PDA

Zobacz pełną wersję : Co sie dzieje z Lampa 580ex II

wojcieszkow
16-03-2009, 21:16
Witam coś się dzieje niedobrego z moją lampą a dokładniej gdy włączam ON dioda gotowości świeci na czerwono i na wyświetlaczu lampy pomryguje ikona od regulacji ekpozycji +/- kiedy wcisnę set aby zatwierdzić, ikonka znowu się włącza i dioda nadal czerwona chodź robiąc zdjęcia lampa odpala co jest nie tak czy mieliście taki problem???

trampek
17-03-2009, 01:50
- 7% ?????

APP
17-03-2009, 02:52
Czerwona dioda gotowości (zgaduję, że chodzi o diodę PILOT) to oznaka prawidłowej pracy lampy (gotowa do błysku z pełną mocą). Z Twojego opisu wynika, że włączasz lampę, ta się ładuje i potwierdza, że jest gotowa. Stan diody nie powinien się zmienić do momentu wyzwolenia błysku lub wyłączenia lampy. Nie rozumiem zatem co jest według Ciebie dziwnego w jej zachowaniu, może podajesz za mało szczegółów?

Co do wskaźnika korekcji siły błysku (FEC) -jeśli u Ciebie wskaźnik i wartość (?) FEC mruga od razu po włączeniu lampy, to może faktycznie jest to objaw jakiejś usterki, ale może po prostu gdzieś się zaplątałeś w ustawieniach. Jeśli "pomryguje" tylko ikonka FEC, to może chodzi o ustawienia FEC z poziomu aparatu? I czy próbowałeś wyjąć akumulatory z lampy na dłużej?

wojcieszkow
21-03-2009, 00:19
Baterie próbowałem wyciągać nawet kilka dni, niestety nic. Więc przełącznik na ON lampa pokazuje gotowość OK i zaraz wyskakuje mrugająca ikonka na lampie korekta ekspozycji dla błysku, czyli tak jak bym wscsnoł przycisk "set" a ja tego nie robię. Czuję ze lampa będzie miała wycieczkę do serwisu jest na gwarancji wiec sam nie będę ingerował. Ale dzięki wielkie za pomoc.

quail
21-03-2009, 00:49
Sprawdzałeś to, co napisał trampek? Głowica lampy jest w normalnej pozycji czy może opuszczona o 7%?

noel
21-03-2009, 21:23
podpisuje się -7% , podciągnij w górę i będzie ok :)

APP
22-03-2009, 00:47
Nie wiem jak pozostali, ale ja sprawdzałem u siebie (z włączonym FEC i z wyłączonym) z głowicą na wprost, w dół, na boki i nie ma to wpływu na zachowanie sygnalizacji FEC także przy włączaniu/wyłączaniu lampy - odchylenie głowicy sygnalizuje osobna ikonka i tyle. Teraz pomyślalem też, że to może być problem z wbudowanym dyfuzorem-szybką (może nie jest właściwie schowany i/lub coś nie kontaktuje), ale użycie tego dyfuzora powoduje (jeśli dobrze pamiętam, bo nie mam teraz lampy pod ręką) mruganie wszystkich aktywnych elementów wyświetlacza, a nie tylko FEC :roll:

wojcieszkow
25-05-2009, 20:26
Witam coś się dzieje niedobrego z moją lampą a dokładniej gdy włączam ON dioda gotowości świeci na czerwono i na wyświetlaczu lampy pomryguje ikona od regulacji ekpozycji +/- kiedy wcisnę set aby zatwierdzić, ikonka znowu się włącza i dioda nadal czerwona chodź robiąc zdjęcia lampa odpala co jest nie tak czy mieliście taki problem???

Lampę wysłałem do serwisu, wróciła z wymienionym przyciskiem SET i teraz jest Wszytko OK Dzięki wszystkim za pomoc.