Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : statywy Benro - opinie

mgtan
14-03-2009, 16:37
Witam,

Nie odnalazłem opini o firmie Benro a o pojedynczym modelu

Z racji tego że komplet Manfrotto to jednak za duży wydatek, rzuciłem okiem na firmę Benro - mam wrazenie że się "zapatrzyli" na Manfrotto ;-)

zastanawima się nad modelem A650 z głowicą kulową BH-2. jedyny mankament to wysokość - max 160cm tyci za nisko... ja mam 182 cm więc optymalnie by było jkaby statyw miał 170cm. Plusem jest cena komplet z głowicą to 520PLN.

ale wracając do tematu. Jakie macie opieni o tych statywach. warto je kupować?
czy tez z tanich dalej pozostaje Velbon?

himi
14-03-2009, 16:45
Ja interesując się swego czasu benro znalazłem jakieś konkretne informacje na forum nikona. Rzuć tam okiem. Np. tutaj (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=77143)

Kolaj
14-03-2009, 17:13
mam wrazenie że się "zapatrzyli" na Manfrotto ;-)Nie wiem, gdzie dostrzegasz podobieństwo do Manfrotto. Oni "czerpią" raczej z Gitzo, co akurat jest lepszym wzorem do naśladowania.

Ogólnie firma robi całkiem przyzwoity sprzęt, natomiast o tym modelu nic nie powiem. Używam C-268 i nie narzekam. Być może czytałeś moje forumowe wypociny na jego temat.

mgtan
14-03-2009, 19:44
Nie wiem, gdzie dostrzegasz podobieństwo do Manfrotto. Oni "czerpią" raczej z Gitzo, co akurat jest lepszym wzorem do naśladowania.

Ogólnie firma robi całkiem przyzwoity sprzęt, natomiast o tym modelu nic nie powiem. Używam C-268 i nie narzekam. Być może czytałeś moje forumowe wypociny na jego temat.

patrz głowice... w sklepie w wawie stały manfrotto obok Benro... i Benro róniło sie tylk ozaczepami...a odlewy jak skopiowane.

Kolaj
14-03-2009, 20:39
patrz głowice... w sklepie w wawie stały manfrotto obok Benro... i Benro róniło sie tylk ozaczepami...a odlewy jak skopiowane.Może jakieś 3D albo te starsze kulowe. Obecne głowice kulowe Benro z serii B-* są wykonane kompletnie inaczej niż te wszystkie Frotki 488RC2 itp. Moim zdaniem na korzyść Benro.

Poza tym miało być o statywach a nie o głowicach ;)

mgtan
15-03-2009, 01:53
jak dla mnie statyw i głowica to jedność. Mówiąc o statywie rozważam zakup i głowicy i statywu razem jako całość.

mgtan
11-04-2009, 19:18
chyba zostanie Benro A-500 + KB1A. Jedyne co to nie wiem czy można aparat podpiąć do góry nogami. żeby zmniejszyć dystans do ziemi bo nogi sie rozkłądają ale "patyk" zostaje... a wtedy powinno sie go teoretycznie odwrócić do góry nogami.

Seb.S
12-04-2009, 18:08
Hej,
mozna odwrócić:-)
..mam od kilku dni własnie ten statyw tzn. nogi bo głowice wybrałem BH-1M.
Naprawdę jakość wykonania i stabilność pierwsza klasa. Porównywałem ze Slikiem 330 i Sherpą 600, zdecydowanie Benro było dla mnie najlepsze.

pozdr.

p.s
...ale i droższe ;-)

mgtan
12-04-2009, 18:23
a głowica czemu nie KB1A? jakies spostrzeżenia masz co do niej?

Seb.S
14-04-2009, 08:42
..dla moich zastosowań BH 1 jest wystarczająca, nie zależy mi tak bardzo no "oddzielnej" regulacji kuli a i cena jest sporo niższa.
Co do KB1A nie mam zadnych zastrzerzeń, bawiłem się nią tylko parę minut - fajna. IMHO nie podoba mi się tylko zabezpieczenie płytki (szybkozłączki) ...pokrętło.

pozdr.

EZOGHUL
14-04-2009, 18:49
Ja zastanawiałem się nad 650 ale ostatecznie kupiłem 297n6 + BH-2.
Mam 196 cm i nie wysuwam kolumny bo akurat pasuje do mojego wzrostu.
Maiłem obawy co do bh-2 ale spokojnie trzyma stabilnie 40d+grip+sigma 100-300.

mgtan
14-04-2009, 20:43
tak ale u mnie en statyw odpada z racji wymiarów po złożeniu i wagi. Jeśli dobrze widze to miałęm go w ręku.. i coś mi nie leży. Ma fajny mechanizm ryglowania kolumny w pionie i poziomie. To jest plus.

w KB-1A...jedyna rzecz która mi przeszkadza to sposób mocowania stopki..w sumie rzadko robie ze statywu w Pionie..ale czy to sie nie wyślizgnie pod obciążeniem?

Krzychu
14-04-2009, 21:50
w KB-1A...jedyna rzecz która mi przeszkadza to sposób mocowania stopki..w sumie rzadko robie ze statywu w Pionie..ale czy to sie nie wyślizgnie pod obciążeniem?

Jak porządnie zrobione to na pewno nie - po takiej stopce (Arca-Swiss) może poznać prawdziwą głowicę kulową...

Yova
15-04-2009, 19:51
Witam

Na początku chciałbym się przywitać, bo chodź na forum zaglądam od dłuższego czasu to dopiero teraz zacznę coś pisać ;)

Potrzebuję statywu który będzie trzymał głównie 20d + 70-200L f4 lub Sigme 12-24 i zastanawiam się właśnie nad zestawem Benro A257 + HD28. Kulowe głowice raczej odpadają, bo jakoś nie przepadam za nimi no i panoramki :). Co sądzicie o takim zestawie warto?

Pozdrawiam

mgtan
15-04-2009, 20:07
Witam

Na początku chciałbym się przywitać, bo chodź na forum zaglądam od dłuższego czasu to dopiero teraz zacznę coś pisać ;)

Potrzebuję statywu który będzie trzymał głównie 20d + 70-200L f4 lub Sigme 12-24 i zastanawiam się właśnie nad zestawem Benro A257 + HD28. Kulowe głowice raczej odpadają, bo jakoś nie przepadam za nimi no i panoramki :). Co sądzicie o takim zestawie warto?

Pozdrawiam

Witam, tez stoje przed tym samym problemem i rozważam ten statyw albo A-500EX. Jutro jadę oglądac i bawić się nimi. i z którymś wróce :)

co do głowicy to wachałem się między tą HD a kulową ale rozwiązaniem jest KB-1A..kulowa z blokadą pionu i możliwością trzaskania panoram w poziomie a przy tym wszelkie zalety głowicy kulowej. W statywie którym się bawiłem akurat KB-1A chodziły lepiej niż BH... precyzyjniej.

Yova
15-04-2009, 20:15
To w takim razie czekam na opis wrażeń po zakupie. No KB-1A jest napewno ciekawym rozwiązaniem, tylko czy jeśli jest do wszystkiego, (no bo jednak łączy zalety kulowej i 3D) to nie okaże się do niczego? :)

Pozdrawiam

PS. Może ktoś się orientuje gdzie w Białymstoku można pomacać benro? O ile wogule w naszym "mieście" jest to możliwe ;)

mgtan
15-04-2009, 22:15
KB-1A... jak porównałem z BH1 to KB jest precyzyjniejszy do tego można bez problemu trzaskać panoramy... zobaczymy z czym jutro wróce :-) hehe..

oby sie nie okazało że z mojej listy... statyw, lampa, 50tka... zmieni sie kolejność hihi..choć z 50 sprawa dość jasna ;-)... czekam jeszcze troche bo moge sobie na to pozwolic i albo 50 1.4 MKII (o ile będzie) albo 50 1,2 (bo odziwo ceny ma zqaskakująco dobre - poniżej 5k... i jeszcze do negocjacji)

sadaman
16-04-2009, 11:26
Używam od dłuższego już czasu zestawu Benro A297n6 + KB-1 i moge go śmialo polecić.
Bez problemu utrzymuje zestawy w stylu Body 40D czy 5D plus założone szkiełko pokroju 70-200 f2.8 wraz z zapiętą lampą.
Wszystko jest stabilne i pewne - zestaw nie wpada w wyraźne i drażniące drgania np po stuknięciu w obiektyw. Podczas stosowania na zewnątrz wiatr też tego zestawu się nie ima.
Całość sprawuje się znakomicie zarówno w kadrowaniu poziomym jak i pionowym.

Pozdrawiam

mgtan
16-04-2009, 21:51
Witam,

byłem w sklepie i porównałem dokładnie KB1A kontra BH1... BH1 ma jedną jak dla mnie wadę, nie można regulować poziomie jak zablokujemy śrubę. Mam również odczucie że jest mniej precyzyjna. Tak więc... przyjechałem z A-500EX + KB1A. Jedyne co mnie zastanawia ..dopiero teraz... czy czarny statyw na aluminium nie będzie miał problemu ze ścieraniem sie farby na kolumnie i innych elementach które moga się obić.

Yova
17-04-2009, 09:37
Witam

A Mógłbyś zrobić taki miniteścik i sprawdzić, jak ta głowica faktycznie sprawdza się przy panoramkach? Byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Kubak82
17-04-2009, 12:21
czy czarny statyw na aluminium nie będzie miał problemu ze ścieraniem sie farby na kolumnie i innych elementach które moga się obić.

a nawet jesli, to czy bedzie to mialo jakikolwiek wplyw na jego funkcjonalnosc :lol: :wink: :?:

mgtan
17-04-2009, 17:06
postaram sie w ten weekend coś cyknąć. Dam znać. Jak narazie to próbowałem regulacji na kuli wraz z obrotem w panorami i jest to fajnieprecyzyjne :). a z ciekawostek... to trzymając w ręku jakiś pseudo statyw hamy do mojego małego Sony T9 wychodzi że to maleństwo o wysokości max 120 cm waży niewiele mniej niż Benro.

co do stabilności jest naprawdę dobrze. 40D + 24-105 + 580 EXII... i kompletnie żadnych problemów.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

a nawet jesli, to czy bedzie to mialo jakikolwiek wplyw na jego funkcjonalnosc :lol: :wink: :?:

wpływ jednynie estetyczny ;-)

kris200
27-04-2009, 10:48
Witam:)
Chcę się z Wami podzielić pewną rzeczą odnośnie Benro.... Już jakiś czas posiadam a298 n6, bardzo stabilny i bardzo wysoki, mogę z pewnością polecić dla kogoś wysokiego jak ja (198cm).

Ale (bo przecież zawsze musi być jakieś ale:mrgreen:), jego części się rozpadają w dziwny sposób. Na drugi dzień gdy go kupiłem rozerwała się sprzączka od paska - dziwna rzecz, ale myślę - pewnie trafił mi się wadliwy egzemplarz, takie rzeczy się zdarzają. Dobrze ze stało się to w momencie jak ściągałem statyw z ramienia, bo inaczej kolcami zamontowanymi po nodze by mi przejechało... Pasek wymienili, nie ma problemu.

Ale, wczoraj wieczorem kolejny element po prostu pękł - tym razem to małe metalowe kółeczko, znajdujące się pod głowicą służące do zamontowania paska. No ale na szczęście znów statyw trzymałem w ręce, więc nie został ani on, ani ja pokiereszowany...

Piszę to jako przestrogę - ostrożnie używajcie pasków i systemów do noszenia zaprojektowanych przez Benro - chyba, że ja mam tylko takiego pecha :D

mgtan
27-04-2009, 14:51
eee... to je nie mam tyle "szczęścia" ze Benro. ale dla równowagi mam z Dell`em heheh :)

sadaman
28-04-2009, 14:22
Witam:)
Chcę się z Wami podzielić pewną rzeczą odnośnie Benro.... Już jakiś czas posiadam a298 n6, bardzo stabilny i bardzo wysoki, mogę z pewnością polecić dla kogoś wysokiego jak ja (198cm).

Ale (bo przecież zawsze musi być jakieś ale:mrgreen:), jego części się rozpadają w dziwny sposób. Na drugi dzień gdy go kupiłem rozerwała się sprzączka od paska - dziwna rzecz, ale myślę - pewnie trafił mi się wadliwy egzemplarz, takie rzeczy się zdarzają. Dobrze ze stało się to w momencie jak ściągałem statyw z ramienia, bo inaczej kolcami zamontowanymi po nodze by mi przejechało... Pasek wymienili, nie ma problemu.

Ale, wczoraj wieczorem kolejny element po prostu pękł - tym razem to małe metalowe kółeczko, znajdujące się pod głowicą służące do zamontowania paska. No ale na szczęście znów statyw trzymałem w ręce, więc nie został ani on, ani ja pokiereszowany...

Piszę to jako przestrogę - ostrożnie używajcie pasków i systemów do noszenia zaprojektowanych przez Benro - chyba, że ja mam tylko takiego pecha :D

Posiadam wersje 297 i wszystko jak do tej pory jest wporządku mimo intensywnego użytkowania. Myślę że trafił ci się poprostu jakiś bubel.

jackblack
01-05-2009, 11:00
Dołączam swoje "słowa uznania" dla BENRO. Niedawno kupiłem A-500EX + KB-1A. W "warunkach bojowych" jeszcze nie sprawdzałem ale pierwsze wrażenia bardzo pozytywne.Jakość wykonania świetna, wszystko wygląda solidnie, jestem zadowolony.

lijo
02-07-2009, 02:02
Dołączam swoje "słowa uznania" dla BENRO. Niedawno kupiłem A-500EX + KB-1A. W "warunkach bojowych" jeszcze nie sprawdzałem ale pierwsze wrażenia bardzo pozytywne.Jakość wykonania świetna, wszystko wygląda solidnie, jestem zadowolony.

Mógłbyś napisać gdzie kupowałeś ten zestaw i jak to wyszło cenowo? Akurat rozglądam się za czymś takim.

mgtan
02-07-2009, 18:59
jak z wawy jetes to fotoklik ma dobre ceny

bomir
25-09-2009, 12:56
a ja zakupiłem wczoraj zestaw Benro A-198n6 + BH-1 i moje wrażenia są jak najbardziej pozytywne, statyw solidny może służyc nawet do obrony przed niedzwiedziem, :-D do głowicy nie mam uwag poza jedną- nie posiada podziałki, ale całość po zamontowaniu 40D robi dobre wrażenie, statyw bardzo stabilny i smiało polecam

APP
25-09-2009, 13:35
Czy tylko ja uważam, że brakuje tu trochę opinii osób, które sprzętu używają dłużej i/lub dość intensywnie? :oops:
Z FanCier i GoldPhoto było podobnie, wszyscy byli zachwyceni... Może jednak dajcie sprzętowi trochę czasu zanim napiszecie, bo to, że statywy Benro w sklepie i po wyjęciu z pudełka robią pozytywne wrażenie, IMO już dostatecznie dobitnie zostało tu zaznaczone 8)

Kubak82
25-09-2009, 13:54
Czy tylko ja uważam, że brakuje tu trochę opinii osób, które sprzętu używają dłużej i/lub dość intensywnie? :oops:

benro jest na rynku krocej niz manfrotto wiec na takie opinie trzeba poczekac ;-) .. ja mam 457n6 od bodaj listopada 2008 i jak na razie nic niepokojacego sie nie dzieje.. jak byl stabilny tak jest, taszcze go po roznych podmoklych terenach, czesto lezy w wilgotnej trawie/stoi w wodzie.. nie przelozylo sie to na jakiekolwiek problemy ze statywem :-)

APP
25-09-2009, 14:08
Kubak82 -zawsze lepiej usłyszeć/przeczytać coś od osoby, która choć jeden cały sezon na sprzęcie przepracowała (listopad powiadasz, o właśnie!), niż zaglądać do wątku żeby kolejny raz przeczytać coś w rodzaju "...niedawno kupiłem...", "...wczoraj przyszedł kurierem...", "...nie robiłem jeszcze testów polowych...".

(...) na takie opinie trzeba poczekac (...)

Zgadzam się - "na opinie" i "z opiniami" ;)
Dobra, już nie marudzę...

Kubak82
25-09-2009, 14:18
spoko :-) .. ja jestem zadowolony i kupilbym benro jeszcze raz :-) .. no, moze tym razem cos z carbonu bo moj wazy 3,5kg + glowica - to daje 5kg do noszenia ;-)

ale waga to IMHO jedyna wada tego statywu :-)

Kolaj
25-09-2009, 15:00
Moje Benro ma nieco krótszy staż (od lutego 2009) ale sprawuje się stabilnie tak samo, jak na początku. Jako wadę mogę wymienić sporadyczne luzowanie się śrubek, na których obracają się nogi przy rozstawianiu. Trzeba czasem dokręcić. To wyszło dosyć szybko po zakupie. Idzie z tym żyć, jednak dobrze jest mieć na wszelki wypadek gdzieś w torbie odpowiedni kluczyk.

Model: C-268M8

ebuke
16-12-2009, 17:45
witam

mam od 1,5 miesiąca Benro Travel Angel A-268m8 +B-1 i po prostu bajka, super stabilny , głowica o niebo lepsza niż te badziewie od MF które miałem " przyjemność" uzytkować.

Przewaga spora nad MF przykłady
-190xProB -udżwig 5kilo, waga 1,80kg bez głowicy, dł. po złożeniu 54cm + 10cm głowica -cena ok 500zl bez głowicy

-055xProB udźwig 7kilo, waga 2,46kg bez głowicy, dł. po złożeniu 64cm + ok 10cm głowica -cena ok 650-700zł bez głowicy

głowica jakości B-1 (benro) w wydaniu MF to koszt ok 500zł

benro
-A-268m8 -udźwig 12kilo!!!, waga 1,84kg z głowicą!!! dł po złożeniu 43cm z głowicą!!! - cena 570-700zł z głowicą B-1 !!!

wysykość
mam 190 wzrostu i jeśli mam w pełni rozłożony statyw z głowicą, gripem i 40D to mam wizjer na wys oczu (gdy jestem wyprostowany)

pozdrawiam Emil

Piotr1
16-12-2009, 19:05
Jako wadę mogę wymienić sporadyczne luzowanie się śrubek, na których obracają się nogi przy rozstawianiu. Trzeba czasem dokręcić. To wyszło dosyć szybko po zakupie. Idzie z tym żyć, jednak dobrze jest mieć na wszelki wypadek gdzieś w torbie odpowiedni kluczyk.

Model: C-268M8

próbowałeś z klejami anaerobowymi : http://www.technicoll.pl/p_5572.htm lub coś z Loctite'a albo Wurth'a ?

marbej
21-06-2010, 20:57
Witam,

Nie wiem czy wiecie, ale Benro to orginalne Gitzo, tyle, że robione przez Gitzo w Chinach :) Wiem o tym z dpreview.com oraz ze sklepu FotoDura z Poznania.

--
Pozdrawiam,
Marcin

Krzychu
21-06-2010, 21:35
Witam,

Nie wiem czy wiecie, ale Benro to orginalne Gitzo, tyle, że robione przez Gitzo w Chinach :) Wiem o tym z dpreview.com oraz ze sklepu FotoDura z Poznania.

--
Pozdrawiam,
Marcin

Porównaj sobie choćby ich masy dla statywów podobnej "klasy" / wysokości i przestań wierzyć w bajki...

marbej
21-06-2010, 22:18
sobie choćby ich masy dla statywów podobnej "klasy" / wysokości i przestań wierzyć w bajki...

A dlaczego mam porównywać? Przecież nigdzie nie ma mowy, że Gitzo model taki a siaki to to samo co model Benro taki a taki :)

A czy firma chyba Yille Precision z Guangzhou koło Hong Kongu nie robi przypadkiem nóg dla Gitzo? ;) I od tego się zaczęło.

--
Pozdrawiam,
Marcin

marbej
22-06-2010, 11:01
sobie choćby ich masy dla statywów podobnej "klasy" / wysokości i przestań wierzyć w bajki...

Z opisu firmy Benro zacytuję jeszcze:

"ZHONSGSHAN BENRO PRECISION INDUSTRY CO., LTD. znajdująca się w mieście Tanzhou, jest częścią aglomeracji Zhongshan, usytuowanej w prowincji Południowego Guangdong.
Jest to obszar o najbardziej rozwiniętym przemyśle lekkim w Chinach. W najbliższym sąsiedztwie znajduje się aglomeracja Zhuhai, oddalona o 12 km od Macao i godzinę drogi od Hong Kongu.

Firma założona w 1996 roku, przy współpracy z zagranicznym inwestorem (od siebie dodam, że chodzi o Gitzo), produkowała profesjonalne statywy fotograficzne. W 2002 roku stworzono (od siebie dodam, że po prostu ukradli technologie od Gitzo) swoją własną markę i zaczęto sprzedawać na rynek produkty pod nazwą BENRO Professional Triod and Heads. Inwestując w nowoczesne narzędzia, precyzyjne maszyny oraz wysoko wykwalifikowany zespół inżynierów i projektantów, BENRO nieustannie podnosi jakość swojej produkcji. Dzięki zaangażowaniu i nastawieniu na najwyższą jakość produktów BENRO szybko stało się jedną z najlepiej znanych marek na rynku chińskim oraz wschodzącą gwiazdą na rynkach zagranicznych. W 2005 roku BENRO wybudowało nową, większą fabrykę i zarejestrowało swoją działalność pod nazwą BENRO PRECISION PHOTOGRAPHY INDUSTRY (HONG KONG) CO., LTD. Dzięki fabryce o powierzchni 30 000m2 oraz terenowi produkcyjnemu o wielkości 35 000 m2, BENRO uzyskało pozycję producenta profesjonalnych statywów i głowic o światowym zasięgu.

Dzięki doskonałemu połączeniu jakości, parametrów technicznych oraz ceny, BENRO zapracowało sobie na doskonałą reputację wśród fotografów na całym świecie. [...]

W miarę ekspansji sprzedaży na rynki światowe, produkty BENRO stały się obiektem pożądania fotografów nie tylko w Chinach, ale również w Korei, Tajwanie, Hongkongu, Norwegii, Niemczech, Anglii, Australii, USA oraz wielu innych. BENRO szybko stało się jedną z wiodących marek wśród producentów statywów. "

--
Pozdrawiam,
Marcin

TSpider
01-07-2010, 04:49
a Induro...?

moregun
16-07-2010, 15:34
nie chce zakładać nowego wątku

mam głowicę benro B-2 i szukam szybkozłączek PU-60- benro kosztuje 60-70 zł

- czy sa jakieś zamienniki???

- jakie używacie dodoatkowe szybkozłaczki do B-1, B-2, B-3?????

Kolaj
17-07-2010, 16:12
nie chce zakładać nowego wątku

mam głowicę benro B-2 i szukam szybkozłączek PU-60- benro kosztuje 60-70 zł

- czy sa jakieś zamienniki???

- jakie używacie dodoatkowe szybkozłaczki do B-1, B-2, B-3?????

Ja do B-1 używam złączek Markinsa - jedna uniwersalna do body a druga do krótkich tele. Ale one są niestety droższe od Benro :(

Złączką od zestawu mocuję czasem lornetkę :)

moregun
19-07-2010, 09:17
hmmm.
nic nie moge znaleśc z velbon czy phottix - może coś tam jest o pasuje do Benro - czyżby nie było tańszych zamieników do sysytemu Acra Swiss

michael_key
19-07-2010, 09:43
Słuchajcie podepnę się i zadam pytanko.
Chcę w sierpniu (na początku miesiąca) zmienić głowicę do statywu Manfrotto 190xb. Mam dwa typ:
1. Manfrotto 498RC2 (http://allegro.pl/item1149923083_manfrotto_glowica_kulowa_498rc2_skl ep_faktura_vat.html);
2. Benro B-1 z płytką (http://allegro.pl/item1146669891_benro_glowica_b_1_plytka_pu_50_lodz _fv_raty.html).
Powiedzcie czy cena w tym przypadku idzie za jakością i co najważniejsze komfortem użytkowania i sztywnością kuli po zablokowaniu?
Pytanie głównie do posiadaczy obu modeli ;-)

moregun
19-07-2010, 09:52
z tego co zauważyłem nie masz jakichś ciężkick tele wie c jak najbardziej frotka 8 kg ci starczy

michael_key
19-07-2010, 09:57
Tutaj masz rację moregun. Tym bardziej, że w przyszłości nie mam zamiaru uzbrajać się w wielkie lufy na ptaszyska bądź skrzydlate maszyny.

akustyk
19-07-2010, 10:07
1. Manfrotto 498RC2 (http://allegro.pl/item1149923083_manfrotto_glowica_kulowa_498rc2_skl ep_faktura_vat.html);
2. Benro B-1 z płytką (http://allegro.pl/item1146669891_benro_glowica_b_1_plytka_pu_50_lodz _fv_raty.html).
Powiedzcie czy cena w tym przypadku idzie za jakością i co najważniejsze komfortem użytkowania i sztywnością kuli po zablokowaniu?
Pytanie głównie do posiadaczy obu modeli ;-)

z tej dwojki, bez cienia watpliwosci, wybieram Benro. mialem co prawda MF 486RC2, ale ta glowica pod wzgledem jakosci i wygody uzytkowania jest lata swietlne za B-1 (ktore mam teraz).
jesli chodzi o stabilnosc, to mysle, ze bedzie podobnie jak juz sie ustawi wlasciwy kadr. chociaz niewatpliwie B-1 tytulem galkologii bedzie wygodniejsze do ustawienia.

Benro jest bezdyskusyjnie lepsze, wiec jesli masz grosz, zeby dolozyc, to polecam. jest po prostu wygodniej, plynniej (znacznie plynniej!). i na moje oko tez lzej, chociaz przy aluminiowych nogach to mozna tej roznicy nie zauwazyc...

moregun
19-07-2010, 13:06
wyjasniając - ja tez uwazam że benro jest lepsze - dlatego kupiłem B-2 (teraz szukam złączki)
ale.. bawiłem się ostatnio manfrotto 6 kg i powiem ze bardzo dobrze sobie radzi nawet z 400L. dlatego uważam że pod aparat z z szerokim kątem kula 8kg wystarczy zupełnie i nie ma co przepłacac za cos czego sie nie wykorzysta.

ale jeśli kolega jednak przypuszcza że kupi cięższy aparat , może jakieś tele w dalekiej przyszości to czemu nie - kupuj benro będzie na długie lata

Bolek02
17-08-2010, 13:29
Przejrzałem dokładnie wątek, bo jestem żywo zainteresowany zakupem głowicy.
Zakupiłem nogi MANFROTTO 190XPROB i stoję przed wyborem
1. Manfrotto 488RC2 z podziałką do panoramy
2. Benro B1 lub B2.
Czy ktoś używał w praktyce tych głowic ???
Koledzy powyżej wypowiadali sie co do głowicy B2 a co z 488RC2.
O opinie proszę tylko użytkowników :)

darek24111
19-08-2010, 19:57
przejrzałem dokładnie wątek, bo jestem żywo zainteresowany zakupem głowicy.
Zakupiłem nogi manfrotto 190xprob i stoję przed wyborem
1. Manfrotto 488rc2 z podziałką do panoramy
2. Benro b1 lub b2.
Czy ktoś używał w praktyce tych głowic ???
Koledzy powyżej wypowiadali sie co do głowicy b2 a co z 488rc2.
O opinie proszę tylko użytkowników :)

b2 :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Szczegóły opisałem w wątku Jaki statyw... Polecam.

Bolek02
22-08-2010, 08:12
Może wypowie się jeszcze jakiś użytkownik frotki 488RC2, bo nie ukrywam, że ta głowica po obejrzeniu również IMHO jest godna zakupu.

levybike
03-08-2011, 17:21
Czy miał ktoś styczność z nową serią statywów aluminiowych Benro (czarne)?