Zobacz pełną wersję : Canon 300D a Canon A70 kolory
Zauwazyłem że Canon A70 robi piekne błękitne niebo natomiast 300D nawet przy ustawieniu podbicie kolorów nie robi tak błękitnego nieba
czy może ktoś ma rade na to
oczywiście mogę użyć polarka
ale czy bez polarka da sie coś ustawić żeby niebieski ładniej wychodził?
raw + PS ? a nawet raw nie musi byc... byl ostatnio watek ze kompakty robia lepsze zdjecia ...
nie powiedzialem że robi lepsze
kompakt po prostu lepiej błękit oddaje a reszta kolorów chyba lepsza z 300D
To chyba zależy od tego jak się robi, w jakich warunkach i co się komu podoba.
Mi wychodzi , w większości przypadków ale oczywiście nie zawsze :P, ładne niebieskie niebo (z chmurkami i bez - różnie).
PS.
RAW ueber alles!!
kompakt ma zupelnie inaczej ustawione algorytmy.. zdjecia sa przede wszystkim mniej kontrastowe...
zrob dwie foty na takich samych nastawach obydwoma aparatmi... ale pozniej pobaw sie nimi w szopie.. zobaczysz gdzie sa wieksze mozliwosci ;) lustrzanka jest dla osob ktore wiedza co chca osiagnac i poniekad potrafie to zrobic.. w kompakcie tylko klikasz.. pod tym wzgledem kompakt zawsze da "przyjemniejsze" fotki
Czacha masz rację ale i w 300D można osiągnąc efekt błękitnego nieba pod warunkiem ,że zapisuje sie w jpg, parametr 1 i prawidłowo ustawi się ekspozycję.
I w tym ostatnim czesto tkwi tajemnica gorszych zdjec z lustrzanki niz z kompaktu :roll: .
Marfackib
29-07-2005, 12:38
Mam A70, miałem 300D. Nie zauważyłem aby A70 robił ładnejsze niebo niż 300D, przeważnie wychodziło białe.
Żona ma Pentaxa Optio S45 i w sumie kolory OK poza...czerwonym!
Ta czerwień jest czasami tak "wyjarana", że wychodzi po prostu plama :???:
C41photocrew
29-07-2005, 13:01
a jakiego obeiktywu uzywales??
a jakiego obeiktywu uzywales??
Kogo pytasz? p13ke, Marfacikb czy autora watku? ;)
I czemu by nie uzyc cytatow? :roll:
C41photocrew
29-07-2005, 13:26
yyy a z pospiechu poszlo :)
C41photocrew
29-07-2005, 13:27
Zauwazyłem że Canon A70 robi piekne błękitne niebo natomiast 300D nawet przy ustawieniu podbicie kolorów nie robi tak błękitnego nieba
czy może ktoś ma rade na to
oczywiście mogę użyć polarka
ale czy bez polarka da sie coś ustawić żeby niebieski ładniej wychodził?
łono ło ten cycat mi bigało
No to kontynuujac watek - jaki obiektyw najladniej a jaki najgorzej oddaje niebieski kolor nieba skoro o obiektyw zapytales? ;)
(wiem wiem, chodzi zapewne o kontrasty, ale nawet denko od sloika nie psuje ich az tak jak zla ekspozycja robiaca z niebieskiego nieba biale)
C41photocrew
29-07-2005, 16:11
(wiem wiem, chodzi zapewne o kontrasty, ale nawet denko od sloika nie psuje ich az tak jak zla ekspozycja robiaca z niebieskiego nieba biale)
nie no ok:) o kontrasty mi biegalo. oooo po 16 lece z pracy:D:D:D:D:D WEEKEEEND:D