PDA

Zobacz pełną wersję : przepalenie zdjęcia - jak sobie radzić

agamemnon
30-03-2009, 16:25
Witam
Szukałem odpowiedzi na pytanie jak poradzić sobie z przepalaniem zdjęcia. Otóż w przykładzie poniżej pierwszy plan jest prawidłowo oświetlony kosztem drugiego w którym występuję totalne przepalenie. Jeśli chciałbym zrobić dobre niebo to kosztem pierwszego planu.
Znalazłem takie rozwiązania jak:
1. założenie filtra połówkowego
2. robieniu kilku zdjęć w różnych ustawieniach i później przez obróbkę nakładanie odpowiednich elementów
3. użycie funkcji w której aparat robi zdjęcie w RAW'ie raz za razem w optymalnym i dwóch skrajnych ustawieniach.

Posiadam Canon'a 350D jak mogę poradzić sobie z takimi przepaleniami?
http://images49.fotosik.pl/94/a900ecb329d07ed0med.jpg (http://www.fotosik.pl)

yerzu
30-03-2009, 16:31
opcja 1 nic Ci nie da - bo zakładając polówkę przysłonisz nią również 1 plan

można zrobić 2 ekspozycje 2 jpg czy 2 rawy i poźniej nakładać na siebie co trzeba na maskach w PSie

3 opcja użyć blędy lub dopalić 1 plan lampą - zdecydowanie najlepsza

Krzychu
30-03-2009, 17:34
Z Twoich opcji - żadna, z yerza - nr. 3 ale użyj blendy ;-)

A najlepiej to poszukaj takich warunków oświetleniowych w których nie będzie problemu z prawidłowym naświetleniem wszystkich planów, bo cokolwiek nie zrobisz będzie to pewnego rodzaju proteza...

adino
30-03-2009, 18:37
a moze dopalenie pierwszego planu lampą by cos dało..

altowiolistka
30-03-2009, 18:48
przecie przepały są tendi :D

MacGyver
30-03-2009, 19:34
Bez wchodzenia w teorię i długie wykłady, takie zdjęcie w takich warunkach, z takim ustawieniem postaci względem kierunku padania światła:

RAW
światło ustawione w trybie M na niebo, z korektą + 1EV
wbudowana lampa, ustawiona na -2/3 do -1 i 1/3 EV

Jago
30-03-2009, 19:43
A jakby tak delikatnie polarkiem :?:

prezes81
30-03-2009, 21:18
zgadzam sie z MacGyverem, chodze sporo po górach i takie warunki to norma, ale zazwyczaj doświetlam wbudowana lampa i naprawde jest gitarka!

MacGyver
30-03-2009, 21:33
A jakby tak delikatnie polarkiem :?:
Polar, w takich warunkach, niewiele da. Góry w tle wyjdą trochę wyraźniej a te na drugim planie nabiorą intensywniejszych kolorków... ale niebo będzie dalej prześwietlone.

Jago
31-03-2009, 10:06
Polar, w takich warunkach, niewiele da. Góry w tle wyjdą trochę wyraźniej a te na drugim planie nabiorą intensywniejszych kolorków... ale niebo będzie dalej prześwietlone.

Niebo - a jeśli te chmury będą mieć kształt wyrazistych cumulusów np w kolorze błękitno-niebieskim lub niebiesko-szarym, to też będą dalej prześwietlone :?:

MacGyver
31-03-2009, 10:19
O ile dobrze widzę (źle zrobione zdjęcie, miniaturka) w chwili wykonywania zdjęcia w powietrzu wisiała masa wody (w górach jest to typowe, zawłaszcza w Tatrach i wyższych). Kropelki wody rozpraszają światło zdecydowanie mocniej niż je odbijają i filtr polaryzacyjny naprawdę niewiele daje. Nie chce się zagłębiać w teorię polaryzacji, tak to po prostu wygląda w praktyce, przerabiałem wielokrotnie. Ponadto, filtry polaryzacyjne dużo słabiej działają pod światło.

Jago
31-03-2009, 10:49
MacGyver Zrozumiałem i dziękuje za wyczerpującą odpowiedź.