PDA

Zobacz pełną wersję : Zmiana systemu, co wybrać ? (Prima aprilis)

MacGyver
01-04-2009, 00:36
Od dwóch tygodni chodzi za mną myśl o zmianie systemu. Canon, w przedziale cenowo-jakościowym który mnie interesuje, w zasadzie przestał się rozwijać. Wszystkie nowe produkty to niewypały, albo straszą ceną albo ich możliwości są dalekie od moich oczekiwań. Nie chce w to dalej brnąć, bo nie widzę możliwości dalszych modyfikacji swojego zestawu, tak by w pełni realizował moje potrzeby.
Do zbycia będę miał 2 body cyfrowe, 2 analogowe, jedenaście obiektywów, trzy lampy, jakieś drobiazgi. Liczę że wraz z tym co mogę w tej chwili dołożyć nazbiera się około 25 tys. I tu rodzi się moje pytanie, w którym pójść kierunku. Naturalnym, wydawałoby się wyborem, jest Nikon, lecz do niego też nie do końca jestem przekonany. Sądzę że podobnie jak u Canon rozwój tego sprzętu stanie w miejscu i po chwilowej euforii znajdę się w analogicznej do obecnej sytuacji. Jaka jest zatem alternatywa, proszę o radę.

Tomasz Golinski
01-04-2009, 00:42
No wiesz, musisz sobie odpowiedzieć na jedno (albo i 3) [....] ważne pytanie:

czy potrzebna ci lustrzanka, która robi znakomite zdjęcia, oferując błyskawiczne czasy reakcji?
czy chcesz mieć nieograniczone możliwości i nieuznajesz kompromisów?
czy potrzebny ci niezwykły aparat, który ustanawia nowe standardy fotografii?

Niezrównana moc do realizacji artystycznych wizji, to tylko nowa lustrzanka A900, oczywiście firmy SONY. To idealny wybór, by zrealizować osobistą wizję artystyczną. Eleganckie wzornictwo, piękne wykonanie, solidna konstrukcja.

snow
01-04-2009, 00:47
Ja ostatnio bawiłem się nowym Sony i popieram Tomka. Zdjęcia jakby bardziej ostre. Zauważyłem też mniejsze szumy na maksymalnym ISO niż w nowych Canonach. Myślę że powinieneś się poważnie zastanowić w końcu Sony ma dużo punktów serwisowych w całej Europie więc jak pojedziesz gdzieś dalej fotografować to na pewno możesz liczyć na rzetelny serwis.

Poza tym wiele osób chwali Sony zatem myślę że dobry wybór.

MacGyver
01-04-2009, 00:54
Przyznam że zacząłem interesować się produktami tej firmy. Stworzyli nowy, ciekawy system i podejrzewam że nie spoczną na laurach jak dotychczasowi wielcy tego rynku, czyli Canon i po trosze Nikon.

muflon
01-04-2009, 00:55
Eeee, a ja myślałem że to na serio :-)

basala
01-04-2009, 00:55
Tylko Samsung. To on, jak sam zapowiada, od 2012 roku będzie numerem jeden wśród producentów aparatów fotograficznych. No tak, ale 21.12.2012... ;)

snow
01-04-2009, 00:58
Poza tym miałbyś coś nowego, wszędzie te białe L'ki i Nikonowe złomy. Sony ma mały współczynnik awaryjności.

Po czym wnioskujesz że nie na serio? :>

dark4blade
01-04-2009, 01:01
Z mojej strony też wszystkich pozdrawiam z Prima aprilis :mrgreen:.

MacGyver
01-04-2009, 01:05
Jak najbardziej na serio. Od kilku miesięcy nie sprawiłęm sobie żadnego szkiełka, bo poprostu nie mam co kupić.
Chciałby wymienić swoje 24/2.8 i 35/2 na jakieś bardziej współczesne konstrukcje, z porządnym AF, ale po kolejnych sezonowych premierach widzę że się już na nie nie doczekam. Elki f/1.4, pomijając kwestie budżetowe, które z bólem ale jakoś bym w końcu przełkną są dla mnie za duże i za ciężkie. Takich przykładów mógłbym wskazać więcej.

Tylko Samsung. To on, jak sam zapowiada, od 2012 roku będzie numerem jeden wśród producentów aparatów fotograficznych. No tak, ale 21.12.2012... ;)
Myślałem o Samsungu, ale póki co to kopia produktów Pentaxa, który, mimo iż swego czasu produkował ciekawe aparaty i świetne szkła, pewnie niedługo padnie i co wówczas ? Czy Samsung da radę pociągnąć to sam ?

Z mojej strony też wszystkich pozdrawiam z Prima aprilis .
Żaden Prima aprilis. Niedawno przesiadłem sie na diesla, po kilkunastu latach wożenia się benzyniakami, więc nie widzę powodu aby robić dogmat z marki używanego sprzętu foto, zwłaszcza że przestała mi ta marka odpowiadać.

Skipper
01-04-2009, 01:13
hmmm to aparatu nie kupuje sie by robic zdjecia tylko by kupowac obiektywy? :roll:
qr.. zawsze wiedzialem ze robie cos nie tak :lol:
moze kup sobie kamere sony.. jakie mozliwosci ujec kiedy jedziesz w trybie ciaglym...

MacGyver
01-04-2009, 01:23
hmmm to aparatu nie kupuje sie by robic zdjecia tylko by kupowac obiektywy? :roll:
Nowe obiektywy to nowe możliwości. Ich poznawanie stymuluje rozwój własnej techniki i fotograficznej wyobraźni.

MIC_a
01-04-2009, 01:29
mysle ze warto zainteresowac sie produktami firmy sony tak jak juz ktos o tym wspomnial... podobno zdjecia z tych aparatow wychodza najlepsze...
wiec jezeli chcesz byc profesjonalista to tylko Sony alf 900

Skipper
01-04-2009, 01:31
Nowe obiektywy to nowe możliwości. Ich poznawanie stymuluje rozwój własnej techniki i fotograficznej wyobraźni.

mysle ze rozwoj wlasnej techniki pomoze ci wypracowac mieszanie systemow... puszki jednych firm.. obiektywy innych.. lampy jeszcze innych..
dzieki takim eksperymentom bedziesz niedoscigniony... a i ile czasu zajmie dopasowywanie ich do siebie...

Kolekcjoner
01-04-2009, 01:34
moze kup sobie kamere sony.. jakie mozliwosci ujec kiedy jedziesz w trybie ciaglym...

No widzisz zawsze człowiek się czegoś uczy - całe życie :-D. Cała nadzieja w tym, że Sony robi już białe obiektywy, a podobno za dopłatą będzie można zamówić do nich ekstra czerwony pasek.
Co do kamer Sony - ja bym się nie pchał. Kiedyś w sklepie Pewexu powiedzieli mi, że Sony to podróbki Sanyo więc chyba nie warto :mrgreen:.

basala
01-04-2009, 01:34
mysle ze warto zainteresowac sie produktami firmy sony tak jak juz ktos o tym wspomnial... podobno zdjecia z tych aparatow wychodza najlepsze...
wiec jezeli chcesz byc profesjonalista to tylko Sony alf 900

Zapomniałeś o dopisku: badania przeprowadzono na reprezentatywnej grupie tysiąca sprzedawców z działu foto największych sieci marketów RTV FOTO AGD. :-D

MIC_a
01-04-2009, 01:37
moj znajomy ma sony i jak robimy zdjecia w tych samych warunkach to bez porownania na korzysc sony...
szczerze polecam MacGyver... obrazki bajka jakie produkuje...
a alf 900 przy iso 50 niedoscigniony...

dark4blade
01-04-2009, 01:42
Olej te wszystkie firmy! Tylko ty wiesz czego potrzebujesz, jakich szkieł itd, a więc zacznij sam robić swój Gyver-system. Zacznij od pinhole, potem kup sobie, na allegro ostatnio widziałem, książkę "A GUIDE TO MAKING CAMERAS, LENSES, AND CALOTYPES" i zacznij produkować swoje słoiki... te 25k pln z pewnością wystarczą na eksperymenty i zakup surowców (piasek etc).
Tylko tak dojdziesz do pełnej kontroli nad obrazem i spełnieniu swoich artystycznych wizji.

MacGyver
01-04-2009, 01:49
Nie no, bez jaj, ja tu poważnie myślę o zmianie systemu.

Goomis
01-04-2009, 02:20
A tam Canon, Nikon, Sony wszystkie liżą stopy innej firmie. Sprzedaj auto jak masz, zastaw dom i kup hasselblada! To jest dopiero kreatywne bydle :-P
A jak wygrasz hassselblad masters to i volvo dostaniesz :-D

Vitez
01-04-2009, 02:40

A myślałeś nad jakimś zaawansowanym kompaktem? Po zdjęciach widzę że duzo chodzisz po górach więc każdy kilogram się liczy :roll: .

gwozdzt
01-04-2009, 08:08
Od dwóch tygodni chodzi za mną myśl o zmianie systemu...
nie Ty jeden wpadłeś na ten pomysł :-)
http://canon-board.info/showpost.php?p=627838&postcount=465

lecz na Twoim miejscu system zostawiłbym w spokoju, ale:

Do zbycia będę miał 2 body cyfrowe, [...], jedenaście obiektywów, ...
te 2 cyfrowe body oraz dwa nieprzyszłościowe słoiki to byś mógł zbyć i kupić sobie Porządny Aparat Cyfrowy :cool:

Od kilku miesięcy nie sprawiłęm sobie żadnego szkiełka, bo poprostu nie mam co kupić.
ale korpus jest do kupienia, i niżej wymienione szkła też będziesz mógł poznawać na nowo :-)

Chciałby wymienić swoje 24/2.8 i 35/2 na jakieś bardziej współczesne konstrukcje, z porządnym AF, ale po kolejnych sezonowych premierach widzę że się już na nie nie doczekam.
24/2.0 USM i 35/1.8 USM o których myślimy to się nie doczekamy :-)
Ja się wiec przełamałem do 28/1.8 :-) ale wiem, że to nie to samo...

mozesz też pozostać przy swoich:
http://www.prime-junta.net/pont/Reviews/055_Ugly_Ducklings/_First-Generation_EF_Primes.html

nie zaprzeczysz chyba, że sympatyczny ten system :-)

https://canon-board.info/imgimported/2009/04/family-1.jpg
źródło (http://www.prime-junta.net/pont/img/Reviews/055_Ugly_Ducklings/family.jpg)

Elki f/1.4, pomijając kwestie budżetowe, które z bólem ale jakoś bym w końcu przełkną są dla mnie za duże i za ciężkie.
fajny artykuł w tym temacie ostatnio znalazłem :-)
http://www.prime-junta.net/pont/Pontification/a0101_Why_I_Diss_L_Lenses/a_Why_I_Diss_L_Lenses.html

ja też poważnie :cool:

Slider
01-04-2009, 09:43
Sprzedaj auto jak masz, zastaw dom i kup hasselblada! To jest dopiero kreatywne bydle :-P

Nie, nie.. O Hasselbladzie toczy się już dyskusja w innym wątku.. Wszyscy zgodnie uznali, że to złom, niewarty zachodu:lol:
Mac, szczerze mówiąc, to Vitez dobrze gada. kup sobie wypaśnego kompakta. Ja Ci chętnie odstąpię mojego S3 ze stabilizacją.. Ma aż 6 milionów megapixeli(;)) i produkuje genialne obrazki! Dla Ciebie za pół ceny, powiedzmy za 3,5 tysi:-)

Pozdrawiam

MacGyver
01-04-2009, 09:53
Dziękuję wam za opinie, ale ja potrzebuję czegoś naprawdę szybkiego. Ostatnio zafascynowało mnie fotografowanie uciekających dzików i byle kompakcik nie podoła.
Zaproponowana przez gwozdzt-a piątka też mnie nie przekonuje, zwłaszcza w wersji MkI, jest stanowczo za wolna.

Skipper
01-04-2009, 09:54
Ma aż 6 milionów megapixeli(;))

proponuje sprzedac ta matryce do NASA.. przy takiej rozdzialce bedzie mozna opracowac z ziemi mape GPSowa marsa do najpopularnieszych systemow nawigacynych bez koniecznosci latania tam i spowrotem:lol:

Dziękuję wam za opinie, ale ja potrzebuję czegoś naprawdę szybkiego. Ostatnio zafascynowało mnie fotografowanie uciekających dzików i byle kompakcik nie podoła.
Zaproponowana przez gwozdzt-a piątka też mnie nie przekonuje, zwłaszcza w wersji MkI, jest stanowczo za wolna.
zle kombinujesz... do dzikow najlepszy jest GAZ 69 wtedy pomimo brakow w szybkosci migawki nadrabiasz sprzetowo.. a i kolezankom nie bedzie trzeba tlumczyc co maja robic wsiadajac do auta... wystarczy spojrzec na model :lol:

jaś
01-04-2009, 10:22

nie no, nie rób nam tego kup kompakta lustro to przeżytek, mamy 21 wiek, kompaty robią po 60 klatek na sek, a może po prostu kamera do tych dzików, swoją drogą jak ja widzę dzika to spierniczam musisz mieć cos w sobie że to dziki spierniczają.

snow
01-04-2009, 10:25
Ostatnio zafascynowało mnie fotografowanie uciekających dzików i byle kompakcik nie podoła.

Na dziki to faktycznie kompakt marna sprawa. Mam kolegę od dzików. Łazi za nimi całymi dniami i je fotografuje. Podobno nic tak dobrze nie przyciąga dzików jak dźwięk migawki Alfy. Samsung też podobno fajny do dzikiej natury ale za wolny jest.

Vitez: jak mają być zdjęcia w górach to ciężkie body hartuje ciało ;-) Zatem lustrzanki mają aspekt zdrowotny.

MacGyver
01-04-2009, 11:04
zle kombinujesz... do dzikow najlepszy jest GAZ 69 wtedy pomimo brakow w szybkosci migawki nadrabiasz sprzetowo.. a i kolezankom nie bedzie trzeba tlumczyc co maja robic wsiadajac do auta... wystarczy spojrzec na model :lol:
Skipper, ja mam żonę !

Na dziki to faktycznie kompakt marna sprawa. Mam kolegę od dzików. Łazi za nimi całymi dniami i je fotografuje. Podobno nic tak dobrze nie przyciąga dzików jak dźwięk migawki Alfy.

Ta alfa coraz bardziej mi się podoba. Niestety straszą mnie ceny obiektywów. Wiem że przy fotografowaniu liczy się przede wszystkim jakość i parametry optyczne i warto wykorzystać 150-letnie doświadczenie w produkcji przyrządów optycznych, jakim dysponuje firma Carl Zeiss®, ale czy warto płacić za nie aż tyle ?
Zastanawiam się zatem czy przy okazji zmiany systemu nie skończyć z onanizmem i wejdść na wyższy poziom swojej kreatywności i spójrzeć na otaczający mnie świat z zupełnie nowej perspektywy, wraz z obiektywami Sigmy.

Skipper
01-04-2009, 11:08
Skipper, ja mam żonę !

no mowiles ze chcesz zmienic system? myslalem ze to zmiana kompleksowa :roll:

p_lar
01-04-2009, 11:17
Prima aprilis? :razz:

bebesky
01-04-2009, 11:23
jedyne wyjście to zainteresować się średnim lub wielkim formatem
tu dopiero się otwierają możliwości

cresky
01-04-2009, 11:54

jest pewna alternatywa w Twojej pasji, zawsze możesz zabrać worek ziemniaków i je rozsypywać co w znacznym stopnie przełoży się na spowolnienie ucieczki dzików :wink: zyskasz niezbędny czas na zrobienie tego magicznego ujęcie :-D

I po co zaraz tam systemy zmieniać !?!? :mrgreen:

Elandril
01-04-2009, 11:59
Dlaczego nie wybierzesz systemu Sigmy? Na dziki jedynie Foveon! Podobno najlepiej oddaje kolor ich sierści, więc na Twoim miejscu nie wahałbym się ani chwili i kupował Sigmę SD15...

MacGyver
01-04-2009, 12:00
O sigmie nie pomyślałem, muszę zgłębić temat. Dzięki za sugestię.

Viqy
01-04-2009, 12:35
Ostatnio zafascynowało mnie fotografowanie uciekających dzików i byle kompakcik nie podoła.

Zamiast brnąć w sprzętową pułapkę, może lepiej jest namówić biedne zwierzę na klasyczny portret ? Nie od dziś wiadomo, że dziki to zwierzęta próżne i o usposobieniu ekshibicjonistycznym. W przypadku pewnego, jak się wydaje powodzenia negocjacji, nie bez kozery wydaje się użycie średnioformatowca ...

Chociaż dzik to jak wiadomo kawał świni - może odwalić jakiś nieprzewidywalny numer ...

Kolekcjoner
01-04-2009, 13:02
Zastanawiam się zatem czy przy okazji zmiany systemu nie skończyć z onanizmem i wejdść na wyższy poziom swojej kreatywności i spójrzeć na otaczający mnie świat z zupełnie nowej perspektywy, wraz z obiektywami Sigmy.

Byle tylko nie robić tego zbyt radykalnie - w końcu zdrowie jest najważniejsze 8).

Piotr_0602
01-04-2009, 13:03
Jak zaawansowany kompakcik potrzebny by był mały i lekki, to może jakaś krzyżówka kompaktu z lustrzanką?

Chodził za mną Panasonic G1, bo mój zestaw 5D to wielkie i ciężkie bydle. Ostatno dwóch znajomych kupiło to jeszcze po starych cenach, zdaje się za niecałe 1800 zł, na dodatek w Saturnie na 30 nieoprocentowanych rat. 60 złoty miesięcznie za taką zabawkę to niewiele. Zakup sprzed paru dni.
Ale już to nieaktualne, bo teraz są nowe ceny i chodzi toto po 2100 zł w elektronicznych marketach.

Oglądałem toto i zgrabny, malutki apracik z o niebo szybszym od kompaktowego AF-em. Co prawda AF Smarka toto nie jest, ale AF 450D lepszy na pewno nie jest.
A malutkie toto naprawdę, obiektywy malutkie.
Szklarni na razie niewiele (nie liczę opcji podłączania przez adapter Zuiko, choć wtedy wszystko, łącznie z AF-em działa). Gosć na dpreview posiadający kupę szkieł Leici i cyfrowy korpus Leici chwalił Panasa, bo przez adapter przyjmie szkła wszelkiej maści (w trybie manualnym), i choć brak AF to ostrzenie manualne bajka, bo można w wizjerze (dużym jak w moim 5D) powiększać obraz cyfrowo.

Nie trzeba zaraz porzucać obecnego systemu. Żadna to wielka inwestycja. Jak się nie spodoba, z niewielką stratą można sprzedać. Na razie szkiełek mało, ale troche szkiełek sie do tego pojawi, bo i Panas pokazał właśnie nowe 7-14mm, 14-150mm, 20mm, a przed wakacjami Olympus wejdzie ze swoją wersją micro4/3.

A jak zależy na szykości (nie AF, ale ilości klatek na sekundę), to może Casio i 60 klatek na sekundę? G1 na razie robi 3, chyba że wsadzą w następny model szybszy procek i bufor - mechanika go przecież nie ogranicza. Nawet w wersji do filmów (G1H) nie wsadzili więcej klatek na sekundę (3 klatki przy normalnych zdjęciach), choć jest w stanie kręcić filmy w full HD (lepiej niż nowy 500D, bo wyrobi 24 klatki filmu na sekundę).

Ale to wszystko amatorskie konstrukcje. Jeśli potrzebujesz czegoś profi to na razie chyba tylko Nikon. Z normalnych lustrzanek, to dziś chyba najciekawsze rzeczy -> D700 i D3 są nie do pobicia.

Co do Canona, też mam wrażenie że wpłynął na mieliznę i nic ciekawego do foto od czasów pierwszej wersji 5D nie wnosi.

Slider
01-04-2009, 15:10
Dlaczego nie wybierzesz systemu Sigmy? Na dziki jedynie Foveon!

Tak! Przecież to genialne! Będziesz miał wtedy łatwy dostęp do najlepszej portretówki, jaką człowiek(?) stworzył: Sigmy 50mm F/1.4EX, nie mając do tego problemu z AF'em! Nie będziesz musiał się wtedy użerać jak MMM, który sześciokrotnie zmieniał modele tego szkła.. Ten obiektyw jest tak ostry, że warto zmieniać pod niego cały system.. Zwłaszcza takie Twoje dwa marne korpusy i parędziesiąt szkiełek..:roll:

toshimitsu
01-04-2009, 15:29
Ja myslalem ,ze to na serio ale jak o "plejstejszon" zaczeliscie gadac to sie zorientowalem.

Dobrze ,ze mi przypomnieliscie o Prima Aprilisie bo 5 minut po przeczytaniu watku dostalem wiadomosc do dziewczyny ,ze pomalowale sufit i jej sie troche farby na mac-a wylalo.

:D

fotosesja
01-04-2009, 16:17
Osobiście wybrał bym na Twoim miejscu system Sony. W przeciwieństwie do Canona system ten się rozwija - myślę że w przeciągu kilku najbliższych lat można spodziewać się wielu udoskonaleń, nowych obiektywów, ciągłej walki o klientów - Canon, zarówno jak i Nikon chociaż ten drugi wciąż potrafi zaskoczyć (np D300) już dawno spoczęły na laurach. Osobiście nie zauważam żadnego ogromnego skoku między 350D a 450D, to samo tyczy się lepszych puszek - 5D i 5DMKii... W systemie Sony są perspektywy na jakiś rozwój - wielu nowych klientów, więc i zapewne chęć dalszego rozwijania zaplecza obiektywów - dlatego właśnie moim zdaniem warto.

xxkomarxx
01-04-2009, 19:13
Hmm problem z systemem. Wiem, że canon to nuda i co szkło wypuszczą to gorsze i droższe, podejrzewam że za 2 lata będzie w nich takie mydło że nie będzie można rozpoznać co jest na zdjęciu.

Ja mam alternatywne rozwiązanie. Możesz zamiast lustra kupić zestaw ok 40 małpek, które rozstawisz wszędzie, włączysz nagrywanie i już żadna chwila Ci nie ucieknie...

Nickifor
01-04-2009, 19:20
Wiem,że ten wątek to żart,ale nawet w tym dniu nie przystoi strojenie sobie takich
żartów z innych systemów ,tym bardziej że wypowiedziały się głównie osoby,które
na co dzień przestrzegają innych przed systemowymi wojenkami.Mimo,że jestem
osobą z dużym poczuciem humoru ,nic nie widzę w tym śmiesznego.
Fotografuję sprzętem Canona.Pozdrawiam!

Viqy
01-04-2009, 19:38
... jestem osobą z dużym poczuciem humoru ...

A to od razu widać :) )))))))

Slider
01-04-2009, 21:02
Wiem,że ten wątek to żart,ale nawet w tym dniu nie przystoi strojenie sobie takich żartów z innych systemów

Ja akurat nie boję się o żarty na temat systemów; bardziej boję się o to, że za jakiś czas pojawią się nowi userzy, wejdą tu, nie spojrzą na datę i wezmą to wszystko za pewnik!:lol::mrgreen: Mam nadzieję, że Mac, któremu zachciało się spamu, nie uniesie się dumą i jutro to wszystko trafi do kosza..:-)

AgaP
01-04-2009, 22:03
No, tak... a ja głupia wysłałam do MacGyvera PM o odsprzedanie szkiełka i nie tylko.

Mam tylko nadzieję, że nie ja jedna... Mac, proszę napisz, że nie ja jedna... ;-D
(Od razu wyjaśniam, że jestem brunetką, z całym szacunkiem dla blondynek...)

SlawekN
01-04-2009, 22:12
RED i tylko RED ;P

dark4blade
01-04-2009, 22:14
Dobry był dzień nie ma co. MacGyver dał czadu... Będzie jeszcze śmieszniej jak ma całą skrzynkę zapchaną propozycjami :mrgreen:.

oszczepnik
01-04-2009, 22:17
Mac..
Co do dzików , że tak jeszcze wspomnę to ja mam najlepszy system, system którego nie pokona nawet 1D mkIII. Ciężki, mocny i bardzo szybki, maszyna niezniszczalna i na bank "trafisz" nim dzika wiem sprawdzone z autopsji niedawno mi się udało, ciekawi cię pewnie co to ...to system ...Volkswagena, a dokładnie Golf :D. Trafiłem ostatnio jednego bydlaka i dał radę:) choć drugi raz bym już nie chciał :)
pzdr:D

MacGyver
02-04-2009, 06:36
Wątek był oczywiście primaaprilisowym żartem.

Wiem,że ten wątek to żart,ale nawet w tym dniu nie przystoi strojenie sobie takich
żartów z innych systemów ,tym bardziej że wypowiedziały się głównie osoby,które
na co dzień przestrzegają innych przed systemowymi wojenkami.
Najbardziej prześmiewcze teksty, pojawiające się w tym wątku, to cytaty z opisów zamieszczonych na stronach internetowych Sony oraz Sigmy :-)

Mam tylko nadzieję, że nie ja jedna... Mac, proszę napisz, że nie ja jedna... ;-D

Tylko Ty :-)
Automatyczny zegar forum wyświetla złą godzinę, jeśli ręcznie go nie przestawisz przypisuje postom wcześniejszy czas powstania, co uwiarygodniło mój watek :-)

Mac..
Co do dzików , że tak jeszcze wspomnę to ja mam najlepszy system, system którego nie pokona nawet 1D mkIII. Ciężki, mocny i bardzo szybki, maszyna niezniszczalna i na bank "trafisz" nim dzika wiem sprawdzone z autopsji niedawno mi się udało, ciekawi cię pewnie co to ...to system ...Volkswagena, a dokładnie Golf :D. Trafiłem ostatnio jednego bydlaka i dał radę:) choć drugi raz bym już nie chciał :)

Jeśli już, to najlepszy na dziki jest Polonez. Jedenaście lat temu trafiłem takowym dzika, po umyciu na aucie nie było najmniejszego śladu tego zdarzenia :-)
Dziękuję za zabawę :-)