Zobacz pełną wersję : w EXIFie brak niektórych danych
Witam!
Nie wiem dlaczego, ale info o pliku w PS Elements 7 nie pokazuje wszystkich danych o sprzęcie, którym robiłem zdjęcia (40D). Tymczasem w informacjach robionych przez innych użytkowników tego samego aparatu (nie zawsze) są wszystkie dane.
Proszę zerknąć tutaj:
http://members.upcpoczta.pl/w.wojciechowski14/pub/exifdata.jpg
(to info z mojego sprzętu)
oraz tu:
http://members.upcpoczta.pl/w.wojciechowski14/pub/exifdata2.jpg
Będę wdzięczny, jeśli ktoś mnie oświeci!
U mnie wogole aparacik czasem wogole nie robi exifa. Tak jakby gupil kontakt z obiektywem albo cos innego jest przyczyna. Moze soft.
Tomasz Golinski
17-03-2009, 16:22
Po pierwsze - jakim obiektywem robisz zdjęcia?
Po drugie - sprawdź ten exif jakimś poważnym programem, np. exiftool :)
Cześć!
Na razie mam dwa:
- 24-105 f/4 L IS USM
- 70-200mm f/2.8 L IS USM
Przejrzałem też dane pokazywane przez ExifToolGUI 3.32 jednego z moich ostatnich zdjęć i z danych obiektywu była tylko ogniskowa i przysłona użyte do zrobienia zdjęcia.
Tomasz Golinski
17-03-2009, 19:22
Te obiektywy powinny bez problemu podawać wszystkie dane do exifa. Podejrzewałbym w takim razie problem ze stykami (raczej w aparacie, skoro problem dotyczy dwóch obiektywów). Ewentualnie - jeśli zdjęcia były robione w RAW to mogą być to problemy związane ze sposobem wywołania RAWa.
W sumie możliwe jest nawet jakieś uszkodzenie aparatu.
No, to posiałeś we mnie ziarno niepokoju, bo sprzęt ma zaledwie 5 miesięcy i zrobione niecałe 3000 zdjęć, poza tym to moje wymarzone cacko, więc na pewno grubo przesadzam z ostrożnością i dbałością. Poza tym chodzi o zdjęcia L jpg. Od zewnątrz styki wyglądają OK. Myślisz, że powinienem uderzyć do serwisu?
Aparat robi zdjęcia? Nie ma dziwnych dźwięków? Żadne błedy nie wyskakują? Zdjęcia dobrze wyglądają? To w czym problem?
Poza tym jak obrobisz np. w PS to i tak stracisz część danych z Exifa. M.in. informację o szkle. W oryginale masz dokładną informację o zakresie, po zapisaniu pliku w PS (nawet bez obróbki czyli na zasadzie Otwórz-Zapisz) masz tylko ogniskową.
Wcale bym się nie zdziwił gdyby w serwisie wyśmiali taką "usterkę".
Dobra rada, idź w plener i rób zdjęcia zamiast śledzić bajty w exifach
Tomasz Golinski
18-03-2009, 19:51
Również proponuję zignorować ten problem.
Możesz jeszcze sprawdzić, czy to samo jest z rawami i z jpgami. Ew. możesz próbować zresetować ustawienia do fabrycznych. Albo wgrać ponownie firmware. Wiem, że to magia, ale czasem to działa ;-)
Dzięki za sugestie!
C80, oczywiście nie chodzi o śledzenie bajtów, tylko o podglądanie, z jakimi ustawieniami inni robią swoje zdjęcia. Po prostu chcę się uczyć od lepszych.
Pozdrawiam!
PS wogóle daje mało informacji - niezależne exifery dostarczają ich znacznie więcej np. ustawienia Picture Style lub "wykrywają" obiektyw, którego w PS-ie nie widać. Ale nie wszystkie wszystko dają w oczekiwany (preferowany) sposób - trzeba poeksperymentować.
Jedynym mi znanym programem ktory pokazuje WSZYSTKIE dane exif z aparatow canon jest Zoombrowser. Mozna przegladnac w exifie nawet ustaiwenia C.F.
Tam sprobuj.