Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy przy lampie zewnetrznej w trybie AV beda szybsze czasy??

borkomar
02-08-2005, 00:07
Jak w temacie.
Chodzi mi o to iz na wbudowanym flashu przy ISO 400 mialem czasy rzedu 1/30 -1/60 w 350D.
Czy po zalozeniu flasha zewnetrznego w tych samych warunkach w tym samym trybie AV beda szybsze (i bede mogl zjechac sobie na iso 100-200 i bede mial czasy jak wyzej? Czy moze beda one takie same??Jakie beda roznice??Pozdrawiam i z góry dziekuje za odpowiedzi:)

Tomasz Golinski
02-08-2005, 00:10
Czasy w trybie Av sa dopasowane do zastanego swiatla (vide instrukcja) i z zadna lampa nie beda krotsze niz czas synchronizacji, czyli 1/200.

gawryl
02-08-2005, 00:16
Vitez sie wysilil i zebral to, co sie tyczy lampy i trybow P, Tv,Av i wrzucil gdzies do forum (dla poczatkujacych? jako przyklejony). warto odnalezc - sa tam wszystkie odpowiedzi na Twoje pyt.

borkomar
02-08-2005, 00:26
NO oki wlasnie mi o to chodzi aby ten czas wzrozl w tych samych warunkach nawet do 1/100 zeby z ISO moznabylo zejsc.
Bo jesli tak nie bedzie to kurcze nie da sie na imprezce zrobic w tym trybie fot poruszajacym sie osoba jak czasy beda 1/30.
Myslalem ze jak lampa dojdzie mocniejsza to i czas bedzie szybszy.

Tomasz Golinski
02-08-2005, 00:30
przeczytaj instrukcje. jest tam duzo ciekawych rzeczy.

kavoo
02-08-2005, 06:55
Czasy w trybie Av sa dopasowane do zastanego swiatla (vide instrukcja) i z zadna lampa nie beda krotsze niz czas synchronizacji, czyli 1/200.
Kompletna bzdura.

Naturalnie, ze swiatlomierz bedzie dobieral dowolne czasy w calym zakresie oferowanym przez body. O ile oczywiscie znajdzie odpowiednia ilosc swiatla zastanego, aby dobrac czas migawki krotszy niz 1/200.

Zas wracajac do tematu pytania - po przykreceniu lampy czasy migawki bedziesz mial takie same jak bez lampy, w trybie Av swiatlomierz jej nie uwzglednia.

Marfackib
02-08-2005, 08:06
Jak w temacie.
Chodzi mi o to iz na wbudowanym flashu przy ISO 400 mialem czasy rzedu 1/30 -1/60 w 350D.
Czy po zalozeniu flasha zewnetrznego w tych samych warunkach w tym samym trybie AV beda szybsze (i bede mogl zjechac sobie na iso 100-200 i bede mial czasy jak wyzej?
Przy założeniu zewnętrznego flasha nic się nie zmieni, z tym że lampa zewnętrzna ma większe możliwości. Możesz wykonywać zdjęcia z większych odległości, gdzie lampa wbudowana juz nie da rady doświetlić)

chomsky
02-08-2005, 09:30
Lampa tylko rozjaśni cienie,poziom światla zastanego,zarejestrowany przez aparat pozostanie taki sam.jedynie w trybie P może włączona lampa wprowadzić pewne zmiany naswietlania ale przy niskim poziomie swiatła zastanego.W trybie Av/Tv/P, pewne ciekawe efekty można uzyskać z jednoczesną korekcją światła zastanego na "-".Warto pokombinowac.
Zresztą skadruj jakiś motyw odczytaj pare czas-przysłona,potem włącz lampę i odczytaj ponownie.Zmieni się?Nie.Warto poeksperymentować,najlepiej na świeżym powietrzu,odpoczniesz od komputera i nikt Ci w głowie nie namiesza.
Cześć.Ch.

Tomasz Golinski
02-08-2005, 12:29
Kompletna bzdura.

Naturalnie, ze swiatlomierz bedzie dobieral dowolne czasy w calym zakresie oferowanym przez body. O ile oczywiscie znajdzie odpowiednia ilosc swiatla zastanego, aby dobrac czas migawki krotszy niz 1/200.

Sorry, zapomniałem o tych lampach z szybką synchronizacja (HSS czy jakoś tam), ale bez tego jest dokładnie tak, jak napisałem.

(Twoj tekst bez dodania ze chodzi o HSS, ktory nie wszystkie lampy jednak maja, nie ma sensu i jest nieprawdziwy).

borkomar
02-08-2005, 12:37
A czy 550ex lub 580ex maja ??BO ktoras z tych pewnie kupie

Tomasz Golinski
02-08-2005, 12:43
Chyba tak, polecam google, ale trzeba pamietac, ze HSS zmniejsza sile lampy istotnie, a czasy krotsze niz 1/200 w wiekszosci zastosowan nie sa potrzebne.

gr86
02-08-2005, 16:16
Chyba tak, polecam google, ale trzeba pamietac, ze HSS zmniejsza sile lampy istotnie, a czasy krotsze niz 1/200 w wiekszosci zastosowan nie sa potrzebne. w exstremalnych sytuacjach np rajdy samochodowe w nocy, czyli b. rzadko

DoMiNiQuE
02-08-2005, 16:22
jesli chcesz focic z lampa to tylko tryb M

Driver
02-08-2005, 16:30
Nikt nie odpowiedział na zadanie pytanie. Czy bedzie mozna podwyższyć czas i zmniejszyć ISO. No więc - TAK
580 pali jak złoto poprawnie doświetla mi pokój 12 m2 na 1/2000 f/4.0 przy ISO 400 Bądz 1/200 f/29 ISO 400
Daj tryb Tv. Ustaw żądany przez siebie czas. Nie przejmuj się że będzie ci migać niedoświetlenie. Lampa to nadrobi. Przy ISO 200 T=1/200 f/5.6 przewidywanuy zasięg to jakieś 18 metrów
W trybie TTL nie mussz się niczym przejmować. Lampa wie wszystko.

kavoo
02-08-2005, 17:08
Twoj tekst bez dodania ze chodzi o HSS, ktory nie wszystkie lampy jednak maja, nie ma sensu i jest nieprawdziwy
Nie wiem jak w przypadku 3rd party czy starych lamp jak EZ, ale wszystkie modele serii EX (poczawszy od 220EX) pracuja w trybie HSS. Podejrzewam, ze tak samo jest w przypadku nowych modeli Metza czy Sigmy, obslugujacych E-TTL/E-TTL II.

Zreszta zdaje sie, ze HSS - podobnie jak E-TTL II - jest funkcja body, nie lampy. Jako potwierdzenie tych slow moze swiadczyc fakt, ze Wasiaware dodaje HSS do 300D, ktorego defaultowo w trabancie brak. Ale tutaj 100% pewnosci nie mam.

Tak wiec chyba jednak troche sensu tu jest...

muflon
02-08-2005, 17:11
Zreszta zdaje sie, ze HSS - podobnie jak E-TTL II - jest funkcja body, nie lampy. Jako potwierdzenie tych slow moze swiadczyc fakt, ze Wasiaware dodaje HSS do 300D, ktorego defaultowo w trabancie brak.
Ja tam się na tych Waszych błyskotkach nie znam :) ale dla pewności: czy zmiana, którą wprowadza Wasiaware pod tym względem nie dotyczy aby wyłącznie wbudowanej lampy?

chomsky
02-08-2005, 17:12
Hss jest bardzo potrzebny-do portretu.Chcąc dopalić w slońcu twarz i jednocześnie wykorzystać przyslonę f.2-f.2,8(GO)-otrzymamy czasy nawet 1/2000 skrajnie 1/4000 przy iso 100 a to w portrecie plenerowym żadna rzadkość.Zasięg lampy jest niewielki ale na ogół pozwala rozjaśnić cienie a przedewszystkim wydobyć błysk w oku.
gR86-na rajdach nocnych ustawiasz czas jaki chcesz nawet 1/10-błysk wtedy (jednoczesnie dłuższy czas da fajne efekty smużenia) i tak zamrozi ruch,HSS nie ma więc tam zadnego zastosowania.Wprowadź fukcję błysku na drugą lamelkę.
Cześc.Ch.

kavoo
02-08-2005, 17:13
Nikt nie odpowiedział na zadanie pytanie. Czy bedzie mozna podwyższyć czas i zmniejszyć ISO. No więc - TAK
580 pali jak złoto poprawnie doświetla mi pokój 12 m2 na 1/2000 f/4.0 przy ISO 400 Bądz 1/200 f/29 ISO 400
Daj tryb Tv. Ustaw żądany przez siebie czas. Nie przejmuj się że będzie ci migać niedoświetlenie. Lampa to nadrobi. Przy ISO 200 T=1/200 f/5.6 przewidywanuy zasięg to jakieś 18 metrów
Po pierwsze - na zadane pytanie odpowiedzialy conajmniej dwie osoby, zanim ty sie z jego trescia zapoznales.
Po drugie - cofnij sie do rzeczonego pytania i przeczytaj je jeszcze raz... tym razem poswiecajac mu nalezyta uwage. Borkomar wyraznie pyta o czasy w trybie Av, a te sie nie zmienia.

kavoo
02-08-2005, 17:15
ale dla pewności: czy zmiana, którą wprowadza Wasiaware pod tym względem nie dotyczy aby wyłącznie wbudowanej lampy?
A to juz pytanie nie do mnie, ja nie mam wgranego Wasiaware ;-)

Tomasz Golinski
02-08-2005, 17:18
A to juz pytanie nie do mnie, ja nie mam wgranego Wasiaware ;-)
Ja nie slyszalem nic nt. Wasiaware i HSS. Wasia daje tylko opcje CF zafiksowania czasu w Av na 1/200.

kavoo
02-08-2005, 17:19
Hss jest bardzo potrzebny-do portretu.
Nie tylko do portretu - ogolnie jest potrzebny podczas focenia pod chmurka przy mocnym sloncu, a zwlaszcza wykorzystujac slonce jako kontre.

kavoo
02-08-2005, 17:24
Ja nie slyszalem nic nt. Wasiaware i HSS. Wasia daje tylko opcje CF zafiksowania czasu w Av na 1/200.
A to juz nie wiem, nie mam hackowanego trabanta. Napisalem to, co ostatnio przeczytalem na jednym z forow foto.

Driver
02-08-2005, 17:41
kavoo - tak sciężko omyślić sie o co chodziło autorowi pytania tylko żle je sformułował ?
A co do 300 D z 580-tką wali wszystkie czasy. ( z pozostałymi pewnie też - nie wiem nie posiadam )

kavoo
02-08-2005, 18:22
kavoo - tak sciężko omyślić sie o co chodziło autorowi pytania tylko żle je sformułował ?
A po czym wnosisz, ze autorowi chodzilo o cos innego niz to, co napisal? Czemu zakladasz, ze autor pytania jest tak nieporadny i malo rozgarniety, ze nie jest w stanie wlasciwie dobrac slow aby zostac wlasciwie zrozumianym?

Zaciekawiles mnie teraz...

Vitez
02-08-2005, 20:35
Zreszta zdaje sie, ze HSS - podobnie jak E-TTL II - jest funkcja body, nie lampy. Jako potwierdzenie tych slow moze swiadczyc fakt, ze Wasiaware dodaje HSS do 300D, ktorego defaultowo w trabancie brak. Ale tutaj 100% pewnosci nie mam.

1. Wasiaware nie dodaje zadnego HSS, tylko to co Tomek napisal - Custom Function czasu 1/200 w Av... po prostu dodaje te Custom Functions z 10D do 300D ktore sa wykonalne.

2. HSS to funkcja lampy nie body - zdolnosc do blysniecia palnikiem kilka (nascie?) razy w ciagu krociutkiego odsloniecia migawki (z tego powodu sila w HSS jest mniejsza bo to kilka blyskow).
http://www.photozone.de/3Technology/flashtec5.htm

Driver
02-08-2005, 21:06
kavoo - po prostu takie mam wrażenie ( byc może mylne )
po prostu myśle że autor chciałby korzystać z max ISO 200 żeby zachować niski poziom szumów, i czas minimum 1/60 zeby nie poruszyć fotki. no i to w zaszadzi wszystko. jeżeli sie tu jeszcze pojawi to się pewnie wypowie. jeśli sie pomyliłem to będę się kajał w przeprosinach :)

chomsky
02-08-2005, 22:38
Kavoo-a co chcesz focić pod chmurką i ze słońcem jako kontrą?Jak nie portrety.Nawet jakas rzeźba blisko ustawiona,czy zwierzak to w sumie też portret.Zaś macro nie wymaga hss tylko małych otworów a w konsekwencji długich czasów.
Czesc.ch.

kavoo
02-08-2005, 22:41
1. Wasiaware nie dodaje zadnego HSS, tylko to co Tomek napisal - Custom Function czasu 1/200 w Av... po prostu dodaje te Custom Functions z 10D do 300D ktore sa wykonalne.

2. HSS to funkcja lampy nie body - zdolnosc do blysniecia palnikiem kilka (nascie?) razy w ciagu krociutkiego odsloniecia migawki (z tego powodu sila w HSS jest mniejsza bo to kilka blyskow).
http://www.photozone.de/3Technology/flashtec5.htm
Tak jak napisalem - pewnosci nie mialem. Jak widac nie bez kozery. Co nie zmienia faktu, ze dzieki HSS 350D borkomara w trybie Av z lampa zewnetrzna spokojnie bedzie uzyskiwal czasy krotsze niz 1/200.

kavoo
02-08-2005, 22:48
Kavoo-a co chcesz focić pod chmurką i ze słońcem jako kontrą?Jak nie portrety.Nawet jakas rzeźba blisko ustawiona,czy zwierzak to w sumie też portret.
Portret rzezby? :-) OK, mozna i tak to nazwac ;-)
To wlasnie mialem na mysli, pamietajac swoj jesienny spacer po Lazienkach i focenie rzezb z pogodnym niebem w kadrze, ktore albo wychodzilo przepalone, albo trzeba bylo bez flesza focic zeby zobaczyc jego blekit... a wtedy rzezba oczywiscie wychodzila w postaci silhouett'ki ;-)

EDIT:
Mowiac "bez flesza" mam oczywiscie na mysli wbudowana lampe - wtedy nie mialem jeszcze EX-a.

borkomar
02-08-2005, 22:53
Wlasnie to mnie wkurza bardzo czesto niebo wychodzi biale - cos mozna z tym zrobic gdzie te blekity:) ktore mialem na analogu eos 300??

Driver
02-08-2005, 23:17
Tak - włożyc niebo z innego zdjęcia ;)
Eos 300 nie robił żadnych błekitów. służył tylko do szczelnego zamknięcia filmu. na dzień dzisiejszy między dobrym filmem a matrycą jest jeszcze wielka przepsć ( na korzyść filmu ) Ale to dział dslr więc .. :)

Vitez
03-08-2005, 09:54
Wlasnie to mnie wkurza bardzo czesto niebo wychodzi biale - cos mozna z tym zrobic gdzie te blekity:) ktore mialem na analogu eos 300??

Gdzie?

- w wiekszej pojemnosci tonalnej negatywu
- w poprawnym pomiarze swiatla i odpowiednich technikach fotografowania (gdy jasnosc nieba vs jasnosc obiektu fotografowanego nie miesci sie w pojemnosci tonalnej materialu swiatloczulego to co robic? Na pewno nie zdawac sie na automat).

chomsky
03-08-2005, 10:13
Kavoo-bo to ponoć wszystko portrety-tylko "charakterystycze"-myśle,że chodzi tu o konwencję zdjęcia a nie sam przedmiot fotografii.Sam trochę niegdyś byłem zdumiony jak przeczytałem pierwszy raz podpis-"Portret malej Pipi" i chodziło o małą suczkę.
Cześć.Ch.

TomekD
06-08-2005, 13:15
Spokojnie z 580 możesz robić co chcesz:) Czyli ustawiasz trym M ustawiasz dowolnne parametry czasu, przesłony i zdjecie wyjdzie poprawnie naświetlone :-) (oczywiscie mówię o rozsądnych parametrach)
Jednym słowem trudno jest źle naswietlić w trybie M z lampą ex 580...
Czasy mogą być ktortesze niż 1/200