i przez allegro ceny też sa nieco tańsze :)
Zresztą teraz aukcje są ubezpieczone i nie ma z tym problemu.
Tak tak, tkwij w tym przekonaniu dalej.
nie wystarczy sprawdzić czy ma pozytywy, ale równierz zobaczyć za co. było raz na canon board, że gościu ma same pozytywy a kogoś z nas oszukał sprzedając aparat za grubą kwotę - którego nie było. otuż sprawdzając jego poprzednie aukcje pokazało się, że punkty zdobył za kupno sznurówek, plastra, nici...... wszystko to razem za cenę może 7zł. a tu nagle aparat za 4000zł. takie coś daje do myślenia
http://hubalaga.blog.onet.pl/
To proszę bardzo wejdź na Allegro i wyświetl sobie informacje o użytkowniku "dragonusek". A co do procedur Allegro to wszyscy wiemy jak działają, ale nie znaczy to że program ochrony kupujących w ogóle nie działa.
...nie znaczy to że program ochrony kupujących w ogóle nie działa.
Oczywiście że działa - w teorii. Przypadek opisany powyżej jest jednym z wielu opisujących (nie)działanie tego "programu". Allegro nie zarabia na kupujących, tak więc nie ma żadnego interesu aby zabezpieczać ich transakcje - nie ma w tym niczego dziwnego, ale jeżeli ktoś chce wierzyć iż Allegro tak bardzo troszczy się o kupujących, to proszę bardzo.