Zobacz pełną wersję : dla zaczynających-schemat zależności w ekspozycji
jeśli było albo zły wątek to proszę o przeniesienie!
jako że czasem ktoś ze znajomych prosi mnie o wytłumaczenie bardziej szczegółowo jak to jest z tą fotografią ;) potrzebuję jakiś materiałów żeby ładnie wytłumaczyć te wszystkie zależności w ekspozycji. potrzeba matką wynalazków - stworzyłem taki schemacik, może być pomocny w tłumaczeniu, łatwiej pokazać palcem na kartce niż tłumaczyć i tłumaczyć..
wartości ekspozycji w krokach co 1 EV w granicach najczęściej używanych wartości [strzałki są, skala nie jest zamknięta] - więc można tłumaczyć, że jeżeli ustalimy sobie jakąś sytuację świetlną [np. 1/30, f/5.6 iso 200] i gdy chcemy zmienić któryś parametr o 1 EV to musimy też zmienić któryś z pozostałych o 1 EV w przeciwnym kierunku.
na schemacie dodatkowo trójpodział dla 3:2, też dla początkujących się przydaje.
'jaśniej' i 'ciemniej' odnoszą się do sytuacji świetlnej. o 'granicę statywu' proszę się nie kłócić, dla niedoświadczonych niech będzie 1/30.
resztę ze schematu chyba dacie radę sami wytłumaczyć ;]
have fun.
http://senner2.prv.pl/z/exp_by_senner.pdf
Świetnie przedstawione podstawy. Krótko, jasno i bez zbędnych (utrudniających odbiór) dodatków
oj, nie chce mi sie przegladac ale na oczy mi padlo ISO26500 .. chyba 25600 ;)
i po co druga strona PDF'a jesli jest czysta? :>
słuszne uwagi, już poprawiłem, plik podmieniony
yyy no to dalej.
Od kiedy ciemniej to dluzszy czas, otwarta przyslona i wyzsze ISO?
Chyba, ze ciemniej oznacza warunki w jakich chcemy fotografowac :>
Takie troche zakrecone dla czytajacego czy mi sie tylko wydaje?
yyy no to dalej.
Od kiedy ciemniej to dluzszy czas, otwarta przyslona i wyzsze ISO?
Chyba, ze ciemniej oznacza warunki w jakich chcemy fotografowac :>
Takie troche zakrecone dla czytajacego czy mi sie tylko wydaje?
'jaśniej' i 'ciemniej' odnoszą się do sytuacji świetlnej. o 'granicę statywu' proszę się nie kłócić, dla niedoświadczonych niech będzie 1/30.
wystarczy czytać ze zrozumieniem a nie czepiać się o wszystko.
schemat jest pomocą dla tłumaczącego, komentarz słowny jest niezbędny. to tylko pomoc, nie miałem zamiaru pisać podręcznika..
eh.. :-|
nie czepiam sie o wszystko tylko daje Ci do zrozumienia, ze jak wejdzie tutaj jakis poczatkujacy, zobaczy wytluszczony tekst "schemat zależności w ekspozycji" to bedzie szukal schematu, kliknie w linka, otworzy i bedzie rozkmina. Nie przeczyta Twojego postu bo po co to ma robic :> Ja nie zrobilem tego bo chcialem tylko zobaczyc PDFa.
Poza tym ktos sobie go zapisze na dysku, za jakis czas przesle drugiemu poczatkujacemu i dalej rozkmina bo w PDFie nie jest to opisane.
nie czepiam sie o wszystko tylko daje Ci do zrozumienia, ze jak wejdzie tutaj jakis poczatkujacy, zobaczy wytluszczony tekst "schemat zależności w ekspozycji" to bedzie szukal schematu, kliknie w linka, otworzy i bedzie rozkmina. Nie przeczyta Twojego postu bo po co to ma robic :> .
to już jego problem,to się nazywa wtórny analfabetyzm i/lub lenistwo.
kto czyta nie błądzi ;]
ciekawe czy przy podpisywaniu umów też będzie stotował taką zasadę..
Widzisz, mały wstęp do swojego PDF-a, a będzie wtedy pełnowartościową pomocą, dla bardzo początkującego fotografa :p
nie da rady, bo trzeba zmieniać wartości na suwakach w różnych kierunkach
[czas w lewo-przesłona w prawo lub ISO w lewo]
[przesłona w prawo -iso w lewo lub czas w lewo]
[iso w prawo - przesłona w lewo lub czas w lewo]
więc objaśniać musicie sami.
[jest wiec błąd w 1 poście, moja wina.. :(
ale nie mogę edytować]
gdy ktoś zaproponuje w miarę składny opis tej metody przesuwania, chętnie zaimplementuję do PDFa.
dodałem tylko 'ilość światła na zdjęciu'
moze ktoś się połasi o automatyczne suwaki we flashu? ;]
Sorry, ale w tym wypadku blum ma rację:roll: Nie chodzi o to, czy jasniej, czy ciemniej ale samo zatytuowanie skali "ilośc światła na zdjęciu". Wychodzi na to, że jesli chcemy mieć jaśniejsze zdjęcie, musimy skrócic czas i przymknąć przysłonę.. Zmień to na "warunki fotorgaficzne", albo "ilość światła przy robieniu zdjęcia" czy coś w tym stylu i będzie ok:-)
Nie neguj cudzych uwag, bo mają one na celu zazwyczaj pomóc. Rozumiem, że sam to robiłeś i szczerze gratuluję pomysłu, aczkolwiek nawet profesjonalne podręczniki przechodzą korekty przed publikacją..:-)
Pozdrawiam
Nie neguj cudzych uwag, bo mają one na celu zazwyczaj pomóc.
nie neguję, ale chodziło o to że odebrałem nastawienie kolegi blum jako 'co jeszcze jest źle i coby wytknąć' [kłote blum: "yyy no to dalej"]. wiem że to prowadzi do ulepszania i stanu gdzie 'wszyscy są zadowoleni' etc. ale przy takim nastawieniu to człowiekowi od razu się odechciewa robienia czegoś nie tylko dla siebie.
proszę, werjsa w doc, każdy może dopisać co uważa za najtrafniejsze, mozemy zrobić konkurs na najlepszy tuning ;]
[trójpodział do edycji w paincie]
http://senner2.prv.pl/z/exp_by_senner.doc
dyskusja schodzi na tematy typowo ludzkie a nie metoryczne.
myśle że można coś z tym wątkiem zrobić- albo zamknąć albo wywalić zbędne posty albo przenieść na inne podforum, skoro materiały nie są dla początkujacych tylko dla tych co początkujących będą uczyć.
myśle że można coś z tym wątkiem zrobić- albo zamknąć albo wywalić zbędne posty albo przenieść na inne podforum,
Nie, wątek jest ok. Tutaj może toczyc sie dyskusja z wtrącaniem ew. uwag, bo w zasadzie tych poczatkujacych bedzie interesować tylko PDF (z takiego założenia wychodzę:-))
[trójpodział do edycji w paincie]
Jak już jesteśmy przy trójpodziale to możnaby też się pokusić o zaznaczenie mocnych punktów wyznaczonych na zasadzie Fibonacciego, kilka złotych podziałów w kwadracie itp.. Nie wiem tylko, czy tych poczatkujących to zainteresuje..:-)
Jak już jesteśmy przy trójpodziale to możnaby też się pokusić o zaznaczenie mocnych punktów wyznaczonych na zasadzie Fibonacciego, kilka złotych podziałów w kwadracie itp.. Nie wiem tylko, czy tych poczatkujących to zainteresuje..:-)
idźmy dalej, za chwilę będą wykresy krzywych dla obiektywów oraz test dyfuzorów..
slider, zlituj się ;]
slider, zlituj się ;]
No dobra..:-) Teraz serio: Skoro już mamy podstawę podstawy naświetlania (czasy, Przysłona, ISO), mamy podstawę podstawy kompoyzycji, czyi złoty podział, to IMHO dobrze byloby dodać podstawę podstawy koloru, czyli koło barw*;)
*O rozszerzenie (http://canon-board.info/showthread.php?t=8520) odsyłam do wątku Janusza..;-)
Nickifor
10-04-2009, 23:30
senner!
Nie zniechęcaj się,nie bierz tych krytycznych uwag do siebie.
Dobrze ,że w ogóle Ci się chce coś robić dla innych,może kiedyś będziesz
tu pisał o testowanych przez siebie obiektywach.Łatwo mógłbym skrytykować
Twój projekt ale sam nie zrobiłem konkurencyjnego ,lepszego ,bo jestem leniwy i
pewnie mniej zdolny.Tak trzymaj!
Pozdrawiam!
IMHO dobrze byloby dodać podstawę podstawy koloru, czyli koło barw*;)
to pole zostawiam tobie, bo ja nie mam o tym zielonego pojęcia. w kolorze -po prostu robię zdjęcia, w b&w- robię dopiero 2 rolkę w życiu..
czytałem owy artykuł ale raczej jestem za głupi by go zrozumieć, po połowie dnia kombinowania z profilami kolorystycznymi urządzeń dałem sobie spokój..
tak więc - kto ma wiedzę i chęć, niech streści i uschematyzuje artukuł janusza do wersji dla początujących, może wtedy i ja coś załapię ;]
senner!
Nie zniechęcaj się,nie bierz tych krytycznych uwag do siebie.
Dobrze ,że w ogóle Ci się chce coś robić dla innych,może kiedyś będziesz
tu pisał o testowanych przez siebie obiektywach.Łatwo mógłbym skrytykować Twój projekt ale sam nie zrobiłem konkurencyjnego ,lepszego ,bo jestem leniwy i
pewnie mniej zdolny.!
dzięki, ale nie ma co przesadzać, to tylko kilka słów i autokształtów w wordzie.
nie neguję, ale chodziło o to że odebrałem nastawienie kolegi blum jako 'co jeszcze jest źle i coby wytknąć' [kłote blum: "yyy no to dalej"]. wiem że to prowadzi do ulepszania i stanu gdzie 'wszyscy są zadowoleni' etc. ale przy takim nastawieniu to człowiekowi od razu się odechciewa robienia czegoś nie tylko dla siebie.
ale spokojnie, nie robisz tego dla mnie i nie czuj sie wyjatkowo bo nie jestes sam ;-)
przepraszam jesli zle to odebrales, ja to mam juz za soba ale moze jestem niezbyt czuly i sie tym nie przejalem :mrgreen:
tak czy inaczej powodzenia w ulepszaniu i wytrwalosci.. to tylko forum ;-)
to pole zostawiam tobie, bo ja nie mam o tym zielonego pojęcia.
Akurat ja mam..:lol:
Dobra, coś spróbuję skombinować, ale nie wcześniej jak jutro. Ew. dam Ci znać na Priv.
Pozdrawiam
zmiana adresów do downloadu plików!
http://senner.pl/1/exp_by_senner.pdf
http://senner.pl/1/exp_by_senner.doc