Zobacz pełną wersję : duży szum, czy to normalne?
Wczoraj byłem pocykać zachód słońca. Moim zamysłem było żeby dół był jako sylweta czarna, a niebo i słońce w soczystych kolorach. Pomiar skierowałem więc w okolice słońca. czas wychodził róznie od około 1/2000 do 1/200 zależy skąd robiłem pomiar. na kompie jak zgrałem foty i rozjaśniłem rawa to wyszedł bardzo zaszumiony mimo że było iso 100 lub 200. czy jest to normalne czy nie powinno tak być? zdjęcia z canona 1000d
hardtmuth
22-03-2009, 18:17
Nie jestem zbyt doswiadczony jeszcze w wywolywaniu raw`ow, ale przy rozjasnianiu zawsze pojawiaja sie szumy i tu nie ma znaczenia iso, bo iso dorzuca Ci szumy juz do poczatkowego zdjecia. Potem po rozjasnianiu szumy dochodza ze wzgledu na proces obrobki zdjecia, tutaj rozjasniania.
krzysztofr
22-03-2009, 18:25
Zależy jak bardzo zdjęcie było niedoświetlone. Jeżeli wyciągałeś 2EV to nie ma co się dziwić.
Podstawa to prawidłowo naświetlić zdjęcie ;)
no dól był bardzo niedoświetlony. można powiedzieć że albo był zupełnie czarny, lub ledwo było coś widać
no dól był bardzo niedoświetlony. można powiedzieć że albo był zupełnie czarny, lub ledwo było coś widać
Hmm.. Myslę, że w takim przypadku mozna to tak zostawić. Rozpiętość tonalna takich scen jest na tyle duża że matryce sobie z nimi nie radzą, a jesli zalezy nam na szczegółach w ciemnych partiach nie wyciągając przy tym RAW'a o 2EV, to nie ma innej rady jak HDR:-) Rzecz w tym, że takie obrazki z przesadzonym HDR'em wyklądają dość kiczowato, dlatego napisałem, żeby zostawić niedoświetlone:-)
ok dzięki. zdjęcie z założenia miało być niedoświetlone co miało dać ciemny, sylwetowy dół. szum zobaczylem już przy zabawie i zastanowiło mnie czy tak ma być