Zobacz pełną wersję : SX1 Problem z filmami
Witam od 2 dni jestem posiadaczem Canon PowerShot SX1 IS. Wczesniej mialem A610. Robiąc film w jakości Full HD napotkałem problem tego typu ze nagrywa sie okolo17-21 sek i koniec przerywa jest miejsce na karcie pamieci(4GB). Czy to możne być wina klasy szybkości karty? nie wiem jaka jest w mojej nigdzie nie jest napisane.. na wyświetlaczu pokazuje sie taka ikona ze stanem kresek im blizej 17-20 sex zapelnia sie potem jest czerwona i koniec nagrania
Blizzard997
17-04-2009, 16:49
tak, masz za wolną karte, do HD polecił bym np. karty sandisk z serii ultra II wzwyż
Zgadza się. Ten pasek to zapełnienie buforu. Dochodzi do końca = bufor pełny => przerywa nagrywanie. Nie musi być od razu Sandisk ultra II. W tym Canonie film ma bitrate ok. 5,5MB/sec. Wszystkie karty klasy 6 spełniają ten warunek. Sam mam 2GB Goodrama z prędkością zapisu 5,5MB/sec i nie pojawia się ikona buforowania nawet przy bardzo dynamicznym obrazie (szybkie ruchy aparatem itp.). Jeśli nie chcesz zmieniać karty to ściągnij sobie CHDK i ustaw większą kompresję filmu, wtedy karta powinna nadążyć.
czy taka będzie dobra? ---> http://www.allegro.pl/item606795289_nowa_sandisk_sdhc_ultra_ii_16_gb_15_ mb_s.html
czy możne znowu po jakimś czasie będzie sie ucinać film oczywiście mowie o jakości FullHD
bo jest jeszcze taka http://www.allegro.pl/item609761337_pamiec_sd_sdhc_16_gb_class_6_a_data_ sdhcad16gb.html
i ta
http://www.allegro.pl/item605148258_premiera_sdhc_transcend_16_gb_class_ 6_czytnik.html
szczerze interesuje mnie ta z czytnikiem bo przyda sie do szybkiego zrzucania filmów.. ale jeśli tamte lepsze to sobie do kupie.. doradźcie mi coś z góry dzięki
doszedl jeszcze jeden problem.. zgralem na komp film 15sek full HD i sie tnie na komputerze jaka jest tego przyczyny zle nagrany film? czy kodekow jesli kodekow to jakie..? zauwazylem ze filmy nagrywaja sie w *mov a nie jak kiedys w a610 w *avi
lesiutek
20-04-2009, 02:31
Sandisk na pewno będzie się nadawał. I nie będzie problemów z nagrywaniem. I kilka seryjnych da się pstryknąć.
Radę będą też dawać karty słabsze http://www.allegro.pl/item605056502_karta_pamieci_kingston_sd_sdhc_8gb_8 _gb_class_6_fv.html
Co do czytników typu pendrive to są to groszowe sprawy i jakiś się zawsze przyda. Ja osobiście bym ci polecił rozważyć zakup tego oto urządzenia http://www.allegro.pl/item604620835_czytnik_kart_hama_35w1_all_in_one_32 mb_s.html. Sporo forumowicze pisali na ten temat na forum.
Co do przycinania filmu i kodeków. Poszukaj w necie kodeków Combined Community Codec Pack i odtwarzacz VLC. Wspomnę o jeszcze o usunięciu wszystkich poprzednich kodeków co by konfliktów nie było i o pozbyciu się niepotrzebnych programów pracujących w tle.
Do płynnego odtwarzania filmów HD wg instrukcji potrzebny jest min. dwurdzeniowy procesor....Nie jest to może do końca prawda ,ale mój komp w pracy P4 2,8GHz z VLC także klatkuje.
A co do podanej wyżej aukcji do karty Kingston SDHC 8 GB class 6 , w aukcji napisane jest: Gwarantowane minimum transferu - nie mniej niż 4MB/s....Chyba dla Class 6 powinno być min 6MB/s ?
lesiutek
20-04-2009, 14:37
A co do podanej wyżej aukcji do karty Kingston SDHC 8 GB class 6 , w aukcji napisane jest: Gwarantowane minimum transferu - nie mniej niż 4MB/s....Chyba dla Class 6 powinno być min 6MB/s ?
Powinno być. Przyznam się że linka podałem jako przykład. Nie wnikałem w treść aukcji. Moja wina :oops: Może to jakiś kant z naklejką?
Inna sprawa że do filmów też wybrałbym 16 GB kartę.
Miesiąc temu kupiłem kartę Kingston 8GB class 6 i mogę potwierdzić, że nie ma z nimi żadnych kłopotów zwiążanych z prędkością zapisu. Co do wyboru: 8GB czy 16GB, to juz indywidualny wybór.
Swoją drogą czy może ktoś napisać coś na temat maksymalnej pojemności kart obsługiwanych przez sx1 ?
Wg instrukcji max 32GB
EDIT: Przejrzałem instrukcję jeszcze raz i jednak nic na ten temat nie ma... Te 32GB to chyba jednak z opisów na różnych stronach wziąłem.
chcialem sie zdecydowac na tego http://www.allegro.pl/item611575338_karta_pamieci_kingston_sd_sdhc_16gb_ class_4_fv_24h.html ale on jest class 4 nie maja 16GB class 6 nie chce by potem sie cos krzaczylo.. oprocz tego duze zainteresowanie wzbudziły we mnie te http://www.allegro.pl/item607112202_salon_transcend_sdhc_16gb_cl_6_czytn ik_gratis_wawa.html http://www.allegro.pl/item607926960_a_data_sd_sdhc_16gb_class_6_18mb_s_f v_gw_zabrze.html wybierzcie mi cos sensownego z tych 3 z gory dzieki
ja w czasie nagrywania full HD nie zauwazylem zadnego paska (niby bufora). Z nagrywaniem nie mam problemow, choc z odtwarzaniem juz tak (pewnie komp za slaby)
Czy pasek nie pojawia sie w sytuacji gdy karta jest wydajna i spokojnie przekracza wymagane transfery ?
jaka masz kartę? markę pojemność i klasę?
ja w czasie nagrywania full HD nie zauwazylem zadnego paska (niby bufora). Z nagrywaniem nie mam problemow, choc z odtwarzaniem juz tak (pewnie komp za slaby)
Czy pasek nie pojawia sie w sytuacji gdy karta jest wydajna i spokojnie przekracza wymagane transfery ?
Tak ,pasek pojawia się tylko wtedy ,kiedy aparat nie nadąża nagrywać na kartę.
Sęk w tym ,że trzeba mieć naprawdę słabą kartę ,żeby takie coś powstało.
Nawet na karcie SD 4GB ,którą zakupiłem w Biedronce ,a max prędkość z jaką się na nią kopiują pliki nie przekracza 1900kB/s przy użyciu czytnika , na SX1 w full HD nagrywa się bez problemu i bez paska przepełnienia.
Natomiast znalazłem starą kartę SanDisk SD 512MB ,i na niej już po 5s wyskakuje pasek bufora i po 10s jest koniec nagrywania.Jej prędkość nie przekroczyła 1100kB/s. (testowane przy pomocy Total Commandera i czytnika kart ,kopiowalem plik o rozmiarze 42MB i patrzyłem na transfer)
czyli karta 16 GB class 4 powinna spokojnie wystarczyc..
Wg mnie tak , i wg kilku userów też... Tutaj niektóre na ten temat wypowiedzi począwszy od tego postu: http://canon-board.info/showthread.php?p=594175
Pamiętajmy ,że class 4 oznacza minimalną deklarowaną prędkość 4MB/s ,a więc taką , przy której obojętnie co by się nie działo (jakieś wyjątkowo niekorzstne warunki) karta będzie z taką prędkością w stanie "przyjąć dane". W praktyce więc prędkość ta jest dużo większa.
tomaszolodz
12-06-2009, 11:40
Pytanie do właścicieli SX1
Czy jesteście zadowoleni z jakości zdjęć ?
Naczytałem sie że duze szumy są i inne pierdoły.
Czy to prawda?
Zastanawiam sie nad kupnem
Pozdrawiam
Tomasz
Mam pytanie do posiadaczy SX1. Czy jesteście zadowoleni z płynności w odtwarzaniu nagranych filmów? Chodzi mi o przycinanie/klatkowanie obrazu. Wrażenia porównuję z innym aparatem Canona - S5 IS. O ile S5 nagrywał w formacie 640x480 bardzo płynnie, tak SX1 już nie. Próbowałem z różnymi kartami klasy 4 i 6 ScanDisk'a. Niezależnie czy plik wrzucamy do szybkiego kompa, czy sam aparat podłączamy przez HDMI do telewizora obraz nie jest płynny. Byłem w sklepie i te same ujęcia robiłem swoim oraz aparatem z ekspozycji. Efekty były podobne. Nie chodzi mi o jakość, ale o płynność. Czy jest to może wina przejścia z zapisu filmów w formacie *.AVI na zapis w plikach typu *.MOV? Czy jest może na to jakieś antidotum?
Jeżeli chodzi o obraz w HD jest podobnie.
Mam pytanie do posiadaczy SX1. Czy jesteście zadowoleni z płynności w odtwarzaniu nagranych filmów? Chodzi mi o przycinanie/klatkowanie obrazu. Wrażenia porównuję z innym aparatem Canona - S5 IS. O ile S5 nagrywał w formacie 640x480 bardzo płynnie, tak SX1 już nie. Próbowałem z różnymi kartami klasy 4 i 6 ScanDisk'a.
Nagrywam SX1 sporo filmów HD (o SD nie ma co wspominać) i chodzą płynnie bez gubienia klatek. Trzeba tylko trochę pobawić się w konfigurację. Na komputerze ( w miarę szybkim - ale bez przesady) wystarczy player VLC i ustawienie w kodekach ffmpeg "skip the loop filter for H.264 decoding" na - "kompletne". Trochę zabawy i bez problemu można również edytowac na montażu nielinearnym. A tak przy okazji, zauważyłem, że o SX1 pojawia się masa niepochlebnych opinii, które nie mają oparcia w rzeczywistości.....Ale nie warto się tym przejmować.
Nagrywam SX1 sporo filmów HD (o SD nie ma co wspominać) i chodzą płynnie bez gubienia klatek.
A czy podłączałeś może aparat do TV przez HDMI? Tu raczej nie powinno być żadnych strat na płynności, oczywiście inaczej jest na kompie (program + odpowiedni kodek + ustawienia). Jest to dla mnie o tyle istotne pytanie, ponieważ zastanawiam się nad wysłaniem aparatu do serwisu Canona. Tylko chciałbym najpierw zweryfikować sensowność tego ruchu.
To co widzisz to zdecydowanie zludzenie optyczne. Ja tez majac S2 IS i ogldajac filmy w 30fps 640x480 mam zludzenie, ze te same w full hd w 30fps skacza jak szalone. Wez sobie zrob test - nagraj cos w 640x480x30 w S5, potem w fullhd 30fps i ten ostatni przerob np. any video converterem na 640x480 w 30fps. Odpal oba - bedzie ta sama plynnosc.
Im wieksza rozdzialka, tym bardziej sie wydaje, ze obraz jest malo plynny. Ja tak mam, przynajmniej..
Cześć,
jestem tu nowy, więc witam :)
Pozwolę podłączyć się do filmowego tematu. Posiadam SX10IS i wystąpił taki oto problem: po zgraniu filmu z aparatu na PC, wielkość pliku = 0MB, bez szans na odtworzenie. Ten sam film na aparacie da się obejrzeć, wcześniej też to nie występowało. Ktoś coś potrafi powiedzieć w tej sprawie? Jest jakaś możliwość "zresetowania" ustawień?
Z góry dziękuję za pomoc.
Może spróbuj pożyczyć/nabyć czytnik kart pamięci SD/SDHC + inne formaty. Dla mnie ten sposób jest pewniejszy. Co do problemów z płynnością filmów FullHD to dzięki radom Teddego 58 i playerowi VLC już nie narzekam. Porównywałem filmy nagrane na S5 i SX1 w formacie 640x480x30. Filmiki w AVI są minimalnie płynniejsze niż w MOVach, ale jeżeli chodzi o wierność odtwarzanych kolorów (defaultowe ustawienia) to SX1 bije na głowę.
darekgra
23-12-2009, 11:32
Witam
Mam pytanie odnośnie bezpośredniego odtwarzania filmów HD(po kablu HDMI) z aparatu SX1 IS na plazmie panasonica TX-P42S10E. Po podłączeniu telewizor wyświetla informację że odbiera sygnał 1080i a czy nie powinno być 1080p? Czy może trzeba coś gdzieś przestawić?
Pozdrawiam
spotkał się ktoś z taką sytuacją a może to ma związek z tym ze to 30kl/sek