Zobacz pełną wersję : Bufor w 5d
Mariusz_C
15-03-2009, 15:24
Fociłem sobie dzisiaj sikorki na balkonie i niestety przekonałem się o jednej dokuczliwej wadzie mojego 5d, jest za wolny. Szybko zapełnia się bufor, a zapis na kartę trwa dość długo. Mam karte 8GB PQI hi speed 120X (jak wsadziłem starszą było jeszcze gorzej). Powiedzcie czy jeszcze szybsza karta poprawi trochę zapis z bufora?? Jaką wybrać, żeby wykorzystać maksymalne możliwości zapisu w body?? Sorki za lamerskie pytanie ale wyszukiwarka mi nie służy dzisiaj.
To chyba nie zależy od szybkości karty a raczej od szybkości samej "piątki" która ma 3kl/s.
Mariusz_C
15-03-2009, 15:56
To chyba nie zależy od szybkości karty a raczej od szybkości samej "piątki" która ma 3kl/s.
To że ma 3 klatki na sekundę to ja wiem ale nie o to mi chodzi. Po strzeleniu kilku klatek (bodajże 9) w rawach bufor się zapycha i mimo że spust mam wciśnięty nie mogę robić zdjęć. Dopiero jak odczekam, aż zrobione foty zostaną zapisane z bufora na kartę i miejsce w buforze się zwolni mogę dalej strzelać. I tu właśnie się zastanawiam czy karta z szybszym zapisem pomoże.
krzysztofr
15-03-2009, 16:11
http://www.dpreview.com/reviews/specs/Canon/canon_eos5d.asp
Według dpreview w serii powinieneś mieć 17 klatek.
Zobacz czy masz włączone odszumianie.
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-8198
Co do szybszej karty to 5D wyciąga 7.7MB/s więc dużej różnicy nie będzie.
W ostateczności możesz robić w jpg :)
sebcio80
15-03-2009, 16:42
lepsza karta moze Ci zwiekszyc serie do max 13-15 zdjec
pytanie jednak brzmi na cholere robic jakies siokorki w RAWie? masz jakies klopoty z balansem bieli na dworze czy jak?
zmień z RAW na JPEG to będziesz miał więcej zdjęć w serii, ot problem :)
Fociłem sobie dzisiaj sikorki na balkonie i niestety przekonałem się o jednej dokuczliwej wadzie mojego 5d, jest za wolny. Szybko zapełnia się bufor, a zapis na kartę trwa dość długo. Mam karte 8GB PQI hi speed 120X
Ta karta jest bardzo wolna. Jeśli robisz serię to zdecydowanie polecam coś szybszego. Odczujesz zdecydowaną poprawę. Taki sandisk extreme przy tej PQI to rakieta.
Mariusz_C
15-03-2009, 22:38
Ta karta jest bardzo wolna. Jeśli robisz serię to zdecydowanie polecam coś szybszego. Odczujesz zdecydowaną poprawę. Taki sandisk extreme przy tej PQI to rakieta.
No wlasnie o sandisku myslalem.
W sumie moge robic w jpgach ale jakos do rawow przywykłem i tak mam zawsze body ustawione dlatego i dzis w rawach robilem.
zmień z RAW na JPEG to będziesz miał więcej zdjęć w serii, ot problem :)
Toś poradził zawodowo - prawie jak zmienić w przepisie na ciasto jajka na wydmuszki.
Toś poradził zawodowo - prawie jak zmienić w przepisie na ciasto jajka na wydmuszki.
widzisz inne rozwiązanie prócz wymiany karty na szybszą co i tak nic nie da zważając na szybkość 5d? bufora to nie powiększy...
Kolekcjoner
17-03-2009, 14:18
Ja bym jednak pogrzebał w ustawieniach - 9 raw to za mało nawet na wolnej karcie. Powinno być w okolicach tych 17. A czy kolega próbował użyć innej karty - też jest tak samo? Bo czasem się zdarza, że karta wskutek starzenia, uszkodzenia bardzo mocno spowalania zapis. Wtedy może to dawać podobny efekt. Przerabiałem coś takiego z kingstonem.
Sama szybkość karty w niewielkim stopniu (szczególnie przy współczesnych karatach) przekłada się na ilość zdjęć w serii.
Sama szybkość karty w niewielkim stopniu (szczególnie przy współczesnych karatach) przekłada się na ilość zdjęć w serii.
a wrecz nie moze sie przekladac, bo tam jest bufor (z pobieznego rachunku okolo 200MB) pamieci SDRAM, do ktorego zapisywane sa dane zanim w ogole zostana skierowane do karty pamieci. ilosc zdjec w serii determinuje wlasnie pojemnosc tego bufora, a nie predkosc karty pamieci. ta zaczyna ogrywac role dopiero w momencie zapelnienia bufora...
preinwher
17-03-2009, 15:44
Może są włączone sekwencje zdjęć z korektą balansu bieli i wtedy w serii też będzie mniej zdjęć.
sebcio80
17-03-2009, 16:28
a wrecz nie moze sie przekladac, bo tam jest bufor (z pobieznego rachunku okolo 200MB) pamieci SDRAM, do ktorego zapisywane sa dane zanim w ogole zostana skierowane do karty pamieci. ilosc zdjec w serii determinuje wlasnie pojemnosc tego bufora, a nie predkosc karty pamieci. ta zaczyna ogrywac role dopiero w momencie zapelnienia bufora...
nie do konca, przeciez w trakcie kolejnych zdjec w serii, poprzednie juz sa zapisywane na karcie robiac miejsce na kolejne w buforze
jak widać na tych przykladach:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos1dsmarkiii/page13.asp
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5dmarkii/page14.asp
ilosc zdjec RAW w serii moze sie roznic o 3-5 zdjec w zaleznosci od szybkosci karty
nie do konca, przeciez w trakcie kolejnych zdjec w serii, poprzednie juz sa zapisywane na karcie robiac miejsce na kolejne w buforze
moge sie mylic, ale we wczesniejszych EOS-ach nic nie bylo zapisywane na karte kiedy nacisniety byl spust. jak bede robil jakies zdjecia seryjne to zerkne na diodke, bo nie jestem tego 100% pewny. ale jesli tak jest, to akurat dla tych maksymalnie 17 zdjec w serii (tak szybkosci wykonania jak i ilosci) karta CF nie robi najmniejszej roznicy.
jak widać na tych przykladach:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos1dsmarkiii/page13.asp
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5dmarkii/page14.asp
ilosc zdjec RAW w serii moze sie roznic o 3-5 zdjec w zaleznosci od szybkosci karty
tutaj tak, bo sa w miedzyczasie zapisywane na karte (inaczej byc nie moze gdy seria jest potencjalnie nieskonczona).
natomiast na pewno w 10D, 30D i 5D mkI ilosc klatek jest niezalezna od karty. nie jestem pewien na 100% tego ostatniego (sprawdze) ale 10D i 30D na pewno nie zapisuja gdy nacisniety jest spust
Mariusz_C
17-03-2009, 18:52
Ja bym jednak pogrzebał w ustawieniach - 9 raw to za mało nawet na wolnej karcie. Powinno być w okolicach tych 17.
Jak policzyłem to było chyba coś ok 17, ale nie dam sobie ręki uciąć.
A czy kolega próbował użyć innej karty - też jest tak samo? Bo czasem się zdarza, że karta wskutek starzenia, uszkodzenia bardzo mocno spowalania zapis. Wtedy może to dawać podobny efekt. Przerabiałem coś takiego z kingstonem.
Próbowałem użyć innej karty, ale była jeszcze wolniejsza, Pretec 512MB 80x albo PQI 1GB 40x, na tych kartach było jeszcze gorzej, sam bufor raczej nie ma nic do tego jak szybko foty się zapisują, to właśnie szybkość karty chyba się liczy, dlatego już zamówiłem sandiska extreme 3 z zapisem 30MB/s. Ta karta już powinna wyrabiać i bufor powinien być szybciej opróżniany.
natomiast na pewno w 10D, 30D i 5D mkI ilosc klatek jest niezalezna od karty. nie jestem pewien na 100% tego ostatniego (sprawdze) ale 10D i 30D na pewno nie zapisuja gdy nacisniety jest spust
5d zapisuje zdjęcia na kartę, jak jest wciśnięty spust i zapełniony bufor, dziś to sprawdzałem. U mnie dzieje się to wolno, ale zdjęcia są robione cały czas dopóki trzymam spust. Moja karta PQI ma zapis ok 18MB/s wg producenta, także to jest niewiele ponad 1 raw na sekunde.
sebcio80
17-03-2009, 19:09
tylko ze 5D to bardzo stara konstrukcja i moze sie okazac ze szybsza karta niewiele Ci pomoze bo transfer wewnetrzny wynosi mniej niz 18MB/s
jestem zreszta pewny ze transfer wewnetrzny jest o wiele mniejszy, wedlug testow wynosi max 5 MB/s
skoro masz 17 zdjec w serii to wiecej na 100% miec nie bedziesz mial, bo tyle wlasnie podawane jest w specyfikacjach
Kolekcjoner
17-03-2009, 20:08
Jak policzyłem to było chyba coś ok 17, ale nie dam sobie ręki uciąć.
Czyli jednak wszystko OK 8).
Próbowałem użyć innej karty, ale była jeszcze wolniejsza, Pretec 512MB 80x albo PQI 1GB 40x, na tych kartach było jeszcze gorzej, sam bufor raczej nie ma nic do tego jak szybko foty się zapisują, to właśnie szybkość karty chyba się liczy, dlatego już zamówiłem sandiska extreme 3 z zapisem 30MB/s. Ta karta już powinna wyrabiać i bufor powinien być szybciej opróżniany.
Na pewno na sandisku odczujesz duży postęp. Bufor się znacznie szybciej zwalnia na tej karcie.
lukaszlada
17-03-2009, 22:15
Mam dwie karty. 2GB Perteca x133 i Sonego 8GB x306(46mb/s zapisu i odczytu).
Sony polyka tego perteca.. miazga w szybkosci zapisu. Sądze, że wymiana karty coś pomoże. Polecam lexara x300 bo jest polowe tanszy od mojego sonego ;)
Sony: http://www.ceneo.pl/1862607
Lexar: http://www.ceneo.pl/727341
Aha ;P Co do specyfikacji, to chyba 400d tez ma okreslona liczbe klatek w serii ;> Ja na max jpg. robie 54klatki. ;>
5d zapisuje zdjęcia na kartę, jak jest wciśnięty spust i zapełniony bufor, dziś to sprawdzałem.
kiedy bufor jest pelny to na pewno musi zapisywac na karte. pytanie co sie dzieje zanim bufor bedzie zapelniony. wydaje mi sie, ze 5D tez w tym czasie zapisuje, ale sobie to musze przy okazji sprawdzic. jesli tak, to oczywiscie szybkosc karty bedzie miala "jakis" wplyw na dlugosc serii, ale nadal bym tego "jakis" nie demonizowal ;) ten aparat po prostu nie jest demonem predkosci zapisu na karty i kropka :)
Mariusz_C
17-03-2009, 23:49
ten aparat po prostu nie jest demonem predkosci zapisu na karty i kropka :)
Czas się przesiąść na 5d2 :-)
Czas się przesiąść na 5d2 :-)
jasne... od 3 dni mam mkI a Ty mi juz mkII wciskasz :)
ja mam osobiscie produkcje na poziomie maksymalnie 1 klatki na minute i mkI jest i tak demonem predkosci. ale tak realnie ujmujac nawet w porownaniu z 30D ten mkI jest malo zwawy. a 30D to przecoez tez nie sa mokre majty ;)
Mariusz_C
18-03-2009, 00:16
jasne... od 3 dni mam mkI a Ty mi juz mkII wciskasz :)
ja mam osobiscie produkcje na poziomie maksymalnie 1 klatki na minute i mkI jest i tak demonem predkosci. ale tak realnie ujmujac nawet w porownaniu z 30D ten mkI jest malo zwawy. a 30D to przecoez tez nie sa mokre majty ;)
Gratuluję zakupu :) Witaj w klubie ;) No ja to już rok śmigam na mk1 i właściwie to mi wystarcza jego szybkość, ale czasem właśnie chce sobie strzelić jakieś sikorki czy coś, a to już są bardziej dynamiczne scenki i potrzeba więcej klatek na sek albo większe doświadczenie, a że tego ostatniego brak to na sprzęt zwalam, że za wolny, że taki, że coś tam ;)
a do takich zastosowan mam 30D. aparat niegdys zalany przez morze, wiec sprzedac komus to glupio... a poki dziala to mam i kiedy potrzeba zasiegu to jest pod reka :) jak mu sie zdechnie (a zaczynam miec watpliwosci, czy woda morska i korozja skubanca kiedys wykonczy) to moze kupie jakas tania wydmuszke w desen 350D...
Mariusz_C
18-03-2009, 00:32
moze kupie jakas tania wydmuszke w desen 350D...
Miałem 350d i troche zaluje ze sprzedalem bo czasem by sie przydal crop, ale 350d nie jest taki szybki jak 30d.
Mariusz_C
07-04-2009, 22:06
Odnowie temat. Kupiłem szybsza kartę (Pretec 233x zamiast PQI 133x) do swojej piątki i co się okazuje, to jednak bufor nie wyrabia w 5d, a nie karty. Body jest wolne i nic nie daje szybsza karta.
Blindseeker
09-04-2009, 21:46
Odnowie temat. Kupiłem szybsza kartę (Pretec 233x zamiast PQI 133x) do swojej piątki i co się okazuje, to jednak bufor nie wyrabia w 5d, a nie karty. Body jest wolne i nic nie daje szybsza karta.
Te karty Pretec nie są akurat jakieś super szybkie - nie ma co się sugerować napisem 233x czy 300x - ważne, jaki jest transfer rzeczywisty. Kiedyś widziałem jakieś porównanie kart, to np Sandisk Extreme III był o ok 50% szybszy od tego Preteca....
Mariusz_C
09-04-2009, 22:31
Te karty Pretec nie są akurat jakieś super szybkie - nie ma co się sugerować napisem 233x czy 300x - ważne, jaki jest transfer rzeczywisty. Kiedyś widziałem jakieś porównanie kart, to np Sandisk Extreme III był o ok 50% szybszy od tego Preteca....
Ja nie widzialem porownania ale sprawdzilem na czytniku (kopijujac pliki z i na)i karta jest szybsza od mojej PQI wiec mam jakies tam porownanie. W testy z gazet czy innych zrodel nie wierze, wole sam sprawdzic. Sandisk jest moze szybszy ale jego cena jest nieporownywalnie wieksza.
...Sandisk jest moze szybszy ale jego cena jest nieporownywalnie wieksza.
No tak, pretec 16Gb 233 cena ok 200zł, a sandisk extreme III 16Gb ok 300zł.
Nie da się ukryć, wyższa. Ale jak często kupujesz karty? Ile ci trzeba takich 16-stek? Cena nie bierze się z powietrza, idzie za tym niezawodność i szybkość. Do tego jeszcze w komplecie recover z kluczem. Mam w sumie kilka sandisków różnych typów(ultraII, extremeIII, extremeIV) i żadnej wpadki jak dotąd nie odnotowałem.
Mariusz_C
10-04-2009, 11:35
Mam w sumie kilka sandisków różnych typów(ultraII, extremeIII, extremeIV) i żadnej wpadki jak dotąd nie odnotowałem.
Ja mam 3 karty PQI i teraz już 2 karty Pretec i też od 2005r nie odnotowałem wpadki (jakieś 40 000 fot) , nie odczuję różnicy na 5d miedzy Sandiskiem za 300zł a Pretec'iem za 200zł, tym bardziej, że fotografia to na razie tylko moje hobby :-) Oczywiście chciałbym mieć Sandiska najlepiej ze 32GB, o ile takie już są, do tego komplet elek stałek i 5d2, a do tego deesa3 ze wszystkim co można jeszcze mieć od Canona :-) Pomarzyć można :-)
toshimitsu
10-04-2009, 11:51
No tak, pretec 16Gb 233 cena ok 200zł, a sandisk extreme III 16Gb ok 300zł.
Nie da się ukryć, wyższa. Ale jak często kupujesz karty? Ile ci trzeba takich 16-stek? Cena nie bierze się z powietrza, idzie za tym niezawodność i szybkość. Do tego jeszcze w komplecie recover z kluczem. Mam w sumie kilka sandisków różnych typów(ultraII, extremeIII, extremeIV) i żadnej wpadki jak dotąd nie odnotowałem.
Decyduja chyba subiektywne doswiadczenia tzn.:
Moja jedyna karta ktora padla to byl Sandisc 64MB ( Jeszcze na Powershocie a40) kupiona w fotojockerze.
Potem uzywalem Kingstona 128MB i 512MB Pro Elite bez zastrzezen.
Potem Karta Transcend 4GB x133. Raz mi zniknelo 200 zdjec z pokazow lotniczych. Wiec musialem odzyskac je software-owo i odzyskalem 1400. tez fajnie :D
Teraz uzywam Pretec-a 16GB x266 (130zl w styczniu na allegro) i zapisu nie testowalem ale odczyt to okolo 30MB jak mowia. Przetestuje zapis w domu.
Canon 5D Mark I, pierwszy właściciel, właśnie wymieniono mi na Żytniej mirror box+migawkę. Migawka przepracowała 132 tyś i była jeszcze ok, był problem z lutrem i zaproponowano mi wymianę razem z nową migawką. Zgodziłem się. Cena 1300 zł. Dziś dostałem aparat i jest jakiś problem z zapisem - dłużej zapisują się zdjęcia i długo pali się dioda - po zrobieniu 5 zdjęć - dioda pali się przez 22 s, po serii i zapełnieniu bufora (RAW) - dioda zapala się i świeci ciągle przez 53 s. Rodzaj karty nie ma znaczenia, aparat jest w moim posiadaniu od 6 lat i od razu zauważyłem problem z zapisem, buforem. Dźwięk migawki też jest inny. Po zrobieniu serii czasem blokuje się lustro i mam ERR 99. Czy ja aby dostałem nowe, wymienione części? Miał ktoś podobny problem? Mam także 5D mk II ii stare 20D, na którym zapis jest szybszy. Pozdrawiam
Reklamowałbym czym prędzej.
Kolekcjoner
26-07-2014, 04:45
Err99 to może być migawka.
Jeśli chodzi o długi zapis zdjęć to wczoraj na forum był ten sam problem - przyczyną jest przestawione jakieś custom function (add original decision data) czy jakoś tak.
to ten sam uzytkownik i odpisujecie mu drugi raz.
oprócz tematu dodał tutaj post
Proponuję:
- sprawdzić, czy jest nowy FirmWare
- kupić kartę z dużą prędkością zapisu i dużym buforem
- a przed zakupem, jeśli to możliwe - pożyczyć od kogoś dla sprawdzenia.