Zobacz pełną wersję : LumiQuest Promax System + C 85 1.8 na ślub?
Witam, czy sprzęt jak w temacie podpięty do 40D i speedlite 430 EXII sprawdzi się na ślubie?. Głównie chodzi mi o zestaw lumiquest ponieważ posiadam zwykły dyfuzor za 19 zł z allegro:wink: i w pomieszczeniach gdzie jest od czego odbić światło sprawdza sie bardzo dobrze, ale w kościele w którym będę focił ślub znajomych sklepienie jest bardzo wysoko i na dodatek nei jest białe:-|. Tak więc po przeczytaniu wielu wątków natknąłem sie na lumiquesta, chciałbym nim czasami doświetlać światłęm wypełniającym na AV a w kościel na M iso 800 przysłona 3,5-4.0 i czasy rzędu 1/30-60.
Prosze o jakieś rady a może znajdzie się jakiś użytkownik owego systemu?;)
Odnośnie szkła C 85 1.8 to pytanie ogólnie dotyczy focenia uroczystości ślubnej w kościele i w plenerze, mianowicie czy będzie on lepszym szkłem od posiadanego przeze mnie Tammiego 17-50?
Dodam tylko że nie będę na zarobku, poniewaz dowiedziałem się że młodzi nie będą mieć fotografa a jedynie "zdjęcia" z kamery od kamerzysty:-? tak więc pomyślałem że sprawię im małą niespodziankę i spróbuję ustrzelić choć kilka momentów;)
Pozdrawiam
Odnośnie szkła C 85 1.8 to pytanie ogólnie dotyczy focenia uroczystości ślubnej w kościele i w plenerze, mianowicie czy będzie on lepszym szkłem od posiadanego przeze mnie Tammiego 17-50?
Dodam tylko że nie będę na zarobku, poniewaz dowiedziałem się że młodzi nie będą mieć fotografa a jedynie "zdjęcia" z kamery od kamerzysty:-? tak więc pomyślałem że sprawię im małą niespodziankę i spróbuję ustrzelić choć kilka momentów;)
Pozdrawiam
Cześć Sayeret - o pierwszej części się nie wypowiadam, bo nie miałem styczności z tym LumiQuestem - musisz poczekać na ekspertów.
Pewnie już czytałeś wiele wątków ślubnych, więc jakieś pojęcie możesz sobie wyrobić - nie wiem zatem skąd pytanie o 85/1.8 - to zasadniczo różne szkiełko od 17-50/2.8, tak w kwestii światła jak i kąta widzenia/ogniskowej. Sam się przymierzam do zakupu tej 85ki lub 100/2, bo światła w pomieszczeniach zwykle za wiele nie ma, a ISO też kiedyś się kończy:wink: Dodatkowo, zakres 50mm to czasem za mało jak nie chcesz wejść w "kadr" zebranych gości a zwłaszcza JE księdza;) Najlepiej weź jakiegoś modela/-elkę i zobacz co uzyskasz najdłuższą ogniskową swojego szkła z upatrzonych pozycji.
Fajnie, że zbadałeś dostępne EV we wnętrzu kościoła (stałe? - zachmurzenie, pora dnia) - tak pobieżnie licząc to nawet dla otwartej 85/100ki będziesz miał czasy 1/125-1/160s max (przy ISO800). To nieźle aby zamrozić ruch zestresowanych młodych, ale jedziesz po granicy czasów do utrzymania z ręki na cropie, no chyba że dysponujesz stabilizacją w dłoni:grin:
PS: też mieliśmy z żonką "budżetowy" ślub, z tymże postawiliśmy na FOTO (i dobrze, bo TV nie mamy).
pomyślałem że sprawię im małą niespodziankę i spróbuję ustrzelić choć kilka momentów;)
Pozdrawiam
Witaj,
generalnie na całą uroczystośc to ciasno, za ciasno, ale do ustrzelenia momentów będzie super. Nie zwracaj sobie głowy odbjaniem:-D, twój pseudo stofem wystarczy do rozproszenia, skoncentruj sie na młodych i kamerzyście (który bedzie tam pracował na kase) bo "amator" może mu zawadzać:mrgreen:. Zapytaj co ksiądz o tym powie (no chyba, że masz paier z kursu) bo po co wprowadzać zamieszanie w imię szczytnych celów. Miej także w "pogotowiu" szerszego zooma, bo jak mały kościół to ścany są bardzo blisko za plecami :mrgreen: (taki żart:))
A na plener pod cropa to wg. mnie szkło idealne (sam tak robiłem)
Powodzenia.
iktorn92
05-04-2009, 13:15
światłęm wypełniającym na AV a w kościel na M iso 800 przysłona 3,5-4.0 i czasy rzędu 1/30-60.
Hmm mysle ze czasy poziomu 1/100 to juz bedzie max 85 co daje nam po cropie 135mm ja bym nie ryzykowal robic na 1/30 da sie ale raczej duze ryzyko. Z reszta po co przymykac az do 4.0 ? 2.0-2.2 i bedzie git..
Pzdr!
Nie zwracaj sobie głowy odbjaniem:-D, twój pseudo stofem wystarczy do rozproszenia, skoncentruj sie na młodych i kamerzyście (który bedzie tam pracował na kase) bo "amator" może mu zawadzać:mrgreen:. Zapytaj co ksiądz o tym powie (no chyba, że masz paier z kursu) bo po co wprowadzać zamieszanie w imię szczytnych celów. Miej także w "pogotowiu" szerszego zooma, bo jak mały kościół to ścany są bardzo blisko za plecami :mrgreen: (taki żart:))
A na plener pod cropa to wg. mnie szkło idealne (sam tak robiłem)
Powodzenia.
Czyli mój "Stofen"8-) powinien sobie jako tako poradzić? i pomimo tego że o odbijaniu światła od sufitu nie będzie mowy to głowica lampy pod kątem 45(stopni)? zauważyłem że pomimo takiego ustawienia i tak rozświetla praktycznie cała scenę na ogniskowych od 24mm wzwyż.
A co do księdza to zamierzam sie do niego udać wcześniej, co najmniej dzień przed i porozmawiać, papieru nie mam ale byłem 10 lat ministrantem:grin: i wiem jak sie zachować w kościele, byłem nawet lektorem;).
Tak więc łykam tą 85 bo od dawna za mną chodzi i będę sie starał być niewidoczny podczas ceremonii:).
A jezszce pytanko, czy jest ktoś spośród forumowiczów kto robił tym szkiełkiem ślub i to w trybie AV? bo zazwyczaj posiadając szkło ze światłem f 2.8 robi się w trybie M i TTL sobie radzi, a tutaj przy 85 f1.8 tylko doświetlałbym, czy zgodzicie się ze mną?;)
Pozdro
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Hmm mysle ze czasy poziomu 1/100 to juz bedzie max 85 co daje nam po cropie 135mm ja bym nie ryzykowal robic na 1/30 da sie ale raczej duze ryzyko. Z reszta po co przymykac az do 4.0 ? 2.0-2.2 i bedzie git..
Pzdr!
Miełem na myśli Tamrona 17-50 ;).
Oczywiście że 85-tki nie przymykałbym aż tak8)
oszczepnik
05-04-2009, 19:30
Ja kiedyś robiłem tą 85- tką pożyczoną od kolegi i powiem ci, że wszystko na M, f 1.8 do 2.2, szkło boskie niesamowita jakość obrazu (też miałem podpięte pod 40 ). Tamiego też miałem ale rozsypał mi się w rękach, jeśli trafiłeś ostrą sztukę to będziesz sporo używał na ślubie. 85 tylko do kilku kadrów (portretów) przy zakładaniu obrączek itp. Ja bym tylko delikatnie doświetlał lampą przy 85 -tce
pozdr
sztajmes
05-04-2009, 20:02
Nie znam C 85 optycznie ale jak dla mnie za ciasno szczegolnie ze to 40D.
Zawsze na slubach uzywam zooma , a ze robie sobie zdjecia dla przyjemnosci Tamron 18-250 spokojnie mi starcza, tym bardziej ze mam rewelacyjna sztuke.
Wiekszosc moich zdjec slubnych wymaga ogniskowej okolo 20 mm, ale robie tez sporo zblizen i wtedy mozliwosc podjechania zoomem bez biegania po kosciele jest wielka wygoda.
Uzywam lampy 580 EXII z Lumiquest pocket bouncer a przy bliskiej odleglosci i portretach uzywam Big Bounce.
sztajmes
oszczepnik
05-04-2009, 20:13
a możesz coś podesłać z tego Luminoquesta i z Big Bounce
85 jako uzupełnienie Twojego tamiego jak najbardziej. Ale zamiast niego, i wyłącznie, to 85 sobie nie poradzi. No, chyba że same portrety i zbliżenia będziesz robił. Wiesz, w kościele to i 70-200 się fajnie sprawdza, zależy od inwencji i kościoła. Dobrze sobie rozplanować czas na przerzucanie obiektywów. Ja nie raz miałem problem, że nieoczekiwanie wypadnie jakaś sytuacja i trzeba szybko przepinać szkło :/ Dlatego najlepszym wyborem jest zoom w reportażu. Szeroki kąt to podstawa, a jako uzupełnienie możesz nacykać rodzynków 85.
Powodzenia.
ANIA-KRK
20-04-2009, 20:45
Tak sobie czytam i czytam od jakiegoś czasu i wychodzi na to że będzie to mój pierwszy post na tym forum .
Tak więc witam forumowiczów !
Na temat Lumiquesta oryginalnego niewiele moge powiedzieć . Rozpraszacz zrobiłam sobie sama i w sobotę obleciałam na nim wesele . W karczmie gdzie było przyjęcie było bardzo ciemno więc bez dyfuzji byłoby cięzko . Zaraz wstawię kilka fotek .
Zaraz wstawię kilka fotek .
Czy możesz sprecyzować co wg Ciebie znaczy "zaraz" ? (ile minut, godzin, dni...)
Tak sobie czytam i czytam od jakiegoś czasu i wychodzi na to że będzie to mój pierwszy post na tym forum .
Tak więc witam forumowiczów !
Na temat Lumiquesta oryginalnego niewiele moge powiedzieć . Rozpraszacz zrobiłam sobie sama i w sobotę obleciałam na nim wesele . W karczmie gdzie było przyjęcie było bardzo ciemno więc bez dyfuzji byłoby cięzko . Zaraz wstawię kilka fotek .
W kwestii 5d mk2
to widziałem na Westerplatte 18 i Karmelickiej 8 za 7200, na allegro 6200 ale miał przebieg 20tyś klatek