Zobacz pełną wersję : Przekadrowanie: co to?
borkomar
25-07-2005, 00:56
edit: wyciete z http://canon-board.info/showthread.php?t=2421 - TG
Panowie mam troche lamerskie pytanie:)no coz kazdy kiedys zaczynal:).Kuchatek pisze
"Jest to swietne lekarstwo na problemy z E-TTL'em przy przekadrowywaniu czy "szybkooką ciocię". Fotografowie ślubni wiedzą o czym piszę"
oraz
"W zasadzie skupienie uwagi sensora pomiarowego na okolicy aktywnego punktu AF nie było złe, ponieważ to co jest ostre na zdjęciu powinno być również prawidłowo oświetlone Problem jednak polega na tym, ze w wielu sytuacjach fotografowie najpierw ustawiają ostrość (najczęściej korzystając z centralnego czujnika) a następnie przekadrowywują z zablokowanym pomiarem ostrości".
O jakie przekadrowywanie chodzi??Post processing PS??
Czy tez zmiana kadru z zalokowana ostroscia(jak to dokladnie dziala) - jesli tak to jak to sie robi??
I nastepna sprawa wiele osob uzywa zwrotu GO i chyba nei oznacza to "do przodu" sorry za takie pytania ale chce miec jasnosc a nie domyslac sie:).Pozdrawiam
Tomasz Golinski
25-07-2005, 01:00
Przekadrowanie: naciskasz do polowy spust, aparat ustawia ostrosc i wtedy zmieniasz kadr, dociskasz spust i aparat robi zdjecie.
GO: glebia ostrosci (polecam http://canon-board.info/showthread.php?t=2314)
borkomar
25-07-2005, 01:26
Hmmm w jakiej sytuacji to zdaje egzamin ??Bo jesli osoby nie sa w jednej plaszczyznie??A nawet jesli sa i punktem centralnym af ustawie ostrosc na twarz a pozniej zjade nim na klatke piersiowa po przekadrowaniu to jaki bedzie efekt??Jaki jest sens przekadrowywania??Czy zawsze wtedy uzywa sie recznego wyboru punktu af czy tez mozna na pelnym autoacie (wtedy nie bardzo wiadomo co body sobie wylapie) Wielkie dzieki
Tomasz Golinski
25-07-2005, 01:30
Wyobraz sobie dwie osoby na tle zamku. Jedna po lewej, druga po prawej a zamek w srodku. Chcesz miec ostre osoby wiec na nie ostrzysz, a potem przekadrowujesz i w srodku masz zamek.
Jest pewien problem, ze ostrosc jest ustawiana na plaszczyzne, a nie na wycinek sfery i takie przekadrowanie czasem wprowadza pewne przesuniecie.
borkomar
25-07-2005, 01:37
Czy zawsze wtedy uzywa sie recznego wyboru punktu af czy tez mozna na pelnym autoacie (wtedy nie bardzo wiadomo co body sobie wylapie) Wielkie dzieki
I czy wtedy twarz czy osoba bedzie ostra??Czyli af smiga po calej plaszczyznie??a Co z zamkiem??Wieksza GO wtedy aby ostry byl??
borkomar
25-07-2005, 01:40
I czy wogole najlepiej jest uzywac recznego wyboru gdzie ma ostrzyc aby miec kontrole na maxa??Tylko kurcze jak jest na automacie to czasem sobie kilka punktow obierze a na recznym tylko jeden mozna??Jakie sa zalety i wady tego rozwiazania i kiedy najlepiej stosowac obie opcje??
Tomasz Golinski
25-07-2005, 01:41
Ja zawsze stosuje jeden centralny punkt i potem przekadrowuje.
borkomar
25-07-2005, 01:45
No tak ale prosilbym o uzasadnienie??Takie dla lamera ktory zaczyna - choc cosik juz tam wiem i kumam(mysle ze jak na tak krotki czas)posiadania sprzetu juz sporo wiedzy zassalem - ale i jeszcze sporo przede mna:)
Tomasz Golinski
25-07-2005, 01:48
Bo tak dostaje dokladnie to, o co mi chodzilo. JA decyduje co bedzie ostre, a nie aparat wg. jakichs kryteriow znanych tylko mistrzom z japonii. A zmiana punktow ostrosci jest trwa zbyt dlugo i nie zawsze pozwala trafic w to, co akurat chcialbym. Ponadto chyba czujniki boczne moga gorzej pracowac niz glowny (w 20d na pewno centralny jest istotnie lepszy).
borkomar
25-07-2005, 01:53
Czyli najlepiej dla przyklady wycelowac w glowe i pozniej zjechac centralnym powiedzmy do klatki aby proporcje utzrymac na focie i calosc bedzie oki??
borkomar
25-07-2005, 01:55
A jesli stoi kilka osob powiedzmy 2 z przodu nizsze i 3 z tylu wyzsze to jak to zrobisz aby wszycho ostre bylo??Ustawisz istrosc na pierwsza plaszczyzne a co z reszta??
To dlatego pewnie cholercia czasem mi piersi kobiece ostre a nie twarz wychodzila:) - mam taka fajna fote sympatycznej Pani i tulow jest ostry a Twarzyczka(ladna)nie:)Przez ten smieszny automat ktory nigdy nie wiadomo jak zadziala:(
Tomasz Golinski
25-07-2005, 02:01
ogolnie tak, z wyjatkiem tego, co napisano tu http://canon-board.info/showthread.php?t=1872 (oryginalnie tu http://visual-vacations.com/Photography/focus-recompose_sucks.htm)
tyle ze to ma znaczenie pewnie tylko przy jasnych obiektywach (mala liczba przeslony)
Tomasz Golinski
25-07-2005, 02:05
Jesli chcesz miec ostre rzeczy polozone w roznych odleglosciach, to musisz domknac przyslone. Wtedy obszar ostrosci sie zwieksza. Poczytaj o glebi ostrosci troche. Pobaw sie http://www.dofmaster.com/dofjs.html
BTW. Grunt to ostre piersi :twisted:
borkomar
25-07-2005, 02:17
NIom o GO to wiem o co chodzi ale myslalem, ze jeszcze jakies tricky beda.:)Wielkie dzieki tak czy siak - jak jeszcze cos mi wpadnie to ni omieszkam Ciebie czy Was pomolestowac pytaniami:)
Pozdrawiam i kurde mozeby kiedys jakis zlot zrobic wspolny:)
Ja zawsze stosuje jeden centralny punkt i potem przekadrowuje.
też tak robię, ale tak to było kiedyś...
teraz, zgodnie z tym co pisano w tych wskazywanych linkach oraz zgodnie z zaleceniami canona nt. poprawnie wykonywanych zdjęć (tech-tips do "jedynek") nie powinno się już stosować focus-and-recompose!
zamiast tego należy opanować sztukę błyskawicznego przestawiania sobie czujnika ostrości na ten właściwy. dlatego też canon daje kilka możliwości przestawiania tego punktu tak, aby było to najwygodniejsze.
no nic, pozostaje się teraz tego tylko nauczyć... :cool:
BTW. Grunt to ostre piersi
popieram w całej rozciągłości ;-)
Tomasz Golinski
25-07-2005, 02:29
dlatego też canon daje kilka możliwości przestawiania tego punktu tak, aby było to najwygodniejsze.
Mi nie daje, o ile wiem. Chyba ze
1. mozliwosc: palcem wskazujacym
2. mozliwosc: kciukiem
itd. :twisted:
Mi nie daje, o ile wiem. Chyba ze
1. mozliwosc: palcem wskazujacym
2. mozliwosc: kciukiem
itd. :twisted:
w jedynce możesz m.in. zawęzić liczbę punktów (z 45 do 9), potem przestawiać je dżojstickiem albo kólkiem itp. itd. oraz zmieniać - bo to się z tym wiąże - znaczenie blokady fokusa i ekspozycji (spust i *).
w 350D to ostatnie jest, a punkty można przestawiać klasycznie kółkiem albo włączyć przestawianie czterema guziczkami dookoła set.
jak jest w innych nie wiem...
Hmm, ale z tym "focus recompose sucks" tak w sumie, to nawet i przy jasnych obiektywach...
Weźmy ten powyższy przykład z zamkiem. Robimy zdjęcie ogniskową 35mm na cyfrze 1.6x (tak żeby mieć z grubsza standard), f/2.8, dwaj delikwenci oddaleni o 5m i rozstawieni 2m od siebie. "Na oko" wychodzi mi, że przesunięcie płaszczyzny ostrości to kilkanaście-kilkadziesiąt centymetrów. A głębia ostrości przy takich ustawieniach to... 2.2m :-)
borkomar
25-07-2005, 14:36
NO panowie wiec jak z Tym przekadrowywaniem - chce sie czegos nauczyc a wy mi tu w glowie mieszacie nieustabilizowana wiedza jeszcze:)
DoMiNiQuE
25-07-2005, 14:43
przeciez to juz bylo powiedziane
celujesz punktem AF w obiekt, ktory chcesz miec ostry -> przyciskasz spust migawki do polowy -> beebeep aparat ustawia ostrosc -> przekadrowujesz czyli ustawiasz sobie taki kadr, ktory Ci odpowiada (np. ciocia troszke z lewej strony kadru na tle morza) -> dociskasz spust do konca -> klap - zdjecie zrobione
borkomar
25-07-2005, 15:08
NO tak to juz wiem ale Panowie teraz rozkladaja to na czesci pierwsze i twierdza iz tak juz robic sie nie powinno:)NOi ten artykul:(
DoMiNiQuE
25-07-2005, 15:10
nie sluchaj ich :mrgreen:
faktycznie w niektorych przypadkach podczas przekadrowania moze nam ostrosc zwiac ...troszke popstrykasz, nabierzesz wprawy to bedziesz wiedzial co i jak ;)
borkomar
25-07-2005, 15:22
Spoko :mrgreen: Dzieki - teraz tylko okazji do pstrykania musze dobrej poszukac bo cykanie mebli juz mi sie znudzilo w domu :mrgreen: :mrgreen: :)
DoMiNiQuE
25-07-2005, 15:48
Spoko :mrgreen: Dzieki - teraz tylko okazji do pstrykania musze dobrej poszukac bo cykanie mebli juz mi sie znudzilo w domu :mrgreen: :mrgreen: :)
blagam tylko nie foc tablic testowych ;-)
borkomar
25-07-2005, 15:53
:mrgreen: Nie chce sobie cisnienia robic wiec tablic focil nie bede:)
.. i poczytaj jakas ksiazke... o fotografii.. ;)
A czy w canonie s2 jest mozliwosc przekadrowania ???
o m g ??? a cio to ???? Zadałem pytanie prosze o odpowiedz Pana moderatora :)
o m g ??? a cio to ???? :)
omg w tłumaczeniu na polski " o mój boże "
[DoMiNiQuE]
celujesz punktem AF w obiekt, ktory chcesz miec ostry -> przyciskasz spust migawki do polowy -> beebeep aparat ustawia ostrosc -> przekadrowujesz czyli ustawiasz sobie taki kadr, ktory Ci odpowiada (np. ciocia troszke z lewej strony kadru na tle morza) -> dociskasz spust do konca -> klap - zdjecie zrobione
a jakąś książeczke przeczytaj o foceniu, jak zaczynałem przygode z foceniem to najpierw czytałem fociłem czytałem a potem dopiero się doradzałem jak miałem już jakieś podstawy
pozdrawiam, z czasem wszystkiego się dowiesz
O.M.B. ale czy w canonie s2 jest taka mozliwosc???
alien ale nie pytaj co to lol :) Tak, jest możliwośc przekadrowania.
faktycznie bufon z Ciebie ;-)
faktycznie bufon z Ciebie ;-)
Jakby co to widzę smiley - Tomek, nie moderować ;-)
Spoko tez kiedys bede bufonem ;-)
fotomuka
07-08-2005, 00:59
a dla mnie przekadrowanie to takie "osobiste" przyspieszenie aparatu jeśli chcę coś szybko uchwycić... czekam aż obiekt się obróci i TRACH :) no bo nie każdy ma conajmniej 20stkę:( :)
NO panowie wiec jak z Tym przekadrowywaniem - chce sie czegos nauczyc a wy mi tu w glowie mieszacie nieustabilizowana wiedza jeszcze:)
Jeeeeezuniu.*A nie prosciej chwycic JAKAKOLWIEK cyfrowke (ktora ostrzy podobnei: spust do polowy: ostrzenie, potem: fotka) do reki i sprawdzic?
zdrowia
-s-
.. i poczytaj jakas ksiazke... o fotografii.. ;)
Z tego co pamiętam, to jest to nawet opisane w instrukcji Canona w punkcie tłumaczącym działanie AF Lock. Książki OK, ale na początek instrukcja.
Tomasz Golinski
29-09-2005, 16:02
Panowie, to wątek sprzed miesiąca. Chyba można już nie odpisywać.