PDA

Zobacz pełną wersję : 430EX II- dziwne zachowanie

agawo
12-03-2009, 11:02
Witam,

sytuacja wylada nastepujaco: aparat 400D + 430EX II

1. ustawiam M w body i na 1/30 + 4.5, lampa skierowana przed siebie bez dyfuzorow i innych pomocy, fotka ciemnego pokoju wieczorem z jakas lampka ktorej nie ma w kadrze. Spust do polowy AF sie ustawia i cyk - fota niedoswietlona

2. ustawiam M w body i na 1/30 + 4.5, lampa skierowana przed siebie bez dyfuzorow i innych pomocy, fotka ciemnego pokoju wieczorem z jakas lampka ktorej nie ma w kadrze. Wciskam * FEL, pust do polowy AF sie ustawia i cyk - fota OK.

Czemu tak sie dzieje czy za kazdym razem trzeba dawac *FEL'a aby bylo ok??
Cos mi sie tu nie podoba, moze ktos mi to lopatologicznie wyjasni.
Przeszukalem forum i czytalem o przedblysju ktory jest ciezko zauwazyc ale sie udaje przy synchronizacji na 2 lamelke itd.

Natomiast nie wiem czemu skoro niby jest ten przedblysk ktory ma zbadac ile swiatla jest potrzebne i to on powinien juz zmierzyc jak dobrze oswietlic kadr to czemu musze uzyc FEL'a zeby bylo ladnie oswietlone???

Prosze o pomoc, moze jest cos nie tak z lampa. Na niej jest symbol ETTL czyli chyba pracuje w ETTL II.

pozdrawiam,
Wojtek

PrzemQs
12-03-2009, 12:41
Fel nie działa przecież w M... o ile mój mózg dobrze ogarnął ten temat. Fel działa w P Av i Tv . Fel oznacza zablokowanie pomiaru światła ale co chcesz mierzyć w M jeśli wszystko ustawiasz manualnie (od przeslony, czasu naswietlania, ISO, WB, Pomiaru światła itd.)?? Nie rozumiem. i w manualu wydaje mi się że nie powinno być przedbłysku...

Krzychu
12-03-2009, 12:53
Fel nie działa przecież w M... o ile mój mózg dobrze ogarnął ten temat.

Nie ogarnął - FEL to flash exposure lock (zwróć uwagę na słowo flash), a nie zwykła blokada ekspozycji o której piszesz i jak najbardziej działa w M - w M ekspozycja lampy jest cały czas dobierana automatycznie z pomiaru E-TTL i uwzględnia ekspozycję zastanego w M.

Wats0n
12-03-2009, 12:55
Fel nie działa przecież w M... o ile mój mózg dobrze ogarnął ten temat.

Chyba nieznacznie mijasz się z prawdą :)

Pomiar światła zastanego i pomiar błysku to dwie zupełnie inne sprawy.

PrzemQs
12-03-2009, 13:26
czyli pomyliłem pojęcia :) doedukować się muszę :D

agawo
12-03-2009, 15:32
Poki co nic sie nie wyjasnilo nadal nie wiem czy musze za kazdym razem dawac FEL'a aby bylo poprawnie naswietlone?? czemu z fel'em jest OK a bez jest niedoswietlone?? Czy ten "niewidoczny" przedblysk nie daje info dla glownego blysku??

(FEL dziala w M)

krzysztofr
12-03-2009, 18:19
Spróbuj ustawić pomiar lampy na uśredniony. Jeżeli lampa jest głównym źródłem światła, uśredniony daje lepsze efekty.

studentmibm1
20-03-2009, 16:19
to ja sie podepne zeby nie zakladac nowego tematu. Czy u was w 430 ex I palnik tez ma taki 1mm luz na boki?

svierq
20-03-2009, 16:54
to ja sie podepne zeby nie zakladac nowego tematu. Czy u was w 430 ex I palnik tez ma taki 1mm luz na boki?

U mnie luzy sa niestety i w 430 ex II. Widac ten typ tak ma albo i moj tak ma ;) Na szczescie to nie wplywa na funkcjonalnosc lamp i jej poprawne dzialania

Merauder
26-03-2009, 11:18
Mam drobne pytanie, nie chce zakladac nowego tematu, a wiec sie podlacze.

Czy jest mozliwosc sprawdzenia czy lampa jest faktycznie nowa? Na dniach bede kupowal 440EX II i chcialbym miec pewnosc, ze nikt sobie z niej nie strzelil pare tys razy. To bedzie moja puierwsza zew lampa, a wiec prosze o rade.

axk
26-03-2009, 15:20
Czy jest mozliwosc sprawdzenia czy lampa jest faktycznie nowa?

Poza stanem wizualnym - nie.

...bede kupowal 440EX II...

Jakiś nowy model?