Zobacz pełną wersję : Kuźnia Wodna – Oliwa Foto spotkanie 26.04
W dniu 26.04.2009 (niedziela) o godz: 13:00, w Kuźni Wodnej w Oliwie planowane jest spotkanie miłośników fotografii.
Wiadomość zaczerpnięta z bardzo skromnego źródła: http://kuzniawodna.webhost.pl/
Wybiera się ktoś z forumowiczów?
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.mmtrojmiasto.pl/rep/meeting/3611.3.jpg)
Ja też widziałem ten news (chyba na mmtrojmiasto), i szczerze mówiąc brzmi ciekawie :) A Ty idziesz?
Na dzień dzisiejszy wybieram się do Kuźni, dawno tam nie byłem więc warto odwiedzić takie miejsca :) Za kużnią są piekne tereny, Dolina Ewy, Dolina Radości itd.
źródło: http://www.mmtrojmiasto.pl/meeting/3979/Spotkanie+Ku%C5%BAnia-Foto+w+Ku%C5%BAni+Wodnej+w+Oliwie.html
W najbliższą niedzielę, 26 kwietnia 2009 w godz. 13-15 zapraszamy mieszkańców Trójmiasta do udziału w spotkaniu pt. Kuźnia-Foto, wstęp wolny.
W tym dniu w Kuźni Wodnej w Oliwie chcemy porozmawiać z miłośnikami fotografii wspólnie na temat nowych koncepcji spotkań tego typu. Mamy kilka pomysłów np. galerie fotografii przyrody doliny Radości, myślę iż warto połączyć spotkania w kuźni z przyrodą wokół tego miejsca jak i ekologią której wciąż jest tutaj tak mało.
Organizator: Kuźnia Wodna
i jeszcze tutaj: http://www.mmtrojmiasto.pl/meeting/3975/Ku%C5%BAnia+-Foto.html
W roku ubiegłym zorganizowaliśmy spotkanie dla miłośników fotografii pt. Kuźnia -foto ,zamiarem było wykorzystania naszych wnętrz do realizacji zdjęć fotograficznych. Efektem tego pierwszego spotkania było otwarcie wystawy prac uczestników pt. Kuźnia w obiektywie ,która bardzo zaciekawiła odwiedzających nasz obiekt i nie tylko. Dzięki dobrej woli pracowników naszemiasto.pl prace uczestników zawitały również na witrynę tego portalu.
W roku obecnym chcemy dalej umożliwić taką formę realizacji właśnie u nas w kuźni dlatego też w najbliższą niedzielę tzn.26 kwietnia 2009 zapraszamy wszystkich chętnych do odwiedzenia naszego muzeum i przyłączenia się do wspólnej dyskusji na temat nowych kierunków takich spotkań. Myślę iż mamy sposobność stworzenia nowej formy spotkań dla miłośników fotografii w Trójmieście, tak aby kolejne z tego cyklu spotkań zostało zorganizowane przy współpracy z Państwa strony. Oczekuję iż po pewnym czasie ustalimy nasze wspólne oczekiwania jak powinno wyglądać kolejne takie spotkanie .
Zapraszam do dyskusji oczywiście z aparatem !
Kiedyś byliśmy z Viqy'm na nocnym spotkaniu w kuźni. Dobrze że spóźniliśmy się trochę, bo na początku było tyle ludzi, że ciężko było gdzie wcisnąć obiektyw :mrgreen:
Właściciel kuźni ma za to wielkie aspiracje - od dłuższego czasu próbuje zaprosić National Geographics do kuźni i organizuje wystawy fotografii z tego typu imprez.
Ale wracając do tematu - niedziela godzina 13 - czas rodzinnych spacerów i przepalające fotki wszechobecne słońce :twisted:
Szczególnie ze względu na pierwszy czynnik może być ciężko :-)
Pozdrawiam!
To ja już nie rozumiem jaki jest dokładnie cel tego spotkania. Czy chodzi o to, aby:
-ewentualnie się umówić na jakieś plenery mające w celu jakoś zdokumentować piekno TPK (dolina radości itp)?
-nie umawiać się, a już zacząć fotografować (właśnie w godzinach 13-15, trochę poroniony pomysł, tak jak pisze 27rav)?
-a może chodzi tylko o fotografowanie kuźni, robiąc dzięki temu im niezłą reklamę ;)?
Celem tych spotkań jest głównie promowanie kuźni i wizja stworzenia kółka fotograficznego przy niej, choć organizator sam nie foci. :-)
Po ostatnim spotkaniu miała być wystawa prac ale każdy kto chciał pokazać swoje fotki musiał sam zapłacić za wydruk zdjęć w dużym formacie i antyramę w której były one wywieszone - organizator oferowała nawet pośrednictwo za określoną cenę :mrgreen: (chyba ok. kilkunastu PLN - już nie pamiętam) i stawiano mu potem nawet zarzuty że chce na tym zarobić, czemu oczywiście zaprzeczał.
Poza tym jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze chodzi o kasę :-) - normalnie wstęp do kuźni kosztuje chyba kilka lub kilkanaście PLN - tym razem gratis :-) - za ostatnie nocne spotkanie musieliśmy wyskakiwać z piątaka, a oprócz nas było ponad 40 osób z aparatami :-)
Oczywiście prezentuję moje subiektywne odczucia :-) inni mogli odebrać to inaczej.
W każdym razie okolica jest fajna, ale najładniej wygląda jesienią :-)
To chyba wybiorę się tam z aparatem, porobię sobie zdjęcia, które może uda mi się kiedyś opchnąć (a skoro próbowali zarobić, to na pewno za darmo ich im nie udostępnię w dużym formacie) ;)
Dziś przejeżdżając przez Oliwę wstąpiłem do kuźni wodnej, rozpytałem się gościa zajmującego się tym obiektem o jakiś plan działania w dniu spotkania fotograficznego. Niestety nie otrzymałem żadnej konkretniej odpowiedz, on sam chyba nie ma pojęcia jak ma to wyglądać. Przebąkiwał cos o możliwości robienia zdjęć, wystawach itp. Gdy zadałem pytanie cóż za atrakcje przewiduje powiedział, że będzie pokaż kucia…nic więcej. Spróbowałem się dowiedzieć jak ma wyglądać focenie w tak małym pomieszczeniu. Odpowiedz była krótka, no przecież ludzie nie będą sobie przeszkadzać, ale jak chce w spokoju robić zdjęcia to mogę sobie przyjechać w inny dzień i zapłacić 5zł – tyle kosztuje wejściówka.
Z tego co zobaczyłem to miejsca tam jest niewiele, gdy zjawi się 10-ciu foto to będzie już przeludnienie.
Faktycznie, ma małą wystawę zdjęć upchnięta w małej kanciapie – nic więcej. Ogólnie to szału tam nie ma.
Dla tych co tam nigdy nie byli: kucie wygląda tak: z pieca jeden człowiek wyjmuje kawałek czerwonego żelastwa i przez jakieś 30sek wali w nie młotem jego pomocnik, przy czym oboje stoją tak, że sporo zasłaniają. Oczywiście całe zajście fotografuje ok 10 osób - tyle się tam zmieści.
Jest jeszcze cięcie rozżarzonego metalu nożycami napędzanymi wodą - tu z kolei jest mniej miejsca na fotografujących.
IMHO najciekawsze są koła napędzane wodą w ruchu, fotografowane na długich czasach.
Ja na pewno przyjdę, nie mam planów na niedzielne popołudnie. Planuje być nawet znacznie wcześniej i pochodzić po Oliwie, bardzo dawno nie byłem na pachołku. Trzeba odświeżyć sobie widok, stara Oliwa też jest niczego sobie.
Jeśli ma być mowa o przyrodzie to może sie pojawię ;-)
Przykro mi to mówić, ale niestety nie będzie mnie dziś w Kuźni Wodnej.
Przykro mi to mówić, ale niestety nie będzie mnie dziś w Kuźni Wodnej.
Szału nie było. Żadnego pokazu kucia itp. Przyszło ok 10 osób, rozmawialiśmy z właścicielem (w sumie to nie do końca jestem pewien kto to był bo się spóźniłem, może tylko zarządzający tym budynkiem). W wielkim skrócie: prowadzący chciałby aby powstała jako taka galeria powiązana z oliwą i okolicami (architektura, przyroda, itp).
Tezet-gdynia
27-04-2009, 02:13
To Wy sobie po kuzniach latacie jak ja mam plenerek na helu :P Wkoncu uzupelnilem swoje zapasy krajobrazowe :D Wrzucac, wrzucac, jestem ciekaw co mnie ominelo ;)
To Wy sobie po kuzniach latacie jak ja mam plenerek na helu :P Wkoncu uzupelnilem swoje zapasy krajobrazowe :D Wrzucac, wrzucac, jestem ciekaw co mnie ominelo ;)
W sumie to nie był finalny plener, bardziej spotkanie organizacyjne. Chyba tylko ja z CB byłem (bo nie zauważyłem nikogo znajomego). Właściciel kuźni planuje cykl plenerów mających uwiecznić Oliwę (architekturę, oraz naturę okolic). Jak jesteś zainteresowany to napisz, jeśli dostanę więcej informacji (mają przyjść mailem) to dam Ci znać.
Tam na helu plenerek weselny, czy taki o którym mogłeś szanownych forumowiczów poinformować ;) ?
W sumie to nie był finalny plener ...
A nie mówiłem :mrgreen:
P.S.
Może jakiś majowy plenerek? Info tutaj (http://canon-board.info/showthread.php?p=639538#post639538)
Pozdrawiam!
A nie mówiłem :mrgreen:
P.S.
Może jakiś majowy plenerek? Info tutaj (http://canon-board.info/showthread.php?p=639538#post639538)
Pozdrawiam!
Można by nowy temat założyć. Ja w sumie to mam już weekend majowy z grubsza zaplanowany, ale myślę że mógłbym trochę czasu wygospodarować jeśli znajdzie się jakiś ciekawy pomysł :D
Tezet-gdynia
27-04-2009, 14:18
Tam na helu plenerek weselny, czy taki o którym mogłeś szanownych forumowiczów poinformować ;) ?
W sumie to byl taki plenerek zeby sie odchamic ze znajomymi po tych calych mrocznych/industrialnych photodayach. Bardziej spacer niz plener, ale pare zdjec sie porobilo ;) Przy okazji stwierdzilem za tak jak nic tam nia bylo tak nic tam ciekawego dalej nie ma :p