PDA

Zobacz pełną wersję : G 10 czy sprawdzi się też dla amatora?

michaela7
20-04-2009, 12:01
Witam serdecznie. To mój pierwszy wpis tutaj ( i w ogóle raczej na jakimkolwiek forum)... Mam nadzieję, że nie spotkam się z krytyką, a jeśli tak to może jakoś to przeżyję...
Od kilku lat robię wiele wiele zdjęć (nie mówię, że zajmuję się fotografią, bo to rezerwuję dla profesjonalistów). Jestem amatorem, czasem moje zdjęcia podobają się wielu osobom i często zdjęcia zrobione przeze mnie są dla innych jedyną pamiątką. Stąd poszukuję dla siebie naprawdę dobrego aparatu kompaktowego, który mogę zabrać wszędzie zamiast lustrzanki.
Robiłam do tej pory zdjęcia Power Shot A510 i S5 IS. Potrzebuję mały aparat. I na dziś moją uwagę zwrócił Canon G10. Tylko czytam w wielu miejscach, że w rękach amatora ten aparat po porostu jest za dobry... Moje pytanie jest takie czy na pewno tak jest? Oczekuję zdjęć bardzo ostrych, bardzo dobrej jakości.... i czy faktycznie nie mogę oczekiwać tego (jako amator) od G10? (jak inni piszą). Przyznam że zdjęcia robione na AUTO w S5 IS właśnie się innym podobają, to czy w G10 będą gorsze, czy takie same, czy może o wiele wiele lepsze??? Proszę o poradę i poważne podejście do mojego problemu.
Pozdrawiam i dziękuję.
Michaela

caveman
20-04-2009, 13:04
Jestem amatorem, czasem moje zdjęcia podobają się wielu osobom i często zdjęcia zrobione przeze mnie są dla innych jedyną pamiątką. Stąd poszukuję dla siebie naprawdę dobrego aparatu kompaktowego, który mogę zabrać wszędzie zamiast lustrzanki.
Robiłam do tej pory zdjęcia Power Shot A510 i S5 IS. Potrzebuję mały aparat. I na dziś moją uwagę zwrócił Canon G10. Michaela

Dziwny ten Twój post, ponieważ pytasz o jakość zdjęć kompakta w trybie auto i zarazem szukasz kompakta, "którego możesz zabrać wszędzie zamiast lustrzanki".

To masz w końcu tą lustrzankę czy nie masz?

Proponuję Ci najpierw zaznajomić się z testami http://www.optyczne.pl/26-Test_aparatów-Canon.html. Nie miałem okazji używaż ani G10 ani S5 IS, ale za G10 przemawia przede wszystkim dobra matryca i możliwość zapisu do RAW. Z kolei w S5 masz większy zakres ogniskowych (lepszego zooma), ale praktycznie brak szerokiego kąta. Jeśli chcesz w pełni wykorzystać potencjał drzemiący w G10, zapomniej o trybie auto i zapisie do JPG. Zatem jeżeli:
1) nie wystarczają ci możliwości S5
2) chcesz poznać podstawy fotografii
3) i podstawy obróbki cyfrowej za pomocą oprogramowania typu Photoshop
to zainwestuj w G10.

Na twoim miejscu najpierw pobawiłbym się trybem M,Av,Tv na S5, bo jak chcesz robić fotki w trybie auto na G10, to jedyną namacalną różnica dla Ciebie (w stosunku do S5) będzie szybsze tempo zmniejszania sie miejsca na dysku twardym ;).

michaela7
20-04-2009, 14:12
Dziwny ten Twój post, ponieważ pytasz o jakość zdjęć kompakta w trybie auto i zarazem szukasz kompakta, "którego możesz zabrać wszędzie zamiast lustrzanki".

To masz w końcu tą lustrzankę czy nie masz?

Proponuję Ci najpierw zaznajomić się z testami http://www.optyczne.pl/26-Test_aparatów-Canon.html. Nie miałem okazji używaż ani G10 ani S5 IS, ale za G10 przemawia przede wszystkim dobra matryca i możliwość zapisu do RAW. Z kolei w S5 masz większy zakres ogniskowych (lepszego zooma), ale praktycznie brak szerokiego kąta. Jeśli chcesz w pełni wykorzystać potencjał drzemiący w G10, zapomniej o trybie auto i zapisie do JPG. Zatem jeżeli:
1) nie wystarczają ci możliwości S5
2) chcesz poznać podstawy fotografii
3) i podstawy obróbki cyfrowej za pomocą oprogramowania typu Photoshop
to zainwestuj w G10.

Na twoim miejscu najpierw pobawiłbym się trybem M,Av,Tv na S5, bo jak chcesz robić fotki w trybie auto na G10, to jedyną namacalną różnica dla Ciebie (w stosunku do S5) będzie szybsze tempo zmniejszania sie miejsca na dysku twardym ;).

Sorry za dziwny post... tego się właśnie obawiałam, ale nie o tym ma tutaj być...
Mam lustrzankę. I dopiero się wciągam w tajniki tego, co z lustrzanki można wydobyć.
G10 ma być dodatkowym aparatem. przy okazji powiem, że czasem inni przy "wspólnym np. spacerze" też będą chcieli zrobić nim zdjęcie (z lustrzanką nie dają rady)...
chodzi naprawdę o jakość i ostrość zdjęć. I ciągle się zastanawiam czy ta jakość i ostrość będzie lepsza od aparatów, o których pisałam na początku...
Z testami się zaznajomiłam... Ale problem pozostaje. Fajnie byłoby mieć aparat na tydzień u siebie i po prostu zobaczyć jak naprawdę działa, ale to już marzenie....
Przyznam że przeraża mnie obróbka zdjęć za pomocą oprogramowań, więc może dlatego też mówię o tym "auto" czy po prostu kompakcie. Jakby nie było z lustrzanki prawie każde zdjęcie trzeba przerobić (w moim przypadku), a raczej chcę tego uniknąć.
Dzięki za pierwszą odpowiedź.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Na twoim miejscu najpierw pobawiłbym się trybem M,Av,Tv na S5, bo jak chcesz robić fotki w trybie auto na G10, to jedyną namacalną różnica dla Ciebie (w stosunku do S5) będzie szybsze tempo zmniejszania sie miejsca na dysku twardym ;).[/QUOTE]

Jeśli dobrze rozumiem
to AUTO na S5 IS lepsze niż w G10???
Czy może ktoś kto zna te dwa aparaty może też coś podpowiedzieć?

Paenka
20-04-2009, 15:07
Myślę, że kolega pisząc posta miał raczej na myśli, że niepotrzebnie byś wydała pieniądze skoro i tak będziesz używała trybu AUTO, którego działanie jest z zasady identycznie w każdym aparacie. Równie dobrze mogłabyś robić te zdjęcia aparatem w telefonie...też będzie AUTO.
S5IS to dobry aparat hybrydowy. G10 również ale ma format RAW, który dla Ciebie będzie prawdopodbnie jedyną róznicą...no poza wielkością aparatu.

Więc jeśli nie zależy Ci na RAW to może lepiej zainteresuj się innym, mniejszym modelem kompaktowego aparatu.

michaela7
20-04-2009, 15:22
Dzięki za odzew.
Jeśli chodzi o S5 IS to naprawdę za duży.
A510 - jakość zdjęć już mnie nie zadowala. Aparat w telefonie też nie (zresztą od pierwszego zdjęcia zrobionego aparatem w telefonie nigdy już nie używam tego aparatu)

G10 świetnie leży w ręku (jak dla mnie) - nie było możliwości sprawdzenia czegoś więcej w tym aparacie...

Aparat ma wystarczyć na kilka dobrych lat. Najczęściej chcę nim robić zdjęcia na zewnątrz.

Więc jeśli nie G10 to jaki???

Ale może jeszcze ktoś wypowie się o G10. Nie chcę tak szybko z niego rezygnować. Ale jeśli jest coś lepszego????

aptur
20-04-2009, 15:52
Kupuj G10 i rób zdjęcia. To jeden z najlepszych kompaktów obecnie dostępnych na rynku. Na automacie też działa :)

michaela7
21-04-2009, 11:16
Czy jest jakaś szansa, żeby ktoś wystawił zdjęcia z G10, ale bez obróbki w żadnym programie (za wyjątkiem pewnie tylko zmniejszania)?
Albo może ktoś znalazł i mógłby podać linki do takich właśnie zdjęć?

Jeśli tak to dziękuję.

aptur
21-04-2009, 11:37
tutaj masz sporo:
http://www.pbase.com/cameras/canon/powershot_g10

x-mac
21-04-2009, 11:45
Albo może ktoś znalazł...

Tak, google (http://www.google.pl/search?hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&hs=riC&q=canon+g10+samples&btnG=Szukaj&lr=);)
np:
digitalpixels (http://www.digitalpixels.net/2008/10/photo-gear/g10-canon-powershot-camera-sample-photos-in-jpeg-and-raw/)
pbase1 (http://www.pbase.com/spitfirestu/canon_powershot_g10_first_day)
pbase2 (http://www.pbase.com/cameras/canon/powershot_g10)
dpreview (http://www.dpreview.com/gallery/canong10_samples/)
...

EDIT: link "pbase2" aptur już podał

caveman
21-04-2009, 12:25
http://pl.pixel-peeper.com/digicams/?camera=1086

Loome
21-04-2009, 12:37
nie widze sensu kupowania swietnego kompakta po to zeby robił w auto. niestety ale oprogramowanie nigdy nie zrobi za Ciebie dobrego zdjecia. ba - nawet nie zrobi poprawnego zawsze. jest ono zoptymalizowane do typowych, niewymagajacych sytuacji. dlatego uwazam ze G10 to zbyt droga zabawka do uzywania w trybie auto.

x-mac
21-04-2009, 14:15
dlatego uwazam ze G10 to zbyt droga zabawka do uzywania w trybie auto.
...ale tańsza niż dobre lustro ze szkłami:wink:
Poza tym w tej chwili to już (chyba) nawet w Ferrari nie pytają o licencję zawodowego kierowcy - jak stać klienta, niech bierze ...najwyżej się rozwali na pierwszym zakręcie:-?
Oczywiście, że G10 jest niezłym kompaktem i można z niego wycisnąć sporo więcej niż prostą "małpką" na auto, co widać na załączonych wcześniej fotkach.
Trochę szkoda by było nie wykorzystać potencjału tego sprzęciku.

michaela7
21-04-2009, 16:13
Trochę dostało mi się za te zdjęcia "w auto"...:(
Do tej pory najczęściej takie robiłam - ja i inni, którzy korzystali z mojego aparatu. Nadal tak zostanie, że z aparatu nie będę korzystać tylko ja... stąd też może cały czas o tym "auto". No może się powtórzę, że do tej pory nie były najgorsze te zdjęcia... i na ten moment to jest dla mnie najbardziej porównywalne... właśnie auto... dlatego pytałam czy zdjęcia w auto na G10 będą lepsze od tych z A510 i S5 IS.

Przez całe życie człowiek się uczy, więc mam też nadzieję, że G10 też będzie tutaj odgrywał dobrą rolę.

Pójdę trochę dalej...
Odkąd korzystam z lustrzanki na auto nie zrobiłam żadnego zdjęcia po tym, kiedy się przekonałam, że nie do tego jest lustrzanka.... Wykorzystuję najczęściej tryb AV... najczęściej jeszcze nic mi nie wychodzi, ale czytam... robię zdjęcia, pytam, i znowu robię... i może kiedyś będzie lepiej...

Ten G10 miałby mi służyć do zrobienia zdjęć bez wyszukiwania właściwych ustawień kiedy nie ma na to czasu i nie zawsze można zabrać lustrzankę, ale i do tego, żeby w przyszłości po wielkich trudach nauki wydobywać z niego i to na co go stać.

x-mac
21-04-2009, 16:23
Trochę dostało mi się za te zdjęcia "w auto"...:(
E tam, zwykłe wymądrzanie się tych co zauważyli inne tryby niż zielony prostokąt i jakieś kółka do zmiany nastaw;)

dlatego pytałam czy zdjęcia w auto na G10 będą lepsze od tych z A510 i S5 IS.
A widziałaś te fotki z linków? MZ, sporo można z tego wycisnąć, ale czy Twoje fotki będą lepsze?
Z czasem -na pewno!:D bo...

Przez całe życie człowiek się uczy, więc mam też nadzieję, że G10 też będzie tutaj odgrywał dobrą rolę.
...
ale i do tego, żeby w przyszłości po wielkich trudach nauki wydobywać z niego i to na co go stać.
Powodzenia w rozwijaniu pasji!:)

Paenka
21-04-2009, 16:50
http://www.ceneo.pl/;0151823403-10.htm#productOpinions tutaj są "jakieś" opinie

Jak masz kasę i to go bierz....zazdroszczę, że masz taką kwotę do wydania na małpkę.

michaela7
21-04-2009, 17:48
A widziałaś te fotki z linków?

Zdjęcia ekstra.

Warto się uczyć...

trzeba tez mieć coś w sobie... więc tak naprawdę dopiero wszystko się okaże...

A jeśli chodzi o kasę, to wcale nie tak łatwo. Muszę sporo jeszcze dozbierać. Aparat ma służyć wiele lat (jeśli się nie zepsuje - oby nie!) i nie mogę pozwolić sobie na wymienianie aparatów zbyt często... (na marginesie S5, wcześniej A510 były prezentami).

Pozdrawiam wszystkich i bardzo bardzo dziękuję za pomoc.
Michaela

JaBlam
22-04-2009, 11:06
A jak naprawde masz obawy i wolalabys wydac kilka zl mniej to kup troche (ale naprawde o miesiace ) starszego brata G9 ... ktory od G 10 rozni sie wielkoscia matrycy (12mln pixeli vs 15 mln) i kilkoma drobiazgami.
Sam mam G9 i uzywam w przypadku kiedy lustrzanka okazauje sie za duza a ja potrzebuje dyskretnego focenia.

FotoMH-s
23-04-2009, 18:30
Ja kupiłem używanego G6 (za 500zł) i polecam, bo g10 troszkę drogi, lepiej kupić używane amatorskie lustro (używany eos 350D chyba jest w podobnej cenie)

michaela7
24-04-2009, 11:48
Pozwólcie, że zapytam jeszcze...

Jeśli nie G10 to jaki inny naprawdę dobry kompakt?

Raczej z tych nowszych... cena nie gra roli... (ale nie droższy niż G10), nie hybryda...
Ktoś pewnie zapyta jakie zdjęcia? Ogólnie wszystko: - tylko nie zawodowo - po prostu upamiętniające ŻYCIE...

aptur
24-04-2009, 11:53
Pozwólcie, że zapytam jeszcze...

Jeśli nie G10 to jaki inny naprawdę dobry kompakt?

Raczej z tych nowszych... cena nie gra roli... (ale nie droższy niż G10), nie hybryda...
Ktoś pewnie zapyta jakie zdjęcia? Ogólnie wszystko: - tylko nie zawodowo - po prostu upamiętniające ŻYCIE...

Panasonic lx3.

Paulo_
24-04-2009, 23:01
A ja Ci szczerze odradzę G10 jeżeli masz zamiar robić zdjęcia w trochę ciemniejszych miejscach przy ISO powyżej 200. Miałem ten aparat i szumy przy ISO 400 były już dla mnie nie do zniesienia :/ O 800, 1600 i 3200 zapomnij. A jestem początkującym fotografem.

Teraz mam co prawda 450D, ale tak jak aptur polecam Ci Panasonica LX3. Jego zaletą jest też to, że jest mniejszy od G10, bo wbrew pozorom jak na kompakt to jest to spory sprzęt (G10 w sensie).

michaela7
25-04-2009, 19:13
A ja Ci szczerze odradzę G10 jeżeli masz zamiar robić zdjęcia w trochę ciemniejszych miejscach przy ISO powyżej 200. Miałem ten aparat i szumy przy ISO 400 były już dla mnie nie do zniesienia :/ O 800, 1600 i 3200 zapomnij. A jestem początkującym fotografem.

Teraz mam co prawda 450D, ale tak jak aptur polecam Ci Panasonica LX3. Jego zaletą jest też to, że jest mniejszy od G10, bo wbrew pozorom jak na kompakt to jest to spory sprzęt (G10 w sensie).

Paulo, a jak G10 sprawdzał się na zewnątrz?
Czy robisz też zdjęcia tym LX3? Jeśli tak to jak się sprawdza?
Nie mogę trafić nigdzie na tego Panasonica, żeby przynajmniej zobaczyć jak leży w mojej ręce...
No i coś mam sentyment do Canona...
ale jeśli naprawdę coś innego jest lepszego, to przecież można to zmienić...;-)

Paulo_
25-04-2009, 20:28
G10 ogólnie sprawdzał się na zewnątrz jednak wtedy męczyła mnie jego duża głębia ostrości. Chociaż w kompaktach to akurat normalne.

Co do LX3 to nie mam go i nigdy nie miałem, ale jak już skomponuje sobie przyzwoity zestaw szkiełek do mojego pierwszego lustra to na pewno kupię go jako dodatkowy aparat.

I tak jak napisałaś lepiej kierować się tym co lepsze, a nie sentymentami. G10 po prostu narobiło sporo medialnego szumu jako "kompakt dla wymagających", na który ja się zwyczajnie dałem nabrać.

W każdym razie uważam, że ostatecznie bardziej będziesz zadowolona LX3 :]

michaela7
08-05-2009, 18:35
Aparatu jeszcze nie kupiłam. Nigdzie nie mogę znaleźć LX3, żeby zobaczyć, jak leży w ręce. A nie chcę kupować "w ciemno".

Natomiast znalazłam Casio Exlim Ex-FC100 i Sony W300. Wiem, że to już inna półka.

Niektórzy tutaj mówili, że może nie warto przepłacać, jak się w pełni nie wykorzysta G10 czy LX3.

Czy w stosunku do G10 czy LX3 jakość zdjęć, ostrość z tych dwóch FC100 czy W300, będzie porównywalna?

Miejcie jeszcze dla mnie cierpliwość;).

michaela7
14-05-2009, 16:44
Mój wybór padł jednak na Panasonic LX3 :).

Mam nadzieję, że będę zadowolona.

I chyba coś ze mną nie tak, że kupuję aparat, którego nie miałam w ręce, ale przekonały mnie testy i POZYTYWNE opinie innych użytkowników. Choć przez te negatywne to spać nie mogę. Mam wrażenie, że przeczytałam już wszystko, co jest po polsku. Ciągle mało tego, ale... wszystkie linki w necie już tylko wyświetlają się na fioletowo...

Sentyment do Canona i inny sprzęcik tej produkcji nadal u mnie zostaje.

Ale... na ten moment tego LX3 nie bardzo można kupić. Interesuje mnie wersja tylko z polskim menu...:) Będę czekać...

sirlukas
14-05-2009, 17:58
Jak to u Nas mówią "Happy shooting" :)
Ja mam podobny dylemat i mam doradzić znajomej co ma wziąć i myślę o tych dwóch aparatach, będzie ciężko, ale może uda mi się Ją namówić na 450D zamiast kompakta, albo 1000D, gdyż jeszcze tańszy.