Zobacz pełną wersję : Szeroki kąt pod pełną klatkę... S/T 17-35?? może coś innego??
Witam
poszukuje obiektywu szerokokątnego pod pełna klatkę
chodzi o to by sprawdzał się zarówno pod cyfrą jak i analogiem...
znalazłem:
1. Sigmę 17-35/2.8-4 HSM
2. Tamrona 17-35/2.8-4
no i właśnie nie ma nic innego??
(Systemowego 16-35 i 17-40 nie wliczam, ze względu na aktualną poronioną cenę...)
niestety Tamron nie jest już produkowany... Sigmę też ciężko znaleźć...
więc moje pytanie: Co jeszcze jest o takim zakresie pod pełną klatkę??
no i który z wymienionych spisuje się lepiej??
za Sigmą przemawia szybszy silnik... ale celność AF jest różna... optycznie Tamron jest świetny... ale wolny...
pomożecie??
liquidsound
12-04-2009, 21:50
A patrzyles przy takiej ogniskowej od ilu jest hiperfokalna? Imho przy takich ogniskowych AF bym sie najmniej przejmowal (pod pelna klatke).
no szukam i do pełnej klatki i co cropa więc musi to być uniwersalny obiektyw...
ale oprócz tych dwóch dość starych szkieł nie znalazłem na rynku nic nowego...
czyżby nie było??
niestety Tamron nie jest już produkowany... Sigmę też ciężko znaleźć...
Sigma też jest już [discontinued]
ale nie możliwe (chyba), by na rynku nie było ich nowszych odpowiedników...
Jest jeszcze sigma 12-24, nabyłem ją ostatnio z drugiej ręki za rozsądną cenę. Przy f/8 jest "zjadliwa". Demonem szybkości bym ją nie nazwał :) , ale powyżej 2m i tak nie ma to znaczenia.
ale nie możliwe (chyba), by na rynku nie było ich nowszych odpowiedników...
Niestety nie ma. Mało kto to kupował, bo jak kogoś już jest stać na body FF za 9 tys. to raczej nie szuka zamienników tylko bierze L.
ja posiadam ową sigme:d i to nawet kiedys sie zastanawialem nad sprzedaża jej.
czy jest pod pełna klatkę nie wiem na 1,3 nie winetuje nawet z filtrem.
jak chodzi - powiem szczerze ze nawet dobrze miałem tamiego 28-70 2,8 i w porównaniu to nawet chyba lepsza jest.
HurricanE
12-04-2009, 23:33
Czasem też pojawia się sigma 15-30 3.5-4.5 - Ostatnio na allegro była za około 900-1100zł.
Łukasz
Edit - jest jedna za 1500...
uuu no to kicha...
bo myślałem o obiektywie i pod FF i pod cropa i taki zakres byłby idealny...
no nic to pozostaje tylko szukać używek, albo jakiś magazynowych sztuk...
ewentualnie 15-30, bo też wydaje się być baaaardzo ciekawym szkiełkiem...
ewentualnie 15-30, bo też wydaje się być baaaardzo ciekawym szkiełkiem...
Polecam. Całkiem fajne szkło, używam pod DX co prawda, aczkolwiek w porządku się sprawuje. :)
ale z tego co widzę, też cholernie ciężko go dostać... :(
mam do sprzedania s 15-30 i to prawie nową (pokrowiec czarny EX ) kupiona rok temu w USA użyta ze 3-4 razy bo kupiłem s 12-24 chciałem zatrzymać obie bo 15-30 jest ostrzejsza ale kupiłem s 20mm f1,8 i to za dużo tego dobrego na szerokim. S 17-35 sprzedałem 2 miesiące temu, a tamrona 17-35 2 tygodnie temu. Z nich wszystkich to tamron miał najlepszą rozdzielczość lepszą niż c 17-40 . Ja robię tylko architekturę to muszę mieć szeroko.
Pozdrawiam Wszystkich Świątecznie
a canon 20-35 2,8L albo jego tańszy odpowiednik?
Witam
poszukuje obiektywu szerokokątnego pod pełna klatkę
chodzi o to by sprawdzał się zarówno pod cyfrą jak i analogiem...
....
pomożecie??
Miałem jeszcze niedawno identyczny problem żeby znalezć coś nie drogiego i szerokiego do FF. Niestety jeśli chodzio zoomy jest dość ciężko :( więc zdecydowałem sie na stałke - Canon 20 f2.8
Może też powinienes pomśleć o czymś podobnym.
mor_feusz
13-04-2009, 20:59
Sigma 12-24? Swietny Zoom na FF oraz 1.6
Posiadam Tamrona i bardzo go sobie chwale. Jest bardzo szeroko, swiatlo ok, ostrosc rowniez, szybkosc tez dobra. Uzytkowany jest z 5D, naprawde nie ma na co narzekac, nieostry na bokach/katach przy pelnej dziurze na 17mm, ale mnie to nie przeszkadza. Moim zdaniem do polecenia :)
GhostRider
14-04-2009, 12:10
Sigma 12-24 i 15-30 to świetne obiektywy, ale pamiętaj, że żadnego filtra nie nakręcisz. Pozostaje tylko cokin X-pro (drogo). Tzn nakręccisz na osłonie ale tylko na cropie a winieta i tak jest duża. Na FF nie nakręcisz na osłonie, gdyż osłona musi być zdjęta.
Na cropie Sigma 15-30 - jest duuużo lepsza. 12-24 ma gorszą jakość.
Na FF te różnice wg mnie są pomijalne. Oczywiście 12 a 15 na FF to OGROMNA różnica. Jak już raz popatrzysz przez prawdziwe 12mm to zrozumiesz o co chodzi. Oczywiście za jedną 12-24 można mieć dwie 15-30.
Dostępność u nas jest do niczego -szukaj na angielskim ebay - ja tam kupowałem i było wsjo OK.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja w końcu kupiłem Canon 17-40/4. Po 12 i 15mm na FF jest trochę "wąsko", ale mogę nawet nakręcić zwykłego cokina P (trzeba tylko spiłować ostatni ząbek w holderze) - no ale mnie się udało kupić po - w miarę - okazyjnej cenie jeszcze.