Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przeróbka obiektywu analogowego na cyfrowy

Kameleon
25-03-2009, 23:41
Witam,
Moje pytanie skierowane jest bardziej do osób zajmujących się serwisem foto ale jeżeli ktokolwiek będzie w stanie mi pomóc to bardzo bym prosił.
A chodzi mi o to czy da się przerobić obiektyw do analoga na obiektyw przeznaczony do cyfrówki. Obiektyw o którym piszę to SIGMA 28-200 DL ASPHERICAL. Czy jest taka możliwość w ogóle?? A jeżeli tak to może kojarzycie jakiś serwis w Trójmieście który by się tego podjął.
Zaznaczam że pytałem o to w serwisie Sigmy jednak poinformowali mnie że nie posiadają takiego sprzętu do przerobienia tego obiektywu.
Dzięki wielkie.

Merde
26-03-2009, 00:11
Witam,
Moje pytanie skierowane jest bardziej do osób zajmujących się serwisem foto ale jeżeli ktokolwiek będzie w stanie mi pomóc to bardzo bym prosił.
A chodzi mi o to czy da się przerobić obiektyw do analoga na obiektyw przeznaczony do cyfrówki. Obiektyw o którym piszę to SIGMA 28-200 DL ASPHERICAL. Czy jest taka możliwość w ogóle?? A jeżeli tak to może kojarzycie jakiś serwis w Trójmieście który by się tego podjął.
Zaznaczam że pytałem o to w serwisie Sigmy jednak poinformowali mnie że nie posiadają takiego sprzętu do przerobienia tego obiektywu.
Dzięki wielkie.

Jeśli obiektyw ma bagnet EF, to nic przerabiać nie musisz.

Kameleon
26-03-2009, 00:16
niestety muszę. Pokazuje mi error przy samym starcie aparatu. i nic się nie da z tym zrobić

Merde
26-03-2009, 00:28
niestety muszę. Pokazuje mi error przy samym starcie aparatu. i nic się nie da z tym zrobić

Jaki error? Jeśli bagnet mechanicznie pasuje (tj. jest EF), to musi działać. Może masz uwalony obiektyw?

Kameleon
26-03-2009, 00:38
bagnet pasuje. obiektyw jest na pewno sprawny bo pod analogowym działa. A błąd jaki wyskakuje to mniej więcej: że nie wykrywa sprzętu włącz jeszcze raz aparat lub wyjmij i włóż baterie. coś w tym stylu.

wojkij
26-03-2009, 00:54
Stare, analogowe sigmy nie są kompatybilne z 300d/10d i dalej. W większości modeli wystarczy wymiana chipu(a?) sterującego, w przypadku Twojego obiektywu nie ma jednak takiej opcji.

http://canon-board.info/showthread.php?t=22937&page=2

Na przyszłość: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=stare+obiektywy+sigmy+site%3Acanon-board.info&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl