Zobacz pełną wersję : Konwerter czy większy Zoom ?
Zrobiło się już ciepło, sporo ptaszków za oknem i pomyślałem że coś popstrykam ale się troszkę rozczarowałem. Mianowicie mój 70-200 okazał się za małym zoomem jak do ptaszków. I tu moje pytanie, czy warto jest kupować większy zoom za kupę kasy czy może lepiej kupić tańszy konwerter np. 2x który da ten sam efekt (jeśli chodzi o ogniskową), dokładniej chcę wiedzieć czy w tym "2x" chodzi o dwukrotne powiększenie ogniskowej ( czyli w przypadki 70-200 będzie po założeniu konwertera 140-400 ?) czy może chodzi o coś innego i też ważna kwestia jakości, nic na niej nie stracę ? A jeśli już konwerter to jaki ?
z tego co widzę to masz wersję f4 bez IS- to maksymalnie konwerter 1.4x bo zrobi ci się zz tego przysłona f5.6, przy 2x nie będzie AF działał i zrobi się z tego ciemno - zwłaszcza na 450tce.. z moich doświadczeń wynika że nie warto do 70-200 f4 (miałem 70-200f4 is) dokładać konwertera (nawet 1.4) bo i tak będzie za krótko.. zoom typu 100-400 też mi nie pasował - jedynie stałka 400mm / 5.6 .. miałem ponad rok - zacne szkiełko które jest lepsze od 100-400 .. sprzedałem bo się kurzyło bo niestety nie było czasu go używać..
z tego co widzę to masz wersję f4 bez IS- to maksymalnie konwerter 1.4x bo zrobi ci się zz tego przysłona f5.6, przy 2x nie będzie AF działał i zrobi się z tego ciemno - zwłaszcza na 450tce.. z moich doświadczeń wynika że nie warto do 70-200 f4 (miałem 70-200f4 is) dokładać konwertera (nawet 1.4) bo i tak będzie za krótko.. zoom typu 100-400 też mi nie pasował - jedynie stałka 400mm / 5.6 .. miałem ponad rok - zacne szkiełko które jest lepsze od 100-400 .. sprzedałem bo się kurzyło bo niestety nie było czasu go używać..
Widzę że cena 100-400 to ok 6000 zł, nie mogłem znaleźść stałki, jednak te 6000 zł to przesdada, i tu kolejne pytanie czy nie warto by było zamienić 70-200 f/4 L na Sigme 120-400 f/4,5-5,6 DG APO OS HSM skoro z konwerterem będę miał taki marny efekt ? Dodam że Sigma to ok. 3200 zł
za arturs'em - dokup sobie po prostu 400 5,6L i po sprawie.. szklo idealne do ptaszorow a zdjecia bez porownania lepsze niz z "zooma"..
no najniższa cena za to cudo to 4899.00 zł w JabbaFoto, trzeba będzie troszke porobić stronek we flashu może się uzbiera, kiedyś szkoda mi było 300 zł za buty dać a teraz wydaje tysiące na białe rurki :p. Po tym można dojść do wniosku że fotografia jest jak kokaina, cholernie uzależnia i można majątek na tym stracić i marne szanse na odwyk.
Lecz może jeszcze jakiś doświadczony użytkownik wypowie się na temat tej sigmy ?
chodź szczerze powiem że to mnie przekonało http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/58245-canon-400-5-6l-krotki-tescik.htm
i czy jeszcze dodatkowo można założyć konwerter do C 400mm ?
No,z obiektywów "ptasich" to szkło w najlepszym bezwzględnie stosunku jakość cena.Jeśli ptaki i często a budżet nie z gumy to tylko 400/5,6.Konwerter można ale : b.ciemno,manual,statyw,niższa [akceptowalnie] jakość.Poszukaj na forum jest na ten temat dużo.Pozdrawiam
Koledzy dobrze radzą, ale tylko pod warunkiem, że te ptasiory to tak na super poważnie. Na początek kup sobie TC 1,4 Kenko i odkładaj kasę. Jak ci się nie odmieni - 400/5,6. 70-200 + TC to dość uniwersalny zestaw, ale wymaga niestety sporo światła. Wcale nie jest aż tak marnie, ja używam i nie narzekam, ale ptaki to nie jest mój konik, a focenie to tylko zabawa.
Chyba, że kupując 400 nie pozbywasz się 70-200.
Koledzy dobrze radzą, ale tylko pod warunkiem, że te ptasiory to tak na super poważnie. Na początek kup sobie TC 1,4 Kenko i odkładaj kasę. Jak ci się nie odmieni - 400/5,6. 70-200 + TC to dość uniwersalny zestaw, ale wymaga niestety sporo światła. Wcale nie jest aż tak marnie, ja używam i nie narzekam, ale ptaki to nie jest mój konik, a focenie to tylko zabawa.
Chyba, że kupując 400 nie pozbywasz się 70-200.
No pozbyc się raczej nie chce, chce coś miec w zestawie bo jak widac po stopce to nie mam za wiele sprzętu. Więc widzę że o tej Sigmie nie ma nawet co gadac skoro nikt nie chce się o niej wypowiedziec, wiec zaczynam zaciskac pasa, może jak już uzbieram to niby "kryzys" się poprawi i coś potanieje. Będe dobrej myśli. A narazie z konwertetrem poczekam.