Zobacz pełną wersję : Sigma 10-20/4.0-5.6 EX HSM
Dzisiaj udało mi się kupić nową Sigmę 10-20/4.0-5.6 EX HSM jeszcze ze starej dostawy za 1799pln. Ostatnia sztuka podobno :) Oczywiście na 10mm AF nie trafia tam gdzie powinien, nieskończoność u niego jest na odległości 1m. W przyszłym tygodniu pojedzie sobie do serwisu na kalibrację.
A co tu kalibrować ? i tak ją trzeba przymknąć do 5,6-8 a wtedy praktycznie głębia ostrości wychodzi od 0,5 m do nieskonczoności no chyba że ktoś portrety chce robić ludzi z wielkimi głowami ... he he
sztajmes
12-03-2009, 18:59
Mam taka Sigme od jakiegos czasu i bardzo sobie chwale.
Nie uzywam AF , ustawiona na stale na 8 i GO jest zawsze.
Obiektyw byl jednak w servisie bo soczewki nie byly ustawione w osi i jedna strona byla zawsze zamulona.
Po servisie obiektyw sprawuje sie znakomicie
sztajmes
Mam taką sigmę, której nie musiałem kalibrować, ustawia w punkt, tak mi się wydawało czasu aż ...
Kolega też kupił i ... kupa ! chciał oddawać z powrotem do sklepu ale namówiłem go na kalibrację w serwisie i teraz z kolei jego ustawia tak dokładnie że sam zastanawiam się nad oddaniem swojej sigmy do kalibracji !!!