Zobacz pełną wersję : G9 czy G10?
Karbulot
26-03-2009, 02:37
Po sprzedaniu PowerShota S5 IS, uzyskane za niego pieniadze chce zainwestowac w PowerShota G9 albo G10. Nie wiem na ktory model sie zdecydowac. Oba sa dobre i w sumie uwazane za znakomite aparaty kompaktowe tej klasy jakie wyszly. G10 mi sie bardziej podoba wizualnie i mozliwosciami, jednak w porownaniu do G9 byly jakies drobne zgrzyty, przynajmniej kiedy czytalem testy na Optyczne.PL.
wygląda na to ze G9 is better
po sprzedaniu powershota s5 is, uzyskane za niego pieniadze chce zainwestowac w powershota g9 albo g10. Nie wiem na ktory model sie zdecydowac.
g10.....
hekselman
26-03-2009, 09:51
...zainwestowac ...
z a i n w e s t o w a ć?! spóźniłeś się! Trzeba było kupić 5D MkII po premierze - to była inwestycja. A serio - napisz czy i co masz zamiar robić zakupionym sprzętem. I żeby nie nabijać licznika: do S5 IS dawali książeczkę - musisz szukać!
Oba sa w zasadzie podobne. G9 mimo mniejszej matrycy wcale nie ma jakies przewagi jesli idzie o szumy czy tonalnosc. Ja bym wybral G10 tylko dlatego ze ma szerszy kat widzenia - odpowiednik 28mm w stosunku do 35mm (G9) to jest przepasc w praktycznym uzywaniu takiego aparatu. A najlepiej jak masz mozliwosc dolozyc do Panasonica LX3, bo szerzej i jasniej.
Karbulot
26-03-2009, 10:09
Ale masz na mysli taka dosc gruba ksiazeczke? Co ma okolo 100 stron? Bo ja mam trzy takie same male, dosc cienkie - kazda w innym jezyku. Ale to chyba nie o nie Ci chodzi?
A najlepiej jak masz mozliwosc dolozyc do Panasonica LX3, bo szerzej i jasniej.
Ale za to dużo krócej:) Miałem G9, mam G10. Za dużej różnicy tak naprawdę pomiędzy tymi sprzętami to nie ma:) G10 jest wygodniejsza w obsłudze, przynajmniej dla mnie i lepiej się ją trzyma. Mają całkiem inne zakresy ogniskowych. Chyba G9 ma lepsze pokrycie dla kogoś, kto tak jak min ja używa go do fotografowania dzieci i jako drugi aparat. Szeroki kąt na dzisiaj to żaden problem, bo konwertery Sony na 58mm są śmiesznie tanie. Sam używam takiego z G10 i daje to ciekawe efekty:) LX3 miałem przez chwilę w rękach w MM. Może przez to że był srebrny jakoś do mnie nie przemawiał. Jakiś taki plastikowy w dotyku i delikatny w porównaniu z G10. Zresztą stały obok siebie. Szkło w LX3 jest naprawdę fajne i efekt końcowy raczej jest lepszy od Canona. Zastanawiałem się sam nad jego kupnem i wybrałem jednak G10. Właśnie przez małe pokrycie obiektywu w LX3. Tak naprawdę to jesteśmy zdani w tym przypadku na obiektyw porównywalny ze stałką 50mm. oczywiście w wielkim uproszczeniu. Może z racji wieku nie chce mi się już biegać z aparatem i moje nogi juz nie chcą robić za zoom :) Wszystko zależy od tego czego oczekujesz od aparatu i do czego ma być wykorzystywany. Każdy z nich ma swoje wady i zalety i każdy uważam za bardzo dobry w swojej klasie. W/g testów wszelakich LX3 jest najlepszy :)
Karbulot
26-03-2009, 10:34
Juz wyjasniam. Niedawno sobie sprawilem lustrzanke, gdyz nawet S5 IS przestal mi wystarczac. A skoro tak, to kompakt o gabarytach malej lustrzanki przestal mi byc potrzebny. W zamian za to, przydalby mi sie maly aparat w kieszen, kiedy potrzebuje zrobic jakies fotki a nie bardzo jest sens brania duzej lustrzanki lub jest po prostu niewygodna (imprezy, szybkie fotki w domu czy u znajomych). Zdecydowalem sie na G9 lub 10, poniewaz maja bardzo dobre opinie i format RAW, co dla osoby ktora przesiadla sie na lustro ma niebagatelne znaczenie. Chce, aby moj kompakt tez robil calkiem udane fotki.
A co do instrukcji od S5 IS, nie mam jej. Przekopalem caly dom, nie ma bata - nie mogla wsiaknac. Ja takich rzeczy nie gubie.
Juz wyjasniam. Niedawno sobie sprawilem lustrzanke, gdyz nawet S5 IS przestal mi wystarczac.
U mnie jednym z powodów dla których kompaktem jest Canon jest to, że lustro też mam Canona a co za tym idzie dodatkową lampę też:) Szkoda by mi było kasy za dobrą lampę do kompakta a wbudowana to naprawdę w ekstremalnych przypadkach się przydaje :) Może popatrz też pod tym kątem na zakup:) Fakt, że prócz lampy to już chyba nic więcej się nie wkręci:)
Aha. G9 jest mniejsza od G10 a co za tym idzie łatwiej ją upchać do kieszeni. Dokładnie to jest bardziej plaskata :)
hekselman
26-03-2009, 11:20
Przychylam się do opinii kol.Szwayko - zamieniłem G9 na G10 własnie dla tego szerokiego kąta. Jak ci kasa pozwala - weź 10 choćby z poziomu inwestycji (:-) - nowszy korpus zawsze łatwiej sprzedać. Za to do starszego - WSZELKIE akcesoria są tańsze: baterie, obudowa wodoszczelna itp. Jakość zdjęć - nie widzę różnicy.Co do LX3 - nie mam zdania bo raz już "wymieszałem" sobie systemy i nie chcę więcej.Lampa od Canona na pewno nie pasuje do LX3. Zastanawia mnie opcja konwertera - brak mi doświadczeń ale może to jest rozwiązanie?Chętnie bym pooglądał coś G9 z wspominanym konwerterem. Bo co szeroko to szeroko.A...oba modele są "kanciate" więc wchodzą w tak zaskakująco małe futerały że hoho!Mój - opina G10 jak skóra - dzięki temu mam świetny zestaw do noszenia z baterią zapasową.
christof
26-03-2009, 15:19
[...] Szkło w LX3 jest naprawdę fajne i efekt końcowy raczej jest lepszy od Canona. [...] W/g testów wszelakich LX3 jest najlepszy :)
Z tego linka (http://www.dpreview.com/reviews/panasonicdmclx3/page11.asp) tak nie wynika.
"The Panasonic is the lowest resolution camera here and it clearly can't quite compete with the level of detail being produced by the other two cameras." (chodzi o G10 i Nikona P6000)
Co do wyboru pomiedzy G7, G9 a G10, wg mnie poza tym szerokim katem, co naprawdę jest świetnie, to sprawdza się pokrętło do korekty ekspozycji.
...G9 mimo mniejszej matrycy wcale nie ma jakies przewagi jesli idzie o szumy czy tonalnosc...
nie jestem pewien ale z tego co wyczytałem na paru stronach to piszą że oba aparaty mają matryce tej samej wielkości - 1/1.7 cala
Znajoma prosiła mnie abym pomógł w wyborze jakiegoś "małego i fajnego" aparatu :) , wacham się pomiędzy G9 oraz G10 - z jednej strony sporo niższa cena z drugiej strony szerszy kąt.
Proszę napiszcie jak w praktyce wygląda porównanie G9-G10 pod względem czasu reakcji na spust migawki.
Może sie przydać.
http://pixinfo.com/en/articles/canon_powershot_g_evolution/
Pozdrowienia, swnw.