PDA

Zobacz pełną wersję : duży szum, czy to normalne?

waka
22-03-2009, 17:50
Wczoraj byłem pocykać zachód słońca. Moim zamysłem było żeby dół był jako sylweta czarna, a niebo i słońce w soczystych kolorach. Pomiar skierowałem więc w okolice słońca. czas wychodził róznie od około 1/2000 do 1/200 zależy skąd robiłem pomiar. na kompie jak zgrałem foty i rozjaśniłem rawa to wyszedł bardzo zaszumiony mimo że było iso 100 lub 200. czy jest to normalne czy nie powinno tak być? zdjęcia z canona 1000d

hardtmuth
22-03-2009, 18:17
Nie jestem zbyt doswiadczony jeszcze w wywolywaniu raw`ow, ale przy rozjasnianiu zawsze pojawiaja sie szumy i tu nie ma znaczenia iso, bo iso dorzuca Ci szumy juz do poczatkowego zdjecia. Potem po rozjasnianiu szumy dochodza ze wzgledu na proces obrobki zdjecia, tutaj rozjasniania.

krzysztofr
22-03-2009, 18:25
Zależy jak bardzo zdjęcie było niedoświetlone. Jeżeli wyciągałeś 2EV to nie ma co się dziwić.
Podstawa to prawidłowo naświetlić zdjęcie ;)

waka
22-03-2009, 18:54
no dól był bardzo niedoświetlony. można powiedzieć że albo był zupełnie czarny, lub ledwo było coś widać

Slider
22-03-2009, 19:33
no dól był bardzo niedoświetlony. można powiedzieć że albo był zupełnie czarny, lub ledwo było coś widać

Hmm.. Myslę, że w takim przypadku mozna to tak zostawić. Rozpiętość tonalna takich scen jest na tyle duża że matryce sobie z nimi nie radzą, a jesli zalezy nam na szczegółach w ciemnych partiach nie wyciągając przy tym RAW'a o 2EV, to nie ma innej rady jak HDR:-) Rzecz w tym, że takie obrazki z przesadzonym HDR'em wyklądają dość kiczowato, dlatego napisałem, żeby zostawić niedoświetlone:-)

waka
22-03-2009, 20:38
ok dzięki. zdjęcie z założenia miało być niedoświetlone co miało dać ciemny, sylwetowy dół. szum zobaczylem już przy zabawie i zastanowiło mnie czy tak ma być