Zobacz pełną wersję : 50E - tryby P, Av, Tv nie działają
Zazwyczaj używam trybu M, ale stwierdziłem, że łatwiej będzie korzystać z priorytetu przysłony. Jednak drabinka korekcji ekspozycji nie reaguje na zmianę parametrów. Cały czas wskazuje -1/2 EV we wszystkich trybach wymienionych w tytule. Mam nadzieje, że to kwestia ustawień, (choć w instrukcji nic nie znalazłem) a nie awaria sprzętu.
pozdrawiam
Drabinka pokazuje korekcje ekspozycji.
Zazwyczaj używam trybu M, ale stwierdziłem, że łatwiej będzie korzystać z priorytetu przysłony. Jednak drabinka korekcji ekspozycji nie reaguje na zmianę parametrów. Cały czas wskazuje -1/2 EV we wszystkich trybach wymienionych w tytule. Mam nadzieje, że to kwestia ustawień, (choć w instrukcji nic nie znalazłem) a nie awaria sprzętu.
pozdrawiam
Tak jak pisał ptrk .W trybach innych od M,widzisz na drabince ustawioną korektę a nie wskazania światłomierza.To tryby półautomatyczne więc aparat uwzględniając Twoją korektę dobierze [w zależności od trybu]odpowiednią wartość do wybranej przez Ciebie.Na drabince wartość korekty będzie cały czas ,póki jej nie zmienisz sam.Światłomierz widzisz TYLKO w "M" .
FlatEric
06-04-2009, 23:31
Czyli reasumując - przełącznik na tylnej ściance aparatu ustawiasz na pozycję I, wciskasz spust migawki do połowy i kręcisz kółkiem na tylnej ściance, sprowadzając drabinkę na zero. :)
Pzdr
Grzesiu