PDA

Zobacz pełną wersję : ostrość centralnego AF - pytanie

allxages
15-04-2009, 00:10
Hej,

odrazu powiem, że pytałem szukajkę, ale nie znalazłem nic. Jeżeli było, bo podejrzewam, proszę o linki.

A do rzeczy...odebrałem dzisiaj C35/2 i robiłem kilka zdjęć próbnych i zauważyłem ciekawą rzecz. Strzelałem AF na róg budynku. Ogólnie łapał budynek, a to co za budynkiem nie miało ostrości. Ale tak ruszając celownikiem zauważyłem, że obiektyw ma troche tendencje do łapania zwłaszcza przedmiotów dalej. Czyli, jeżeli środkowy punkt AF jest powiedzmy w 70% przykryty przednią ścianą, to i tak ostrzy na te pozostałe 30% w oddali. Ba, rzekłbym, że proporcje są spokojnie 1:10. Wydaje mi się, że czym większa odległość drugiego planu, tym chętniej łapie właśnie ten plan.
Zapiołem później C50/1.4 i aż tak źle nie jest. Powiedzmy, że raczej w granicach 40-60% pokrycia raz wyostrzy na pierwszy plan, drugi raz na drugi.

Pytanie teraz, czy jest się czym przejmować czy to raczej normalna sprawa?
Dodam, że C35/2 ostrzy zdecydowanie pewniej od 50tki (która raz na jakiś czas lubi sobie przejechać po całym zakresie).

Body 20D. Obiektyw nie ma BF/FF napewno. Zresztą to o czym mówię to ja widzę już w wizjerze.

kaspeed
15-04-2009, 12:45
MOże ściana jest mniej kontrastowa niz plan dalszy (zawiera mniej kontrastowych elementów). w końcu to tylko .ściana - plama barwy jednolitej.

rubio
15-04-2009, 14:12
....rozne kontrasty moga miec wplyw, poza tym nalezy pamietac ze czujniki AF sa ok 3x wieksze od ramek AF w wizjerze i to tez moze byc powod przypadkowosci ostrzenia; jest tu gdzies wielki post o AF i tam pisze wszystko o jego wlasciwosciach....

allxages
15-04-2009, 16:10
Dzięki za odpowiedzi. Tak podejrzewałem, że to nie jest wina obiektywu raczej..

jest tu gdzies wielki post o AF i tam pisze wszystko o jego wlasciwosciach....

No własnie wydaje mi sie, ze czytałem go jakoś 1.5 roku temu, ale nie mogłem odnaleźć. Jakby ktoś rzucił linkiem, byłbym wdzięczny :)

talarczyk
15-04-2009, 16:39
Dzięki za odpowiedzi. Tak podejrzewałem, że to nie jest wina obiektywu raczej..

No własnie wydaje mi sie, ze czytałem go jakoś 1.5 roku temu, ale nie mogłem odnaleźć. Jakby ktoś rzucił linkiem, byłbym wdzięczny :)

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5078 :?: