Zobacz pełną wersję : Jaki konwerter macro do Canona SX10 IS??
czesiek85
17-03-2009, 04:15
Jaki będzie pasował konwerter macro do Canona SX10 IS ?? Chodzi mi głównie o zdjęcia owadów... Czy uzyskam diametralną zmianę w jakości zdjęć... A i prosze o wytłumaczenie na jakiej zasadzie działa taki konwerter, gdyz jestem amatorem w tych sprawach ?? Zastanaiwałem sie nad raynoxem 250, ale może jest coś tańszego równie dobrego??
Zmiana będzie ogromna. Raczej nic lepszego od Raynoxa nie znajdziesz. Tańsze będą na pewno, ale jakość będzie gorsza. Możesz próbować bawić się odwróconym Heliosem (poszukaj na forum), ale według mnie to za ciężki "sprzęt" jak na ruchomy obiektyw w SX10. W moim wypadku jakość zdjęć z Heliosa była gorsza niż z Raynoxa. Może to wina danego egzemplarza (nie mam jak sprawdzić), albo rzeczywiście tak jest.
Nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi w pytaniu "jak to działa?". Konwerter zakładasz na obiektyw, robisz zdjęcia z mniejszej odległości (+ trochę powiększenia przez sam konwerter) i uzyskujesz większy obraz na klatce.
Jeśli chodzi o uzyskiwane powiększenia to kiedyś robiłem na szybko test Raynoxa (http://canon-board.info/showthread.php?t=43685). albo pooglądaj zdjęcia innych (zwróć wtedy uwagę czy to 100% kadru czy przycinane).
czesiek85
17-03-2009, 13:35
a czy Raynoxa bez problemu zamontuje w moim Canonie sx 10is ???
czesiek85
17-03-2009, 20:34
powtarzam pytanie czy raynox dcr-250 będzie pasował do Canona SX10 IS ???
Po co zadajesz dwa razy to samo pytanie? Wystarczy poszukać w sieci, albo pewnie i na tym forum i mieć odpowiedź w 10 minut.
Tak, będzie pasował.
czesiek85
18-03-2009, 10:30
heh...właśnie o to chodzi że szukałem i nic nie znalazłem........tzn znalazłem wzmiankę o tym że nie można Raynoxa zamontować na Sx10 IS a skolei na innym forum że "raczej można" więc poczułem się "skołowany" i chcuałem sie w 100 % upewnić bo preferuje zdjęcia macro...pzdr i thx za odpowiedź