Zobacz pełną wersję : Capture One i Sharpening
marcinmarg
18-03-2009, 22:32
Mam pytanie do użytkowników CO. Nigdy nie używam przy wywoływaniu RAW-a Sharpeningu w tym programie, ale z ciekawości postanowiłem spróbować i przy wywołaniu i eksporcie do Psa fotka jest nie wyostrzona (od razu zaznaczę że Sharpenin nie mam zaznaczone Disable). Myślałem że mam problem ze wzrokiem, ale przeostrzyłem ją na maksa w CO i po eksporcie idzie do PS-a ze wszystkimi korektami ale bez ostrzenia. Zauważył ktoś z was coś takiego, czy tylko u mnie się tak dzieje? Dotyczy to zarówno Tiff-a jak i JPG-a.
U mnie nic takiego sie nie dzieje.
Moje C1 ostrzy. Wersja 4.
marcinmarg
19-03-2009, 10:24
Może gdzieś coś w samym programie jest do ustawienia?
Ergo5218
21-03-2009, 15:16
mam dokładnie ten sam problem, właśnie chciałem założyć podobny wątek.
Czy ktoś może nam pomóc w temacie.
W wersji 3,7 nie było tego problemu, natomiast pojawił się w 4.5
Spróbujcie wersji 4.6.1. Ja w poprzedniej co prawda miałem inne problemy, które teraz nie pojawiają się w najnowszej.
oskarkowy
21-03-2009, 17:37
Moje C1 ostrzy. Wersja 4.
Nie ostrzy a masakruje.
Jeśli masz licencję, to zerknij z ciekawości jak może wyglądać wyostrzanie w C1 v. 3.7.6
Jest zdecydowanie lepiej, nie ma porównania. Niestety starsza wersja nie wspiera nowych aparatów.
A jak już jesteśmy przy C1 v.4xx. Skomplikowany plik z 5dII eksportuje ok.20s., to samo w LR dzieje się w 10-11s.
Jeśli masz licencję, to zerknij z ciekawości jak może wyglądać wyostrzanie w C1 v. 3.7.6
Jest zdecydowanie lepiej, nie ma porównania. Niestety starsza wersja nie wspiera nowych aparatów.
Mam licencję wersji nie-Pro. Dawno temu używałem 3.7 i szczerze mówiąc jestem bardziej zadowolony z ostrzenia czwórki - widać więcej detali.
marcinmarg
21-03-2009, 19:22
To jest fakt zauważyłem bardzo długi eksport w porównaniu do L.
Ja nie narzekam na ostrzenie w C1 4.1.
Standardowo mam ustawione tak jak na obrazku i dopiero od ISO 800 zaglądam do tej zakładki. Do oglądania na monitorze (zwykle do oglądania używam FastStone) jest dla mnie o.k.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img248.imageshack.us/img248/6966/c1sharp.jpg)
Jeśli ktoś ma inne sugestie chętnie sprawdzę u siebie.
Ergo5218
21-03-2009, 23:34
Temat nie dotyczy ostrzenia w samym C1, tam wszystko jest ok, natomiast po zapisie zdjęcie wychodzi jakby nie było ostrzone
Barthek1983
18-10-2010, 11:34
Mam pytanie dotyczące właśnie ostrzenia RAW-ów...
W DPP jest suwak sharpness, którym można ustawić ostrość tak jak w aparacie od 1-10.
Gdzie znajduje się ten suwak w Capture One?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
EDIT - dodatkowo gdzie jest opcja, aby program wyświetlał zdjęcia z ustawieniami jakie zrobił aparat? Na przykład mam zdjęcie zrobione Canon 5D MK II z saturation ustawione +1 a Capture One wyświetla na 0 - ciekawe co jeszcze wyświetla "po swojemu". Dodatkowo zdjęcia robione w formacie innym niż pełny RAW nie mają opcji Lens Correction - Unsupperted file.
Mam pytanie dotyczące właśnie ostrzenia RAW-ów...
W DPP jest suwak sharpness, którym można ustawić ostrość tak jak w aparacie od 1-10.
Gdzie znajduje się ten suwak w Capture One?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
EDIT - dodatkowo gdzie jest opcja, aby program wyświetlał zdjęcia z ustawieniami jakie zrobił aparat? Na przykład mam zdjęcie zrobione Canon 5D MK II z saturation ustawione +1 a Capture One wyświetla na 0 - ciekawe co jeszcze wyświetla "po swojemu". Dodatkowo zdjęcia robione w formacie innym niż pełny RAW nie mają opcji Lens Correction - Unsupperted file.
Poczytaj w necie o podstawach RAW i o oprogramowaniu, a sam odpowiesz sobie na pytanie, bo zbyt długo by pisać o tym. Jak chcesz kopiować ustawienia JPGa do RAW to użyj DPP lub w ogóle nie używaj formatu RAW. C1 to "nieco" kreatwyniejszy soft niż DPP.