Zobacz pełną wersję : Prośba o ocenę ostrości
Jak w temacie: proszę bardziej doświadczonych w cyfrówce Kolegów o ocenę, czy te zdjęcia są ostre?
http://img87.imageshack.us/gal.php?g=img3435.jpg
Popatrzyłem na to z palemką. Żyleta to nie jest, ale nie robi się zdjęć do oceny ostrości przy f13, tu już zaczyna lekko wchodzić dyfrakcja. f8 może odrobinę pomóc. 1/320 to też wbrew pozorom nie jest czas gwarantujący nieporuszenie. Lepszy byłby statyw, lub 1/1000 i seria. Jak wszstkie w serii będą jednakowo ostre, to znaczy, że czas jest wystarczająco krótki :)
wstaw zdjęcia na forum bo się długo ładują, więcej osób się wypowie bo tak to nie każdemu się chce czekać.
nie robi się zdjęć do oceny ostrości przy f13
Fret, to nie jest zdjęcie do oceny ostrości, tylko "z życia wzięte". Ostre czy nie?
wg. mnie zdjęcia są wystarczająco ostre...
Fret, to nie jest zdjęcie do oceny ostrości, tylko "z życia wzięte". Ostre czy nie?
Nie, ale jak na f13 i cholera wie jaką rękę masz, jak aparat trzymasz, to po uwzględnieniu tych uwag może być :)
fotobronx
08-04-2009, 09:10
jak na to szklo jest OK lepiej nie bedzie
mor_feusz
08-04-2009, 09:21
jak dla mnie - pasi.
mysle, ze nie masz sie czym martwic. 17-85mm f/4-5.6 IS USM takie wlasnie jest. Lepiej nie bedzie. Zwlaszcza ze zdjecia robione masz na ustawieniach Picture Style:Neutral, Sharpness i contrast na 0. Podjedz troche z parametrami np. sh: 4 contrast: +2 i mozesz tez troche dodac kolorku saturation +2. Picture Style: standard. Porob zdjecia najlepiej ze statywu (dzira nie mniejsza jak f/8) i ocen oczywiscie na kompie bo lcd 40d to dosc kiepskie narzedzie do oceny ostrosci.