Zobacz pełną wersję : rozdzielczość rzutnika do slajdów
planuje pokaz slajdów (zdjęcia jpg)
zastanawiam sie czy jest sens kompletować ciężkie pliki?
w jakiej rozdzielczości powinny być zdjęcia by nie przeciążyć komputerek a z rzutnika wyciągną maksa (jakieś ograniczenia dzisiejsze rzutnik chyba mają)
nie pytajcie jaki model(model uczelniany) bo jakbym znał to bym w necie znalazł
podzielcie się swoimi doświadczenia (rozdzielczość, kontrast, ostrość)
planuje pokaz slajdów (zdjęcia jpg)
zastanawiam sie czy jest sens kompletować ciężkie pliki?
w jakiej rozdzielczości powinny być zdjęcia by nie przeciążyć komputerek a z rzutnika wyciągną maksa (jakieś ograniczenia dzisiejsze rzutnik chyba mają)
nie pytajcie jaki model(model uczelniany) bo jakbym znał to bym w necie znalazł
podzielcie się swoimi doświadczenia (rozdzielczość, kontrast, ostrość)
te co ja widziałem - słabe raczej miały 1024x768 - epson czy coś takiego.. w każdym razie żaden wypas.. nie licz na fullHD czy coś w okolicy tego
canis_lupus
17-03-2009, 09:04
IMHO do pokazu "slajdów" całkowicie wystarcza te 1024x768. Weź przeskaluj sobie zdjęcie do takiej rozdziałki, wyświetl na monitorze i oglądaj z 2m. Sam sie przekonasz.
dzięki za info
a macie jakieś doświadczenia różnicy pomiędzy kontrastem i ostrością widzianego obrazu na ścianie a na monitorze
niestety nie mam ani czasu a co gorsza możliwości aby pożyczyć ten rzutnik i sie nim chwilke pobawic.
dzięki za info
a macie jakieś doświadczenia różnicy pomiędzy kontrastem i ostrością widzianego obrazu na ścianie a na monitorze
niestety nie mam ani czasu a co gorsza możliwości aby pożyczyć ten rzutnik i sie nim chwilke pobawic.
jak będzie ciemno i lampa nie będzie wypalona to będzie ok, ale jak nie będzie rzutnik najmocniejszy i z zaciemnieniem (choćby części gdzie ekran stoi) kłopot to z pewnej odległości będzie kicha.. ostrość raczej ustawisz bez problemów a kontrast.. patrz wyżej.. ogólnie się da i wychodzi to w miarę przyzwoicie - tyle że to też zależy co będziesz pokazywał - bo inaczej będzie jak robisz prezentację z power pointa ze strzałkami, słupkami itp. marketingowymi pierdołami, a inaczej jak chcesz przyrodnicze slajdy pokazywać.. generalnie prawie zawsze można obraz w rzutniku lekko "podkręcić"
Kolekcjoner
17-03-2009, 14:32
Ja bym w małym stopniu przywiązywał wagę do rozdzielczości, bo ta zakładając że nie są to jpg-i VGA ;) jest zawsze większa niż potrzeba. Prawdziwe problemy zaczynają się na ogół w miejscu gdzie będziesz robił ten pokaz. Artus Ci to wszystko wymienił. Zaciemnienie pomieszczenia, moc rzutnika, jego odległość od ekranu, jakość ekranu, ile rzutnik przepracował. To Ci wpłynie w sposób zasadniczy na końcowy efekt. Rozdzielczość to jest na prawdę ostatnia rzecz, o którą bym się martwił. Pewno że nie ma sensu dawać plików 21 MPx ;). Wystarczą 2 byle były ostre.
A nie możesz zrobić próby?
dzieki wielkie za informacje!!!!
próbę właśnie zrobiłem
wygląda to nawet okej
ładny biały ekran, rzutnik nie zajechany
nawet lepiej niz się spodziewałem
jeszcze raz dzięki