Zobacz pełną wersję : Fotografowanie tkanin.
Jak w tytule, próbowałam ostatnio sfotografować tkaninę, zasłonę dokładnie i już sama nie wiem jak robić i jakim szkłem, efekt mory jest moją zmorą. Potem walczyłam jeszcze z innymi tkaninami i podobnie.
Szukam porad jak się do tego zabrać, żeby wyglądało na w miarę ostre, ale bez struktury tkaniny, której gołym okiem nie widać ;/
Jak oświetlić, jakie szkiełko przypiąć.
Dziękuję z góry poinformowanym.
xxkomarxx
15-03-2009, 18:37
1. Zmiana kąta ustawienia aparatu
Ponieważ bieżące ustawienie aparatu w stosunku do obiektu powoduje powstanie efektu mory, delikatna zmiana takiego ustawienia przez korekcję kąta nachylenia aparatu może zlikwidować to zjawisko.
2. Zmiana pozycji aparatu
Ponownie, przesunięcie aparatu w lewo lub w prawo, w dół lub w górę może zlikwidować powstającą morę.
3. Zmiana punktu ostrości
Mora powodowana jest przez wysoki stopień ostrości i zachowanie szczegółów na drobnych wzorach; zmiana punktu, na który ustawiana jest ostrość powinna pomóc w zlikwidowaniu efektu mory.
4. Zmiana ogniskowej
W celu zlikwidowania mory można również stosować różne ustawienia obiektywów lub ogniskowej.
5. Photoshop :)
Można zastosować filtr zmiękczający.
Najprostszy to pończocha dziewczyny :)
Jak jesteś kobietą to własna.
Dziękuję za odpowiedzi podejmę jutro walkę kolejną. Heh,,, a ja zawsze wyrzucałam znoszone pończochy? :D Że już nie spytam o to jaki rodzaj ponczoszki najlepszy, sama sprawdzę.
albo filtr z wtopioną siatką :) pomaga !