PDA

Zobacz pełną wersję : 17-40 - z USA czy używany

allxages
19-04-2009, 02:44
Hej,

przepraszam, za ten temat, domyślam się ile razy pytanie o 17-40 się pojawiało, no ale cóż...szukajka nie działa, przez google znaleźć coś aktualnego o tym jest ciężkie bo kryterium szukania nie można zawezić, więc zapytam, jednak z nadzieją, że linczu nie będzie.

Zmieniam korpus na 5D i chce kupic 17-40. Mam możliwość kupienia nowego w USA (np. na BH gdzie większość rzeczy kupiłem do tej pory zresztą). Udało mi się odnaleźć tutaj opinię, że produkty na rynek amerykański Canon daje zdecydowanie lepsze niż to co np. w Polsce można dostać.
Z drugiej strony o losowości tego szkła nie trzeba przekonywać.
4 lata temu był tu temat gdzie ludzie podawali numery seryjne i wyszło, że seria US zdecydowanie lepsza od UT, ale teraz jest 2009 i serie sie zmieniły i może są jakieś świeższe informacje?

A może lepiej szukać używanego, ale sprawdzonego szkła?

autograf
19-04-2009, 02:53
allxages - ciężko jednoznacznie orzec. Jeśli cena amerykańskiego szkła stanowi wartość 10% ceny dystrybucyjnej w Polsce to moim skromnych zdaniem cholernie warto ;) Nawet kupić trzy czy cztery takie szkła..
Ba! Nawet jak stanowi ona 15% albo zaryzykuję - 20% ceny tej narodowej naszej ;)

Uściślij to i owo a łatwiej będzie dyskutować.

allxages
19-04-2009, 03:26
Ale co tu uściślać? Cena w USA jest znane ca $700, ceny w jakich w Polsce chodzą używane też są znane 2000-2500 zł.

Mellan
19-04-2009, 09:28
Ceny szkiel w US sa nizsze od cen w Polsce oferowanych przez autoryzowanych dystrybutorow, to fakt. Im wyzsza polka, tym ta roznica jest wyrazniejsza.
Na rynku wtornym ceny ksztaltuje rynek uzytkownikow, wiec tu ceny moga byc 'zjadliwsze'.
Moje dwie elki sa 'amerykanskie', ale kupione u niezaleznych sprzedawcow.
Jesli nastawiasz sie na kupno nowki, najprosciej wlasnie tak zrobic.
A co do jakosci... nie wydaje mi sie by canon dokonywal jakies selekcji faworyzujacej rynek w US, bo niby w jakim celu sprzedawali by lepsze sztuki taniej? Jakosc kazdego szkla jest zblizona, ale trafic sie moga rowniez wadliwe, stad tez przed zakupem warto 'pomacac'. Przed wydatkiem kilku tysiecy lepiej sie upewnic, czy nam ten egzemplarz odpowiada.

donpedros
19-04-2009, 09:29
Ale co tu uściślać? Cena w USA jest znane ca $700, ceny w jakich w Polsce chodzą używane też są znane 2000-2500 zł.

Przy obecnym kursie dolara brałbym z zamknietymi oczami. alxges ja poszukuje również usilnie tego szkła. Najnizsza cna nowego to 3050 zł. Nie orientuje sie jakz cleniem i innymi duperelami ad. paczki z USA ale jakbyś był zainteresowany sprowadzeniem 2 szkieł to ja w tej cenie na jedno sie pisze:) a pewnie i cena może spadłaby za sztukę...