Zobacz pełną wersję : Co sie dzieje z Lampa 580ex II
wojcieszkow
16-03-2009, 21:16
Witam coś się dzieje niedobrego z moją lampą a dokładniej gdy włączam ON dioda gotowości świeci na czerwono i na wyświetlaczu lampy pomryguje ikona od regulacji ekpozycji +/- kiedy wcisnę set aby zatwierdzić, ikonka znowu się włącza i dioda nadal czerwona chodź robiąc zdjęcia lampa odpala co jest nie tak czy mieliście taki problem???
Czerwona dioda gotowości (zgaduję, że chodzi o diodę PILOT) to oznaka prawidłowej pracy lampy (gotowa do błysku z pełną mocą). Z Twojego opisu wynika, że włączasz lampę, ta się ładuje i potwierdza, że jest gotowa. Stan diody nie powinien się zmienić do momentu wyzwolenia błysku lub wyłączenia lampy. Nie rozumiem zatem co jest według Ciebie dziwnego w jej zachowaniu, może podajesz za mało szczegółów?
Co do wskaźnika korekcji siły błysku (FEC) -jeśli u Ciebie wskaźnik i wartość (?) FEC mruga od razu po włączeniu lampy, to może faktycznie jest to objaw jakiejś usterki, ale może po prostu gdzieś się zaplątałeś w ustawieniach. Jeśli "pomryguje" tylko ikonka FEC, to może chodzi o ustawienia FEC z poziomu aparatu? I czy próbowałeś wyjąć akumulatory z lampy na dłużej?
wojcieszkow
21-03-2009, 00:19
Baterie próbowałem wyciągać nawet kilka dni, niestety nic. Więc przełącznik na ON lampa pokazuje gotowość OK i zaraz wyskakuje mrugająca ikonka na lampie korekta ekspozycji dla błysku, czyli tak jak bym wscsnoł przycisk "set" a ja tego nie robię. Czuję ze lampa będzie miała wycieczkę do serwisu jest na gwarancji wiec sam nie będę ingerował. Ale dzięki wielkie za pomoc.
Sprawdzałeś to, co napisał trampek? Głowica lampy jest w normalnej pozycji czy może opuszczona o 7%?
podpisuje się -7% , podciągnij w górę i będzie ok :)
Nie wiem jak pozostali, ale ja sprawdzałem u siebie (z włączonym FEC i z wyłączonym) z głowicą na wprost, w dół, na boki i nie ma to wpływu na zachowanie sygnalizacji FEC także przy włączaniu/wyłączaniu lampy - odchylenie głowicy sygnalizuje osobna ikonka i tyle. Teraz pomyślalem też, że to może być problem z wbudowanym dyfuzorem-szybką (może nie jest właściwie schowany i/lub coś nie kontaktuje), ale użycie tego dyfuzora powoduje (jeśli dobrze pamiętam, bo nie mam teraz lampy pod ręką) mruganie wszystkich aktywnych elementów wyświetlacza, a nie tylko FEC :roll:
wojcieszkow
25-05-2009, 20:26
Witam coś się dzieje niedobrego z moją lampą a dokładniej gdy włączam ON dioda gotowości świeci na czerwono i na wyświetlaczu lampy pomryguje ikona od regulacji ekpozycji +/- kiedy wcisnę set aby zatwierdzić, ikonka znowu się włącza i dioda nadal czerwona chodź robiąc zdjęcia lampa odpala co jest nie tak czy mieliście taki problem???
Lampę wysłałem do serwisu, wróciła z wymienionym przyciskiem SET i teraz jest Wszytko OK Dzięki wszystkim za pomoc.