Zobacz pełną wersję : Dziwny szum - uszkodzona matryca ?
MM-architekci
14-03-2009, 23:29
szum wyglada tak
http://www.imagic.pl/files/11120/dziwny%20szum.jpg
Tzn w poziomie , 1/6 kadru wlasnie taki inny szum generuje , iso100 wycinek z wyciagniety ev
to moze byc wina matrycy , czy moze softu ?
sztajmes
14-03-2009, 23:53
Mialem kiedys cos podobnego na kilku zdjeciach ( troche wieksze "fale) po sformatowaniu karty pamieci w aparacie problemy znikly.
sztajmes
MM-architekci
15-03-2009, 00:18
No tak wlasnie widze ze nie zawsze sa , ale to tym bardziej jestem ciekaw skad sie biora , na 2 sesjach takie efekty byly. Gydby ktos znal powod , albo przypuszczal od czego to , to bede wdzieczny , bo wolal bym to jakos "naprawic" jak sie da ;]
sztajmes
15-03-2009, 00:26
Wydaje mi sie ze to wina karty pamieci.
Kiedys jak pamieci byly drogie uzywalem jakichs tanich i czasami mialem podobne klopoty.
Czasami nawet mialem po polowie z 2 zdjec na jednej klatce.
Odkad robie tylko i wylacznie na Sandisk Extreme nigdy czegos podobnego nie mialem.
Dlaczego tak sie robi nie mam zielonego pojecia.
sztajmes
Mam taki sam problem na 5D.
Występuje niezależnie od użytego ISO i innych parametrów.
Zawsze na jednym, tym samym dłuższym boku zdjęcia.
Tyle, że efekt jest dużo mniejszy niż u MM.
Fakt, że występuje baaaardzo sporadycznie, ale jednak. Ostatnio z pleneru przywiozłem 600 zdjęć i na 5 był. Te 5 było w serii kilkunastu robionych jedno po drugim.
Kart używam tylko Sandiska Extreme i często formatuję.
Ki diabeł???
Macie jakieś pomysły?
Ma ktoś podobnie?
Jak masz pare kart to zaznaczaj na której to sie dzieje, jak masz jedną to kup druga i testuj tylko na nowe.
PS jaki format zapisu?
Kart mam kilka i nie jestem w stanie teraz stwierdzić, z której są te felerne zdjęcia.
Muszę się temu przyjrzeć.
Fotografuję tylko w rawach.
MM-architekci
08-07-2009, 23:27
Ja u siebie ostatnio tego nie widze , albo akurat tej karty nie uzywam ;].
Stawiam jednak ze to winna karty poprostu , po paru latach moglo sie cos uszkodzic moze.
No jeszcze czytnik możesz sprawdzić (jeżeli używasz) bardzo często to on jest winowajcą.
Miałem podobnie w 5D nie miało znaczenia niestety czy to karta czy czytnik - zmieniłem to kilka razy i dalej to samo. W MK2 już tego niema.
W MK2 już tego niema.
Asiorek, a skąd wiesz??
Ja swojego 5D używam od 2005r i ten feler wyszedł na razie dwa razy, w sumie na 10-14 zdjęciach.
Problem jest więc sporadyczny, ale jak dla mnie w tej chwili zupełnie nieprzewidywalny i nie wiem kiedy znowu mnie zaskoczy.
Poza tym ciekawi mnie z czego on wynika - jakieś uszkodzenie matrycy, elektroniki w aparacie, czy tak jak wspominacie może karty?
Używam obydwu modeli w studio i zmiany kart oraz czytników (przerobiłem 4 szt. różnych firm) nic nie dały taki szumek dziwny zawsze mi na 5D wychodzi (od nowości). Przy MK2 od pół roku nic takiego się nie dzialo i mam nadzieję że nie będzie.
Ponawiam temat.
Czy ma ktoś jakiś pomysł/doświadczenie od czego to jest?
Dilbercik
03-08-2009, 16:17
ja na 5d mialem takie samo na jakims zamienniku bp-511 na oryginałach nie wystąpiło
O, coś nowego.
Czyli zasilanie miałoby na to wpływ?
Ja używam dwóch oryginalnych bp.
Szukam jakichś zależności i na razie nic, ale na akumulatory nie zwracałem uwagi.
Czasami efekt występuje i pojawia się nagle, tak mi się wydaje.