Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Drukowanie zdjęć czarno-białych

chmuras
06-04-2009, 14:16
Jakie stosujecie ustawienia przy drukowaniu zdjęć czarno-białych?
Szukałem na forum , ale nestety nic nie znalazłem.
Chodzi mi konkretnie o zarządzanie wydrukiem przez PS-a z wyłączonym sterownikiem drukarki.
O ile ze zdjęciami w kolorze nie mam większych problemów (oprofilowany monitor i zestaw Canon Pixma iP4500 + papier PermaJet Oyster) to uzyskanie prawdziwego BW za bardzo mi nie wychodzi - z reguły pojawia się jakiś paskudny zafarb.

piatek77
25-06-2009, 00:03
Witaj w klubie, ja też tak mam.

TIX
25-06-2009, 00:09
no jak oprofilowany monitor a drukarka nie to na nic taka zabawa

ja mam i jedno i drugie kalibrowane a i tak czasem wydruk pachnie żółtym lub magentą. Na szczęście łatwo to krzywymi na ziemie sprowadzić (juz na samym ripie). Masakra jedynie wychodzi przy druku "black only" - wyglada jak ksero :)

michalab
26-06-2009, 19:35
Ja kiedyś się bawiłem trochę, drukowałem tylko czarnymi i szarymi tuszami na jakimś tanim epsonie i nie było ani zafarbu (brak kolorowych tuszy), ani nie wyglądały jak ksero (były też tusze szare). Generalnie polecam, choć to nie był mój sprzęt i nie ja kalibrowałem więc szczegółów ustawienia sprzętu nie znam (pewnie można znaleźć w sieci). Ale jak sprzęt był już ustawiony to drukowało się bez problemów hurtowo.

oxydum
27-06-2009, 09:01
Też mam Pixme 4500, niestety wydruki bw wychodzą jak chcą. Nie ma patentu na dobre wydruki czarno białe z tej drukarki. Do tego czasem wydruki "śmierdzą" magentą co szczegolnie widać po poziome tuszu :(

michalab
27-06-2009, 11:41
Zapytałem właściciela tego sprzętu i drukarka to była Epson D88 (już nie produkowana), a tusze czarnobiałe MIS z tej strony:
http://www.inksupply.com/bwpage.cfm
Papier nie pamięta jaki, kalibrował na oko

piatek77
28-06-2009, 13:16
A mi się już udało. Mój znajomy, fachowiec w swojej branży, podsunął mi kilka kartek papieru. Zrobiłem wydruk B/W na każdej z nich i co się okazało:
Na jednej jest zafarb cieplejszy na jednej jest zimniejszy a trafiłem za trzecim razem na niemal idealną czerń i biel. Nie wierzyłem w to co zobaczyłem. Ale fakt jest udowodniony.

tantal
29-06-2009, 22:04
A mi się już udało. Mój znajomy, fachowiec w swojej branży, podsunął mi kilka kartek papieru. Zrobiłem wydruk B/W na każdej z nich i co się okazało:
Na jednej jest zafarb cieplejszy na jednej jest zimniejszy a trafiłem za trzecim razem na niemal idealną czerń i biel. Nie wierzyłem w to co zobaczyłem. Ale fakt jest udowodniony.
Szkoda że dla pozostałych forumowiczów to niewiele wnosi, może kilka słów więcej, skoro powiedziałeś A... ?

piatek77
30-06-2009, 10:24
Sprawa jest prosta, zmieńcie papier. Mi się udało drukować B/W na papierze epsona,ale dokładnie nie znam modelu papieru - na pewno jest to mikroporowy połysk.

PK70
12-02-2012, 14:55
Witam,
odświeżam temat po prawie 3 latach, ale odwrócę nieco kwestie - jaką obecnie polecicie drukarkę do zdjęć (przede wszystkim, ale nie tylko) czarno-białych , do formatu A3?
Mam przeczucie, że pixma Pro-1 byłaby najlepsza, ale mam już trochę dosyć czekania, a rozważałem wcześniej Epson R3000.
Co począć - czekać? kupić R3000? Może są inne opcje?