Zobacz pełną wersję : 40d - glupie pytanie
lukas890
03-04-2009, 01:19
Witam
Mam pewne pytanie, bowiem osoba niepożądana bawiła się aparatem i coś poprzestawiała, nie mogę dojść jak to zrobiła, mimo restartowania C.Fn ustawien indywidualnych i resetowania ogolnych ustawien aparatu. Mianowicie dotyczach na trybie TV z preselekcja migawki ustalałem czas naswietlania typu 1/80 etc i przy takim czasie przy mojej portretówce 1.8 przysłona właśnie tyle wynosiła, 1/80 - 1.8 czym dłuży czas naswietlania tym mniejsza przysłona, teraz coś jest poprzestawiane bowiem w zaleznosci od punktu jaki złapię przysłona sama sie zmienia odwrotnie proporcjonalnie, punkty ciemne sam aparat rozjasnia, zas na jasnych obszarach daje przyslone 4.0 6.0 itp typu 1/80 - 4.0 1/100 - juz 3.0, im krotszy czas naswietlania tym jest ona mniejsza, wczesniej bylo na odwrot.
Moze to durne pytanie, ale nie moge dojsc.
grzegorzki
03-04-2009, 05:36
Priorytet jasnych partii obr. lub Autom. optymalizator jasnosci - tak sie nazywaja te opcje w 450D.
w zaleznosci od punktu jaki złapię przysłona sama sie zmienia odwrotnie proporcjonalnie, punkty ciemne sam aparat rozjasnia, zas na jasnych obszarach daje przyslone 4.0 6.0 itp typu 1/80 - 4.0 1/100 - juz 3.0
Hmm.. Jesli mówimy tu o przypadku, kiedy nie zmieniamy czasu naświetlania, to wygląda mi to na zmiane pomiaru światła (np z martycowego na punktowy) W tym poprzednim takie zmiany też zachodziły, tylko nie były pewnie tak widoczne.
Natomiast tego:
im krotszy czas naswietlania tym jest ona mniejsza, wczesniej bylo na odwrot.
To Ci racjonalnie nie wytłumaczę:grin:
Pozdrawiam
lukas890
03-04-2009, 14:06
Hmm.. Jesli mówimy tu o przypadku, kiedy nie zmieniamy czasu naświetlania, to wygląda mi to na zmiane pomiaru światła (np z martycowego na punktowy) W tym poprzednim takie zmiany też zachodziły, tylko nie były pewnie tak widoczne.
Natomiast tego:
To Ci racjonalnie nie wytłumaczę:grin:
Pozdrawiam
OOO wlasnie to chyba to. Gdzie sięzmienia tą opcję, bo ja już zdrowie sobie popsulem siedząc i grzebiąc w tych opcjach. Pierwszy post i zastosowanie tej funkcji nic nie dało.
OOO wlasnie to chyba to. Gdzie sięzmienia tą opcję, bo ja już zdrowie sobie popsulem siedząc i grzebiąc w tych opcjach.
A to ma Ci powiedzieć użytkownik, który tego aparatu nie ma..:-)
Na górnej ściance drugi przycisk od lewej licząc od lampy błyskowej (pomiędzy przyciskiem podświetlającym górny ekran, a wyboru trybu AF)
Pierwszy post i zastosowanie tej funkcji nic nie dało.
Co masz przez to na mysli?
lukas890
03-04-2009, 14:16
jest przejscie z punktowego na wielosegmentowy i na skupiony, ale zaden z tych trybów rowniez nic nie daje :/
Priorytet jasnych partii obrazu też nie pomógł. Hmm a moze gdzies w zaawansowanych opcjach jest coś dot. tego pomiaru światła ?
jest przejscie z punktowego na wielosegmentowy i na skupiony, ale zaden z tych trybów rowniez nic nie daje :/
Daje, daje, tylko trzeba o tym więcej poczytac, żeby zrozumieć na jakiej zasadzie to działa..;-)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5234
Takich linków jest mnóstwo, poszukaj w google'arce..
Jesli nie to, to opisz dokładniej problem, bo możliwe, że szukamy nie w tym kierunku..:-)
lukas890
03-04-2009, 14:28
dam przykład zeby zrobić zdjęcie z przysłoną 1.8 musze ustawic czas naswietlania 1/8000, nie wiem o co chodzi ://
Sprawdz co masz ustawione w C.Fn I -6 - Bezpieczne przesuwanie ekspozycji (Tv/Av) ... Tu moze masz wlaczone i tak sie dzieje... C. Fn IV-4 - kierunek obracania nastaw... Bo jezeli to nie to co powyzej i nie Priorytet jasnych partii... Wyjmij baterie podtrzymujaca ustawienia i tyle... :)
moze nie jest to odpowiedz na twoje pytanie, lecz sugestia, iż moze jest czas by zacząć fotografować z manualnymi ustawieniami... i wtedy ustawiasz wszystko tak jak chcesz...
mor_feusz
03-04-2009, 14:38
........ 1/80 - 4.0 1/100 - juz 3.0, im krotszy czas naswietlania tym jest ona mniejsza, wczesniej bylo na odwrot.
Pewny jestes?
Zeby zdjecie wyszlo to w okreslonym czasie na matryce musi wleciec odpowiednia ilosc swiatla.
Dla 1/80 widac f4.0 bylo wystarczajace. Zmniejszyles czas (skrociles) to i przeyslona sie zwiekszyla (zwiekszyl sie otwor) zeby poprawnie naswietlic.
Moze teraz masz "wiecej swiatla - wczesniej robiles w nocy a dzisiaj w dzien. Masz wiecej zastanego zwiatla?
lukas890
03-04-2009, 14:38
Wszystkie nastawy są na warto 0 poustawiane.
wlasnie ja wyjalem, ustawilem ponownie date i ...
wychodząc na balkon z obiektywem ef 50 1.8 nie jestem w stanie zrobic na sloncu zdjecia z taka przyslona bo mi max 2.0 pokazuje i 1/8000
zaden error sie nie wyswietla, co to moze byc ? ;/
mor_feusz
03-04-2009, 14:39
masz wlaczone Higlight Tone Priority? (czy jakos tak sie to nazywa)
lukas890
03-04-2009, 14:40
Ja już zbaraniałem...
1.8 musze ustawic czas naswietlania 1/8000, nie wiem o co chodzi ://
Hmm.. Jesli robisz zdjęcie w słoneczny dzień na dworze w południe, to jest to jak najbardziej możliwe. Teraz jeśli zwiększysz wartośc przysłony, czas otwarcia powinien Ci się wydłużyć.
Dalej: jesli jesteś na dworze, masz tryb AV, lub TV i parametry j.w i wejdziesz od pomieszczenia, lub skierujesz aparat w miejsce cienia, to czas też Ci się wydłuży "sam z siebie".
Jesli jest tak jak mówię, to wszystko działa i jest ok:-)
PS: Dobra, inaczej: Poczytaj sobie artykuły w necie o zależności czasu ekspozycji, przysłony i czułości. Poczytaj też o pomiarze światła, bo sypanie konkretnymi przykładami nic nie da, a tym bardziej nie zrozumiesz w ten sposób, na czym to wszystko polega;)
Miłej lektury!:wink:
mor_feusz
03-04-2009, 14:44
moze masz ustawiona na "-" expozycje?
Edit. Slider mnie ubiegl Slider
lukas890
03-04-2009, 14:44
Mam go od listopada, ale zawsze robiłem przy sztucznym świetle dotychczas zdjęcia.
Hmm no ale baterię podtrzymującą pamięć wysunąłem na moment, ustawiłem datę i godzinę, więc wątpie zeby coś było poprzestawiane ?
Higlight Tone Priority - na tą funkcję się szczerze mówiac nie natchnąłem.
Ekspozycja jest na 0.
Wszystkie nastawy są na warto 0 poustawiane.
wlasnie ja wyjalem, ustawilem ponownie date i ...
wychodząc na balkon z obiektywem ef 50 1.8 nie jestem w stanie zrobic na sloncu zdjecia z taka przyslona bo mi max 2.0 pokazuje i 1/8000
zaden error sie nie wyswietla, co to moze byc ? ;/
W sumie co w tym dziwnego... f2.0 i czas 1/8000 (miga?)... Dobral czas do przyslony (Tv)...
Uzyj Av i zobacz co bedzie jak dasz f8.0... a Auto dziala ? :)
"...ale zawsze robiłem przy sztucznym świetle dotychczas zdjęcia.", no to chłopie czas wyjsc z cienia :) Od razu inne nastawy i panika :)
mor_feusz
03-04-2009, 14:46
...na tą funkcję się szczerze mówiac nie natchnąłem.
Dobre
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/page12.asp
Idz do Custom functions
C.Fn II: Image
II-3: Image Highlight tone priority
0: Disable
1: Enable
Zrob test.
Zamiast na dworzu - ustaw 1/8000 (TV, ISO 100) i proboj robic zdjecia w domu. Aparat powinien Ci dobrac f/1.8 i powinno migac (poniewaz swiatla bedzie za malo)
...na jasnych obszarach daje przyslone 4.0 6.0 itp typu 1/80 - 4.0 1/100 - juz 3.0, im krotszy czas naswietlania tym jest ona mniejsza...Ale to chyba normalne, ze jesli aparat ustala prawidlowa ekspzycje na 1/50 i f/5.6 to na 1/100 wlaczy f/4 ? Im krotszy czas naswietlania, tym wartosc przeslony jest mniejsza (liczbowo) a jej wielkosc (geometrycznie) wieksza.
lukas890
03-04-2009, 14:53
Mam włączyć ten priorytet jasnych partii obr. ?
mor_feusz
03-04-2009, 14:54
dokladnie napisalem to 9 pozycji temu. Wszystko wydaje sie spoko. Widac wlasciciel zeminil pomieszczenie i warunki sie zmienily. Teraz panika poniewaz cos sie zmienilo (aczkolwiek mylic sie moge)
Nie. Zostaw wylaczony. Zrob prosze ten test.
ISO 100
TV
1/8000
wejdz do "ciemnego pomieszczenia" i zrob fotke (50/1.8)
W wizjerze powinienes widziec 1.8 migajaca (to znaczy ze za malo swiatla)
Jesli tak bedzie to znaczy ze jest dobrze i panikujesz :)
lukas890
03-04-2009, 15:00
OK. Jest dobrze :), rzeczywiście MOJA PANIKA, no ale przez to zdarzenie dużo się nauczyłem.
Dzięki za pomoc.
dokladnie napisalem to 9 pozycji temu. Wszystko wydaje sie spoko. Widac wlasciciel zeminil pomieszczenie i warunki sie zmienily. Teraz panika poniewaz cos sie zmienilo (aczkolwiek mylic sie moge)No albo chodzi o cos innego... Ale ja to tez tak zrozumialem.
Jesli dzialasz na TV - ustalasz czas. Dajmy 1/100. Aparat w zaleznosci od warunkow ustawia na podstawie pomiaru swiatla f (na przyklad f/5.6).
W tych samych warunkach jak zjedziesz z czasem do 1/50 aparat ustawi f/8. Ale jesli masz wlaczony 'safety shift' i chcesz zrobic 1/400, a Twoj obiektyw ma max f/4 to Ci aparat nie pozwoli i ustawi 1/200 i f/4 (przy 1/400 potrzebowalbys f/2.8 ). Jesli 'safety shift' jest wylaczony to przy 1/400 nie zrobisz foty tylko dostaniesz migajaca informacje w wizjerze, ze cos jest nie tak.
Oczywiscie zmieniajac oswietlenie i ISO zmieniasz punkt rownowagi i parametry odpowiednio sie przelicza.
mor_feusz
03-04-2009, 15:05
Dokladnie. Sprawa rozwiazana. Wszystko dobrze. Teraz pot z czola mozna otrzec, aparat jest OK, szkielko tez.