PDA

Zobacz pełną wersję : DPI a PPI

wprawka
11-03-2009, 00:51
witam,
nie wiem, czy w dobrym dziale umieściłem posta :):)

mam pytanie, może zna ktoś odpowiedź: dlaczego w exif zdjęcia podawana jest rozdzielczość zdjęcia w DPI - przecież DPI określa rozdzielczość urządzeń drukujących, jest to liczba plamek/punktów na cal,
a rozdzielczość obrazu cyfrowego określa PPI - liczba pikseli na cal (300 PPI - 300 pikseli na cal).

:):)
pozdrawiam

Tomasz Golinski
11-03-2009, 00:56
Bo to tylko różnica w nazwie.

Może znowu przyjdzie jakiś magik i będzie tłumaczył, że jest jakaś głęboka różnica, ale i tak w to nie uwierzę ;-)

MacGyver
11-03-2009, 01:05
witam,
nie wiem, czy w dobrym dziale umieściłem posta :):)

Nie bardzo, więc przeniosłem :-)

kwietowy
11-03-2009, 01:52
Prosze bardzo tekst pochodzi z wiki:

"ppi (ang. pixels per inch) - liczba pikseli przypadająca na cal długości. Jednostka stosowana do określania rozdzielczości obrazów bitmapowych.

Przy określaniu rozdzielczości obrazów często zamiast jednostki ppi mylnie używa się określenia dpi (dots per inch - plamek na cal), które odnosi się do rozdzielczości urządzeń drukujących lub naświetlających. Tymczasem są to dwie różne jednostki - obrazek o rozdzielczości 72 ppi można wydrukować na drukarce atramentowej w rozdzielczości 600 dpi - co w dużym uproszczeniu oznacza, że każdy piksel obrazu będzie na wydruku reprezentowany przez 8,3333 wydrukowanych "plamek" (w rzeczywistości oprogramowanie urządzenia drukującego dokona interpolacji pikseli)."

My Nick
11-03-2009, 16:03
Jest jeszcze SPI

hardtmuth
12-03-2009, 16:52
Serial Peripheral Interface?;]

wprawka
12-03-2009, 19:12
:):) tak, jest jeszcze DPC - Liczba plamek na centymetr ;)

My Nick
13-03-2009, 08:17
samples per inch

magix
13-03-2009, 10:02
I wiele innych 3 literowych skrótów...

Bingant
13-03-2009, 10:44
Psl...

nor
13-03-2009, 10:53
PPI to liczba pixeli na cal - a każdy z tych pixeli ma "docelowy" kolor, natomiast DPI dotyczy plamek/kropek, które sa w kolorach podstawowych i dopiero wiele plamek "tworzy" "docelowy" kolor.

Biperek
13-03-2009, 11:04
A jak uzyskuje się kolor na monitorze lub matrycy aparatu? Czy to przypadkiem również nie jest jakaś składowa kilku elementów? Myślę,że różnice istnieją na tak szczegółowym poziomie, że dla nas zwykłych zjadaczy chleba są pomijalne.

magix
13-03-2009, 11:08
A jak uzyskuje się kolor na monitorze? Czy to przypadkiem również nie jest jakaś składowa kilku elementów?

Na monitorze na każdy pixel składa ją się trzy podstawowe barwy (RGB), kolor finalny otrzymywany jest jako mieszanina tych kolorów. Sposób ułożenia punktów na matrycy zależny jest już od technologii.

Biperek
13-03-2009, 11:23
Na monitorze na każdy pixel składa ją się trzy podstawowe barwy (RGB), kolor finalny otrzymywany jest jako mieszanina tych kolorów. Sposób ułożenia punktów na matrycy zależny jest już od technologii.

Dokładnie to miałem na myśli. Jeden piksel "cyfrowy" też składa się z części, tak samo jak ten sam umowny "piksel" na wydruku.

nor
13-03-2009, 15:22
No tak ale liczba pixeli na monitorze, to jest juz liczba tych "wielokolorowych" pixeli.
A jak plujka ma 2400 dpi to znaczy że może wypluc na każdy cal 2400 plamek w jednym z kilku dostepnych jej kolorów (= ilości tuszy).

Tomasz Golinski
13-03-2009, 17:31
A piksele w matrycach aparatów? Kolejny skrót potrzebny na to samo? :lol:

magix
13-03-2009, 20:51
A piksele w matrycach aparatów? Kolejny skrót potrzebny na to samo? :lol:

Poza matrycami foveon (bo te rzeczywiście maja po 3 fotodetektory na piksel ) reszta określa tylko liczbę fotodetektorów.

Mikey
14-03-2009, 23:52
Bo to tylko różnica w nazwie.

Może znowu przyjdzie jakiś magik i będzie tłumaczył, że jest jakaś głęboka różnica, ale i tak w to nie uwierzę ;-)

Magikiem nie jestem, ale różnica jest...

Krótko mówiąc chodzi o to, że DPI i PPI używa się tak naprawdę w dwóch różnych sytuacjach. PPI służy do określania jakości obrazów które są w postaci cyfrowej, a DPI używa się do określenia jakości wydruku.

DPI to ilość "kropek" na jednym calu na wydrukowanym obrazie. Jeden piksel po wydrukowaniu składa się z iluś takich kropek. Na przykład jest obraz o rozdzielczości 300x300 PPI i drukując go na drukarce, która ma możliwość wydruku w rozdzielczości 1200 DPI każdy piksel, który widoczny był na monitorze komputera będzie składał się z 16 "kropek".

Biperek
15-03-2009, 00:08
Magikiem nie jestem, ale różnica jest...

Krótko mówiąc chodzi o to, że DPI i PPI używa się tak naprawdę w dwóch różnych sytuacjach. PPI służy do określania jakości obrazów które są w postaci cyfrowej, a DPI używa się do określenia jakości wydruku.

DPI to ilość "kropek" na jednym calu na wydrukowanym obrazie. Jeden piksel po wydrukowaniu składa się z iluś takich kropek. Na przykład jest obraz o rozdzielczości 300x300 PPI i drukując go na drukarce, która ma możliwość wydruku w rozdzielczości 1200 DPI każdy piksel, który widoczny był na monitorze komputera będzie składał się z 16 "kropek".

Czy dzięki temu będzie to obraz lepszej jakości? Pewnie przez lupę będzie widać różnicę. Kiedyś jak drukarki nie były tak marketingowo wybajerowane to było prawie to samo. Chociaż nadal twierdzę, że różnice będą istotne tylko dla fachowców od druku i to pewnie wielkoformatowego.