Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Skutki czyszczenia matrycy z założonym obiektywem

DefektFoto
18-04-2009, 11:18
Jak w tytule : Jakie są skutki czyszczenia matrycy poprzez 'Sensor Clean' z menu aparatu z założonym obiektywem?? Czyszczenia juz nie odkrece bo wlasnie trwa, a obiektywu nie zdejme bo nie mam ze soba dekla a pozatym przerwalbym proces czyszczenia.

SebaWolf
18-04-2009, 11:23
instrukcja się kłania kolego, funkcja sensor clean tylko podnosi lustro

Krzychu
18-04-2009, 11:23
Żadne, a jakie mają być ? Przecież to tylko podniesione lustro i otwarta migawka. Wyłącz aparat i wróci do normy.

DefektFoto
18-04-2009, 11:28
instrukcja się kłania kolego, funkcja sensor clean tylko podnosi lustro

Hmmm....panie Seba...w instrukcji jest własnie opisane ze wyłączenie aparatu podczas funkcji Sensor Clean grozi uszkodzeniem migawki...a oprócz tego opisane aby przed jej włączeniem koniecznie zdjąć obiektyw.

aptur
18-04-2009, 11:34
Hmmm....panie Seba...w instrukcji jest własnie opisane ze wyłączenie aparatu podczas funkcji Sensor Clean grozi uszkodzeniem migawki...a oprócz tego opisane aby przed jej włączeniem koniecznie zdjąć obiektyw.

Uszkodziłbyś migawkę gdybyś wyłączył aparat podczas czyszczenia migawki. Gdybyś mazał po matrycy i wyłączył aparat.
W innym wypadku funkcja ta tylko podnosi lustro i odsłania matrycę. To wszystko.

Krzychu
18-04-2009, 11:34

Ale instrukcję trzeba czytać ze zrozumieniem i jeszcze trochę przy tym myśleć - w instrukcji zakładają że czyszcząc matrycę masz coś włożone (np. patyczek do uszu) do komory lustra - i wtedy zamknięcie migawki może ją uszkodzić...

-Sebastian-
18-04-2009, 11:35
Nie uszkodzisz, próbowałem :D a poza tym to już chyba sam sobie na pytanie odpowiedziałeś

canis_lupus
18-04-2009, 11:39

Więc dlaczego włączyłeś czyszczenie nie zdejmując obiektywu? Nie sądze żeby Twój aparat jeszcze się do czegoś nadawał. Może zacznie po przeczytaniu (ze zrozumieniem) instrukcji.

DefektFoto
18-04-2009, 11:46
Sorry chłopaki, prosze o usuniecie tematu. Nie doczytalem sie w instrukcji :-D ze dalsze czynnosci trzeba wykonac samemu a aparat tylko podnosi lustro...Myslalem ze jest to jakos wykonywane za pomoca metody 'ultradzwiekowej':oops:

ewg
18-04-2009, 12:31
Nie uszkodzisz, próbowałem :D
Jakieś szczegóły? :shock:

basala
18-04-2009, 12:53
Sorry chłopaki, prosze o usuniecie tematu. Nie doczytalem sie w instrukcji :-D ze dalsze czynnosci trzeba wykonac samemu a aparat tylko podnosi lustro...Myslalem ze jest to jakos wykonywane za pomoca metody 'ultradzwiekowej':oops: Oczom ich ukazał się las... Krzyży. :mrgreen:

Mellan
18-04-2009, 13:10
Oczom ich ukazał się las... Krzyży. :mrgreen:

Tak tak, basala, 'nic smiesznego' :mrgreen:

KMV10
18-04-2009, 14:55
Sorry chłopaki, prosze o usuniecie tematu. Nie doczytalem sie w instrukcji :-D ze dalsze czynnosci trzeba wykonac samemu a aparat tylko podnosi lustro...Myslalem ze jest to jakos wykonywane za pomoca metody 'ultradzwiekowej':oops:
"Czyszczenie" matrycy przez aparat jest dopiero od 40D. W 20D tego brak :mrgreen:

axk
18-04-2009, 15:33
...podczas czyszczenia migawki...

Nie wiem czy ktokolwiek odważyłby się czyścić migawkę, zresztą w jakim celu?

Tezet-gdynia
18-04-2009, 15:50
Nie wiem czy ktokolwiek odważył by się czyścić migawkę, zresztą w jakim celu?

Zdziwil bys sie jak wysoki potrafi byc szczyt onanizmu sprzetowego :lol:

Vitez
18-04-2009, 20:40
Nie wiem czy ktokolwiek odważyłby się czyścić migawkę, zresztą w jakim celu?

Kiedyś myślałem że nikt nie odważy się wsadzić końcówki odkurzacza do aparatu celem wyczyszczenia matrycy :roll: .
http://canon-board.info/showpost.php?p=31260&postcount=3

x-mac
18-04-2009, 23:02
http://canon-board.info/showpost.php?p=31260&postcount=3
Vitez, Ty to masz "pamięć"!;) Kol. mcdenko wieki temu poświęcił się dla rozwoju społeczeństwa, wkraczając śmiało na nieznane tereny i order mu za to:!:

Slider
18-04-2009, 23:09
Vitez, Ty to masz "pamięć"!;)

Jedyne, czego Vitez może nie pamiętać (bo go przy tym mogło nie być), to chyba moment założenia tego forum..:-)

Vitez
19-04-2009, 02:03
Jedyne, czego Vitez może nie pamiętać (bo go przy tym mogło nie być), to chyba moment założenia tego forum..:-)

Hmmm... jesteś pewien?
http://groups.google.pl/group/pl.rec.foto.cyfrowa/browse_thread/thread/444206acb02151ef/3f0425a76a038918?lnk=gst&q=hazan#3f0425a76a038918 - po tym poście się tu zalogowałem i zgłosiłem na moderatora :roll: (skądś mam ten numer użytkownika 18 :p ).

Slider
19-04-2009, 07:56
Hmmm... jesteś pewien?

No oczywiście, że nie jestem, dlatego napisałem, że mogło Cie tam nie być:p

Pozdrawiam