PDA

Zobacz pełną wersję : Czy BF moze byc wina obiektywu?

storm
31-07-2005, 14:32
Witam,

Zakupilem wlasnie 17-40 f4L canona, i zauwarzylem ze mam przy nim 1cm BF.

Inne moje obiektywy ostrza idealnie.

Kupowalem w firmie w ktorej mam tydzien na ew wymiane na inny egzemplarz, ew zwrot pieniedzy, zastanawiam sie jednak czy Back focus moze byc spowodowane wada obiektywu czy raczej jest to wylacznie wina body?

mganko
31-07-2005, 15:33
moze byc zle skalibrowany obiektyw, ale 1 cm to niewiele.
Ewentualnie wymien na inny egzemplarz i zobaczysz czy to maja wszystkie modele, wtedy bedzie jasne ze to korpus ma BF

storm
31-07-2005, 18:26
1cm to dla mnie naprawde duzo, tymbardziej ze sprawdzane na nie duzych odleglosciach, linijka i karta do sprawdzania ff / bf.
Jestem zadowolony z jakosci fotek, kontrastow itp. ale jakos nie usmiecha mi sie fakt ze gdy lapie ostrosc na oczy to wychodzi ona z tylu glowy.

Zastanawiam sie czy kalibracja body w serwisie canona by wystarczyla.
Tylko co wtedy z innymi szklami ktore do tej pory ostrza poprawnie.

Chyba najlatwiej jest znalesc drugie body 20d zalozyc tam ten obiektyw i sprawdzic czy jest to samo.
Jesli to samo to wina wtedy obiektywu.. a jesli nie, to body.

Semtex
31-07-2005, 21:31
Lepiej sprawdz z innym obiektywem 17-40L może będzie ok , szczególnie sieria tx jakoś niedomaga ale sam mam taką i u mnie ok

Vitez
31-07-2005, 21:34
Chyba najlatwiej jest znalesc drugie body 20d zalozyc tam ten obiektyw i sprawdzic czy jest to samo.
Jesli to samo to wina wtedy obiektywu.. a jesli nie, to body.

Mozesz smialo sprawdzic z moim body - na pewno nie mam FF/BF (a przerozne szkla podpinalem) wiec jesli i u mnie wyjdzie to znaczy ze akurat wina szkla co sie baaaardzo rzadko ale zdarza.

storm
01-08-2005, 08:20
vitez: dzieki, narazie nie chce sprawiac klopotu z tym, pierw poprosze znajomego z pracy by przyniusl swoja puszke. Dopiero jak odmowi to sie bym zglosil.

Semtex: nie wykluczone ze tak zrobie finalnie.