PDA

Zobacz pełną wersję : Głupiejące programy w 350D

siwa
22-03-2009, 20:08
Moja 350-ka usłyszała, że chcę ją oddać synowi i kupić 40D i
postanowiła zwariować z rozpaczy.

Poprzestawiały się ustawienia programów -- preferencji przesłony nie
ma wcale, pod preferencją czasu jest "zielona" automatyka, pod P
manual, pod Av (i nie tylko) preferencja czasu.
Kręcenie pokrętłem nic nie daje -- pod oznaczeniami są zupełnie inne
ustawienia, lekko od czapy.
Firmware 1.0.3. Reset nie podziałał, wyjęcie baterii też nie.

Macie pomysł jak durne urządzenie nakłonić do współpracy?

Jak było to przepraszam, ale nawet nie mam pomysłu co wpisać w
gógle... Głupiejące pokrętło?

pozdr.
siwa

piast9
22-03-2009, 20:40
Tak, problem jest znany, jest to uszkodzenie pokrętła. W zasadzie zostaje serwis.

Kronos
22-03-2009, 21:16
Tak, problem jest znany, jest to uszkodzenie pokrętła. W zasadzie zostaje serwis.

Prawdopodobnie właśnie tak. Dobrze że jest zamiar zakupu 40D. Napisz jakie zażyczą sobie koszta naprawy, może się komuś przyda (oczywiście jeżeli w ogóle takowa wchodzi w grę).

siwa
22-03-2009, 21:41
Prawdopodobnie właśnie tak. Dobrze że jest zamiar zakupu 40D. Napisz jakie zażyczą sobie koszta naprawy, może się komuś przyda (oczywiście jeżeli w ogóle takowa wchodzi w grę).

Jutro się skontaktuję z serwisem. On już dawno po gwarancji, jest jakaś alternatywa oprócz Żytniej?
Sprzedawać go raczej nie będę, dla nastolatka na szlifowanie umiejętności, jak znalazł. Mam chętnego w domu ;)

Dzięki za odpowiedzi.
siwa

Kronos
23-03-2009, 08:49
Szkoda oddawać na części, skoro może kogoś wiele nauczyć. Z alternatywami do Żytniej trochę słabo jest. Można tak:

Rüdiger Maerz GmbH
Kurfürstendamm 102
10711 Berlin

W warszawie jest (często polecany) prywatny serwisant, jednak ja jestem z poza stolicy, nigdy więc nie korzystałem, nie znam nawet dokładnego adresu (przeszukaj forum).

Sprawdź jeszcze ten wątek może ktoś serwisował podobną usterkę:

http://canon-board.info/showthread.php?t=17120

siwa
23-03-2009, 14:35
Napisałam do dwóch warszawskich, na Żytnią i na Żurawią. Berlin trochę za daleko :)
Niestety żadnych konkretów na maila. Muszę się przejechać i szybko zacząć rozglądać za tym 40D :/

pozdrawiam
i dzięki jeszcze raz
siwa