PDA

Zobacz pełną wersję : pomiar punktowy a ustawienie ostrosci

Anastacia
24-03-2009, 22:46
Mam pytanie do tych co sie bardziej znaja niz ja:-D Jak pogodzic pomiar swiatla punktowy z ustawieniem ostrosci na oczy przy portrerach?? Jesli punkt pomiaru jest w centrum kadru i zmierze swiatlo np.na policzku a potem przekadruje to nie zlape ostrosci na oczy fotografowanej osoby.czy ktos moglby mi to wytlumaczyc.bede bardzo wdzieczna

marcin42300
24-03-2009, 22:59
Gdzie wyczytałeś że pomiar punktowy działa tylko w centralnym punkcie?

MaXi_JaZz
24-03-2009, 23:01
W instrukcji obsługi

Janusz Body
24-03-2009, 23:03
.... Jak pogodzic pomiar swiatla punktowy z ustawieniem ostrosci na oczy przy portrerach?? ....

Tryb M

marcin42300
24-03-2009, 23:05
Poważnie w instrukcji pisze o tym?:oops:
Tak dawno to było że nie pamiętam

kiray
24-03-2009, 23:20
Jak pogodzic pomiar swiatla punktowy z ustawieniem ostrosci na oczy przy portrerach?? Jesli punkt pomiaru jest w centrum kadru i zmierze swiatlo np.na policzku a potem przekadruje to nie zlape ostrosci na oczy fotografowanej osoby.czy ktos moglby mi to wytlumaczyc.bede bardzo wdzieczna

Ustaw aparat w tryb preselekcji przysłony, wybierz przysłonę do portretu, zmierz światło, np na policzku, przestaw w tryb M, ustaw wybraną przysłonę i czas zaproponowany przez aparat w trybie Av i wtedy łap ostrość na oczach...itd.

Janusz Body
24-03-2009, 23:25
Ustaw aparat w tryb preselekcji przysłony, wybierz przysłonę do portretu, zmierz światło, np na policzku, przestaw w tryb M, ustaw wybraną przysłonę i czas zaproponowany przez aparat w trybie Av i wtedy łap ostrość na oczach...itd.

Po co tak komplikować? W trybie M wystarczy ustawić kreseczkę w odpowiednim miejscu drabinki w wyświetlaczu. Nie ma potrzeby kombinowac ze zmianą trybu.

Specjalnie piszę "odpowiednim" bo pomiar na policzek powinien być "prześwietlony" o ok 1 EV

EDIT: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632

janmar
24-03-2009, 23:29
Niektóre puszki maja możliwość dokonywanie "oddzielnie" i blokowania pomiaru światla i ostrosci.Mierzysz jedno,blokujesz, potem drugie i ok.

kiray
24-03-2009, 23:37
Po co tak komplikować?

Racja, ale to tylko jeden ze sposobów.

sebcio80
24-03-2009, 23:44
Niektóre puszki maja możliwość dokonywanie "oddzielnie" i blokowania pomiaru światla i ostrosci.Mierzysz jedno,blokujesz, potem drugie i ok.

to chyba ma nawet 350D i ten "magiczny" przycisk pomiaru swiatla i blokady to ten z gwiazdką

czy naprawdę nikt nie czyta instrukcji? to są podstawowe rzeczy przecież

marekb
25-03-2009, 00:39
Tryb M
blokada ekspozycji gwiazdką