PDA

Zobacz pełną wersję : ogniskowa a czas naświetlenia i ISO ...

j23
02-08-2005, 20:44
Witam - Może trochę dziwne to będzie pytanie, ale:
zasada jest, że aby zdjęcie było nieporuszone, to czas naświetlenia powinien wynosić 1/długość ogniskowej
według znalezionych na forum i w necie opinii - inni polecają, aby w cyfrowych lustrankach jeszcze przemnożyć przez 1,6

1. czyli przy 200 mm - czas ma być 1/200 s czy 1/320 s ???
a przy 300 mm - czas ma być 1/300 s czy 1/480 s ???

2. dla jakiej wartośći ISO ten wzór jest "wiarygodny" - czy przy zastosowaniu wyższego ISO można odbiegać od tej zasady i czy jest to jakoś określone wzorem ???

3. czy krótsze czasy można jakość zrekompensować błyskiem - jaki wówczas przyjąć czas (przy stosowaniu standardowj lampy z Canona 350d - dodatkowej jeszcze nie mam) ???

4. czy jest określone w jaki sposób zastosowanie monopodu (wiadomo to nie statyw, ale w czasie wędrówek zajmuje mniej miejsca) wpływa na dobór czasu - nigdy jeszcze nie fociłem z monopodu, ze statywem już wielokrotnie, ale chcę kupić mono... (uzasadnienie powyżej)
Jaki monopod polecacie - zaznaczam, ze jestem wysokim człowiekiem i chciałbym aby było mi wygodnie :mrgreen:

gawryl
02-08-2005, 20:46
Wyoski Czlowieku ;) na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedzi przeszukujac forum. powodzenia

Mac
02-08-2005, 21:11
Wiesz gdybyś podał jeszcze pytającemu linki to pewnie byłby bardzo zadowolony ;) A poza tym można byłoby być troszkę wyrozumiałym dla nieopierzonych...

j23
02-08-2005, 21:15
szukałem, ale znajdując sprzewczne informacje - chciałem to uściślić - 200mm - 1/200 czy 1/320
ISO - nie znalazłem nic z powiązaniem do czasu naświetlenia i ogniskową - stąd pytania
monopod - może jest ktoś kto także ma 190 cm i może jest w stanie doradzić

gawryl
02-08-2005, 21:44
szukałem, ale znajdując sprzewczne informacje - chciałem to uściślić - 200mm - 1/200 czy 1/320
1/320.
i tak beda za chwile sprzeczne informacje - wiec sprawdz se samodzielnie, kadrujac, np. w linie wysokiego napiecia i focisz przy 2 roznych czasach - wspomniana przez Ciebie 200m z 1/200 (najprawdopodobniej wyjdzie poruszone, chyba ze masz pewna reke ;) ) i z 1/500 - zobaczysz roznice na wlasne oczy.

ISO - nie znalazłem nic z powiązaniem do czasu naświetlenia i ogniskową - stąd pytania
powiazanie jest banalne - zmniejszenie ISO powoduje wydluzenie czasu naswietlania, musisz tak robic, by przy danym ISO regula ,,czas =1/ogniskowa'' zawsze byla spelniona. jak nie jest (tj. czas ma za dlugi) to zwiekszasz ISO

monopod - może jest ktoś kto także ma 190 cm i może jest w stanie doradzić
ja mam tylko 187cm, wiec nie jestem w stanie doradzic :D
i proponuje uwaznie przejrzec forum....

j23
02-08-2005, 21:48
Dzieki za kilka zdań

ja mam tylko 187cm, wiec nie jestem w stanie doradzic :D
... i poczekam jak podrośniesz :D :D :D to tylko 3 cm :D :D :D

gawryl
02-08-2005, 21:51
Dzieki za kilka zdań

... i poczekam jak podrośniesz :D :D :D to tylko 3 cm :D :D :D

kilka zdan na zachete, bo jest tego duzo w archiwum....
ja poczekam az dorosniesz :)

Dorn
02-08-2005, 22:24
Jaki monopod polecacie - zaznaczam, ze jestem wysokim człowiekiem i chciałbym aby było mi wygodnie :mrgreen:

Też się zastanawiam nad kupnem monopodu i tak sobie czytam, szukam itp. (ale najpierw muszę uskładać na 17-40 L)
(Proponuję wpisać w wyszukiwarke np: Manfrotto -wielu je poleca. otrzymasz co najmnie 3 strony wątków. Znajdziesz tam wiele odpowiedzi na wiele pytań.)

Parę info nt. Manfrotto:
http://www.foto.w3.com.pl/manfrot.html
http://www.milso.com.pl/gate/wb31709/i_index.htm
i przykładowe ceny
http://www.sklepfotograficzny.pl/sklep.foto/lista49-1/

Miłej lektury :)

muflon
02-08-2005, 22:44
1. czyli przy 200 mm - czas ma być 1/200 s czy 1/320 s ???
a przy 300 mm - czas ma być 1/300 s czy 1/480 s ???
Odpowiednio 1/320 i 1/480. Ale to jest naprawdę bardzo uproszczony wzór, w zależności od egzemplarza fotografa odchylenia mogą dochodzić i do x2 w jedną i w drugą.

2. dla jakiej wartośći ISO ten wzór jest "wiarygodny" - czy przy zastosowaniu wyższego ISO można odbiegać od tej zasady i czy jest to jakoś określone wzorem ???
Tak jak Gawryl napisał - ISO nie ma tu nic do rzeczy. Oczywiście wyższe ISO da Ci możliwość skrócenia czasu, ale w ostatecznym rozrachunku to czas jest istotny.

3. czy krótsze czasy można jakość zrekompensować błyskiem - jaki wówczas przyjąć czas (przy stosowaniu standardowj lampy z Canona 350d - dodatkowej jeszcze nie mam) ???
Hmm.. w pewnych, bardzo szczególnych przypadkach tak: jeśli lampa jest głównym źródłem światła, to czas może być dłuższy, a naświetli się i tak tylko tak długo, jak błyskać będzie lampa. No, ale wtedy trzeba się nauczyć dobrego pomiaru - zresztą to nie moja działka, bardziej gdybanie.

4. czy jest określone w jaki sposób zastosowanie monopodu (wiadomo to nie statyw, ale w czasie wędrówek zajmuje mniej miejsca) wpływa na dobór czasu
W pewnym sensie tak. Mając monopod możesz w razie potrzeby czasem nagiąć czas - a zdjęcia, które zrobisz zgodnie z regułą 1/f mogą być jeszcze lepsze. Natomiast nie ma reguły, która mówi "jeśli masz monopod, to pomnóż minimalny czas przez dwa"

A na to pytanie sam bym chętnie usłyszał odpowiedź :)

Polaco
03-08-2005, 06:21
Co do czasow, kazdy ma inna lape, jednemu sie trzesa jak galarety inni maja stalowe lapy, ten wzor 1/ogniskowa to jest tylko taka propozycja. Zobacz czy Tobie sie on sprawdza. Nie zapomnij ze jak jestes zmeczony to tez sie rece bardziej trzesa...