PDA

Zobacz pełną wersję : [TEST] Samyang 85mm f/1.4 Multi-Coated

Strony : 1 [2]

airhead
23-12-2009, 13:16
chyba nie - przecież i tak ustawiasz ostrość na otwartej przysłonie

Cichy
24-12-2009, 22:43
chyba nie - przecież i tak ustawiasz ostrość na otwartej przysłonie

Jak, najpierw ustawiasz ostrość, a potem kręcisz przysłoną ? :)

iso
24-12-2009, 22:46
tak być powinno teoretycznie - niektóre obiektywy miały przysłonę preselekcyjną - jeden pierścień ze skokami określał do jakiej wartości przymykamy - a drugi, chodzący luźno dokręcało się po wyostrzeniu - przy większym otworze łatwiej wyostrzyć w punkt.

Gen.Python
24-12-2009, 23:27
Dokładnie tak. Nawet AF tak samo działa. Na pełne ustawia ostrość a dopiero później przy strzale przesłona się domyka. Dla tego jest przycisk podglądu głębi ostrości.

Wesołych Świat!

radradish
24-12-2009, 23:56
No dobra, luz. Kupię może wersję video, bo może dzięki temu zabawa z portretem będzie bardziej plastyczna i będzie można np. jeszcze bardziej precyzyjnie umieszczać obiekty w głębi ostrości. Bo tak czy siak dandeliona nie będzie się za każdym razem przeprogramowywać - ustawi się tylko przysłonę 1.4 i tyle.

airhead
25-12-2009, 01:58
Jak, najpierw ustawiasz ostrość, a potem kręcisz przysłoną ? :)
a jak chcesz robić to inaczej? ustawianie ostrości na przysłonie roboczej byłoby całkowicie bezsensownym utrudnianiem sobie życia...

micles
25-12-2009, 02:17
Mi się wydaje, że w czasie przymykania przysłony odległość obiektu fotografowanego od aparatu może się w wielu przypadkach zmieniać, zatem pozostaje ustawianie ostrości na roboczej (przecież rzadko kiedy robimy na f/8 szkłem mającym 1.4!)

airhead
25-12-2009, 02:25
ustawia się ostrość na przysłonie całkowicie otwartej, a fotografuje na przysłonie roboczej
to jest fakt, a nie przedmiot dyskusji, nie słyszałem, żeby jakiś autorytet nauki foto robił inaczej
jeżeli o tym nie słyszałeś, to po prostu przyjmij do wiadomości, tak jak to, że RAWów nie można niedoświetlać, to po prostu fakt

micles
25-12-2009, 13:30
Słyszałem, wiem, rozumiem. Ale ta metoda sprawdza się w :
1) zdjęciach obiektów nie poruszających się (i najlepiej aparat na statywie :D)
2) zdjęciach obiektów poruszających się w tej samej odległości od aparatu
3) zdjęciach "na pre-focus"

W reporterce losowej nie wyobrażam sobie ustawiania ostrości na pełnej, a później zmienianie na roboczą (chyba że robocza = pełna :D)

radradish
25-12-2009, 13:37
Czyli znowu każdy ma swoje zdanie...

Gen.Python
25-12-2009, 14:05
micles również mądrze prawi. Teoria bardzo często przegrywa z rzeczywistością. A metody wypracowane przez praktyków po porostu się sprawdzają.

radradish
25-12-2009, 14:39
Więc generalnie wszystkie prawidła dotyczące ustawiania ostrości można sobie o kant stołu....
W ogóle bez sensu, że nie można sobie ustawić poziomu kontrastu na sensorach AF, bo przecież różne obiektywy różnie mydlą. A tak, to byłoby banalnie proste i bez ustawiania przysłony na dandelionie itd.. To wszystko od drukarek się wzięło, że Canon sprzedaje drukarkę/body tanio, a kartridże/obiektywy drogo....

jotes25
25-12-2009, 15:13
W reporterce losowej nie wyobrażam sobie ustawiania ostrości na pełnej, a później zmienianie na roboczą (chyba że robocza = pełna :D)

Tutaj stosowało się ustawioną na stałe hiperfokalną obiektywu przymkniętego np. do f/8. Tym sposobem żadne ustawianie ostrości nie było w ogóle potrzebne, zwłaszcza, że o AF nikt wtedy nawet nie marzył.

Bahrd
25-12-2009, 15:26
W ogóle bez sensu, że nie można sobie ustawić poziomu kontrastu na sensorach AF, bo przecież różne obiektywy różnie mydlą. A tak, to byłoby banalnie proste i bez ustawiania przysłony na dandelionie itd..

:?::?::?:

micles
25-12-2009, 17:27
:?::?::?:Nom! :D Są ludzie i ludzie...

Tak do wiadomości autora dziwnego posta :
1) To wątek z testami obiektywu MF - MANUAL FOCUS. Żadne czujniki AF tu nie działają.
2) "ustawiać poziomu kontrastu na sensorach AF" nie ma sensu, bo owe czujniki (we współpracy z obiektywami z AFem) znajdują NAJLEPSZĄ MOŻLIWĄ ostrość w danym punkcie AF (jeżeli tylko pucha i szkło nie mają BF/FF)

Cichy
25-12-2009, 18:39
a jak chcesz robić to inaczej? ustawianie ostrości na przysłonie roboczej byłoby całkowicie bezsensownym utrudnianiem sobie życia...

No chyba fotografując bateryjki ze stawywu ta Wasza metoda ma jakikolwiek sens... LOL

micles
25-12-2009, 19:19
No chyba fotografując bateryjki ze stawywu ta Wasza metoda ma jakikolwiek sens... LOLJuż myślałem, że jestem sam ^^

radradish
25-12-2009, 19:54
2) "ustawiać poziomu kontrastu na sensorach AF" nie ma sensu, bo owe czujniki (we współpracy z obiektywami z AFem) znajdują NAJLEPSZĄ MOŻLIWĄ ostrość w danym punkcie AF (jeżeli tylko pucha i szkło nie mają BF/FF)

Odnosiłem tą wypowiedź do obiektywów manualnych we współpracy z dandelionem. A na myśli miałem też moje zmagania z dandelionem i Heliosem 58 mm - dandelion pomimo regulacji na wszelkie możliwe sposoby nie dawał możliwości ustawienia ostrości lepiej niż bez jego pomocy. Szczegóły tutaj:
http://canon-board.info/showpost.php?p=742310&postcount=31

Pozdro!

Bahrd
25-12-2009, 20:26
Informowanie aparatu o wartości maksymalnej przysłony służy mu do wybrania, z których sensorów AF może korzystać. Wbrew pozorom, pojedynczy sensor AF widzi obraz "jakby o bardzo małej przysłonie". Dzięki temu ma szanse widzieć (w miarę) ostro od MFD do INF.
PS
Tutaj jest to bardzo obrazowo opisane: http://doug.kerr.home.att.net/pumpkin/Split_Prism.pdf

Gen.Python
26-12-2009, 12:19
Teraz zrozumiałem. Dzięki Bahrd za link.

mc_iek
28-12-2009, 00:25
Ciekawie czyta się ten wątek komuś, kto 30 lat fotografował aparatami typu ZENIT E z Heliosem 44-2 i Practicą MTL-3 z Pentaconem 50/1.8 i 135/2.8...

radradish
28-12-2009, 04:40
Ciekawie czyta się ten wątek komuś, kto 30 lat fotografował aparatami typu ZENIT E z Heliosem 44-2 i Practicą MTL-3 z Pentaconem 50/1.8 i 135/2.8...

Oni chyba mieli lepsze i większe matówki :D

mc_iek
28-12-2009, 14:29
Matówki owszem, ale manualologia w ZENICIE E chyba byłaby nie do przejścia dla większości młodych fotografów lustrzankowych. I jeszcze ten selenowy światłomierz nad obiektywem, mierzący niewiadono co. PRACTICA MTL ma chociaż dodatkową wajchę do przymykania obiektywu i światłomierz wewnętrzny, ale też byłaby sporym wyzwaniem.

iso
30-12-2009, 09:31
Matówki owszem, ale manualologia w ZENICIE E chyba byłaby nie do przejścia dla większości młodych fotografów lustrzankowych. I jeszcze ten selenowy światłomierz nad obiektywem, mierzący niewiadono co. PRACTICA MTL ma chociaż dodatkową wajchę do przymykania obiektywu i światłomierz wewnętrzny, ale też byłaby sporym wyzwaniem.

nie śmiać się! ja swojego zenitha ogarniam :D ale zdjęć nie robię. podobno ma migawkę spsutą.

Gen.Python
30-12-2009, 13:36
Ja mam problemy z ostrzeniem przy słabym świetle. Ale w 75% warunków pogodowych da się coś ustrzelić.
Jak jest ciemno to tak 50% to pudła. Ale karta duża to palec może być cięższy. Tylko żal lustra :(

kantor
11-01-2010, 15:20
Wow no robią wrażenie te testy Samyanga! Ostatnio właśnie przeglądając stronę foto-tip.pl zobaczyłam te obiektywy i byłam ciekawa jak sprawdzają się one w praktyce i czy warto kupić. Testy mnie przekonują no i cena też więc chyba się skuszę!

Cichy
11-01-2010, 15:46
Pojawiła się fajna przejściówka "programowalna".

Polega to na tym, że można sobie ustawić w aparacie taką przesłonę, jaka jest na pierścieniu, czyli np. przekręcamy w obiektywie na 1.4 i mając aparat w trybie Av ustawiamy normalnie przesłonę 1.4 w aparacie.

Nawiązując do poprzednich teoretycznych rozważań, zwiększa się zatem precyzja ostrzenia :)

Cena Samyanga z taką przejściówką wynosi 1140 zł.

Loome
11-01-2010, 16:33
moze cos mnie ominęło w wątku, ale bez tej przejściówki jak mam tryb Av, ustawie w samyangu przesłone 4, to aparat bedzie widział nadal 1.4 ?

Cichy
11-01-2010, 18:01
moze cos mnie ominęło w wątku, ale bez tej przejściówki jak mam tryb Av, ustawie w samyangu przesłone 4, to aparat bedzie widział nadal 1.4 ?

Jakim cudem bedzie widział 1.4 ?

Loome
11-01-2010, 19:34
a co bedzie widział? nic? 00 ?
jeśli tak, to nie widze sensu tej przejściówki (licze ze ktoś mi wytłumaczy). używając zwyklej przejsciowki na m42, w której nie mam czipa aparat dobrze dobiera parametry w trybie Av.

iso
11-01-2010, 21:16
czip pika jak jest ostro.

edit
a dobiera poprawnie bo mierzy przez obiektyw. nie to co w nikosiach.

a to wszystko wnosi tyle że af sprawniej pracuje jak wie z jaką przysłoną.

Cichy
12-01-2010, 00:03
a co bedzie widział? nic? 00 ?

No nic nie bedzie widział, bo nie bedzie zadnej elektroniki.

jeśli tak, to nie widze sensu tej przejściówki (licze ze ktoś mi wytłumaczy).

Potwierdzenie AF ??

Loome
12-01-2010, 00:15
potwierdzenie AF uwzgledniajace przyslone. rozumiem:) thx

micles
12-01-2010, 00:21
I co, to faktycznie jakoś pomaga?

Cichy
12-01-2010, 00:38
I co, to faktycznie jakoś pomaga?

Wydaje mie się, że faktycznie jest dokładniejsze od tamtego, co miało 2.8 na stałe ustawione.

micles
12-01-2010, 00:55
Jakieś techniczne wyjaśnienie? :D Bo mi się to nie mieści w głowie. Chyba, że jak aparat dostaje info, że jest powyżej 2.8 to włącza te magiczne czujniki o zwiększonej dokładności...

Cichy
12-01-2010, 10:16
Jakieś techniczne wyjaśnienie? :D Bo mi się to nie mieści w głowie. Chyba, że jak aparat dostaje info, że jest powyżej 2.8 to włącza te magiczne czujniki o zwiększonej dokładności...

No kilka osób wcześniej pisało, że zwiększa się wtedy czułość układu. Żadnych magicznych czujników chyba nie ma.

airhead
12-01-2010, 16:09
są właśnie od f/2,8 i to może być jedyny powód, czemu ta nowa przejściówka ma być lepsza...

radradish
12-01-2010, 17:13
Pojawiła się fajna przejściówka "programowalna".

Cena Samyanga z taką przejściówką wynosi 1140 zł.

Ale gdzie się pojawiła? Skąd taka cena? Proszę o jakiegoś linka oraz mniej ogólne sformułowanie niż "przejściówka" :P

Cichy
12-01-2010, 17:46
Ale gdzie się pojawiła? Skąd taka cena? Proszę o jakiegoś linka oraz mniej ogólne sformułowanie niż "przejściówka" :P

Nie wiem, gdzie można kupić. A kryptoreklama w tym wątku jest nie na miejscu :)

radradish
12-01-2010, 17:55
No ale nie wiadomo o czym w ogóle mówicie, więc jaka to ma być kryptoreklama.... ehhh

Cichy
12-01-2010, 17:57
Przejściówka programowalna Nikon - Canon AF. Do tego Samyang do Nikona i mamy finalnie szkiełko do Canona z potwierdzeniem ostrości i możliwością zmiany wartości przesłony w aparacie. Sama przejściówka 250 zł, sam obiektyw 890, co daje łącznie 1140 zł.

radradish
12-01-2010, 18:17
Ok, teraz się wszystko wyjaśniło, dzięki. Dla mnie jest to adapter nikon->canon ;) Kupiłem taki ostatnio na poniższej aukcji:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=120444642970
Niestety nie bawiłem się nim jeszcze, ponieważ czekam na obiektyw. W każdym razie instrukcja jest tutaj:
http://emfphoto.com/forum/index.php?topic=2.0
Wydaje się, że obsługa tego wynalazku jest dość łatwa pod względem ustawiania przysłony na body po wybraniu jej wartości na obiektywie.

Cichy
12-01-2010, 18:52
To jst dokłądnie to samo, co ja mam, z tym, że moja ma zakres od f=1,4 do f=64 bodaj.

Cichy
13-01-2010, 10:30
Update: przeczytałem instrukcję programowania i można ustawić nawet f=1.0

radradish
13-01-2010, 14:28
A jeszcze pytanie co do różnic między wersją zwykłą a Video DSLR. Obsługa chipu autofocusa polega generalnie na złapaniu ostrości na najniższej wartości przysłony, zablokowanie ustawień ekspozycji i ustawieniu żądanej przysłony na obiektywie oraz body.

Czy ustawianie przysłony w wersji Video DSLR będzie na tyle dokładne, że nie spowoduje to błędów w pomiarze czasu ekspozycji? Bo może mamy większą plastyczność ustawień dzięki płynnej przysłonie, ale czy nie będzie czasem tak, że każde foto trzeba będzie korygować pod kątem ekspozycji na kompie?

I właśnie - którą wersję kupić?

EDIT:
A tam. Kupię zwykłą wersję, bo ustawienia ogniskowych są wystarczające - szerokość głębi ostrości zmienia się o niewielką wartość dla najniższych wartości przysłony, więc luz. IMO wystarczy to do plastycznego operowania tą głębią ;)

Sławek-AK
16-01-2010, 18:57
A ja właśnie sprzedałem tegoż Samyanga/Falcona na rzecz Canona 85 f/1.8 USM.
Co do szkła manualnego zadowlony byłem bardzo, bo efekty przy f/1.4 uzyskiwałem takie jak chciałem, ale ostrzenie tym szkłem podczas robienia portretów przy reportażu to nieporozumienie. Oczywiście wychodzą, ale własnie brakjakiegokolwiek potwierdzenia ostrości, zdecydował o sprzedaży szkła.
Do statycznych scenerii - polecam.
No i do reszty również, jak ktoś ma siłę non-stop ostrzyć i zgodzić się że co trzecie zdjecie będzie ostre i że moze sie trafić, że ten wyczekiwany moment do zdjecia bedzie ostry nie tam gdzie być powinien.

radradish
16-01-2010, 19:01
A ja właśnie sprzedałem tegoż Samyanga/Falcona na rzecz Canona 85 f/1.8 USM.
Co do szkła manualnego zadowlony byłem bardzo, bo efekty przy f/1.4 uzyskiwałem takie jak chciałem, ale ostrzenie tym szkłem podczas robienia portretów przy reportażu to nieporozumienie. Oczywiście wychodzą, ale własnie brakjakiegokolwiek potwierdzenia ostrości, zdecydował o sprzedaży szkła.

Zakupiłem ostatnio Samyanga i współpracuje bardzo dobrze z adapterem, który kupiłem na aukcji wspomnianej przeze mnie wcześniej. Potwierdza jak trzeba, jednakże nie miałem okazji jeszcze przetestować go w warunkach realistycznych, czyli na portrecie. Postaram się zdać relację w najbliższym czasie :)

Cichy
16-01-2010, 20:14
ale ostrzenie tym szkłem podczas robienia portretów przy reportażu to nieporozumienie.

Już sam zakup tego szkła do reportażu to nieporozumienie :) To genialne optycznie szkiełko do fotografii kreatywnej, do reportażu jest 85 1.8.

radradish
16-01-2010, 20:19
Już sam zakup tego szkła do reportażu to nieporozumienie :) To genialne optycznie szkiełko do fotografii kreatywnej, do reportażu jest 85 1.8.

Zwięźle - manual wyklucza reportaż.

jotes25
16-01-2010, 20:35

To jak mam to rozumieć, 20 lat temu i wcześniej nie było reportaży? :lol:

Cichy
16-01-2010, 20:38

Były reportaże. I samochodami też ludzie jeździli, ale nie mieli klimy, GPSa, ABS-u, kontroli trakcji, wspomagania kierownicy...

radradish
16-01-2010, 20:39

To był tylko komentarz z pewną dozą ironii do wypowiedzi Sławek-AK.

BTW: Cichy robisz może jakieś portrety Samyangiem? Mógłbyś pokazać?

airhead
16-01-2010, 20:40
oj uważaj, bo zaraz ktoś Cię sparafrazuje i będzie "stałka wyklucza reportaż" :/

radradish
16-01-2010, 20:44
oj uważaj, bo zaraz ktoś Cię sparafrazuje i będzie "stałka wyklucza reportaż" :/

Czyli będzie tak jak zawsze ;) Szum informacyjny.

fret
16-01-2010, 21:59
Były reportaże. I samochodami też ludzie jeździli, ale nie mieli klimy, GPSa, ABS-u, kontroli trakcji, wspomagania kierownicy...

I dziwnym trafem, tylko sprzedawcy Samyangów nie wiedzą, że te reportaże powstawały przy pomocy aparatów wyposażonych w zupełnie inne wizjery niż te ciemne tunele, w które zwykle spogladają potencjalni klienci tej zacnej koreańskiej firmy... Taki lajf...

analogforever
18-01-2010, 15:39
czy aby wizjery tych nowych lustrzanek są takie ciemne? bez przesady,da sie ostrzyć każdym manualnym obiektywem .

radradish
18-01-2010, 16:13
czy aby wizjery tych nowych lustrzanek są takie ciemne? bez przesady,da sie ostrzyć każdym manualnym obiektywem .

Rozumiem, że masz na myśli segment co najmniej półprofesjonalny.

analogforever
18-01-2010, 18:18
z cyfrowych miałem w reku tylko 10D i 450D ,nie widziałem żdnego problemu z ostrzeniem manualnym,może tylko obiektywy pod EOSa mają malutki skok pierscienia i jest to nieco upierdliwe, ale znowu nieumożliwiające wyostrzyć,co do wizjerów się nie czepiam.Manualne obiektywy na tych aparatach bez problemu pozwalają normalnie robić zdjęcia.

radradish
18-01-2010, 21:51
z cyfrowych miałem w reku tylko 10D i 450D ,nie widziałem żdnego problemu z ostrzeniem manualnym

450D? No proszę Cię :/ Nie ostrzyleś chyba z jasnymi obiektywami :/

analogforever
18-01-2010, 22:32
450D? No proszę Cię :/ Nie ostrzyleś chyba z jasnymi obiektywami :/

nie rozumiem

madc0w
18-01-2010, 22:38
nie ostrzyłeś na f1.4-2.x nigdy chyba bo trafić ostre zdjęcie jest bardzo ciężko przy takiej GO

analogforever
18-01-2010, 23:52
no, ostrzyć na f1,4 czy f 2 to wielkie wydarzenie :lol::lol::lol:

radradish
19-01-2010, 00:10
no, ostrzyć na f1,4 czy f 2 to wielkie wydarzenie :lol::lol::lol:

Ostrzyłeś na takich z wykorzystaniem wizjera z oryginalną matówką takiego jak w 450D? Tak czy nie? :twisted:

madc0w
19-01-2010, 09:48
jak trafiasz na f1.4 na oryginalnym wizjerze to "szacun na dzielni" :)
wtedy masz go grubości żyletki

C80
20-01-2010, 14:31
A ja mam pytanie i nie koniecznie z tych głupich. Są pewnie zastosowania takiego szkła np. w siatkówce. Raz ustawić ostrość np tuż za siatką tak aby mur był ostry, i potem trzepać foty. Względnie ustawić ostrość na np. libero który jest generalnie przy przyjęciu mało ruchliwy. Czy ktoś z was tego próbował, może innym manualem?

moher
20-01-2010, 17:01
Takie f2 w 40D to żaden wyczyn wyostrzyć, kwestia wprawy, mówimy oczywiście o w miare statycznych scenach. Serii xxxD w rękach z manualem nie miałam, ale np. na kolegi Alfie300 to już był większy problem ;) Są te wizjerki dosyć kłopotliwe. Wszystko zależy do czego chcę się takiego szkłą używać. Zastanawiam się mocno, ale tylko do sytuacji, gdy mam luz i bardzo dużo czasu :)

Cichy
21-01-2010, 00:41
A ja mam pytanie i nie koniecznie z tych głupich. Są pewnie zastosowania takiego szkła np. w siatkówce. Raz ustawić ostrość np tuż za siatką tak aby mur był ostry, i potem trzepać foty. Względnie ustawić ostrość na np. libero który jest generalnie przy przyjęciu mało ruchliwy. Czy ktoś z was tego próbował, może innym manualem?

ja tak robiłem w manualu szkiełkiem 70-200.

C80
21-01-2010, 08:19
No tak, tylko że f/2.8. Ciekawi mnie, że takiego samyanga na pełnej dziurze idzie zastosować w siatce. Gdy na ISO 1600 i czasach na poziomie 1/200 zastosowanie czegość, nawet manualnego ze światłem 1.8 czy 1.4 ma większy sens. Teoretycznie.

TSpider
22-01-2010, 03:59
Czy 10D będzie miał potwierdzenie ostrości z tym "wynalazkiem" (w pozytywnym znaczeniu tego słowa oczywiście)...?

micles
22-01-2010, 10:07
Nie, 10D jest na liście zabronionych aparatów i potwierdzenia mieć nie będzie.

Tak, będzie.

C80
22-01-2010, 10:24
A to przypadkiem nie jest tak, że potwierdzenia nie ma a w EXIF nie ma informacji o przesłonie? Dopiero zastosowanie przejściówki daje te informacje?

micles
22-01-2010, 13:01
"wynalazkiem"Potraktowałem jako przejściówkę, a nie jako goły obiektyw.

smigaczka
22-01-2010, 14:56
To był tylko komentarz z pewną dozą ironii do wypowiedzi Sławek-AK.

BTW: Cichy robisz może jakieś portrety Samyangiem? Mógłbyś pokazać?

O tak, tak, pokaż pokaż. Bardzo interesują mnie zdjecia robione tym obiektywem.
Sama zamierzam go sobie kupić, nawet obadałam dokładnie w którym sklepie najlepiej (padło na foto-tipa), ale przed zakupem wolałabym zobaczyć kilka zdjeć użytkowników, a nie bazować na suchych testach.

Cichy
22-01-2010, 15:36
O tak, tak, pokaż pokaż. Bardzo interesują mnie zdjecia robione tym obiektywem.

http://www.canon-board.info/showpost.php?p=632366&postcount=2

Mało ?

TSpider
23-01-2010, 15:06
Nie, 10D jest na liście zabronionych aparatów i potwierdzenia mieć nie będzie.

Tak, będzie.

Potraktowałem jako przejściówkę, a nie jako goły obiektyw.

chodziło o sam obiektyw...
nie chciało mi się czytać całego wątku bo cholernie długi....
dzięki wielkie za rozjaśnienie sytuacji.... hi hi hi :lol:

micles
23-01-2010, 15:39
hi hi hi :lol:To następnym razem hi hi czytaj cały wątek he he gęgz lol omfg bbq.

TSpider
23-01-2010, 18:24
To następnym razem hi hi czytaj cały wątek he he gęgz lol omfg bbq.

następnym razem to przeczytam całą wikipedię zanim coś napisze...:oops:

micles
23-01-2010, 18:35
Wystarczy odrobina chęci, a nie pójście na łatwiznę. Złudną łatwiznę, bo zadanie pytania jest niejednokrotnie dłuższe, niż wpisanie frazy w google czy wiki.

paulusus
01-02-2010, 00:03
prośba do autora testu :) może by tak jeszcze jakieś porównanie tego obiektywu z canonowską 85-tką 1.8 ? myślę, że większość klientów będzie się właściwie zastanawiała na takim wyborem niż między 85L a Samyang'iem ///
Ja właśnie jestem w takim dylemacie :)

Pozdr.

micles
01-02-2010, 01:31
Nie ma co porównywać - tu AF, a tu nie. Pierdyliard razy było pisane, że to zupełnie różne obiektywy ;P

smigaczka
01-02-2010, 13:48
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=632366&postcount=2

Mało ?

Dobra, wystarczy mi. Dzieki za link :)
bardziej się przekonałam do tego samyanga. Mam nadzieję, że jakis rabarat na te szkiełko mi w foto-tipie dadzą... ;-)

karabud
03-02-2010, 22:50
A co wy na to?
http://www.photozone.de/canon_eos_ff/483-samyang_85_14_5d

Cichy
03-02-2010, 23:20
A co wy na to?
http://www.photozone.de/canon_eos_ff/483-samyang_85_14_5d

Nie wiem, czy zauważyłeś, ale ich egzemplarz jest mydlany nawet domknięty do 2.8 :) Pogratulować takiego testu :)

Tak wygląda zdjęcie na f=1.4, nie ostrzone, prosto z puszki.

http://www.mantykora.net/~kuba/02/mix/IMG_1521.JPG

JaBlam
04-02-2010, 00:12
Nie wiem, czy zauważyłeś, ale ich egzemplarz jest mydlany nawet domknięty do 2.8 :) Pogratulować takiego testu :)

Przepalone Kuba :P (a tak na serio - sie nie otwiera)

1foto
04-02-2010, 00:18
Pogratulować takiego testu :)

a co zrobili w tym tescie zle? Gorzej od Twojego?

karabud
04-02-2010, 00:27

Widze mam to szkło i wiem, że to jest ostre szkło od f/1.4. Ta recenzja mnie nieco zdziwiła dlatego zapragnąłem się tym podzielić z wami. Btw jestem w trakcie zmieniania systmu i dlatego tu pisze ;)

MMM
04-02-2010, 02:41
I tak im Samyang wyszedł wyraźnie lepiej niż 50L
http://www.photozone.de/canon_eos_ff/472-canon_50_12_5d?start=1

Cichy
04-02-2010, 10:05
a co zrobili w tym tescie zle? Gorzej od Twojego?

A dlaczego zacytowałeś tylko drugie moje zdanie ? W pierwszym jest odpowiedź.

Przepalone Kuba :P (a tak na serio - sie nie otwiera)

Powinno być dobrze.

1foto
04-02-2010, 10:46
A dlaczego zacytowałeś tylko drugie moje zdanie ? W pierwszym jest odpowiedź.

nie sadzilem, ze chodzi tylko o gorszy egzemplarz. Jako sprzedawca jestes w stanie okreslic jak czesto sie to trafia?

Cichy
04-02-2010, 10:59
nie sadzilem, ze chodzi tylko o gorszy egzemplarz. Jako sprzedawca jestes w stanie okreslic jak czesto sie to trafia?

Takiego mydła, jak tam, to ja jeszcze nie miałem w ręku.

1foto
04-02-2010, 11:03
a miałeś jakieś mydlane egzemplarze?

Cichy
04-02-2010, 11:10
a miałeś jakieś mydlane egzemplarze?

Takie które musiałem zwracać - nie.

Tak wygląda surowy plik z potwierdzeniem ostrości. F=2.0 (ostrość ustawiana dla parametru 1.4).

http://www.mantykora.net/~kuba/02/mix/IMG_1518.JPG

Chyba gołym okiem widać różnicę między tym egzemplarzem, a tamtym nawet na 2.8.

karabud
04-02-2010, 12:03
Zrob taki sam tes ff 1.4-2 na samych brzegach. Moze to rozwieje watpliwosci. Bo one sie tam pojawiły głownie w kontekscie rogow

Cichy
04-02-2010, 20:44
Zrob taki sam tes ff 1.4-2 na samych brzegach. Moze to rozwieje watpliwosci. Bo one sie tam pojawiły głownie w kontekscie rogow

Zapraszam do postu #2.

karabud
04-02-2010, 20:44
Rzeczywiście zapomniałem ;) w każym razie nieźle pojechali na photozone...

luk1217
04-02-2010, 23:14
W wersji dla pentaxa gdy możliwe jest wejście do menu serwisowego (debug mode) działają wszystkie punkty ustawiania ostrości z obiektywami manualnymi (a nie tylko środkowy punkt)

W jaki sposób ustawić:
Włączone debug mode -> menu -> setup -> AF test -> af areat test: 1

Wymagane jest włączone debug mode na stałe by potwierdzenie ostrości działało ze wszystkimi punktami af.

karabud
13-02-2010, 15:22
Nie wiem czy było:
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/863499/2#8094761

MMM
14-02-2010, 01:51
Nie wiem czy było:
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/863499/2#8094761
Piękne sample, przede wszystkim dają odpowiedź na pytanie jaka jest różnica w bokehu między 1.4 a 1.8 i czy warto dla niej kupować manualny obiektyw.

Domenica
16-02-2010, 21:43
Witam.
Chciałam się zapytać jak w końcu jest z 50d i tym szkłem jest pomiar światła?
Na niektórych forach pisze że nie, na innych że jak w nikonach a niektórzy mi mówią że automatycznie..?? Choć tutaj wyczytałam że wszystko muszę sama dobrać, chyba że kupię światłomierz..?
Pozdrawiam

radradish
18-02-2010, 00:21
Ogólnie rzecz biorąc w portrecie strasznie trudno na 450D ustawia się ostrość nawet pomimo potwierdzenia... Chyba pomyślę nad zmianą body albo obiektywu na AF....

Domenica
20-02-2010, 20:36
I jak nikt mi nie odpowie?

Cichy
20-02-2010, 20:43
I jak nikt mi nie odpowie?

Odpowiedź na Twoje pytanie jest w teście. Trzeba czytać uważnie.

Matsunami
17-03-2010, 23:18
Witam!
Zastanawiam się nad kupnem tego obiektywu, jednak nurtuje mnie sprawa ostrzenia... wiele osób pisało na ten temat, ale w większości były to spekulacje a nie informacje od użytkowników; czy rzeczywiście tak ciężko ostrzyć przy niskich przysłonach (bez potwierdzenia ostrości)? Mam 5DmkII, planuje go używać do portretów-modelki itp.

radradish
18-03-2010, 00:23
Hmm, generalnie kumpel próbował bawić się na 5D z moim Samyangiem no i średnio to wychodziło pomimo większego wizjera. Ale to niepotwierdzone na 100%. Sam jestem średnio zadowolony z ostrzenia na 450D - kilkadziesiąt procent zdjęć (powiedzmy, że połowa) do kosza :) Może kwestia wprawy, ale i tak chcę zasiać tutaj ziarno sceptycyzmu.

Pytaj Cichego.

Cichy
18-03-2010, 11:01
u mnie na 5d2 mniej więcej 75 % trafionych. Na 350d cinko.

radradish
18-03-2010, 16:42
Poczekaj na Sigmę 85.

Wyspa Bahama
18-03-2010, 16:54
Hmm, generalnie kumpel próbował bawić się na 5D z moim Samyangiem no i średnio to wychodziło pomimo większego wizjera. Ale to niepotwierdzone na 100%. Sam jestem średnio zadowolony z ostrzenia na 450D - kilkadziesiąt procent zdjęć (powiedzmy, że połowa) do kosza :) Może kwestia wprawy, ale i tak chcę zasiać tutaj ziarno sceptycyzmu.

Pytaj Cichego.

niczego nie zasiewasz.
nie ma szans na dobre wyostrzenie na MF w tego typu aparatch bez pomocy optycznych.
pomierzylem to z ciekawwosci poltora roku temu i tutaj jest wynik.
Twoja opinia jest calkowicie zgodna z wynikami tego pomiaru.

http://picasaweb.google.at/fotografie25/PomiarObiektywow#5307829002798187714

thedoc
18-03-2010, 18:24
Ale piszecie o sytuacji używania tego szkla z przejściówką potwierdzenia ostrości nikon-eos od Cichego, czy ostrzenia na oko, bo nie łapię :)

radradish
18-03-2010, 18:53
Ja pisałem o użytkowaniu tego obiektywu z przejściówką. Cichy zapewne też.

Cichy
18-03-2010, 20:46
Ja pisałem o ostrzeniu bez potwierdzenia :)

na 5d jak robiłem testy z portretami większość zdjęć była ostra. 350d loteria straszna.

Z potwierdzeniem nie robiłem wielu zdjęć, ale te które robiłem były mniej więcej celne.

Matsunami
18-03-2010, 22:57
Poczekaj na Sigmę 85.

Pytanie tylko ile będzie kosztować.. i czy będzie też tak dobra jak ten koreańczyk.
Jeśli chodzi o Samyang'a chyba przejde się gdzieś do sklepu i sprawdzę jak to wygląda. Kiedyś na C.300D robiłem sporo zdjęć m42- 135/2.8, 50/1.8 i dawałem radę, choć wiadomo że nie jest to takie komfortowe jak AF. Nie chcę mi się wierzyć żeby, nawet biorąc pod uwagę GO FF i 1.4S. było to aż tak trudne.

KubaZowsik
28-03-2010, 00:51
krótki film, 5dmk2 + ten lens:
http://www.youtube.com/watch?v=dLClIKfd5X8

Cichy
06-04-2010, 10:17
krótki film, 5dmk2 + ten lens:
http://www.youtube.com/watch?v=dLClIKfd5X8

Co ma ten film przedstawiać ?

KubaZowsik
06-04-2010, 15:18
On nie ma przedstawić, tylko już to zrobił :)

Nie widziałem jakiegokolwiek filmu z 5d2k2 kręconego z ręki tym obiektywem więc już jest. A jakie wnioski można z niego wysnuć ? Każdemu wg uznania. Może film jest za krótki aby napisać na jego podstawie pracę magisterską, ale mi wystarczył do tego (może nie tyle film co filmowanie z tym lensem) aby stwierdzić, że nie nadaje się on do filmów kręconych z ręki. Na stronie dystrybutora filmy są b.ciekawe - ale to są ujęcia ze statywu.

Czy coś przeoczyłem ?

Cichy
06-04-2010, 16:45
A jakie wnioski można z niego wysnuć ?

1. Skopany WB
2. Trzęsie jak cholera
3. Autor nigdy chyba niczego nie filmował
4. Tylko szaleniec użyje 85 mm z ręki bez żadnego steadycama chociażby
5. Materiał nawet w małym stopniu nie pokazuje możliwości obiektywu podczas filmowania

KubaZowsik
06-04-2010, 17:02
chyba wstałeś dziś lewą nową, co ?

1. No i co ? To nie jest materiał na Oscara, to nie są zawody, konkurs, itd. Dostrzegasz różnicę pomiędzy tym a materiałem wrzuconym jak jest, czy to za trudne ?
2. No właśnie.... + punkt1
3. Tu już ewidentnie widać, że dziś kłopoty ze wstaniem u Ciebie były...
http://www.youtube.com/watch?v=Tg8KuiO0wLo
Jestem fotografem i do fotografowania wykorzystuję przede wszystkim 5mk2, filmy to opcja dodatkowa i "dodatkowo" ją do fotografowania wykorzystuję.
4. No tak, a czy nie po to jest youtube i inne tego typu media aby wrzucać różne filmy ? Może inni chcieliby właśnie to zobaczyć, jak wygląda film z tym obiektywem i że właśnie trzęsie ? Czy każdy kto wrzuca na youtuba, musi posiadać magistra z reżyserii czy być znanym operatorem filmowym ?
5. W wystarczającym, aby go do filmów kręconych z ręki NIE kupić. Gdyby miał AF to nie trzęsłoby

Pytam retorycznie czemu dowalasz się, zły dzień ? kłopoty w ubikacji ? czy może akurat zamówiłeś kontener tych szkieł i zabieram Ci chleb ?

Jeśli szukałeś kogoś do pyskówki - to niestety ale za bardzo dobrze trafiłeś - tylko może na priva, nie na forum co ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

chyba wstałeś dziś lewą nową, co ?

1. No i co ? To nie jest materiał na Oscara, to nie są zawody, konkurs, itd. Dostrzegasz różnicę pomiędzy tym a materiałem wrzuconym jak jest, czy to za trudne ?
2. No właśnie.... + punkt1
3. Tu już ewidentnie widać, że dziś kłopoty ze wstaniem u Ciebie były...
http://www.youtube.com/watch?v=Tg8KuiO0wLo
Jestem fotografem i do fotografowania wykorzystuję przede wszystkim 5mk2, filmy to opcja dodatkowa i "dodatkowo" ją do fotografowania wykorzystuję.
4. No tak, a czy nie po to jest youtube i inne tego typu media aby wrzucać różne filmy ? Może inni chcieliby właśnie to zobaczyć, jak wygląda film z tym obiektywem i że właśnie trzęsie ? Czy każdy kto wrzuca na youtuba, musi posiadać magistra z reżyserii czy być znanym operatorem filmowym ?
5. W wystarczającym, aby go do filmów kręconych z ręki NIE kupić. Gdyby miał AF to nie trzęsłoby

Pytam retorycznie czemu dowalasz się, zły dzień ? kłopoty w ubikacji ? czy może akurat zamówiłeś kontener tych szkieł i zabieram Ci chleb ?

Jeśli szukałeś kogoś do pyskówki - to niestety ale za bardzo dobrze trafiłeś - tylko może na priva, nie na forum co ?

"5. W wystarczającym, aby go do filmów kręconych z ręki NIE kupić. Gdyby miał AF to nie trzęsłoby" - nie dopisało reszty... Można by wtedy podeprzeć korpus i skupić się na "podpieraniu" a nie na kręceniu pierścieniem ....

Cichy
06-04-2010, 21:20
Ja się czuję na tyle dobrze, że nie cytuję sam siebie. Wrzuciłeś kilka sekund jakiegoś gniota zrobionego po pijoku i jeszcze się rzucasz.

micles
06-04-2010, 21:52
Cichy ma rację - jak sample szkła użytego do video, to przynajmniej jakieś rzetelne clipy (statyw, kilka planów, przejazd GO, jakiś portret coś,...), a nie : "podpiąłem o jak jest fajnie".

KubaZowsik
06-04-2010, 22:25
A co Cię to obchodzi co wrzucam na Youtuba czy link na forum ? To Twoje prywatne forum ?

Po wstawieniu posta, nie mam możliwości jego edycji i stąd taka forma (cytowania) uaktualnienia wpisu. Wiedząc że nie ma takiej możliwości - zarzucanie mi "Ja się czuję na tyle dobrze, że nie cytuję sam siebie", świadczy o tym jaki jesteś prymitywny.

Widziałem dużo wcześniej Twoje posty o obiektywach, zapewne jak wielu osobom - i mi się one podobały bo były merytoryczne. Tym bardziej jestem zaskoczony mierną postawą jaką prezentujesz dowalając się do mnie.

I najlepsze :) -> zobaczyłem Twoje aukcje i całkiem przypadkiem sprzedajesz te szkła. W tym kontekście - Twoje dowalanie się to żenada roku...

" zrobionego po pijoku i jeszcze się rzucasz. "
- Rozumiem, że to zachęta do tego aby spotkać się na ubitej ziemi i to sobie wyjaśnić ?

"micles" - nie wiem czy w warunkach targowych (a film wykonywałem na tegorocznych targach foto-video w Łodzi) można sobie pozwolić na mega rzetelny film. Wnioskuję, że dałbyś radę ..

Cichy
06-04-2010, 22:44
Jeśli coś tutaj jest prymitywnego to forma i kilka jej epitetów, w jakiej odpowiedziałeś na moje merytoryczne zarzuty dotyczące tego materiału.

KubaZowsik
06-04-2010, 22:53
Nie mogę :) Masz tupet :) I obiektywy Samyang 85 mm na sprzedaż ;-)))))))))))))))))

Na wspomnienie o merytoryczności Twoich argumentów (przypomnę: gniota, zrobionego po pijoku i jeszcze się rzucasz, Autor nigdy chyba niczego nie filmował, itd) uśmiałem się bardziej niż ten gość :) ->

http://www.youtube.com/watch?v=omApdPl0ovI&

KvM
06-04-2010, 23:19
Witam!
Zastanawiam się nad kupnem tego obiektywu, jednak nurtuje mnie sprawa ostrzenia... wiele osób pisało na ten temat, ale w większości były to spekulacje a nie informacje od użytkowników; czy rzeczywiście tak ciężko ostrzyć przy niskich przysłonach (bez potwierdzenia ostrości)? Mam 5DmkII, planuje go używać do portretów-modelki itp.

Bez większych problemów ostrzy się na LV.

KubaZowsik
06-04-2010, 23:27
Moim zdaniem, ciężko się ostrzy... nie kadruję patrząc na ekran bo przy takim powiększeniu i oddaleniu rąk od ciała, dodatkowo rusza się obiektywem. Brak AF jest tak upierdliwy, że ani fantastyczne światło ani niska cena /u Cichego możesz kupić ostry egzemplarz za 925 zł ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) )))/ tego nie rekompensuje.

Dlatego z manualnych i tanich szkieł, polecam ultra szerokie - tam precyzja ostrości nie ma takiego znaczenia jak przy papierowej głębi ostrości w 85 mm 1.4.

micles
06-04-2010, 23:47
Na pewno szło chociaż ustawić taki czas i system (pal), żeby światła nie migały. Statywów pewnie też nie brak na targach FOTO VIDEO.

schabu
06-04-2010, 23:52
Dlatego z manualnych i tanich szkieł, polecam ultra szerokie - tam precyzja ostrości nie ma takiego znaczenia jak przy papierowej głębi ostrości w 85 mm 1.4.

ja prawie zawsze ostrze manualnie i jak dla mnie łatwiej się ostrzy na dłuższych ogniskowych.

Cichy
06-04-2010, 23:55
Moim zdaniem, ciężko się ostrzy...

Jak ręce tak latają, to trudno się dziwić, że ciężko...

KubaZowsik
06-04-2010, 23:56
Statywów było na targach w ..... jasną cholerę .. ale niestety nie było w okolicy stoiska FotoTipa..... a dalej jak w zasięgu wzroku - nie pozwalano wychodzić ... Rozumiem jednak, że nie przekonałem Cię .. bo prawdziwy fotograf zawsze dogina ze statywem ... Na pewno zapytasz czy inna osoba gdzieś obok nie miała statywu, zgadłem ? Odpowiem od razu, że nie rozglądałem się za statywem bo jakie filmy można zrobić na statywie - widziałem ... To są bardzo dobre filmy. Ale nie widziałem nigdzie takiego filmu z ręki, ale rozumiem że nie czujesz się przekonany ....

Jak ręce tak latają, to trudno się dziwić, że ciężko...

- Jak ręce tak latają, to trudno się dziwić, że ciężko...

Posiadanie na sprzedaż kilku obiektywów tej firmy, tego konkretnie modelu - odbiera tymczasowemu właścicielowi rozsądek do cna ... Można zaryzykować wzór: IQ / liczba posiadanych obiektyw Samyang 85 mm 1.4 = faktyczne IQ ... Ty masz (wg allegro) 15 sztuk..... Współczuję wyniku dzielenia ...
----
przyjrzałem się dokładniej stoisku FotoTipa - były statywy :) No ale jak się ich nie szukało :) to dla mnie ich nie było...

micles
07-04-2010, 00:52
Dobra, inaczej : Dziękuję za ten jakże finezyjny i wyczerpujący test obiektywu S85 1.4 do celów filmowych. Bez tego nagrania nie byłem przekonany jakie możliwości drzemią w tym obiektywie. Daję dysię.

P.S. Cichy - zrób krótki filmik pokazujący jak to powinno wyglądać na prawdę, bo oba sprzęty (5d2, S85) masz na chacie na codzień pewnie, a i 5min czasu też wygospodarujesz.

KubaZowsik
07-04-2010, 01:12
Dobra, inaczej : Dziękuję za ten jakże finezyjny i wyczerpujący test obiektywu S85 1.4 do celów filmowych. Bez tego nagrania nie byłem przekonany jakie możliwości drzemią w tym obiektywie. Daję dysię.

- takie poczucie humoru jest w 100% na miejscu. Szkoda, że właściciel 15 samyangów tak się zapędził ..

P.S. Cichy - zrób krótki filmik pokazujący jak to powinno wyglądać na prawdę, bo oba sprzęty (5d2, S85) masz na chacie na codzień pewnie, a i 5min czasu też wygospodarujesz.
- dokładnie, dobrze byłoby aby był to film z ręki - bo ze statywu filmy są tu:
http://www.samyang.pl/produkt,14,kategoria,1,samyang_85_mm_f14_if_mc_asp herical i lepszego film na pewno nie zrobisz.
Trzeba tylko pamiętać, aby nie rejestrować go "po pijoku", ustawić właściwy balans bieli, taki czas migawki aby nie migało, nie trząść rękami (to nic że jest duże zbliżenie i że ostrząc ręcznie nanosimy drgania), itd itd. Oczywiście wiadomo, że każdy posiadacz 5dmk2, nosi w plecaku "steadycama" i statyw i zewnętrzny mikrofon do kompletu...

Wykonanie takiego filmu pomoże wielu osobom w wyborze, brać czy nie brać 85 1.4 np. do filmów. I pomoże sprzedać 15 samyangów... Wszyscy będą happy.

Cichy
07-04-2010, 07:59
Kolega nie ma zielonego pojęcia o czym pisze. Akurat do samego filmowania jest o niebo lepszy i wygodniejszy Samyang niż 85L.

I nie widzę tu żadnego związku między sprzedażą obiektywów a dyskusją jaka powstała. Ale kolega widzi i myśli, że jego docinki na ten temat są zabawne. Nie są, bo nie mają związku.

sebcio80
07-04-2010, 08:10

to oczywiscie bzdura, zdecydowanie latwiej trafic ostroscia w 85mm 1.4 niz np w 24mm 1.4, jeszcze latwiej bylo by trafic ostroscia w takim teoretycznym 300mm 1.4,

KubaZowsik
07-04-2010, 12:41
to oczywiscie bzdura, zdecydowanie latwiej trafic ostroscia w 85mm 1.4 niz np w 24mm 1.4, jeszcze latwiej bylo by trafic ostroscia w takim teoretycznym 300mm 1.4,

Jasne ... widzę, że w tym wątku są sami miszczowie. Ja mam inne doświadczenia z manualnymi obiektywami a Wy miszczowie macie inne - i niech tak zostanie.

Poza tym, ktoś tu chyba ma za kolegę użytkownika "vitez" który został wezwany na pomoc i wlepił mi jakieś punkty karne i chyba też dzięki temu mam możliwość wysłania jakiejkolwiek wiadomości prywatnej za 2301002 sekund czyli za co najmniej 4 lata ... . Oczywiście kolega "Cichy" takich punktów na pewno nie dostał... Panowie, ja w tym wątku dziękuję. Bawcie się sami Samyangami.

szymekgd
07-04-2010, 13:19
[...]Poza tym, ktoś tu chyba ma za kolegę użytkownika "vitez" który został wezwany na pomoc i wlepił mi jakieś punkty karne i chyba też dzięki temu mam możliwość wysłania jakiejkolwiek wiadomości prywatnej za 2301002 sekund czyli za co najmniej 4 lata ... . Oczywiście kolega "Cichy" takich punktów na pewno nie dostał... Panowie, ja w tym wątku dziękuję. Bawcie się sami Samyangami.[...]

Spisek ;) Cos nam moderator vitez zlagodnial, spodziewalem sie czegos wiecej za slownictwo...
Zakladajac, ze 1min=60s to 2301002s wg. moich wyliczen minie za 26dni...

KubaZowsik
07-04-2010, 13:26
rzeczywiście, pomyliłem się w obliczeniach, może w "wrażenia".. Ale 26 dni to dla mnie jak 4 lata ...

KvM
09-04-2010, 21:21
Nie kłóćcie się już. Specjalnie dla Was nagrałem kotka ;-) Od razu zaznaczam, że nie mam kompletnie wprawy - pierwszy raz nagrywałem coś samyangiem.
Filmik na przysłonie f/1,4 prawie na granicy minimalnego ostrzenia, a więc GO bardzo mała.

http://www.youtube.com/watch?v=4gvYqTCpGTQ

Zrobiłem też filmik na cropie (bociany odległe o ok 100m - z ręki) - wstawiać?

KubaZowsik
09-04-2010, 22:00
No i to był Twój błąd..

Odpowiem Ci cytatem:

"Co ma ten film przedstawiać ?

"1. Skopany WB
2. Trzęsie jak cholera
3. Autor nigdy chyba niczego nie filmował
4. Tylko szaleniec użyje 85 mm z ręki bez żadnego steadycama chociażby
5. Materiał nawet w małym stopniu nie pokazuje możliwości obiektywu podczas filmowania"

Niestety ale musisz wstawić taki materiał, który nadaje się na festiwal filmowy i tak dobry abyś komuś nie skopał sprzedaży tego obiektywu bo "ktoś" ma ich 15 na stanie ....

szymekgd
09-04-2010, 22:20
Proponowalbym zalozyc nowy watek o filmowaniu, a nie smiecic w tym..

micles
09-04-2010, 22:21
Moim wymaganiem jest to, żeby był przynajmniej lepszy/ciekawszy/inniejszy od tego : http://www.youtube.com/watch?v=vf5EyVPMZ0k

justanimage
22-05-2010, 10:02
Sprawdzam zatem, czy nie oszukują nas na obudowie z tym światłem :) Te same parametry, zdjęcie na 1.4 - fotka z Lki ciutkę jaśniejsza. Ale tylko troszkę. Zmniejszam czas z 1/320 na 1/250 i krzywe histogramu są identyczne. Zatem jeśli dobrze liczę - na pełnej dziurze Samyang jest o 0.28 EV ciemniejsze niż Canon na analogicznych parametrach.

Cichy a mógłbys sprawdzic jaka jest roznica swiatła pomiedzy Samyangiem a 85 1.8??
Bo jesli tylko 1/3 EV to troche słabo...

gietrzy
23-06-2010, 07:23
http://tinyurl.com/36yyquh

Bolek02
19-07-2010, 15:49
Koledzy, to może teraz jakieś konstruktywne wnioski od użytkowników. Jestem ciekaw co da sie wykrzesać tym szkiełkiem w temacie krajobrazu na moim 50D ??? Obecnie można go zakupić na aukcjach po kilku miechach użytkowania za ok 600zł na gwarancji i chyba się skuszę.

karabud
19-07-2010, 15:52
mz do krajobrazu bym wybral inne szkla, takie ktore maja znacznie wyzsza maks ostrosc oraz lepsza flaroopornosc.

Cichy
19-07-2010, 16:33
mz do krajobrazu bym wybral inne szkla, takie ktore maja znacznie wyzsza maks ostrosc oraz lepsza flaroopornosc.

A które mają lepszą flaroodporność od Samyanga ?

karabud
19-07-2010, 16:35
Chyba wszystkie jakie mam. Samyang puszcza flary ze hej. Wiem inaczej napisales i wyszlo w tescie ale wystarczy poszukac na sieci(i z wlasnego doswiadczenia) zeby stwierdzic ze do fotografii pod swiatlo to nie jest dobry wybor.

Cichy
19-07-2010, 16:43
Chyba wszystkie jakie mam. Samyang puszcza flary ze hej. Wiem inaczej napisales i wyszlo w tescie ale wystarczy poszukac na sieci(i z wlasnego doswiadczenia) zeby stwierdzic ze do fotografii pod swiatlo to nie jest dobry wybor.

Zatem zapraszam do mnie na porównanie.

karabud
19-07-2010, 16:44
Dzieki nie potrzebuje sam porownywalem dlatego to szklo ze mna nie jest dluzej. Jest fajne ale do krajobrazu mozna znacznie lepiej wybrac.

dziobolek
21-07-2010, 15:24
Koledzy, to może teraz jakieś konstruktywne wnioski od użytkowników. Jestem ciekaw co da sie wykrzesać tym szkiełkiem w temacie krajobrazu na moim 50D ??? Obecnie można go zakupić na aukcjach po kilku miechach użytkowania za ok 600zł na gwarancji i chyba się skuszę.

Hmmm, 85mm do krajobrazu??? = na cropie 136mm, nie no... można i tak.
Szybciej IMHO Samyang 14mm.

Pozdrówka

micles
21-07-2010, 15:30
Hmmm, 85mm do krajobrazu???No a co? Ze 100-400 też zarąbiste krajobrazowe foty widziałem... Można? Można. Nie ogniskowa definiuje typ zdjęcia, tylko jego zawartość... Można ptaszka ustrzelić 50tką, a można krajobrazik zrobić 85tką i 400tką. Wszystko zależy tylko od pomysłu.

Bolek02
23-07-2010, 08:36
Ja uważam, że się nada. Może być tylko problem z ustawieniem ostrości i GO. Zakupiłem to szklo i zamierzam sprawdzić co potrafi. Jeśli chodzi o flary to można nieco unikać focenia pod słońce :) Co do Samyang 14 to robiłem też krajobrazy Samyang 8 i wyszły IHMO bardzo fajnie choć nie każdy takie lubi :)

smigaczka
23-07-2010, 15:00
Ładnego ptaszka to i otworkiem mozna uchwycić :)
Obiektyw to tylko słodki dodatek, a teksty w stylu 'miałem nieodpowiednie szkło' sa tylko tłumaczeniem nie umietnosci fotografa :P
Ja wychodzę z założenia, że wszystkim mozna dobra fotke zrobić. nawet komórką.

Bolek02
24-07-2010, 12:02
Ja kilka dni temu zakupiłem to szkło i używam z 50D. Trzeba się niestety nauczyć ostrzenia, bo na razie jest tak pół na pół. Za to jak się trafi, to jest nieźle :):):)
Kupiłem niedrogo z drugiej ręki i jak potrenuję, to się nada.

marcin_s18
05-08-2010, 21:39
Nie widziałem nigdzie informacji o tym:

Najnowsza wersja wyposażona została w chip przekazujący do aparatu wszystkie dane potrzebne do pomiaru światła oraz pozwalający na sterowanie przysłoną z poziomu aparatu. Warto podkreślić, że rozwiązanie to pozwala również na używanie pełnej automatyki lampy błyskowej.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img12.imageshack.us/img12/6724/1178237805.jpg)

szkoda tylko, że bagnet n.

TOPOL
05-08-2010, 21:59
Mam, używam z D3s, jak dla mnie - super. Automatyka działa, potwierdzenie ostrości idealne, ostry od 1.4.

micles
05-08-2010, 22:42
Do canona też?

marcin_s18
06-08-2010, 00:04
Widzę wszędzie tylko do N.

Bolek02
06-08-2010, 11:16
Na forum widziałem ofertę Cichego w wersji N z potwierdzeniem ostrości, z przejściówką do Canona. Ja używam bez potwierdzenia ostrości i jak na razie sie uczę obchodzenia z tym szkłem, ale jak trafi to jest naprawdę nieźle :)

NeuroPL
16-08-2010, 12:15
Witam, gdzie mozna znalezc tego samyanga z potwierdzeniem ostrosci lub jaka przejsciowke trzeba kupic?
mam canona 50d.

Bolek02
17-08-2010, 19:34
Witam, gdzie mozna znalezc tego samyanga z potwierdzeniem ostrosci lub jaka przejsciowke trzeba kupic?
mam canona 50d.

Zapytaj Cichego - jest na początku tego wątku lub tutaj :
http://www.kubacichocki.pl

panmateusz
02-09-2010, 15:27
Szybkie pytanie. Co lepsze pod Canona 450D - Canon 50mm f/1.8 czy Samyang 85mm f/1.4? Do typowego portetowania i glamourowania for fun.

Bolek02
02-09-2010, 19:17
Szybkie pytanie. Co lepsze pod Canona 450D - Canon 50mm f/1.8 czy Samyang 85mm f/1.4? Do typowego portetowania i glamourowania for fun.

To są szkła nieporównywalne - zupełnie inna półka. Samyanga można ewentualnie porównać z canonem 85/1,8. Jeśli zadałes już tak dziwne pytanie to oczywiście Samyang :D

panmateusz
02-09-2010, 19:44
To są szkła nieporównywalne - zupełnie inna półka. Samyanga można ewentualnie porównać z canonem 85/1,8. Jeśli zadałes już tak dziwne pytanie to oczywiście Samyang :D
To pytanie nie jest dziwne. Mam budżet 1000 zł, potrzebuję jasnej stałki. W tej cenie nie ma chyba nic wartego uwagi prócz tych dwóch szkieł. Canon ze względu na cenę i AF, Samyang ze względu na cenę i jakość. Bolek, bez urazy, ale Ciebie wszędzie pełno. Potrzebuję opinii od osoby, która korzystała z manualnych szkieł na puszcze tej klasy, tudzież korzysta aktualnie z Samyanga i się jeszcze nie pocięła.

Cichy
02-09-2010, 19:51
Powiem tak, na puszce tej klasy z małym wizjerem to albo z potwierdzeniam AF, albo z ostrzeniem na LV na sens. Bez tego Samyangiem ciężko dobrze złapać ostrość..

TOPOL
02-09-2010, 19:51
Weź pod uwagę crop'a - z 50/1.8 masz prawie potretowe szkło, z 85 robi Ci się ok. 120 mm - trochę wąsko. Samyanga używam z Nikonem, jest akceptowalny od 1.4, 50 Canona musiałem przymykać do 2,0 - 2,2.

bartek73
02-09-2010, 20:20
Mam budżet 1000 zł, potrzebuję jasnej stałki.

Toż prawie na 50mm f/1.4 masz! Ja bym się nie zastanawiał, choć mam Samyanga i bardzo go sobie chwalę, to nie wyobrażam sobie ręcznego ostrzenia w wizjerze 450d.

Bolek02
03-09-2010, 08:09
Toż prawie na 50mm f/1.4 masz! Ja bym się nie zastanawiał, choć mam Samyanga i bardzo go sobie chwalę, to nie wyobrażam sobie ręcznego ostrzenia w wizjerze 450d.

Tutaj masz sensowną odpowiedź na swoje pytanie - za 1000zł można kupić C50/1,4 lub C85/1,8 lekko używane. One świetnie sie nadają do Twojej puchy.
Ja używam wszystkich 3 szkieł naprzemiennie i uważam że praca samyangiem na 450D jest dość męcząca.:-( Jak wcześniej pisałem nadaje sie wyłącznie do ujęć statycznych.

Ernest_DLRS
03-09-2010, 11:44
Za 1000zł do portretu... tylko 50/1.4

panmateusz
03-09-2010, 19:11
Tylko znajdzie mi 50mm f/1.4 za tysiaczka :D Od jakiegoś czasu przeglądałem Allegro i niestety większość startuje od 1400 zł

MC_
03-09-2010, 19:19
Koledzy piszą o używanym.

PeeJay
03-09-2010, 23:14
A co przemawia na korzyść 50mm 1.4 względem 85mm 1.8 ?

Pikczer
04-09-2010, 07:53
Nic :idea:

panmateusz
04-09-2010, 14:23
Szukałem 50mm f/1.4 na Allegro, niestety chyba raczej rzadko się te szkła pojawiają na sprzedaż.

Bolek02
11-09-2010, 11:22
Szukałem 50mm f/1.4 na Allegro, niestety chyba raczej rzadko się te szkła pojawiają na sprzedaż.

Słabo szukałeś, masz np tutaj z pełnym wyposażeniem :
Canon EF 50 F/1,4 USM - STAN JAK NOWY(numer 1226355635)
jesli chodzi o wybór pomiedzy C50/1,4 i C85/1,8 to ja wybrałem jednak 85 ze względu na lepszy napęd AF i IMHO ładniejszy bokeh :grin:

Cichy
11-09-2010, 11:29
Bez sensu jest porównywanie ceny używki do nówki. Używanego Samyanga też pewnie i za 600 zł dałoby sie wyrwać, jeśli by się zdarzyła okazja, jak 50 za 1000.

Bolek02
15-09-2010, 07:16
Bez sensu jest porównywanie ceny używki do nówki. Używanego Samyanga też pewnie i za 600 zł dałoby sie wyrwać, jeśli by się zdarzyła okazja, jak 50 za 1000.

Jest dokladnie tak, jak stwierdziłeś. Ja swojego Sama sprzedałem za tyle :-(

MC_
28-09-2010, 12:22
Pytałem na priva, ale się nie doczekałem, więc spróbuję tutaj:
byłbym zainteresowany w/w obiektywem, ale z potwierdzeniem ostrości. Próbowałem bez i z trochę większych odległości rezultaty były dosyć kiepskie...
Czy nadal jest możliwość zamówienia obiektywu+czip?
Jak on się sprawuje w praktyce? Miewa problemy z FF/BF?

Cichy
28-09-2010, 13:44
To by musiała się wypowiedzieć osoba, która używa zestawu z potwierdzeniem. Z mojego małego doświadczenia potwierdzenie dużo pomaga, ale nie daje 100 % gwarancji, że wszystkie zdjęcia będą trafione.

MC_
28-09-2010, 13:46
Pytałem Ciebie dlatego, że masz w ofercie takie zestawy...

Czy ktoś z użytkowników mógłby się wypowiedzieć?

Marcin5D
14-11-2010, 07:33
nie czytalem calego watku, ale chyba nikt nie wpadl na pomysl

aby kupic obiektyw w wersji do NIKONA i uzyc adaptera z potwierdzeniem AF

to chyba najepsze rozwiazanie, nie sadzicie?

Matsunami
14-11-2010, 09:19

No dzięki za pomysł... nie no nikt.. WTF?!

MC_
14-11-2010, 09:22
Oczywiście, że taki pomysł już był, ale z tego co pamiętam to taki zestaw działał bardzo średnio.

sweetek
14-11-2010, 10:29
ja używam takiego zestawu, w zasadzie nie daje 100% pewności trafienia ostrością, ale miałem też w rękach L-kę 85 i mimo AF też nie trafiała 100%. Tu wystarczy robiąc fotkę na maksymalnym otworze przesunąć body 2-3 cm do przodu lub do tyłu i już po ostrości. Trochę wprawy i daje rade..
pozdr.
s.

Cichy
14-11-2010, 12:32

Ale się obudził :mrgreen:

Zestaw z potwierdzeniem spełnia swoją rolę. Działa tak, jakby 85 z AF (1.8, 1.4 czy 1.2) włączyć w tryb manualny. Jest trudno, bo mała GO, ale da się.

yogilla
19-11-2010, 23:51
Muszę przyznać że trochę się zawiodłem informacjami na tym forum odnośnie tego obiektywu. Forum nikona na temat Samyanga zawiera 140 stron (wszystkie przeczytałem łącznie z wieloma odnośnikami). Ilość zdjęć wykonanych tym obiektywem jest tam co najmniej zadowalająca. No ale po takim wstępie to nie wiem czy ktoś zechce odpowiedzieć na moje pytanie , które dotyczy efektów używania chipa DANDELION wklejonego bezpośrednio na obiektyw. Mój wzrok jest już dość mocno nadszarpnięty ,dlatego zastanawiam się nad tym chipem, jak spisuje się to potwierdzenie nastawienia ostrości w 50D. Moją pierwszą lustrzanką cyfrową był (i jest nadal)Pentax Ist DS , do niego mogę podpiąć każdy manualny obiektyw i działa pomiar światła oraz potwierdzenie nastawienia ostrości . Więc wydaje mi się że to kwestia oprogramowania aparatu , poco jakieś chipy , wystarczył by pewnie ukłon ze strony producenta do użytkowników z nowym softem i po sprawie, ale może się mylę.

Cichy
19-11-2010, 23:59
Wystarczy przeczytać jeden post wyżej, by dowiedzieć się jak działa obiektyw z potwierdzeniem.

Próby wklejania chipa, jak z kolei kilka postów wcześniej da się przeczytać, nie zawsze przynoszą skutek.

yogilla
20-11-2010, 14:30
OK- sprawę potwierdzenia i chipa mamy mniej więcej wyjaśnioną , a co z oprogramowaniem aparatu ,czy to by załatwiło problem ?

Cichy
20-11-2010, 15:11
OK- sprawę potwierdzenia i chipa mamy mniej więcej wyjaśnioną , a co z oprogramowaniem aparatu ,czy to by załatwiło problem ?

Jakim oprogramowaniem i jaki problem ?

Jarooo
25-11-2010, 21:40
A mam pytanie... Czy jest szansa na taki http://allegro.pl/samyang-85-mm-f1-4-if-mc-nikon-umc-ae-gratis-i1338131004.html model tylko z mocowaniem Canona. W sumie to już jest rozwiązanie rewelacyjne (coś jak Zeiss ZE, tylko duuużo tańsze)... ;)

Cichy
25-11-2010, 22:24
A mam pytanie... Czy jest szansa na taki http://allegro.pl/samyang-85-mm-f1-4-if-mc-nikon-umc-ae-gratis-i1338131004.html model tylko z mocowaniem Canona. W sumie to już jest rozwiązanie rewelacyjne (coś jak Zeiss ZE, tylko duuużo tańsze)... ;)

Nie ma szans. Tylko domowa robótka z potwierdzeniem ostrości lub z adapterem lepiej wykonanym :)

Jarooo
25-11-2010, 23:05
Wielka szkoda... Poczytałem ten wątek obejrzałem masę fotek i... mam dylemat jak wielu tutaj Canon 85 1.8, czy ten Samyang w Nikonie + przejściówka.
Tak naprawdę to mam też ochotę na nowego długiego Tamiego z USD i VC, a budżet ograniczony... ech... ;)

Cichy
01-12-2010, 17:17
Byłaby możliwa taka akcja, że dla użytkowników CB tenże obiektyw za ok 3650. Byłby ktoś chętny ?

Oczywiście z naszej dystrybucji, z fakturą.

Byłaby możliwa taka akcja, że dla użytkowników CB tenże obiektyw za ok 3650. Byłby ktoś chętny ?

Oczywiście z naszej dystrybucji, z fakturą.

Pomyłka, miało chodzić o Sigmę 85 1.4 :)

micles
01-12-2010, 17:34
No, czuję, że jeszcze trochę tańszy może być no :D

brzechwa99
27-01-2011, 01:01
ten obiektyw jest rewelacyjny ale niestety chce go sprzedać. :/
manual w przypadku ciemnych imprez i robienia na szybko odpada:D

darecki111
07-02-2011, 12:02
Witam. Mam taki dylemat (chyba jak wielu tutaj). Chodzi mi o stosunek cena/funkcjonalność między Falkonem 85mm 1.4 a Canonem 85mm 1.8 mam mozliwość kupienia nowego Falkona mocowanie N z 5cio letnią gwarancją za 597 PLN + dandelion za około 79 PLN przejściówke już mam więc cena takiego zestawu to 676 PLN. I teraz pytanie pogodzić się z brakiem napędu AF i brać Falkona czy dozbierać do nowego Canona bo tylko nowe biorę pod uwagę. Różnica miedzy nowym obiektywem 85C a używanym jest zbyt mała żeby ryzykować no i brak gwarancji dochodzi.

karabud
07-02-2011, 13:58
Witam. Mam taki dylemat (chyba jak wielu tutaj). Chodzi mi o stosunek cena/funkcjonalność między Falkonem 85mm 1.4 a Canonem 85mm 1.8 mam mozliwość kupienia nowego Falkona mocowanie N z 5cio letnią gwarancją za 597 PLN + dandelion za około 79 PLN przejściówke już mam więc cena takiego zestawu to 676 PLN. I teraz pytanie pogodzić się z brakiem napędu AF i brać Falkona czy dozbierać do nowego Canona bo tylko nowe biorę pod uwagę. Różnica miedzy nowym obiektywem 85C a używanym jest zbyt mała żeby ryzykować no i brak gwarancji dochodzi.

taka decyzje musisz juz sam podjac i nikt za Ciebie nie zdecyduje. ogolnie jesli zalezy Ci na mniejszej glebi i bardziej miekkim bokeh to bierz Falcona; jak wolisz lepsze zachowanie szkla domknietego i potrzebujesz af to canon

vinietu
07-02-2011, 15:04
darecki111, z taką ceną to myślę ,że warto spróbować swoich sił manualnych, pytanie jeszcze tylko czy to po cropa docelowo , bo w wizjerze FF to jeszcze coś widać, z cropem poziom trudności tak plus 1.6 :)
Z odsprzedażą nie powinno być problemu w każdym razie, więc brać i pobawić się..

darecki111
07-02-2011, 20:03
Sory faktycznie nie napisałem to pod cropa ma być (C 30D).

karabud
07-02-2011, 20:24
Jak do cropa uzyjesz powiekszacza to raster jest znacznie bardziej uzyteczny niz na ff, takze nie wszystko w nim gorsze:)

darecki111
08-02-2011, 21:04
Już kupiłem. Teraz tylko zamówić dandeliona i myślę że ten zestaw nie spowoduje u mnie nerwicy. :-) Po szybkim teście myślę że szkło ma potencjał. A w razie czego jak mnie zdenerwuje sposób ostrzenia. To sprzedam tego Falkona myślę że przy sprzedaży to przynajmniej swoie pieniądze odbiore. A cha do tych co chcieli by kupić falkona 85 mm 1.4 i fisza 8mm w takiej cenie. Obiektywy są w hipermarketach Auchan w Białymstoku na ul Hetmańskiej po 597,- a na Produkcyjnej 700,- minus 80,- na skarbonkę czyli 620,-

lukasz5DmkI
09-02-2011, 16:12
Ja mam Samyanga na testach teraz przez 3dni i manual mnie dobija z mojm 5D na f/1,4 jest tak sobie na 2 jest kozak szkło polecam tym co mają matówke z klinikiem :) a na szybko jeśli chcemy fotografować dzieci to niestety odpada pierścień od manualnego fokusa ma odpowiedni opór .

Smiter
11-02-2011, 00:14
Miałem okazję zrobić nim sesję u kumpla :) Jest super. W spokojnej sesji z modelką MF kompletnie nie przeszkadza. Na cropie działa super, a na ff jeszcze lepiej ;)

mamajchrzak
05-05-2011, 21:56
Cześć , mam mały problem
Wczoraj kupiłem szkło o którym jest mowa ... wkomponowałem je tymczasowo w 1000d , robiłem zdjęcia głównie przy użyciu live view w ustawionym trybie (M) co zauważyłem to obraz na wyświetlaczu jest znacznie ciemniejszy niż faktycznie po zrobieniu zdjęcia , przełączając na Av , czy Tv ...wyświetlacz odzwierciedla poprawną (rzeczywistą ekspozycję) , Dopiero za tydzień będę mógł zobaczyć jak to wygląda w mojej 600d ... Ale chyba brak mi cierpliwości , dlatego do Was piszę . Może ktoś mi może wyjaśnić czemu live view tak się zachowuje w trybie manualnym . Może ja coś powinienem ustawić , nigdy się z takim problemem nie spotkałem .

Jestem początkujący - proszę o wyrozumiałość :)
Pozdrawiam

micles
05-05-2011, 22:16
Przeczytaj w instrukcji aparatu dział poświęcony korzystaniu z Live View. (hint : symulacja ekspozycji)

Maciek Canon 7d
09-05-2011, 16:52
ja używam 85 do filmów i jest bardzo fajne. Oczywiście dobry statyw do tego to podstawa, ale z ustawianiem ostrości nie miałem jeszcze najmniejszego problemu.
Większy problem mam z 14 ciamcianga - jeżeli chodzi o ostrość.

Bułk-son
21-05-2011, 19:53
Witam
Ostatnio zainteresowałem się kupnem tego obiektywu
ale mam pytania:

1) czy kupując wersje do nikona z potwierdzeniem ostrości
po zamontowaniu adapter-a Canon-Nikon będę miał tę potwierdzenie w moim Canon-nie?
2) chciałem się zająć fotografią architektury oraz panoramiczną czy szkło te będzie się do tego nadawało ?
3) Mam Canon-a 40D czy obiektyw ten jest przystosowany do aparatów niepełno klatkowych ?

Wiem pytania te dla wielu z was wydają się być glupie ale jestem "świeżak" głodny wiedzy więc bardzo proszę o jasną i zrozumiałą dla początkującego odpowiedź :)

Z góry dziękuję :D

malang
27-05-2011, 14:54
Witam
Ostatnio zainteresowałem się kupnem tego obiektywu
ale mam pytania:

1) czy kupując wersje do nikona z potwierdzeniem ostrości
po zamontowaniu adapter-a Canon-Nikon będę miał tę potwierdzenie w moim Canon-nie?
2) chciałem się zająć fotografią architektury oraz panoramiczną czy szkło te będzie się do tego nadawało ?
3) Mam Canon-a 40D czy obiektyw ten jest przystosowany do aparatów niepełno klatkowych ?

Wiem pytania te dla wielu z was wydają się być glupie ale jestem "świeżak" głodny wiedzy więc bardzo proszę o jasną i zrozumiałą dla początkującego odpowiedź :)

Z góry dziękuję :D

1) Tak, adapter musi mieć potwierdzenie ostrości, można taki dostać np tutaj:
http://allegro.pl/adapter-af-canon-ef-eos-nikon-ai-ais-af-i1537177675.html
2) Do architektury nadaje się jak najbardziej, ale raczej nie do panoram ;) To szkło jest stosunkowo wąskie na niepełnej klatce także skierowany jest bardziej do fotografi elementów architektury, konkretnych detali. W kościele spisuje się całkiem przyzwoicie jeżeli wpada choć trochę światła, potwierdzenie działa ładnie na kontrastowych elementach, choć na śluby bym się z nim raczej nie pchał ;)
3)Tak jak pisałem wyżej, na aps-c będzie wąsko, ale jak najbardziej będzie działać. Ja korzystam z niego na 350d i uważam że jeśli się trafi z ostrością to jakość optyczna tego obiektywu jest naprawdę rewelacyjna.

Pozdrawiam

gudi
21-09-2011, 12:56
mam prośbę i pytanie czy móglby mi ktoś wskazać na allegro jaki to adapter musze kupić do tego szkła aby mieć potwierdzenie ostrości
Samyang 85mm f/1.4 IF z mocowaniem canon
link wyżej już wygasł, będę bardzo wdzięczny za pomoc

Cichy
21-09-2011, 23:16
Jeśli masz mocowanie Canon to adaptera raczej nie kupisz. Możesz co najwyżej sobie chipa dokleić na super glue, ale to długo nie pociągnie.

gudi
21-09-2011, 23:30
to w jaki sposób mogę zrobić aby było potwierdzenie ostrości przy tym szkle?
może dla nie których głupie pytania ale nie mam pojęcia o tych manualach i dziękuje z góry za pomoc

siudym
22-09-2011, 00:26
Ebay.com - adapter nikon na canon z potwierdzaniem af mozna kupic ponizej 50zł juz z wysyłka z chin. Ale szklo trzeba miec nikona niestety.

gudi
22-09-2011, 11:10
czyli jak mam do canona to nic rozsędnego się nie da aby było potwierdzenie ostrości :/??
czyli niepotrzebnie pośpieszyłem się z kupnem 1.4 zbyt trudne będzie do ujarzmienia:/

następne pytanie do posiadających obiektyw jak radzą sobie z przesłoną 1.4 i fotografią np portretową ale z dalszych ujęć?

myslidar
22-09-2011, 12:00
Jak nie masz potwierdzenia to chyba zostaje Ci tylko Live View :) Chociaż LV przydaje się i czasem nawet do obiektywów z potwierdzeniem :)

airhead
22-09-2011, 13:12
no możesz sobie ten chip po prostu przykleić do szkła
możesz jeszcze kupić dokładniejszą matówkę
możesz też kupić matówkę z mikrorastrem czy innymi ułatwieniami ostrzenia

gudi
22-09-2011, 15:45
to jak mam w ciamciangu mocowanie canon to co muszę zrobić aby mieć potwierdzenie ostrości ??
znalazłem takie coś ale do jakich mocowań to nie kapuje
http://www.swiatobrazu.pl/adaptery_t2_potwierdza_ostrosc_takze_w_canonie.htm l
czy to jest rozwiązanie i tego na allegro szukać?
bo o doklejaniu czegoś na body lub obiektyw to raczej nie wchodzę

airhead
22-09-2011, 16:18
to jak mam w ciamciangu mocowanie canon to co muszę zrobić aby mieć potwierdzenie ostrości ??
znalazłem takie coś ale do jakich mocowań to nie kapuje
http://www.swiatobrazu.pl/adaptery_t2_potwierdza_ostrosc_takze_w_canonie.htm l
czy to jest rozwiązanie i tego na allegro szukać?
bo o doklejaniu czegoś na body lub obiektyw to raczej nie wchodzę
nie, to jest do starych Samyangów - teleobiektywów

gudi
22-09-2011, 16:29
czyżby nie było nic podobnego aby uzyskać potwierdzenie mając SY 85mm

pkoprowski
25-09-2011, 11:24
Jak już masz Samyanga 85 z mocowaniem Canona to jedyne co możesz zrobić, żeby uzyskać potwierdzenie to dokupić samego Dandeliona (np. tutaj:
http://cgi.ebay.pl/Programmable-AF-Chip-Dandelion-4G-Canon-EOS-EURO-/270664939664?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f04e33890
)
i go przykleić na obiektyw.

Majkes
28-07-2012, 07:27
Myślicie że branie go pod cropa ma sens? Mam 600D, więc jak wiadomo matówka jest słaba ale w sumie i tak bardzo dużo robię na LV (nawyk po 50 1.8) a teraz używam jeszcze ML więc ustawianie ostrości jest jeszcze prostsze.

Aha i jak to jest z pomiarem światła itp.? Czy wszystkie dane wyświetlają się normalnie w aparacie czy trzeba wszystko ustawiać manualnie i jest po prostu "F00"?

gadget_zary
28-07-2012, 09:52
Sens taki sam jak każdego innego manualnego szkła. Ustawiasz tryb AV i masz pomiar światła i dobranie czasu (na wyświetlaczu F00).

Majkes
28-07-2012, 19:34
A bawił się nim ktos na live wiev? Mam w sumie tylko 50 1.8 i czesciej uzywam jej na LV niz z AF, dodatkowo mam jeszcze Magic Lantern więc przy okazji focus peak. Ma to sens jako mój główny obiektyw do sesji statycznych?

Dodam że nie chce wersji Nikonowej bo jest droższa i to sporo

Majkes
22-08-2012, 03:49
Powiem że kupiłem i nie żałuję, plastyka i ostrość jak się trafi są po prostu cudowne. Mam jednak jedno pytanie: Jak realizowana jest gwarancje? Nic mi się na szczęście nie psuje, ale zauważyłem że w pudełku nie było żadnego świstka czy coś, a niby jest 36 miesięcy.

drsemen
22-08-2012, 12:15
Powiem że kupiłem i nie żałuję, plastyka i ostrość jak się trafi są po prostu cudowne. Mam jednak jedno pytanie: Jak realizowana jest gwarancje? Nic mi się na szczęście nie psuje, ale zauważyłem że w pudełku nie było żadnego świstka czy coś, a niby jest 36 miesięcy.
To pytanie powinieneś skierować do sprzedawcy, od którego kupiłeś obiektyw.

igor58
22-08-2012, 15:04
majkes,
a jak ostrzysz?

Majkes
25-08-2012, 18:21
Live wiev do czasów jak nie nazbieram na matówkę. Próbuje czasem przez wizjer w 600d i tak na f4 da sie trafiać całkiem nieźle, oczywiście street. Sesje tylko live wiev. Z magic lantern proste i szybkie. Plastyka powala

Kaszmar
25-08-2012, 20:42
Mam jednak jedno pytanie: Jak realizowana jest gwarancje? Nic mi się na szczęście nie psuje, ale zauważyłem że w pudełku nie było żadnego świstka czy coś, a niby jest 36 miesięcy.

Posiadałem w systemie Pentaksa Falcona 85mm 1.4 (klon Samyanga) i dwukrotnie reklamowałem z powodu blokującej się przysłony. W obu przypadkach dostałem nowy obiektyw. Również karty gwarancyjnej nie dostałem w pudełku. Miałem tylko maleńki paragon.

igor58
25-08-2012, 23:32
ja się "targnąłem" na matówkę, ale efekty słabiutkie

komw
31-08-2012, 09:04
Potwierdzam, mam matówkę z klinem do mojej 5D i ostrzenie na oko bez LV graniczy z cudem. Jeżeli cokolwiek tutaj ostrzyć to tylko na LV. No chyba że lecimy serią i wywalamy później 95% zdjęć.

igor58
31-08-2012, 11:30
siudym jest mistrzem ostrzenia na oko (czasem też leci serią)
nie mam matówki z klinem, ale Ef-s

naras
31-08-2012, 15:43
Nie wiem jak można mieć takie problemy z ostrzeniem, żeby uciekać się tylko do LV i do tego mówić, że i to graniczy z cudem... Używałem tego obiektywu na ślubie kuzyna na 1.4 (kościół, sala, tańce) i naprawdę jest mało nietrafionych zdjęć... Więc skoro w ruchu da się trafiać to nie widzę problemu. Oczywiście oryginalna matówka, żadne powiększające.

1 (http://img196.imageshack.us/img196/7951/mg7055u.jpg)
2 (http://img832.imageshack.us/img832/6978/mg6933.jpg)
3 (http://img23.imageshack.us/img23/2958/mg6979.jpg)
4 (http://img833.imageshack.us/img833/8098/mg7019.jpg)

Zdjęcia dałem jako linki, ponieważ są szersze, niż dopuszczalna wielkość na forum.

zusi
08-04-2013, 12:24
czy ma ktoś jakieś doświadczenie z tym obiektywem? Jak wrażenia, jaka jakość zdjęć, jak z jakością wykonania? Mam rybie oko i sobie chwalę, ale chciałabym coś do portretu i trafiłam na ten, ale w ciemno nie kupię. Liczę na pomoc :)

lomiarz.wroc
08-04-2013, 12:39
Generalnie był ok, ostry po lekkim przymknieciu, pracował płynnie, jakość tez dobra. Sprzedałem bo miałem w planach kupno C85,1.8 do czego jeszcze nie doszło.

Wysyłane z mojego LT30p za pomocą Tapatalk 2

dunablaster
09-04-2013, 11:16
mam pytanie, chcę odkopać trochę coś z tego tematu:

ma ktoś tego samyanga do nikona z pierścieniem z chipem potwierdzajacym ostrosc z nikona do canon eos ?

jak to dziala, pasuje w ogole samyang do pierscienia? jaki proponujecie z mozliwych do wyboru na alledrogo ?

/// sprzęt? crop canona ;)

crazy
24-07-2013, 19:33
Mam takie połączenie ale na Falconie 14/2.8. Spisuje się bardzo dobrze.

temp
15-12-2014, 00:40
Witam kolegów i koleżanki, mam następujące pytanie - wszędzie, gdzie czytałem o tym obiektywie, występował on jako Samyang 85 mm f/1.4 IF ED MC Aspherical, ze złotym paseczkiem i takim samym logotypem, kupiłem taki on-line w sklepie Euro, a otrzymałem obiektyw, oznaczony jako Samyang 85mm f/1.4 AS IF UMC z czerwonym paskiem jak w L :) Zastanawia mnie, czy są jakieś różnice i jeśli tak, to jakie? No i który jest lepszy, bo jeśli ten pierwszy, to trzeba będzie podreptać do sprzedawcy z reklamacją...

szwayko
15-12-2014, 09:15
Najnowsze wersje wszystkich szkieł mają czerwony pasek design.
Chociaż na stronie 14mm i 85mm są złote.
Za to wersje tych szkieł do Sony-E są już czerwone:

źródło (http://www.samyang-europe.com/images/Samyang-Sony-E/Samyang_E-mount_family_2000px.jpg)

temp
15-12-2014, 11:44
Zadzwoniłem do dystrybutora i okazuje się, że faktycznie wersja z czerwonym paskiem jest nowsza, wzbogacona o powłoki antyrefleksyjne UMC (cokolwiek to znaczy :roll:) no i mój dekielek jest już tak zrobiony, że da się go założyć przy zamontowanej osłonie :) Próbuję jeszcze ocenić w domowych warunkach, czy z optyką jest wszystko ok, szkoda, że zdecydowana większość zdjęć z tego testu jest już niedostępnych...

mkamelg
26-07-2016, 02:55
W tym roku (2016)* na rynku USA a za pośrednictwem Amazon na rynku globalnym pojawiła się wersja dla Canona z fabrycznie zainstalowanym chipem umożliwiającym potwierdzenie ostrości przy ostrzeniu za pomocą wizjera optycznego oraz zapisem w EXIF prawidłowych danych (poza pozostałymi standardowymi) o ogniskowej oraz wartości przysłony. Obiektyw jest wykrywany w EXIF przez wszelakie przeglądarki zdjęć jako Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM.

* Nie jestem na 100% pewny, jedyną wzmiankę na temat dokładnie tej wersji obiektywu znalazłem w jednej z recenzji użytkownika opublikowanej na Amazon w marcu 2016 roku (https://www.amazon.com/gp/customer-reviews/R1Z3T20Y9XMFVO/ref=cm_cr_getr_d_rvw_ttl?ie=UTF8&ASIN=B015121KZ0).

Czyli rodzina się powiększyła:

Rokinon (http://www.rokinon.com/lenses/digital-photo-lenses/searchby/mount/canon-ae)

Rokinon 85mm F1.4 AS IF UMC AE85M-C with Built in AE Chip for Canon DSLR Cameras

źródło (http://imgbox.com/TOMCk7d9)
https://canon-board.info/imgimported/2016/07/xQARK9ij-1.jpg
źródło (http://imgbox.com/xQARK9ij)
https://canon-board.info/imgimported/2016/07/a3JMBSFY-1.jpg
źródło (http://imgbox.com/a3JMBSFY)
https://canon-board.info/imgimported/2016/07/YMJNdFry-1.jpg
źródło (http://imgbox.com/YMJNdFry)
https://canon-board.info/imgimported/2016/07/BThEhnoE-1.jpg
źródło (http://imgbox.com/BThEhnoE)
https://canon-board.info/imgimported/2016/07/hRkDfNiu-1.jpg
źródło (http://imgbox.com/hRkDfNiu)
https://canon-board.info/imgimported/2016/07/AABgTiMJ-1.jpg
źródło (http://imgbox.com/AABgTiMJ)
źródło (http://imgbox.com/9TbmBggw)
https://canon-board.info/imgimported/2016/07/Z9k8qoVC-1.jpg
źródło (http://imgbox.com/Z9k8qoVC)
https://canon-board.info/imgimported/2016/07/jJ2S8f0A-1.jpg
źródło (http://imgbox.com/jJ2S8f0A)
https://canon-board.info/imgimported/2016/07/SgNG1En2-1.jpg
źródło (http://imgbox.com/SgNG1En2)
https://canon-board.info/imgimported/2016/07/XMFBwfYp-1.jpg
źródło (http://imgbox.com/XMFBwfYp)
https://canon-board.info/imgimported/2016/07/ktTZQ7de-1.jpg
źródło (http://imgbox.com/ktTZQ7de)
https://canon-board.info/imgimported/2016/07/hUi0tEVk-1.jpg
źródło (http://imgbox.com/hUi0tEVk)

Całkowity koszt zakupu z najszybszą opcją dostawy do Polski oraz pokryciem opłat celno-podatkowych to $454.63

Jak działa potwierdzenie ostrości w tym obiektywie?

Jak zapali się kropka w wizjerze optycznym i/lub rozlegnie się dźwięk typu "bip" (jeśli jest aktywowany) to można zrobić zdjęcie. Tylko jest pewien problem.

O (zapalona kropka) < pewien margines ruchu pozwalający na jakieś 2-3 mikro ruchy pierścienia nastawiania ostrości > O (zapalona kropka)

Więc pomimo zapalenia się kropki nigdy nie można być w 100% pewnym że trafi się idealnie w punkt - dotyczy to przede wszystkim wartości przysłon z zakresu od f/1.4 do f/2.8 Dodatkowo obiektyw cierpi z powodu focus shift Samyang 85mm f/1.4 Aspherical (full format) - Review / Test Report - Analysis (http://www.photozone.de/canon_eos_ff/483-samyang_85_14_5d?start=1) więc jak się jedno z drugim zacznie przesuwać... Świetnie widać to po przełączeniu się na Live View jakiej trzeba precyzji w palcach aby jak najlepiej wyostrzyć na kogoś/coś.

Czy można zrobić zdjęcie z ręki na f/1.4 za pomocą wizjera optycznego które będzie prawie identyczne ze zdjęciem robionym za pomocą Live View?

Nie na absolutnie minimalnej odległości ostrzenia i bardzo dużo będzie zależało od układu AF w aparacie. Po prawie tygodniowej walce z posiadanym egzemplarzem tego obiektywu doszedłem do wniosku iż najlepsze efekty uzyskuję stosując blokadę podniesionego lustra. Ja u siebie w 5DS mogę dodatkowo manipulować czasem trwania tej blokady, w 6D którego miałem wcześniej chyba było to czasowo ustawione na sztywno.

Ostrzenie Live View kontra wizjer optyczny przy blokadzie podniesionego lustra na f/1.4 z ręki:

https://1drv.ms/f/s!Asmd3i9rvqAbkVmeAvm4ENCaOYaj

Zdjęcia są opisane. Jeśli opisów nie widać na dole to proszę kliknąć na (i) w prawym górnym rogu. Wszystkie wykonane bez przeprowadzania mikrokalibracji AF w aparacie.

Winieta od f/1.4 do f/5.6:

https://1drv.ms/f/s!Asmd3i9rvqAbkW00tL5sZ2aXtmML

Wszystko na EV 0 przy ISO 100. Najjaśniej i najrówniej obraz wygląda na przysłonach f/2.5 i f/3.5.

Wady

1. Przy takiej formie zakupu jaką jest zakup na Amazon nie działa magia Cichego. Chcąc mieć gwarancję dobrania idealnego egzemplarza pod swój aparat trzeba by mieć przed sobą z 10 sztuk i testowania każdej po kolei a tutaj nie ma na to miejsca.

2. Przednia soczewka bardzo przyciąga kurz który wręcz przykleja się do niej (takie odniosłem wrażenie) dlatego odpowiedni filtr zabezpieczający (czytaj niżej) to podstawa aby ograniczyć osadzanie się kurzu na przedniej soczewce oraz wewnątrz obiektywu.

3. Każdorazowe grzebanie w mikrokalibracji AF w aparacie będzie skutkowało rozjechaniem się obiektywu na którejś z odległości, wyskoczy jakaś solidna aberracja chromatyczna - lepiej zostawić tę opcję w spokoju.

4. Przez potwierdzanie potwierdzania ostrości "bo może to pół milimetra wcześniej będzie ostrzej" rozładowuje się szybciej akumulator niż przy ostrzeniu za pomocą AF.

Ciekawostka

Obiektyw bardzo nie lubi filtrów UV a na pewno Hoya Fusion Antistatic UV - obraz w wizjerze ściemnia się do poziomu znanego z obiektywów o nominalnej ogniskowej f/4 i/lub wyższych i zapewne nie pozostaje to także bez wpływu na rejestrowany obraz. Dlatego najlepiej jeżeli już to nakręcać filtry typu "protector" czyli wyłącznie zabezpieczające np. Hoya Fusion Antistatic Protector. Dla wielu brzmi to jak jakaś herezja no ale wiem co widziałem:

https://canon-board.info/imgimported/2016/07/kprEJmCC-1.jpg
źródło (http://imgbox.com/kprEJmCC)

U góry Hoya Fusion Antistatic Protector, na dole Hoya Fusion Antistatic UV. Jeśli nie widzisz różnicy to najprawdopodobniej masz źle skalibrowany monitor lub w ogóle nieskalibrowany. Także przy okazji upada mit o neutralności filtrów UV.

Zdjęcia

Kilka zdjęć prosto z aparatu które uznałem iż nadają do publicznej prezentacji.

https://www.flickr.com/photos/mkamelg/albums/72157670551897751/with/28412028745/

aptur
26-07-2016, 08:22
Jak działa potwierdzenie ostrości w tym obiektywie?

Jak zapali się kropka w wizjerze optycznym i/lub rozlegnie się dźwięk typu "bip" (jeśli jest aktywowany) to można zrobić zdjęcie. Tylko jest pewien problem.

O (zapalona kropka) < pewien margines ruchu pozwalający na jakieś 2-3 mikro ruchy pierścienia nastawiania ostrości > O (zapalona kropka)

Więc pomimo zapalenia się kropki nigdy nie można być w 100% pewnym że trafi się idealnie w punkt

To tak jak w M42 czy adapterze do systemu OM. Do zabawy OK.

Całkowity koszt zakupu z najszybszą opcją dostawy do Polski oraz pokryciem opłat celno-podatkowych to $454.63

Za tą cenę to wolałbym już kupić 85/1.8, olać to, że nieco ciemniejszy i zaakceptować jego pewne wady optyczne. Ma przynajmniej normalny,celny, szybki AF i jakby co to można go bez problemu skalibrować w aparacie.

Cichy
26-07-2016, 08:59
Spokojnie, będą i u nas w normalnych pieniądzach i z polską gwarancją. Poza tym nawet z potwierdzeniem ostrości ostrzenie jasną 85-tką jest mocno uciążliwe, nie ma jak live view.

temp
26-07-2016, 09:31
mkmelg - a możesz mi rozjaśnić, jak ma się focus shift do w pełni manualnego szkła? Najpierw ustawiasz ostrość, a potem dopiero przysłonę? Bo ja jednak robię to w odwrotnej kolejności...

Cichy
26-07-2016, 15:45
mkmelg - a możesz mi rozjaśnić, jak ma się focus shift do w pełni manualnego szkła? Najpierw ustawiasz ostrość, a potem dopiero przysłonę? Bo ja jednak robię to w odwrotnej kolejności...

Może ma się tak, że w wersji z elektroniką jest automatyka przysłony ?

temp
27-07-2016, 16:58
Może ma się tak, że w wersji z elektroniką jest automatyka przysłony ?

To bym wtedy nie pytał o w pełni manualny obiektyw. Mam Canona i tam 85 występuje zdaje się jedynie jako full manual.

Cichy
27-07-2016, 18:00
To cytuj do czego się odnosisz, bo kilka ostatnich postów było o wersji 85 AE z elektroniką.

temp
27-07-2016, 19:14

Naprawdę nie wiadomo było o co chodzi?

Cichy
27-07-2016, 20:40
Odniosłeś się zapytaniem do kolegi mkmelg, a on przecież pisał o wersji AE, tam ostrzy się na 1.4 a potem aparat sam domyka przysłonę, więc focus shift ma znaczenie. Czego nie ogarniasz ?

temp
27-07-2016, 21:58
Widzę, że idziesz w zaparte i uważasz się za nieomylnego... Otóż kolega mkmelg przywołał temat focus shift w zdaniu, w którym przytoczył test 85 pod Canona - także wg mnie poruszył zagadnienie przy pełnym manualu. Ale pewnie będziesz miał na ten temat inne zdanie.

pan.kolega
27-07-2016, 23:09
Widzę, że idziesz w zaparte i uważasz się za nieomylnego... Otóż kolega mkmelg przywołał temat focus shift w zdaniu, w którym przytoczył test 85 pod Canona - także wg mnie poruszył zagadnienie przy pełnym manualu. Ale pewnie będziesz miał na ten temat inne zdanie.

Przy pełnym manualu też czasem lepiej ostrzyć przy pełnym otworze jak jest ciemno, albo dla pewności.

Ale ten konkretny obiektyw to w zasadzie AF - od full AF różni się tylko dwoma detalami;) - nie ma silnika do kręcenia obiektywem no i potwierdzenie ostrości jest sporo mniej dokładne niż obliczony AF.

temp
28-07-2016, 00:24
Ja przymykam do 2.8 najczęściej i bez problemu ustawiam na LV z LCDVF :)