Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : pomiar światła, a punkt AF

dazz
27-07-2005, 15:16
Mamy aktywne wszystkie punkty AF. Blokujemy ekspozycję. Każde kolejne wciśnięcie "*" mierzy światło (np. w 300D pokrywając 9% kadru, ale załóżmy że punktowo). Lamerskie pytanie, ale którym punktem dokonywany jest pomiar ?

DoMiNiQuE
27-07-2005, 15:26
Lamerskie pytanie, ale którym punktem dokonywany jest pomiar ?

centralnym

Czacha
27-07-2005, 15:52
jezeli chcesz zablokowac expozycje musisz przytrzymac spust migawki wcisniety do polowy - aparat zapamieta ostatni pomiar uwzgledniajac uzyty punkt AF

dazz
27-07-2005, 16:59
jezeli chcesz zablokowac expozycje musisz przytrzymac spust migawki wcisniety do polowy - aparat zapamieta ostatni pomiar uwzgledniajac uzyty punkt AF

Co jeśli aparat łapie ostrość dwoma skrajnymi punktami AF ?

Czacha
27-07-2005, 17:02
Wiec pomiar jest usredniony pomiedzy te dwa punkty - tak wskazuje logika. Pytanie tylko, po co uzywasz szerokiego pola AF? ;)

mxw
27-07-2005, 20:41
Wiec pomiar jest usredniony pomiedzy te dwa punkty - tak wskazuje logika. Pytanie tylko, po co uzywasz szerokiego pola AF? ;)
logika logiką, ale wg mnie EOSy przy pomiarze punktowym (te 9% ;) ) mierzą tylko w centrum...

innymi słowy aktywny/wybrany/włączony punkt AF nie ma wpływu na miejsce pomiaru światła - tak mi się wydaje, ale nie jestem tego pewien i z chęcią bym posłuchał, gdyby mnie ktoś skorygował...

inaczej jest z pomiarem światła lampy błyskowej. tu jest bardziej inteligentnie (E-TTL II).

Czacha
27-07-2005, 22:55
AIM, czyli system pomiaru swiatla z uwzglednieniem aktywnego pola AF ma miejsce w Canonach... zwlaszcza podczas korzystania z wielu pol AF.. tak naprawde pomiar matrycowy nie jest matrycowy.. dopiero w zaawansowanych aparat typu EOS 3 mozna wylaczyc powiazanie pomiaru z aktywnym punktem AF..

nikon i minolta maja prawdziwa matryce.. canon imo przedobrzyl i przy przesiadce z innego systemu trzeba sie od nowa uczyc mierzyc ekspozycje, bo canon robi to inaczej niz reszta.. oczywiscie po opanowaniu dziala to w 100% skutecznie ;)

gawryl
27-07-2005, 23:08
chyba jednak Czacha sie myli...

zajrzalem do swojej instrukcji, i tam stoi jak wol:
1)
w trybach basic AE blokuje ekspozycje i nie ma nic wspolnego z pomiarem skupionym
2)
w trybach kreatywnych AE mierzy ze srodka 9% (w przybl) widocznego pola (s. 84) i blokuje.

Czacha
27-07-2005, 23:12
to znaczy ze nie masz AIM'a ;)

hekselman
28-07-2005, 00:55
Na tym właśnie polega "inteligentny" system poniary światła Canona...

dazz
28-07-2005, 09:28

Pytanie było czysto teorertyczne, prawie zawsze używam centralnego punktu AF.

logika logiką, ale wg mnie EOSy przy pomiarze punktowym (te 9% ;) ) mierzą tylko w centrum...

innymi słowy aktywny/wybrany/włączony punkt AF nie ma wpływu na miejsce pomiaru światła - tak mi się wydaje, ale nie jestem tego pewien i z chęcią bym posłuchał, gdyby mnie ktoś skorygował...

Zajrzałem do instrukcji od 300D i rzeczywiście (chociaż nie jest to wprost napisane) nie ma zależności między aktywnym punktem AF i miejscem pomiaru światła, zawsze brany jest punkt centralny.

Czacha
28-07-2005, 09:36
w zasadzie najlatwiej przekonac sie o tym jak mierzy swiatlo usatwiajac kadr tak aby czesc czujnikow ustawiala ostrosc na jasne, a czesc na ciemne...

u mnie w eosie 3 przy deafultowych nastawach aparat bierze pod uwage czujnik AF ktorym jest ustawiona ostrosc..

w 10D matrycy nazwac matryca sie nie dalo.. zreszta w 300D jest podobnie.. polecam po prostu wczuc sie w aparat ;)