Zobacz pełną wersję : Macro: Tamron 90 vs Tokina 100 vs Canon 60
herbatniczek
13-04-2009, 17:32
Hej,
Gdy porówna się te obiektywy na optyczne.pl
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=4&add0=426&add1=24&add2=35&add3=86
to są najostrzejsze do makro. Najlepsze rezyltaty MTF50 ma Canon, Tokina, Tamron. AF Canon - 0% pomyłek, Tamron - 6%, Tokina 15%. Jest o minimalnej odległości od owada - Canon 20cm, reszta 30cm
Wszystkie mają powiększenie 1:1 - czyli na tym samym body powinny wyjść identycznie powiększone fotki w maksymalnym przybliżeniu..
Z tego artykułu porównując tło Jaka jest jednak odległość minimalna ale przy powiększeniu 1:1?
Czy GO zależy tylko od przesłony, czy od szkła też i jeśli tak, to jak by się to miało tutaj?
wynikałoby, że GO ma najlepszą Canon (wystarczy porównać tło)
Jaka jest jednak odległość minimalna od owada ale przy powiększeniu 1:1?
Czy GO zależy tylko od przesłony, czy od szkła też i jeśli tak, to jak by się to miało tutaj?
tu znajdziesz wszystko co chcesz wiedzieć o tych obiektywach:
http://www.photozone.de/Reviews/overview
Ed.: do GO, to jeszcze dofmaster :)
herbatniczek
13-04-2009, 18:07
O dofmaster nie wiedziałem ale on potwierdza moje przypuszczenia :)
dofmaster wylicza, że GO będzie miał najlepsze Canon 60mm..
I nie wiem nadal, jaka jest minimalna odległość ostrzenia ale przy 1:1
Powiększenie jest chyba takie samo mimo że róznica ogniskowych jest aż 40mm więc pewnie na odległości od owada się to odbija..
Wejdź na photozone, tam masz podane minimalne odległości ostrzenia (np. dla Canona 20cm) i co w praktyce ważniejsze, masz podane minimalne odlegości od przedniej soczewki (dla Canona 9cm). Odl. ostrzenia podaje się od matrycy.
Ed.: jeśli obiektyw ma max. skalę odwzorowania 1:1, to minimalna odległość wystąpi przy tej skali.
herbatniczek
13-04-2009, 18:32
Super ;)
Canon ma 9cm a Tokina i Tamron 11cm więc praktycznie to samo..
Do tego jeszcze chciałbym pierścienie z automatyką i lampę pierścieniową ale to już chyba nie ma znaczenia które szkło ..
a dlaczego canon 60 a nie 100???
czy aż tak duża różnica ogniskowej nie wpływa na wyniki??
O dofmaster nie wiedziałem ale on potwierdza moje przypuszczenia :)
dofmaster wylicza, że GO będzie miał najlepsze Canon 60mm..
Ale co znaczy dla Ciebie "najlepsze GO"? Wg mojej wiedzy głębia ostrości przy tej samej skali odwzorowania (1 do 1), będzie identyczna na wszystkich obiektywach...
Ale co znaczy dla Ciebie "najlepsze GO"? Wg mojej wiedzy głębia ostrości przy tej samej skali odwzorowania (1 do 1), będzie identyczna na wszystkich obiektywach...
Nie będzie. GO nie zależy od ogniskowej dla odległości znacznie większych od ogniskowej.
MacGyver
14-04-2009, 11:20
... AF Canon - 0% pomyłek, Tamron - 6%, Tokina 15%....
Ciekawe jak oni to testowali. Przy wszystkich zaletach tego szkła (piękna plastyka obrazu, ostrość, przyzwoite wykonanie) AF to bardziej chwyt marketingowy niż mechanizm, którego można do czegokolwiek używać :-)
Kalkulator głębii daje w każdym razie tą samą GO. Czyli co - kalkulatory GO nie uwzględniają tego efektu?
dawno nie było o GO ;-)
ale żeby nie było tak prosto, to wrzucę taki obrazek:
https://canon-board.info/imgimported/2008/06/FocalLengthBackgroundBlur-1.jpg
źródło (http://media.the-digital-picture.com/Images/Other/Focal-Length-Background-Blur.jpg)
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EF-180mm-f-3.5-L-USM-Macro-Lens-Review.aspx
dawno nie było o GO ;-)
ale żeby nie było tak prosto, to wrzucę taki obrazek
No i wszystko się zgadza! GO na tych trzech zdjęciach jest identyczna! Potwierdza to sam ich autor:
"They are identically framed using the same aperture setting (f/16) and have identical subject to background distances. DOF (Depth of Field) is not different (same framing, same aperture = same DOF until closer to the hyper-focal distance)"
No i wszystko się zgadza! GO na tych trzech zdjęciach jest identyczna!
i co z tego, kiedy zdjęcia zupełnie różne? :-)
Autor wątku pytał który obiektyw da mu "najlepszą" GO. Domyślam się że chodziło mu o największą GO, tak żeby jak najwięcej obiektu było ostre - a więc odpowiedź jest taka, że wszystkie wymienione obiektywy dadzą IDENTYCZNĄ GO.
Oczywiście że tło będzie inaczej wyglądało, bo mamy inną perspektywę patrzenia - im dłuższy obiektyw tym mniej tego tła mieści się w kadrze.
Nie wiem z jakich algorytmów korzystają kalkulatory GO, wiem natomiast co mówi optyka.
s - odległość matryca - obiekt
F - ogniskowa
Kr - średnica krążka rozproszenia
P - wartość przysłony
dla s>>F wzór na GO można uprościć do postaci GO = 2*Kr*P*s^2/F^2
dlatego można mówić, że GO zależy od skali odwzorowania, a nie od F.
Cały czas mówimy o uproszczeniu, ale na tyle dobrym, że w dużym zakresie odległości w praktyce niedostrzegalnym.
Przy macro warunek s>>F nie jest spełniony, wzór robi sie bardziej skomplikowany i zależny od F.
EDIT: właśnie policzyłem i fakt wygląda to paskudnie, ale też da się wyeliminować F :-D GO = 2*Kr*P*A*(A+1), gdzie A= (s-F)/F, czyli skala odwzorowania
Z drugiej strony, od dużych odległości, dokładność tego przybliżenia maleje w miarę zbliżania się do hiperfokalnej ponieważ przybliżenie wzoru jest dobre dla F^2>>KrP(s-F), a dla hiperfokalnej obie strony tej nierówności są sobie równe.
Z drugiej strony, od dużych odległości, dokładność tego przybliżenia maleje w miarę zbliżania się do hiperfokalnej ponieważ przybliżenie wzoru jest dobre dla F^2>>KrP(s-F), a dla hiperfokalnej obie strony tej nierówności są sobie równe.
Dokładnie, czyli dla dużych odległości przy tej samej skali różne ogniskowe mogą dać nieco różną GO. A nie dla małych.