Zobacz pełną wersję : Canon 50D, a Canon 500D
Witam,
Jest to moj pierwszy post na forum!
Mam zamiar kupic aparat Canon tylko nie wiem co wybrac, czy kupic 50D, czy moze poczekac do maja i kupic 500D.
Ktory bedzie lepszy ?
Dziekuje za odpowiedzi...
zbyszekjan
09-04-2009, 19:55
C50D . C500D to inny segment. Body będzie okrojone z części funkcji. Inaczej 50D kiepsko by się sprzedawał.
MacGyver
09-04-2009, 20:01
1. Jak mamy porównać te dwie puszki, skoro 500D nie ma jeszcze na rynku. Kilka osób widziało pewnie na targach w Łodzi, ale nawet jeśli, to ich wrażenia trudno nazwać "opiniami użytkowników". Suche parametry techniczne możesz porównać sama:
http://www.canon.pl/for_home/compare_products/loadcomparator.asp?prod=3820B001AA;2807B008AA;&lang=PL&country=PL&dir=/for_home/product_finder/cameras/digital_slr/
2. Czego oczekujesz po aparacie ? Jakiego sprzętu używałaś do tej pory ? Ile masz funduszy na aparat i obiektywy ? Na tak zadane pytanie nie ma odpowiedzi.
Poczekaj na cenę 500D. Z pewnościa to ułatwi podjęcie decyzji. Może się okazać, że najlepszy wybór, to 40D :)
Canon 500D - http://www.jessops.com/online.store/categories/Cameras%20and%20Lenses/Digital%20SLRs/products/Canon/EOS%20500D%2018-55mm%20Preorder%20Deal%20-%20FREE%208GB%20card%20and%20Bag-76116/Show.html
wiec bedzie to wydatek jakis 5000zl.
Mam do wyboru 50D lub 500D. Bedzie to aparat, ktorego na pewno nie zmienie przez najblizsze 2 lata. W przyszlosci chce wymienic obiekt do robienia profesjonalnych zdjec w ruchu chodzi mi o zdjecia sportowe....
Ktory byscie wybrali ? 50D czy 500D
Adaminorge
09-04-2009, 20:53
Za takie pieniądze na pewno bym nie kupił 500D.
Niestety aparaty z segmentu xxxD zwykle są bardzo plastikowe, z tylko jednym centralnym czujnikiem krzyżowym AF. Nie powiem, że to złe puszki, ale myśląc rozwojowo (czyt. w planach fotogafia na dłużej) to jednak proponuję od razu mierzyć w XXD (np. 40D). Kto raz trzymał w rękach korpus magnezowy nie wróci do plasiku. I zapomnijmy o megapikselach i video... to drugorzędne sprawy i raczej maja wymiar marketingowy.
margo7355
09-04-2009, 21:22
ciekawe... gość się pyta o canon 500d lub 50d a tu na siłę wciskają mu 40d-- może nie chce sie cofać wstecz i chce kupić nowocześniejsza puszkę, a jeżeli chodzi o zdjecia sportowe to najlepiej poczytaj...http://eos50d.fotopolis.pl/drukuj.php?n=8137
MacGyver
09-04-2009, 21:27
Do sportu lepsza będzie 50-tka. Koniec, kropka :-)
ciekawe... gość się pyta o canon 500d lub 50d a tu na siłę wciskają mu 40d
Oczywiście, że pyta, o 500D i 50D, bo te dwa są najnowsze, a zazwyczaj im nowszy aparat, tym lepszy, a co do 40D, to jeszcze nic nikomu nie wcisnął, tylko zasugerował i IMHO słusznie, bo jest to chyba obecnie najlepszy aparat w stosunku jakośc/cena z cropów Canona.. 50D jest obecnie jeszcze za drogi, a w sporcie nie da (raczej) nic, co może zaoferowac 40D (za wyjątkiem korekty AF).
Jesli jednak załozyciel/ka wątku jest zdecydowany/a, na wybór pomiędzy tymi dwoma puszkami, nie wybierając spośród innych propozycji, to można na wyrost chyba powiedzieć, że do sportu 50D będzie lepszy;)
ciekawe... gość się pyta o canon 500d lub 50d a tu na siłę wciskają mu 40d-- może nie chce sie cofać wstecz i chce kupić nowocześniejsza puszkę, a jeżeli chodzi o zdjecia sportowe to najlepiej poczytaj...http://eos50d.fotopolis.pl/drukuj.php?n=8137
Ja w kwestii formalnej, można się cofać nie wstecz? Przy okazji, w proponowaniu 40d nie ma nic złego, puszka warta rozważenia biorąc pod uwagę stosunek jakość/cena.
Adaminorge
10-04-2009, 10:55
Za podaną kwotę 5000 zł mozna kupić 40D i szkło 70-200/2.8 czyli w sam raz "zestaw sportowy". Kupowanie 500D z jakimś kitem uznam za "cofanie się wstecz". A 50D wypada poza ramy cenowe. Tyle.
BTW sam mam 50D i bardzo chwalę.
Za podaną kwotę 5000 zł mozna kupić 40D i szkło 70-200/2.8 czyli w sam raz "zestaw sportowy".
:shock: Nie przy obecnych cenach! Teraz same 70-200 f/2.8 (i to bez IS) chodza za ponad 5000zł*, chyba, że mówimy, o używkach, mocno wyeksploatowanych..:-)
*Jest jeszcze Sigma i Tamron z tymi szkłami, ale Tamron (wg opinii) nie jest najlepszy do sportu, a Sigma + 40D i tak wykracza poza barierę 5 tysi..;-)
A jakie obiektyw dobrac do 50D aby robic dobre zdjecia w ruchu. Ja osobisie myslalam nad http://www.jessops.com/online.store/categories/products/Canon/EF%2075-300mm%20f45.6%20USM%20MK3-12278/Show.html
ale jestem otwarta na inne propozycje z waszej strony
Dzieki!
Obawiam się, że popełniasz typowy błąd początkującej Przeceniasz długość, a nie doceniasz grubości. Długie i cienkie (czyli ciemne) szkła ze sportów, to nadają się może do siatkówki plażowej, bo tam światła dużo i nawet bez AF można się obejść.
W fotografii ruchu liczy się krótki czas i szybki AF. Krótki czas zapewni Ci obiektyw jasny, czyli niestety gruby, ciężki i drogi. Szybki AF zapewni Ci seria L. Jeśli nie możesz kupić 70-200/2,8, to bierz chociaż 70-200/4 (ciemny ale z dobrym AF) lub wspominaną Sigmę. Sigmy bywają kapryśne, ale jak trafisz na dobry egzemplarz, to dasz radę.
Pozostaje jeszcze wyjście awaryjne, czyli zestaw 85/1,8 + 200/2,8. Ja sam mam taki, ale wynika to głównie z tego, że w zoomach mam tendencję do wykorzystywania skrajnych wartości, więc taki zestaw zbytnio mnie nie ogranicza :)
Mam do wyboru 50D lub 500D. Bedzie to aparat, ktorego na pewno nie zmienie przez najblizsze 2 lata. W przyszlosci chce wymienic obiekt do robienia profesjonalnych zdjec w ruchu chodzi mi o zdjecia sportowe....
Ktory byscie wybrali ? 50D czy 500D
Sportowych wątków (http://www.canon-board.info/search.php) tu nie brakuje, zobacz czym koledzy/koleżanki robią i jak to się sprawuje. Nie czytałem specyfikacji C50D na poziomie wnikliwości "makro", wydaje mi się jednak że AF (punkty, szybkość) nie został zmieniony w stosunku do C40D i można sporo oszczędzić, jeśli tylko AF Cię interesuje. A przez dwa lata zdjęcia z tego też będą!;-)
Chyba, że chcesz koniecznie wydać kaskę na nowszy model - jakoś mnie, oprócz sRAW-7.1 nic więcej w nim nie pociąga. Może jakby w pełni uszczelnili puszeczkę to szarpnąłbym się z xtra groszem. Raczej nie zainteresowałbym się amatorską puszką w cenie 5k pln.
Długie i cienkie (czyli ciemne) szkła ze sportów, to nadają się może do siatkówki plażowej, bo tam światła dużo i nawet bez AF można się obejść.
Pozostaje jeszcze wyjście awaryjne, czyli zestaw 85/1,8 + 200/2,8. Ja sam mam taki, ale wynika to głównie z tego, że w zoomach mam tendencję do wykorzystywania skrajnych wartości, więc taki zestaw zbytnio mnie nie ogranicza :)
Bez AF? - aż takim specem od MF to nie jestem, żeby trafić akcję idealnie w punkt, nawet przy f/4;-) - może z czasem nabiorę wprawy ale z braku własnych szkieł nie mam szans, póki co miałem do czynienia na krótko tylko z Sigmą 70-200/2.8. Canon 200/2.8 jest fajny, bo czarny:) i ponoć całkiem dobry nawet do sportu (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EF-200mm-f-2.8-L-II-USM-Lens-Review.aspx), jednak do kadrowania czegoś w ruchu bardziej chyba przydaje się zoom, ale na pytanie "który?" Autor/ka wątku odpowie sobie sam/a po pewnym czasie użytkowania aparatu, przede wszystkim gdy zobaczy w JAKIM rodzaju sportu będzie tego używać.
Takie tam luźne przemyślenia amatora...
Nie trzeba być specem, większość fot z siatkówki przedstawia akcję przy siatce, wystarczy MF i prefokus :) Kiedyś nie było AF i sportowe fotki też powstawały, teraz nikt nawet nie zwraca uwagi na to jak wiele jest momentów statycznych z punktu widzenia ustawiania ostrości w nawet najbardziej dynamicznych sportach :)
Canon 500D - http://www.jessops.com/online.store/categories/Cameras%20and%20Lenses/Digital%20SLRs/products/Canon/EOS%20500D%2018-55mm%20Preorder%20Deal%20-%20FREE%208GB%20card%20and%20Bag-76116/Show.html
wiec bedzie to wydatek jakis 5000zl.
U nas taniej - http://www.foto-net.pl/sklep/produkt31397-Canon-EOS-500D--18-55-IS.html - 3599 zł ;)
40D jest tańsze. :)
Jaki jest sens kupować teraz 50 D czy 500D? Bo są nowe? Mają kilka ulepszeń - Nie, nie, nie ! Moim zdaniem jest totalny bezsens kupować aparat za 5k na dwa lata kiedy jego cena spadnie do pewnie 2k. Przecież to są nowości na rynku i ceny są o wiele większe. Ja bym zdecydowanie kupił 40D, 70-200 4 i ewentualnie do tego 50 1.4 a nawet na flesza starczy.... Nie ma sensu ładować nie wiadomo jakiej kasy w nowy twór. Czym miały być te zdjęcia w ruchu jeszcze zapytam ?
Nie trzeba być specem, większość fot z siatkówki przedstawia akcję przy siatce, wystarczy MF i prefokus :) Kiedyś nie było AF i sportowe fotki też powstawały, teraz nikt nawet nie zwraca uwagi na to jak wiele jest momentów statycznych z punktu widzenia ustawiania ostrości w nawet najbardziej dynamicznych sportach :)
Ano prawda, pamiętam jeszcze tatowy Zenit 12XP z ruskimi szkłami - trochę rolek na nim poszło, i nawet nie pomyślałem o AF, ale jak kolega później "dał się pobawić" swoim EOS-em 5 (nie-D) ...to już pomyślałem:) Jak najbardziej można próbować wyostrzyć ręcznie na blok w siatkówce a nawet w jadący motocykl ostrząc na wyimaginowany punkt na jezdni, ale to już nie z moim refleksem:-)
Do dynamicznej akcji (a padła ta fraza "w ruchu") AF się jednak (okazjonalnie;)) przydaje - po coś ten AF wynaleźli...
Kucza21 podał, myślę, całkiem sensowną propozycję dla amatora sportu - szybkie szkło + dobra puszka, choć dobrze jakby autor/ka wątku się wypowiedział/a do czego konkretnie planuje tego używać. Co to bym ja sobie kupił albo czego nie kupił to można by długo dywagować i przez kilka takich koncertów życzeń już na CB przebrnąłem (skądinąd ciekawa lektura na wieczór;))...
Czesc wam,
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
W czerwcu wybieram sie do Szkocji na Mistrzostwa Swiata w Downhill'u i chcialam tam pstryknac troche fotek, a w sierpniu wybieram sie do Wierchomli wraz z ekipa downhill'owcow wiec potrzebuje obiektywu, ktory bedzie pasowal do tych dwoch imprez.
Z gory dziekuje za wszystkie podpowiedzi...
Dzidek75
14-04-2009, 19:27
Tak czytam i podejrzewam, ze 500 d będzie kosztowało tyle samo co 40d. Więc na Twoim miejscu wszedłbym 40d. Będziesz miał na lata
Tak czytam i podejrzewam, ze 500 d będzie kosztowało tyle samo co 40d. Więc na Twoim miejscu wszedłbym 40d. Będziesz miał na lata
500D około 4,5 tyś, 40D 3 tyś, a używane nawet za 2 da się wytargać
StaszekAlkata
16-04-2009, 22:38
Sorry, ale nie zauważyłem aby ktokolwiek zwracał uwagę na tryb manualny. Tzn. do tej pory sobie z tego nie zdawałem sprawy, ale w xxxD (np.500D) nie widzę drugiego koła nastawczego. To ja się pytam jak ustawiają Ci ludzie czas naświetlania i przesłonę jednocześnie? Jeżeli jest jak myślę to trzeba coś tam nacisnąć, aby przejść z 1 w 2. Jak dla mnie nie do zaakceptowania. Dlatego zdecydowanie xxD bym polecał. Przy okazji ... Sam od niedawna jest posiadaczem Canona 50D i czy jest jakaś magiczna możliwość włączenia tu siatki "złotego podziału"? Wiem, że jest w Live View i wiem, że można kupić inną matówkę EF-D , ale ona ma nie taką siatkę jakiej sobie życzę. (Sorry za OT).
w xxxD (np.500D) nie widzę drugiego koła nastawczego. To ja się pytam jak ustawiają Ci ludzie czas naświetlania i przesłonę jednocześnie?
W serii xxxD nie ma też wyświetlacza na górnym panelu.. ja się pytam jak ci ludzie sprawdzają parametry i ustawienia..?:roll::-)
Jeżeli jest jak myślę to trzeba coś tam nacisnąć, aby przejść z 1 w 2.
Tak, trzeba nacisnąc przycisk "Av", który leży bardzo blisko kciuka.. Wg mnie bardzo ergonomiczne rozwiązanie i choć nie tak, jak drugie kółko, to bardzo szybko mozna sie przyzwyczaić.. Poza tym wiele lustrzanek z niższych półek tez ma tylko po jednym kółku i co wtedy..?
Jak dla mnie nie do zaakceptowania. Dlatego zdecydowanie xxD bym polecał.
Też tak mówiłem dopóki nie wziąlem jakiegoś body xxxD do reki i się nim nie pobawiłem..:roll:
Pozdrawiam
StaszekAlkata
16-04-2009, 23:33
Slider muszę przyznać Ci rację. Trochę się pośpieszyłem z osądem:) Powinienem napisać, że lepiej tę kasę (z różnicy) wydać na szkła, ale to wszyscy wiedzą:)
seba22221
19-04-2009, 11:51
500D około 4,5 tyś, 40D 3 tyś, a używane nawet za 2 da się wytargać
sprostowanie koszt 500D kit ok 3600zł, ale jesli mialbym wybrac to tez wolabym 40d nawet uzywana. C500D może bedzie w tym tygodniu. :)
http://www.multimedia-sklep.pl/Canon_EOS_500D__Canon_18_55mm_f35_56_IS_NOWOSC-264.html