Zobacz pełną wersję : czy to możliwe...??
popatrzcie, gość ma 5D z przebiegiem 6 000, imho to jest 60 000... Mam 5D z przebiegiem ok 40-60tys i nie traktuję sprzętu jakoś specjalnie lecz też nie strzelam seriami , ale zarówno sanki, jak i wyślizganie newralgicznych naroznych miejsc u mnie wygląda lepiej niż tutaj:
http://canon-board.info/showthread.php?t=45288
Powiedzcie, że się mylę ..?? Chciałbym kupić jakąś używkę, ale chyba sobie daruję...??:(
Może te 6000 jest, ale na nowej migawce?
jeśli ktoś robi tyle zdjęć co ja to jest to możliwe, ale jak mówi mój kolega - tylko TY kupujesz aparaty po to by zrobić zdjęcie dziecku w piaskownicy. po pierwsze, jak widzę że ktoś ma taki przebieg z takiego rocznika a ma dwa akumulatory to obchodzę ogłoszenie z daleka. a dwa śluby to już jest około 2000 zdjęć
popatrzcie, gość ma 5D z przebiegiem 6 000, imho to jest 60 000... Mam 5D z przebiegiem ok 40-60tys i [...] u mnie wygląda lepiej niż tutaj:
może gościu przedzierał się z aparatem przez różne krzaczory i chaszcze, ale nie znalazł upragnionych kadrów i stąd mały przebieg migawki... :mrgreen:
a serio - moze gość miał ten jeden raz w życiu pecha i spadł mu aparat?
bo ja też mam dwuletnia piątkę z przebiegiem 6500 :-) - fakt, że nie jest tak poobdzierana, ale ślady na sankach i przy prawym mocowaniu paska są...
i uprzedzajać pytania - nie, nie chcę sprzedać :mrgreen:
nie traktuję sprzętu jakoś specjalnie lecz też nie strzelam seriami , ale zarówno sanki, jak i wyślizganie newralgicznych naroznych miejsc u mnie wygląda lepiej...
a w jaki sposób tryb seryjny miałby wpływać na otarcia sanek lub naroży :confused:
wiesz, nie każdy wali w ciągu jednego dnia 1000-2000 fotek na ślubie. Są ludzie, którzy po analogowych przyzwyczajeniach dumają nad kadrem robiąc naprawdę niewielkie przebiegi. Potem te puszki są wymacane, wyświecone...
ale to już kwestie indywidualne i lepiej pytać właściciela. no i zawsze można podjechać do serwisu na sprawdzenie przebiegu. nawet gdyby była wymieniana migawka to jest to odnotowane raczej w ich dokumentacji.
rysiaczek
19-03-2009, 01:10
Marek nie strzela seriami hehehe ;) Popatrzyłem na stronkę właściciela - patrząc na landszafty całkiem to możliwe. Zresztą wiesz - jedna wizyta w serwisie prawdę Ci powie a i pocztówkę z w-wy przywieziesz :)
hmmm... facet, ktory sprzedaje ta 5-ke to zapalony landszafciarz, ktory zapewne niejedno z nia juz zrobil.
zuzycie zewnetrzne aparatu nie jest proporcjonalne do ilosci klatek. jeden zapieprza seriami do kotleta, a inny duzo lazi i mysli za to malo pstryka (bo nie musi).
z mojej perspektywy landszafciarza 10 tysiecy klatek to sa 2 lata czestego i intensywnego plenerowania. a hurtownik napieprzy taka ilosc w 2 miesiace :) i mu jeszcze wstyd nie bedzie. pol biedy jak na tym zarobi, ale jak ktos hobbystycznie produkcje na ilosc uprawia... :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
ja sie pytam czy to możliwe żeby ja tak wyślizgać i zrobić tylko 6k klatek. Też robiłem na analogu i jakoś łatwiej się z automatu naciska spust w cyfrze- to jasne.
rysiaczek, a jaki przebieg ma twoja piątka...??
ps. już wiem, w 2006roku jako nowość puszka trafiała do obmacywania wielu ciekawskich i stąd wyświecenie...
ja sie pytam czy to możliwe żeby ja tak wyślizgać i zrobić tylko 6k klatek. Też robiłem na analogu i jakoś łatwiej się z automatu naciska spust w cyfrze- to jasne.
mozliwe. jakby to byl reporter albo slubny to by w tym samym efektywnym czasie pracy aparatu narobil 10 razy tyle klatek. a landszafciarz wiecej to w lapie trzyma niz robi. taki typ fotografii...
MacGyver
19-03-2009, 02:19
Cały dzień landszafcenia to jakieś 60-80 klatek, w porywach do 100. Mnie zdarza się też, mimo że na plecach targam dwie puszki, kilka szkieł i statyw nie zrobić w ciągu takiego wypadu ani jednego zdjęcia (jak mi światło nie przypasuje to nawet nie sprawdzam czy może się uda, bo baz kłapania migawką i wgapiania się w LCD wiem że nie).
Należy też pamiętać że dużo zewnętrznych otarć powstaje podczas transportu, w wyniku zbytniego upchania sprzętu w torbie/plecaku.
Nie wyrokuję oczywiście w sprawie tej konkretnej puszki, ale stan z zewnętrzny i tak mały przebieg wydają się jak najbardziej możliwe.
Marek - może zaproś sprzedającego tutaj - niech podzieli się z nami swoją wersją :]
Bo jak narazie rozmawiacie tu hipotetycznie, a przecież on też jest forumowiczem i łatwo go tu ściągnąć :D
jestem ladnszafciarzem i przewaznie z jednego wypadu czy wyjazdu zrobie max 60-100 fotek dziennie, lacznie z portretami jesli takowe robie:) Moja pucha kupiona rok temu byla w czerwcu nowka a dotychczasowy przebieg ma 6tys. prawie 2 tys bylo nia sfocone na moim slubie - fotograf tego body uzywal wiec 4 tys w przeciagu niecalego roku (bez tego slubu ktorego ja nie focilem) i to jest taka norma raczej. 6 tys na 2 lata jak ten koles ma. Szkoda ze niestety w lustrach trzeba sie liczyc z tym ze kiedys migawka padnie. Troche to jak z samochodami gdzie trzeba martwic sie o przebieg:)
właściciel też coś pisał o 2slubach poza tym puszka ma już 3lata. Ja nie mówię, bo na ślubie też można zrobić 300zdjec, ale raczej jeśli już nie musisz sie już z filmem liczyć to robi sie nieco więcej. Sam wiem, bo widoczkow nawet z expo do hdr nie robię więcej niż 100 za dzień;)
Jeszcze jedna ciekawostka: ten sam aparat we wcześniejszym ogłoszeniu jest o rok starszy, jak ktoś jest zainteresowany kupnem, to radzę poczekać. Lepiej mieć nowszą puszkę.
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=44839
Jeszcze jedna ciekawostka: ten sam aparat we wcześniejszym ogłoszeniu jest o rok starszy,...
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=44839
to jest właśnie skutek olewania zasad Giełdy i braku informacji o nieaktualnych ogłoszeniach... :mrgreen:
:arrow: 'Uwagi i porady": http://www.canon-board.info/announcement.php?f=17&a=18
gwoli ścisłości jednak, nie ma szans aby aparat był z czerwca 2005r i nie był prototypem, poniewaz pojawił oficjalnie się dopiero w sierpniu :-)
http://www.dpreview.com/reviews/specs/Canon/canon_eos5d.asp
Announced 22-Aug-05
gwoli ścisłości jednak, nie ma szans aby aparat był z czerwca 2005r i nie był prototypem, poniewaz pojawił oficjalnie się dopiero w sierpniu :-)
http://www.dpreview.com/reviews/specs/Canon/canon_eos5d.asp
Announced 22-Aug-05
Fakt, przepraszam w takim razie autora tego ogłoszenia.
jeszcze 2 ogłoszenia i zrobisię z tego 5D2 z 2009 r.;)
rysiaczek
20-03-2009, 11:36
rysiaczek, a jaki przebieg ma twoja piątka...??
nie na sprzedaz, nie na sprzedaz:mrgreen::mrgreen: Pojecia nie mam, a numeracja wydaje mi sie poleciala na kartach (chyba nawet po Twojej w-wie:grin:) Ale nie daje wiecej niz 15k
marekb - jak tak dziwi Cię stan tej piątki, nieproporcjonalny do stanu zużycia to co powiesz na tego ds-a? :)
http://www.allegro.pl/item583285750_interfoto_canon_eos_1ds_mark_ii_raty _4500_zdjec.html
puszka prawie nowa z przebiegiem 4.5tys klatek a wygląda na "trochę" intensywniej użytkowaną :) Co w takim razie trzeba robić aby tak sponiewierać Ds-a wykonanego znacznie lepiej od starego 5D..?
marekb - jak tak dziwi Cię stan tej piątki, nieproporcjonalny do stanu zużycia to co powiesz na tego ds-a? :)
http://www.allegro.pl/item583285750_interfoto_canon_eos_1ds_mark_ii_raty _4500_zdjec.html
puszka prawie nowa z przebiegiem 4.5tys klatek a wygląda na "trochę" intensywniej użytkowaną :) Co w takim razie trzeba robić aby tak sponiewierać Ds-a wykonanego znacznie lepiej od starego 5D..?INTERFOTO i wszystko jasne "audik prawie nówka" po trzech dachowaniach..:mrgreen:
towersivy
23-03-2009, 18:37
Jest informacja ile korpus ma wykonanych zdjęc, ale przy takim stanie kosmetycznym wypadałoby podac na której migawce ?? :D :)
Wyślizgany lakier przy szynach na lampę błyskową w przypadku landszafciarza może wskazywać na intensywne użycie poziomicy, którą wsuwa się w szyny lampy błyskowej. Ale ta 5-tka miała chyba jakiś wypadek, gdyż na wysokości pryzmatu pentagonalnego jest niezła szrama.
Jest informacja ile korpus ma wykonanych zdjęc, ale przy takim stanie kosmetycznym wypadałoby podac na której migawce ?? :D :)
cyt: "licznik sprawdzony - ma tylko 4580 zdjęć!!!!!
czyli prawie jak nowy!!"
no dokladnie, ale ja to rozumiem jako przebieg aparatu jako całości. wszakże w lustrzance nie tylko migawka się zużywa. gdyby była to druga migawka to jest to w moim odczuciu jawne oszustwo...
Interfoto chyba sprzedaje głównie powypadkowe prawie nówki. Kolega z naszego forum który przeszedł był na N, pokazał mi raz real foto prawi nówki 70-200VR którą miał zamiar kupić- cena owszem jak za prawie nówkę, ale szkło jakby w transporcie przez TIRa przejechane (oczywiście pustego TIRa:D)
No wiesz Marku... Przeciez pan powiedzial ze szklo bylo uzywane ale nie zajeżdżone :D
swoja droga, szkoda , ze nie mam juz tych fotek :)
INTERFOTO i wszystko jasne "audik prawie nówka" po trzech dachowaniach..:mrgreen:
dokladnie trzeba byc ostroznym, interfoto wg. mnie ma same takie "okazje", widac ze ktos musial obchodzic sie z tym Ds malo amatorsko, ciekawe co trzeba zrobic aby przy 4K zdjec urwac uszczelke od gniazdka:)
pozdrawiam,
d
emil.cieslak
28-03-2009, 15:21
a ja tam nie wiem, chociaż fakt, zgadzam sie z MacGyverem, czasem to i przez cały dzień nic nie podejdzie i niczego sie nie zrobi, miałem tak