Zobacz pełną wersję : 430EX i baterie
Krismar72
19-04-2009, 15:25
Witam!
jedno pytanie - czy użycie innych niż alkaliczne (a takie są wskazane w instrukcji) baterii 1,5 V, tzw. zwykłych paluszków (tyle, że cienkich) w lampie 430EX może spowodować jakieś szkody, uszkodzenia, negatywnie wpłynąć na pracę lampy? Założyłem takie do swojej lampy i poza zauważalnie wydłużonym czasem ładowania niczego nie stwierdziłem, ale chciałbym się upewnić na przyszłość, choćby z uwagi na to, że alkaliczne baterie 1,5 V nie zawsze są dostępne w miejscach w których bywam. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
armageddon
19-04-2009, 15:37
nie sądze, zarówno baterie AA jak i te cienkie AAA mają identyczne napięcie 1.5V a wlasnie ten parametr jest najważniejszy dla bezpieczeństwa naszego sprzetu. Czasem jak nie mam pod ręka AA to zdarza sie zastosować zamiennie AAA. pozdrawiam :)
mi nie sprawilo to problemu ale czasy ladowania lampy dramatycznie sie zwiekszaja ze nie wspomne o ilosci blyskow jakie z siebie lampa wyda. moze warto zainwestowac w jakies akumulatorki?? mimo ze lampa nie jest przesadnie droga ale do tanich tez nie nalezy, wiec czemu psuc jej dzialanie (rzone od tego w instrukcji) tanimi zamiennikami??
tanie baterie nie zaszkodza lampie ale mozesz sie zniechecic jaki Ci power'a zabraknie :)
Krismar72
19-04-2009, 15:53
Dla ścisłości baterie, które włożyłem do lampy mają oznaczenie rozmiaru jako AA (size AA), tyle, że wizualnie są cieńsze od stosowanych przez mnie dotychczas alkaicznych. No ale skoro można stosować nawet AAA, to mnie uspokoiliście. Dziękuje
armageddon
19-04-2009, 19:43
Nawet alkaliczne AA Energizera nie wydają z siebie dużo błysków. GP jeszcze mniej. Srednio co drugi błysk poszedł pełną mocą a baterie wytrzymały raptem 250 cykli. Po tej ilości lampa juz ładuje kilkadziesiąt sekund. w przeciągu niecałych dwoch tygodni zabawy z lampą poszły dwa komplety baterii. Tym sposobem koszty zasilania mnie zrujnują, bez akumulatorów i ładowarki sie nie obejdzie. Ale koszt szybko sie zwróci bo widzialem na allegro ładowarke z 4 aku energizera po 60 zł.
Przy lampie zewnetrznej akumulatorki to podstawa! :)
preinwher
19-04-2009, 21:12
Przy lampie zewnetrznej akumulatorki to podstawa! :)
Tego należy się trzymać. Bateryjki tylko w sytuacjach awaryjnych.
...widzialem na allegro ładowarke z 4 aku energizera po 60 zł.
Osobiście nie polecam ogniw Energizer'a. Miałem kilka kompletów i obecnie pozostał jeden. Zawsze były z nimi problemy : ładowanie zawsze przebiegało dłużej w porównaniu do analogicznych ogniw innych producentów (w tym tak zniesławionego GP), wydajność ogniwa także była mniejsza że o "czasie życia" nie wspomnę. Oczywiście ogniwa ładowane były za pomocą porządnej ładowarki, tak więc o ewentualnym przeładowaniu nie może być mowy.
Jeżeli cenisz sobie jakość oraz niezawodność polecam zainwestować w ogniwa Sanyo Eneloop. Są niewiele droższe od ogniw Energizer'a, a jakościowo zdecydowanie lepsze (mam porównanie do ogniw Energizer'a). Jeżeli chodzi o ładowarkę to także polecam dołożyć i wybrać sprawdzony markowy produkt zamiast taniego no-name. Wbrew pozorom akumulatory pod względem elektrycznym naprawdę nie trudno uszkodzić.
armageddon
19-04-2009, 23:41
nie wiem jak wygląda kwestia akumulatorów GP, natomiast to że baterie tej firmy pozwoliły błysnąć kilkanaście razy mniej od Energizera, pod względem jakości do ceny wypadają o wiele korzystniej. GP da rade znaleść poniżej 2 zł/szt. natomiast energizer to juz 2.5zł i wyżej. Przy 4 szt. GP to juz jedna bateryjka do przodu a błysków raptem 10-20 mniej ;)
nie wiem jak wygląda kwestia akumulatorów GP, natomiast to że baterie tej firmy pozwoliły błysnąć kilkanaście razy mniej od Energizera...
Tyle że ja wskazuję na Sanyo Eneloop jako faworyta, nie zaś na ogniwa GP.
...GP da rade znaleść poniżej 2 zł/szt. natomiast energizer to juz 2.5zł i wyżej. Przy 4 szt. GP to juz jedna bateryjka do przodu a błysków raptem 10-20 mniej ;)
Widzisz, ja piszę o akumulatorach Ty o bateriach, chyba się nie zrozumieliśmy.
No ja miałem ten sam dylemat z akumulatorkami. Z EX 430 II zakupiłem sobie odrazu aku Gp 2700mAh i po pierwszym lub drugim ładowaniu żywotność ich drastycznie spadła prawie do 30 % :/ można się wtedy porządnie zdenerwować.
Zainwestowałem więc w porządną ładowarkę mikroprocesorową i dostałem z nią komplet bateryjek. Po naładowaniu ich zostałem pozytywnie zaskoczony bo trzymają 3x dłużej niż GP na pełnym błysku!! Wrzuciłem GP na refresha ( 18h trwało - o zgrozo) i jeszcze ich nie przetestowałem ale już po nich się niczego nie spodziewam. Teraz kupuje sobie Enloopy bo są rewelacyjne ( testuje je w pracy - kompakty, lustrzanka, i inne) i jeszcze się na nich nie zawiodłem!!
Więc do 430EX II lub do każdej zewnętrznej lampy to moim zdaniem tylko SNAYO Eneloop!!
armageddon
20-04-2009, 15:11
juz padła odpowiedz ze strony Arko, ale doprecyzuje. Otóż jak powiedziales Eneloopy sa droższe od Energizera a zatem najtańsze z całej stawki zarówno aku jak i baterii sa GP. Ponieważ nie chce dopłacać juz wiecej niż mialbym dac za Energizera, chcialem sie dowiedziec czy przypadkiem tansze GP nie sa warte ceny(najlepszy stosunek cena/jakość) ale skoro kolega Arko jest niezadowolony z GP to juz widze ze trzeba wydusić grosz na Sanyo :)
...chcialem sie dowiedziec czy przypadkiem tansze GP nie sa warte ceny(najlepszy stosunek cena/jakość)...
Najlepszy stosunek cena/jakość podsiadają Sanyo Eneloop. Ogniwa GP (Recyko) plasują się pomiędzy ogniwami Energizer'a a Sanyo. Wracając do cen ogniw AA oferowanych na Allegro, to cena zestawu czterech ogniw AA GP Recyko jest praktycznie taka sama jak cena analogicznego zestawu Sanyo Eneloop.
Jeżeli chodzi o ogniwa Sanyo Eneloop to przypomniała mi się jeszcze jedna kwestia, a mianowicie od pewnego czasu akumulatory Sanyo Eneloop sprzedawane są w plastikowych opakowaniach zamiast w oryginalnie zapakowanych blistrach. Niby detal, jednakże może budzić obawy co do oryginalności produktu. Aukcje na których ogniwa te oferowane są w starej wersji (pakowane w blister) należą do rzadkości.
armageddon
24-04-2009, 23:01
a zatem zdecydowalem sie. prąd do mojej lampy beda podawaly ogniwa eneloop. mam nadzieje ze sie nie zawiode :) dziekuje za wszystkie rady
Tomeksad2
25-04-2009, 08:01
Ja od początku z moją lampą używam eneloopy i jestem bardzo zadowolony. Robiąc fotki w mieszkaniu, gdzie lampa nawet za bardzo nie zbliży się do pełnej mocy, starcza mi prądu na ok. 800 błysków. Do tego jeszcze ładowarka BC700 i jest OK.