Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sto Fen (lub inny) w złotym/żółtym kolorze

tombas
26-03-2009, 18:00
Używa ktoś dyfuzorów w tym kolorze do oceplenia światła lampy? jakie wrażenia? pytam bo staram się delikatnie i rozważnie używać lampy (doświetlanie a nie swiecenie:-D), ale czasem widze na zdjęciach (szczególnie nocnych przy sodowym oswietleniu ulic, pomieszczenia+ swiece) lekko inną niewspółgrająca zimną "poświatę". Czy taki dyfuzor może pomóc?
A może zupełnie pobłądziłem...:mrgreen:

Loome
26-03-2009, 19:20
Postaram sie wrzucic jakies foty jak bede mial dostep do kompa domowego i aparatu:)

jkl8
26-03-2009, 20:58
czasem widze na zdjęciach (szczególnie nocnych przy sodowym oswietleniu ulic, pomieszczenia+ swiece) lekko inną niewspółgrająca zimną "poświatę".
I wydaje mi się, że w tym pytaniu częściowo sobie odpowiadasz. Wszyscy wiemy że temperatura barwowa światła ma wpływ na uzyskany obraz. Oprócz kolorowych stofen-ów można również stosować kolorowe folie lub inne nasadki w celu dopasowania temperatury barwowej do światła zastanego. I działa to tak jak działają np. filtry.

Piotr_0602
01-04-2009, 09:30
A może ocieplisz sobie regulując WB w RAW?

Zamiast kupować jakąś żółtą nasadkę, lepiej kupić coś co ma złotą wkładkę.
Lub zrobić samemu.

Ja używam Lumiquesta Promax System - w zestawie są 3 wkładki - biała, srebrna i złota. Ale pewnie można znaleźć też inne ustrojstwa nasadzane na lampę z opcją złotej wkładki.

A może odbicie światła lampy od słotej blendy?

tombas
01-04-2009, 10:49
A może ocieplisz sobie regulując WB w RAW?

A może odbicie światła lampy od słotej blendy?

Ja nie chę ocieplać całego kadru, tylko swiatło z lampy,
a z blenda to wg. mnie średni pomysł, zważywszy na okoliczności :-D fotografowania
Zamówiłem już tego złotego stofena, zobaczymy co to pokaże.