Zobacz pełną wersję : CANON 35mm/2.0 - zmiany przez lata?
allxages
06-04-2009, 18:11
Cześć,
czy ktoś coś wie czy kolejne lata i pewnie mikromodyfikacje wpłynęły na pogorszenie czy na polepszenie się tego szkła? Mam do wyboru model kilkuletni i dość świerzutki i zastanawiam się co lepiej kupić. Niestety nie mam możliwości przetestowania.
aha, teraz chce zapiąć pod 20D, ale powoli z myślą o pełnej klatce (5dmkII)
Mariusz_C
06-04-2009, 21:30
ja mam kilkuletni, jest ok cały czas i wygląda jak nówka, jak nie masz kasy na nowy to bierz używany, wg mnie jest mniej wrażliwy na uszkodzenia niż np 50/1,4
Szkło jest raczej równe jeśli chodzi o egzemplarze. Kupowałem w zeszłym roku nową sztukę i miałem okazję przetestować z kilkuletnim i było to samo.
MacGyver
07-04-2009, 15:13
... wg mnie jest mniej wrażliwy na uszkodzenia niż np 50/1,4
Nieprawda. Przy włączonym AF wystarczy stuknąć mocniej stuknąć albo przycisnąć mordkę i pęka zębaty pierścień, odpowiedzialny za przesuwanie tubusa przy ostrzeniu. W 50/1.4 problem ten nie występuje (USM) a jakość plastiku jest podobna.
Niemniej szkiełko godne polecenia, byle pamiętać o wyłączaniu AF-a przy transporcie.
Mariusz_C
07-04-2009, 21:58
Nieprawda. Przy włączonym AF wystarczy stuknąć mocniej stuknąć albo przycisnąć mordkę i pęka zębaty pierścień, odpowiedzialny za przesuwanie tubusa przy ostrzeniu. W 50/1.4 problem ten nie występuje (USM) a jakość plastiku jest podobna.
Niemniej szkiełko godne polecenia, byle pamiętać o wyłączaniu AF-a przy transporcie.
No dobra masz racje, moze przesadzilem z ta wrazliwoscia 50/1,4, ale 35/2 nie jest zla jesli chodzi o trwalosc i jakosc.