PDA

Zobacz pełną wersję : Softbox do lampy na gorącą stopkę.

kondzikziom
24-03-2009, 19:54
Siema! Szukam softboxu który by sie nadawał do uzytku z lampą na gorącą stopkę. Robie duzo "studyjnych" fotek w terenie i cały czas musze uzywać jakis smiesznych parasolek. Mam statywy i uchwyty wiec to nie problem. Chciałbym duzego softboxa najlepiej z dwoma dyfuzorami. Pozdrawiam!

DominikD
24-03-2009, 20:46
Ja to robię tak :D

KLIK (http://www.youtube.com/watch?v=gbAyRynP7wI)

kondzikziom
24-03-2009, 20:51
hah, ale rozwiązanie... A softboxa to sie trzyma w łapie tak? :)
a mniej kobinatorskie rozwiazanie, czyli moze softbox który jest przystosowany do takiej zabawy?

iREM
24-03-2009, 20:57
Siema! Szukam softboxu który by sie nadawał do uzytku z lampą na gorącą stopkę. Robie duzo "studyjnych" fotek w terenie i cały czas musze uzywać jakis smiesznych parasolek. Mam statywy i uchwyty wiec to nie problem. Chciałbym duzego softboxa najlepiej z dwoma dyfuzorami. Pozdrawiam!

Zajrzyj tu (http://canon-board.info/showthread.php?p=619979#post619979)
Kupiłem chińczyka i jest całkiem całkiem

kondzikziom
24-03-2009, 21:05
samo takie mocowanie juz bym mi wystarczyło. Da rade gdzies to kupić?

iREM
24-03-2009, 21:10
samo takie mocowanie juz bym mi wystarczyło. Da rade gdzies to kupić?

Mocowania są dwa. Jedno z dziurką na parasolkę, inne - razem z softboxem, i jeszcze inne na klipsie (też praktyczne). Do tego oczywiście kabel ze stopką. Wszystko na allegro. Osobiście polecam softbox. Nie jest wprawdzie duży, ale biorąc pod uwagę, że wkładamy tam zwykłą lampę błyskową...
Przeczytaj dokładnie tamten wątek. Ja sobie uszyłem fizelinkę na rzepach. Jest delikatniejsza.

kondzikziom
24-03-2009, 21:12
znam klipsa i uchwyt na parasolke, ale oba te rozwiązania są uciązliwe. Przydałoby mi się takie mocowanie jak z tego zestawu ale softbox fatalny i wogóle takiego nie potrzebuje...

DominikD
24-03-2009, 22:00
hah, ale rozwiązanie... A softboxa to sie trzyma w łapie tak? :)
a mniej kobinatorskie rozwiazanie, czyli moze softbox który jest przystosowany do takiej zabawy?

Softboxa mocuje się na statywie... po to na końcu szlifowałem jedną z zakrętek.

kondzikziom
24-03-2009, 22:06
to w takim razie lampę wciskasz w otwór w drewnianej płytce?

DominikD
24-03-2009, 23:29
Tak, otwór jest zrobiony tak, że na styk pasuje z lampą (nic na siłę). Dla bezpieczeństwa obwiązuję jeszcze lampe sznurowadłem i mocuje do dwóch bocznych zakretek.

Może z tego co piszę nie "wygląda" to na bezpieczną konstrukcje ale próbowałem już nawet trząść tym softboxem oczywiście z zamontowaną lampą obwiązaną sznurówką i nie wypada.