Zobacz pełną wersję : pilne- problem z 5D zapisywanie zdjęć !! :(
Witam
Mam problem z canonem 5D.
Zrobiłam sesję dosyć ważną, zgrałam polowę zdjęć z karty a reszta nie chce się zgrać występują jakieś błędy.
Próbowalam róznych czytnikow i na różnych komputerach, ale zdjęcia nie chcą się zgrać.
Przez aparat również.
Zdjęcia widać w podglądzie aparatu, ale niestety na tym się kończy.
Włożyłam drugą kartę żeby przetestować aparat, wykonałam 10 zdjęć...przez czytnik widoczne są tylko 3 zdjęcia. Czyli to raczej nie wina kart CF tylko canona ???
HELP :( .
pozdr.
sprawdź jeszcze kartę tym programem:
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=229&Digital+Image+Recovery+1.47
nie nie....
zrobiłąm próbe na innej karcie takim programem...
to zamist zgrać mi obecne zdjęcia to odzyskał połowicznie jakieś fotki stare sprzed kilku m-cy :(.
Dzwoniłam do Pana który powiedział ze obecne czytniki kart są kiepskie i one mogły uszkodzić kartę..
ja to mam pecha.
Dzwoniłam do Pana który powiedział ze obecne czytniki kart są kiepskie i one mogły uszkodzić kartę..
ja to mam pecha.
Skoro aparat wciąż czyta te fotki, to może karta jest w porządku? Wypróbuj inny czytnik.
A zgrywałaś wprost z puszki na kompa?
to już w ogóle porażka...
komp nie widzi w ogóle zdjeć przez puszkę.
Przez czytnik je widać ale co z tego , skoro nie mogę zgrać.
Obawiam się że znowu trzeba bedzie odzyyskiwać je przez firmę, a oni liczą sobie za to sporo kasy :(.
pozatym jestem ciekawa co jest przyczyną, czy to canon ma problem czy czytniki są popsute. Sama nie wiem. Nie chce znowu w przyszłości mieć podobnych problemów.
Wygląda na winę aparatu, skoro problem występuje z różnymi kartami i różnymi czytnikami .... spróbuj może włożyć karty do innego aparatu, porobić zdjęcia i zobaczyć czy efekt jest ten sam. Przy takiej próbie zdjęcia z 5-tki powinny zostać nietknięte (drugi aparat nie nadpisze pliku na plik), a Ty będziesz wiedziała.
Może zdjęcia uda się ściągnąć przez inny aparat ?
A z tą puszką/kartą/czytnikiem miałaś już takie cyrki? Masz dobre drivery na kompie do 5d? Może warto zassać aktualne. Skoro pucha widzi zawartość karty to warto się pobawić. Błogosławione jedynki z podwójnymi slotami...
na kompach nie mam wgranego zadnego oprogramowania od canona.
Zawsze zgrywało się normalnie przez czytnik bez większych problemów...
ostatnio przed sesją coś miałam problem ze zgraniem zdjęć ale się udało....to chyba były początki.
Z kolegą wzieliśmi jego dobrą kartę CF włożyliśmy do mojego canona zrobiłąm kilka zdjęć no i komputer przestał widzieć kartę z jego zdjęciami i kilkoma moimi.
Wydaje się że to jakiś problem z canonem..tylko co mu się mogło stać :(
cięzko sie samej bawić w odzyskiwanie bo w sumie zależy mi na tych fotkach (Sesja klienta) i nie chciałabym pogorszyć sytułacji.
pozdr
Co to za karta? Sandisk daje swój program do odzysku zdjęć, warto z niego skorzystać.
ale zdjecia są widoczne poprzez aparat poprzez czytnik też tylko nie można ich zgrać.
Włąśnie tym programem próbnie chciałam zgrać zdjęcia z innej karty, to mi odzyskał zdjęcia sprzed 2ch m-cy zamiast poprostu zrzucić te co są obecnie na karcie.
jak zaczne majstorwac tymi programami to moge chyba tylko zaszkodzic, bo jeszcze usunie to co jest teraz na karcie.
pozdr.
jezeli widzisz fotki na karcie w PC, to mozesz je odtworzyc ? jak tak to moze zapisz jako :d, ew. zrob obraz karty, np. ghostem lub czyms podobnym, nie kopiowanie, a calej karty., i nie majstrujemy na karcie, obraz karty, i na nim dzialac.
jezeli widzisz fotki na karcie w PC, to mozesz je odtworzyc ? jak tak to moze zapisz jako :d, ew. zrob obraz karty, np. ghostem lub czyms podobnym, nie kopiowanie, a calej karty., i nie majstrujemy na karcie, obraz karty, i na nim dzialac.
łomatko
nic z tego nie rozumiem..możesz tak prościej :)
czy jak widzisz fotki w PC na karcie to mozesz je odtworzyc jak normalne obrazki, a jedynie skopiowac ich sie nie da, czy podczas proby odpalenia pokazuje sie ze plik uszkodzony itp. czy karta mimo braku jakis zdjec pokazuje zajete miejsce ??
sciagnij program typu ghost klik (http://www.agavk.p9.pl/strony/win_ghost.php), jest to program robiacy obraz calego dysku/partycji, powinien widziec karte CF, ew. inny podobny co bedzie ja widzial, nie kopiuje on plikow, a cala zawartosc lacznie z ew. MBR itp.
I podstawa NIE MAJSTRUJEMY NA KARCIE !!! nigdy taka zasada
jak cos Ci nie dziala to robisz obraz i na nim pracujesz
Jak Ci w tej firmie od danych zabieraja jakis noscnik to nie pracuja na nim, tylko robia kopie, i na niej pracuja, nigdy nie odzyskujemy na orginale, bo on tylko jeden, na kopiach mozeby sie bawic, bo jak sie nam orginal sypnie, to albo zwieksza koszty, i to jest tylko pozytywna opcja, albo nie mamy danych
chyba na tyle